Hue – Vietnamin viimeisten kuninkaiden kaupunki

Portti Huen linnoitusmaiselle palatsialueelle. Kuva: Luciano Mortula – LGM / Shutterstock

Keskellä Vietnamia sijaitseva Hue, Vietnamin viimeisten kuninkaiden entinen kotikaupunki, on Vietnamin tärkein historiallinen matkakohde.

Tosin Vietnamin sosialistisella hallituksella on ollut aikamoinen asenneongelma Huen suhteen: ensinnäkin Hue edustaa Vietnamin kuninkaallista perintöä, ja toisekseen Huen hallitsijat menettivät valtansa ranskalaisille siirtomaaherroille.

Hue kärsi pahasti Vietnamin sodassa ja kesti pitkään, ennen kuin kaupunkia alettiin kunnostaa ja entisöidä. Vasta turismipotentiaalin myötä ylläpitoon on alettu panostaa.

Huessa on enemmän nähtävyyksiä kuin missään toisessa Vietnamin kohteessa. Silti tärkeimmät nähtävyydet ehtii kiertää päivässä tai parissa.

Mutta Huessa voi viihtyä pitempäänkin: turismi ei ole ainakaan toistaiseksi riistäytynyt käsistä, vaan tunnelma on edelleen mukavan paikallinen.

Ja ruoka, se on Huessa herkullista. Raunioidensa lisäksi Hue tunnetaan ympäri Vietnamia nimikkonuudelikeitostaan bun bo hue.

Hue – nähtävyydet

Huen keisarillinen palatsi. Kuva: Amadeustx / Shutterstock

Huen päänähtävyys on kaupungin keskustassa oleva laaja Thai Hoa -palatsialue. Ylimaallisen harmonian palatsi rakennettiin kilpailemaan loistossa Pekingin Kielletyn kaupungin kanssa.

Linnoitusmainen palatsialue kärsi pahoin Vietnamin sodassa, mutta se on silti varsin viehättävä vierailukohde.

Palatsi ei ole vanha: se valmistui vuonna 1805. Samaa ikäluokkaa ovat Huen muutkin nähtävyydet. Kun muu maailma modernisoitui, Vietnamin kuninkaat olivat jämähtäneet menneeseen.

Huen kuninkaat rakennuttivat itselleen myös toinen toistaan hienompia mausoleumeja. Maaseudun rauhassa sijaitsevat mausoleumit ovat viehättäviä vierailukohteita. Mausoleumista tunnelmallisin on Tu Duc, pramein on puolestaan Kai Dinh.

Nähtävyyksistä erikoisin on eläinten gladiaattoriareena, jossa kuninkaalliset järjestivät taisteluita tiikereiden ja norsujen välillä. Ottelut olivat järjestettyjä: kuninkaallisuutta edustavat norsut voittivat aina kapinallisuutta symboloivat tiikerit. Areenaa ei pahemmin mainosteta, sillä se on suljettu huonon kuntonsa vuoksi. Mutta jos päätä ei kylmää, areenan valleille voi kiivetä rakennusta ihailemaan.

Hue on yksi buddhalaisuuden keskuksista Vietnamissa. Kaupungin komein pagoda on Thien Mu, joka sijaitsee kauniilla paikalla Parfyymijoen pohjoisrannalla.

Thien Mu -pagoda sijaitsee Parfyymijoen rannalla. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock

Etäisyydet Huen nähtävyyksien välillä ovat pitkät. Ne on mahdollista kiertää polkupyörällä, mutta moottoripyörä (skootteri) on kätevämpi. Majatalot tarjoavat moottoripyöräkierroksia, joilla istutaan kuskin kyydissä.

Huesta järjestetään päiväretkiä Pohjois- ja Etelä-Vietnamin väliselle ”demilitarisoidulle” DMZ-alueelle. Ironista kyllä, juuri DMZ:lla käytiin Vietnamin sodan kiivaimpia taisteluita.

Voit varata kätevästi netistä Huen retket ja opastetut kierrokset.

Rantaloma Huessa

Huessa voi viettää myös rantalomaa. Thuan An Beach sijaitsee vajaan 15 kilometrin päässä keskustasta. Rantaa kehutaan Keski-Vietnamin kauneimmaksi. Ikävä kyllä rannalla ei ole juurikaan palveluita – paitsi Beach Bar Hue, johon tehdään päiväretkiä mm. Vietnam Backbackers -hostellista käsin. Huen suosituimmasta hostellista löytyvät myös kaikki reppureissaajien kaipaamat palvelut.

Hue – hotellit ja majatalot

Lohikäärmeeksi koristeltu vene Parfyymijoella Huessa. Kuva: Christian Wittmann / Shutterstock

Huessa on hotelleja moneen makuun. Hintataso on edullinen. Halvimmistakin majataloista löytyy wi-fi.

Parfyymijoen eteläpuoli on reppureissaajien aluetta. Majoituksen laatu ei aina päätä huimaa, mutta sekalaiseen joukkoon mahtuu myös suositeltavia vaihtoehtoja.

Hinta-laatu -suhteeltaan suorastaan erinomainen hotelli on Jade Hotel. Eipä uskoisi, että alle 15 eurolla saa kunnostetusta huvilasta nätin kahden hengen huoneen, jossa on ilmastointi, wifi, kassakaappi, kunnollinen kuuma suihku ja kaupungin pehmeimmät lakanat! Jade Hotel on niin suosittu, että se kannattaa varata etukäteen!

Huen keskihintaisista hotelleista (30-50€) hyvä valinta on Romance Hotel. Keskustassa sijaitsevassa suurehkossa hotellissa piisaa luksusta: 11. kerroksesta löytyy mm. näköalabaari ja 360-asteen näköalalla varustettu uima-allas. Palveluihin kuuluvat myös elegantti kylpylä ja yli 30 eri olutta tarjoileva pubi.

Vinkki: jos hotellissasi ei ole uima-allasta, pääset uimaan jossain toisessa hotellissa pientä maksua vastaan. Huen paras uima-allas löytyy erinomaiseksi kehutusta viiden tähden Imperial Hotelista.

Katso tarjoukset Huen hotelleihin.

Matka Hueen

Hueen voi matkustaa myös junalla. Kuva: Asia Images / Shutterstock

Huessa on lentokenttä, joka ei tosin ole Vietnamin vilkkaimpia. Lentokenttä sijaitsee 14 kilometrin päässä keskustasta. Hanoista ja Saigonista voi lentää Hueen muutamalla kymmenellä eurolla. Hueen pääsee myös junalla sekä bussilla. Bussimatka maksaa 10-15 euroa.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Vietnamiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi