Vietnamin vinkit ja kokemukset

Vietnam on paperilla sosialistinen maa, mutta sitä matkailija ei huomaa.
Vietnam on paperilla sosialistinen maa, mutta sitä matkailija ei huomaa.

Tällä sivulla kerrotaan käytännön vinkkejä Vietnamissa matkustamiseen.

Tarvitseeko Vietnamiin viisumin?

Suomalainen saa matkustaa Vietnamiin 15 päivän ajaksi ilman viisumia.

Lue lisää: Vietnamin viisumi ja maahantulosäännöt.

Paljonko lennot Vietnamiin maksavat?

Vietnamiin lentää kätevästi jonkin eurooppalaisen suurkaupungin tai vaikkapa Bangkokin kautta. Menopaluulennon Helsingistä Hanoihin saa yleensä noin 500–700 eurolla ja Helsingistä Saigoniin reilulla 500 eurolla.

Paras aika matkustaa Vietnamiin?

Vietnam on pitkä maa, ja Vietnamin ilmasto vaihtelee paljon maan eri osien välillä. Etelässä Saigonissa on ympäri vuoden trooppinen ilmasto, mutta pohjoisessa Hanoissa on talvella viileämpää, jopa alle 15 astetta. Pohjoisen vuorilla saattaa talvella olla suorastaan kylmä (mutta pakkanen on harvinaista).

Paras aika matkustaa Etelä-Vietnamiin on talvi, ja Pohjois-Vietnamiin syksy ja kevät. Rantalomaan parasta aluetta ovat Etelä- ja Keski-Vietnam.

Lue lisää: Vietnamin sää ja ilmasto.

Puhutaanko Vietnamissa englantia?

Turistibisneksessä toimivat ihmiset (esim hotellien henkilökunta) puhuvat usein englantia ainakin sen verran, että asiat saadaan hoitumaan. Pienillä paikkakunnilla turisti joutuu kommunikoimaan käsimerkein. Kännykän nettiyhteys on kätevä, jotta voi käyttää käännössovellusta.

Pääseekö Vietnamissa nettiin?

Kaikissa hotelleissa ja monissa ravintoloissa on ilmainen wifi. Sen lisäksi Vietnamissa on erittäin helppoa ja edullista hankkia paikallinen prepaid-liittymä, jonka avulla nettiin pääsee missä tahansa – etenkin Google Mapsin käyttäminen helpottaa huomattavasti liikkumista Vietnamin suurkaupungeissa. Kännykkäsovelluksen avulla voi myös tilata luotettavan taksin.

Lue lisää: Vietnamilainen kännykkäliittymä on helppo ja halpa

Vietnamin hintataso

Vietnam on erittäin halpa matkakohde, jopa selvästi Thaimaata edullisempi. Siistin ja edullisen kahden hengen hotellihuoneen saa 15-30 eurolla ja katuruoka-aterian alle kahdella eurolla.

Lue lisää: Vietnamin hintataso ja matkabudjetti.

Vietnamin valuutta

Vietnamin valuutta on dong (VND). Vietnamissa jokainen turisti on miljonääri: miljoona dongia saa alle 50 eurolla (1 € = 25 000 VND)

Vietnamissa käytetään pääasiassa käteistä. Luottokortti käy lähinnä hienoimmissa hotelleissa, ravintoloissa ja turisteille suunnatuissa kaupoissa. Suomalaisella luottokortilla voi nostaa Vietnamissa käteistä pankkiautomaateista, joita löytyy kaikista isommista kaupungeista.

Jos puhutaan suuremmista summista (500-1000 euroa), taloudellisinta on vaihtaa euroja Vietnamin valuutaksi.

Lue lisää: Valuutan vaihtaminen Vietnamissa

Jätetäänkö Vietnamissa juomarahaa?

Vietnamilaiset eivät itse tippaa. Juomaraha ei kuulu paikalliseen kulttuuriin, tosin jotkin hienommat ravintolat lisäävät palvelumaksun laskuun.

Onko Vietnam turvallinen lomakohde?

Vietnam on samalla tapaa turvallinen maa matkustaa kuin muutkin Kaakkois-Aasian kohteet. Katuryöstäjiä tai sen sellaista on turha pelätä. Varo yleisimpiä huijauksia: paikalliset matkatoimistot ovat kyseenalaisessa maineessa, ja taksien mittarit saattavat olla peukaloituja.

Vaarallisinta Vietnamissa on liikenne, joten ole tarkkana. Jos vuokraat skootterin, tarkasta etukäteen korvaako matkavakuutus mahdollisen onnettomuuden (luultavasti ei korvaa).

Lue lisää: Vietnamin vaarat ja turvallisuus.

Vatsataudit ja terveys Vietnamissa

Vietnamissa ei ole sen suurempaa vaaraa sairastua vakavasti kuin muuallakaan Kaakkois-Aasiassa. Malarialääkityksen ottaminen olisi hätävarjelun liioittelua. Tavalliset matkailijan rokotukset sen sijaan kannattaa pitää ajan tasalla.

Katuruokaa uskaltaa hyvin syödä – emme ole koskaan saaneet vatsatautia vietnamilaisesta katuruoasta! Sen sijaan olemme saaneet useammankin ruokamyrkytyksen syötyämme Vietnamin hienoimmissa ravintoloissa niin Saigonissa kuin Hanoissakin.

Lue lisää: Paska juttu – turistiripuli ja muut matkailijan vatsataudit.

Pistorasiat Vietnamissa

Vietnamilaisiin sähköpistokkeisiin käyvät yleensä suomalaiset sähkölaitteet, eikä matka-adapteria tarvita.

Liikkuminen Vietnamissa

Vietnamissa voi matkustaa matkakohteesta toiseen bussilla, junalla ja lentäen. Hurjapäisimmät vuokraavat skootterin tai moottoripyörän ja kiertävät sillä Vietnamia. Matkanteko on melko hidasta, mutta onneksi pitkän matkan busseissa on mukavat penkit.

Lue lisää: Liikkuminen Vietnamissa.

Huijaavatko taksit Vietnamissa?

Ikävä kyllä ennemmin tai myöhemmin kohdalle osuu huijaritaksi, jonka mittaria on peukaloitu. Ole tarkkana! Luotettavan taksin voi tilata hotellin vastaanotosta tai GrabBike-kännykkäsovelluksen kautta. Myös (ja etenkin) lentokenttätaksi kannattaa järjestää hotellin avulla.

Lue lisää: Vietnamin taksit.

Vietnam-matkaopaskirja

Jos kaipaat Vietnamin-matkalle mukaan perinteistä matkaopaskirjaa, hanki suomenkielinen teos Suomalainen Matkaopas Vietnam.

Vietnamin retket ja kävelykierrokset

Voit varata kätevästi netistä Vietnamin retket, opastetut kävelykierrokset ja muut aktiviteetit.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi