Saigon – opas Ho Chi Minh Cityn vilskeeseen

Ho Chi Minh City (Saigon) on Vietnamin dynaamisin kaupunki. Kuva: Thoai / Shutterstock

Vietnamin suurimmalla kaupungilla on kaksi persoonaa. Toinen niistä on nimeltään Ho Chi Minh City, toinen tunnetaan Saigonina.

Ho Chi Minh City (HCMC) on Vietnamin ja koko Indokiinan alueen dynaamisin kaupunki, bisneskeskus, joka katsoo ahneesti kohti tulevaisuutta: kasvua ja vaurautta.

HCMC on uusia ostoskeskuksia ja uusrikkaiden kansoittamia baareja, jotka tavoittelevat trendikkyyttä, osa paremmalla ja toiset vähän kotikutoisemmalla menestyksellä. Ensimmäiset pilvenpiirtäjätkin ovat Ho Chi Minh Cityyn jo nousseet.

Bitexco Financial Tower on HCMC:n keskustan maamerkki. Kuva: Ying Hui Liu / Shutterstock

Saigon on puolestaan Ho Chi Minh Cityn historiallinen sivupersoona, joka yhä sinnittelee elossa ihmisten mielissä ja nimenä kielen päällä. Saigon on vehreitä bulevardeja, kolonialismin ajan komeita hallintopalatseja, rapistuneita ranskalaisajan kerrostaloja sekä hyviä ranskalaisravintoloita.

Saigonin tunnelmia aistii esimerkiksi kävelemällä Dong Khoi -bulevardia pitkin Saigonin oopperatalolle, istumalla drinkille Rex Hotelin kattoterassille, ja shoppailemalla Dong Khoi -kaupunginosan putiikeissa ja tyylikkäissä ravintoloissa.

Saigonista löytyy myös komea Notre-Damen katedraali. Kuva: Sean Hsu / Shutterstock

Ho Chi Minh Cityyn tai Saigoniin ei saavuta niinkään nähtävyyksien perässä, vaan henkimään vietnamilaista elämää ja eksoottisen suurkaupungin sykettä. Ho Chi Minh City on myös Vietnamin paras matkakohde shoppailuun.

Seikkailusta käy jo kadun ylittäminen – Ho Chi Minh Cityn liikenne saattaa hyvinkin olla maailman mielipuolisinta. Päättymätön skootterivirta vyöryy pitkin katuja välillä haarautuen ja limittyen kuin mekaaninen puro. Välillä koukataan vastaantulijoiden kaistalle ja ajetaan skootterivirran halki, mutta jotenkin jatkuvilta onnettomuuksilta vältytään.

Tämän oppaan on kirjoittanut Kerran elämässä -sivuston Kaakkois-Aasia -asiantuntija, matkailutoimittaja Antti Helin.

Saigonin nähtävyydet

War Remnants Museumissa näkee Vietnamin sodan aseita ja ammuksia. Kuva: Authentic Travel / Shutterstock

Saigonista puuttuu yksittäinen maailmanluokan nähtävyys, joka nousisi ylitse muiden. Pienempiä nähtävyyksiä Saigonissa kyllä riittää.

Saigonin suosituin ja paras nähtävyys on War Remnants Museum, joka kertoo Vietnamin sodan kauhuista koskettavasti.

Toinen erityisen kiehtova Saigonin nähtävyys on Reunification Palace, vanha hallintopalatsi, joka on jätetty varsin funkyyn 1970-luvun asuunsa.

Reunification Palace on säilytetty 1970-luvun funkyssa asussaan myös sisältä. Kuva: EQRoy / Shutterstock

Saigonin taidemuseo Fine Arts Museum on sekin kiehtova nähtävyys jo upean rakennuksensa ansiosta. Ranskalaisen palatsin huoneissa on yllättävänkin hienoa vietnamilaista taidetta: upeita ovat etenkin lakkatyöt. Sotapropagandaakin on maalauksissa paljon muttei ylettömästi.

Vanhan Saigonin keskus on Saigonin oopperatalo, jonka edustalla on kaunis aukio. Oopperan aukiosta nauttii vaikkapa istuskelemalla historiallisen Hotel Continentalin terassilla. Oopperatalossa järjestetään iltaisin kekseliäitä uuden sirkuksen esityksiä (A O Show), joihin voi ostaa liput etukäteen netistä.

Nähtävyydestä käy myös satavuotias kauppahalli Binh Tay, jonka ahtailla käytävillä myydään kaikkea mahdollista: keittiötarvikkeita, kahvia, kuivattuja sieniä, yrttejä, kaloja kuin taideteoksia, merihevosia ja mitä eriskummallisempia asioita.

Cho Binh Tay on vanha kauppahalli Chinatownin alueella. Kuva: Saigonese Photographer / Shutterstock

Kauppahallin edustalla Saigonin Chinatownin pienillä kujilla paidattomat miehet kantavat raskaita säkkejä. Vierestä ajaa mopoja, joiden päälle on köytetty niin valtavia taakkoja, että missä tahansa muualla maailmassa niiden kuljettamiseen tarvittaisiin pakettiauto.

Kauppahallin edessä voi myös nauttia katukeittiöiden herkkuja, kuten loistavia kevätkääryleitä.

Jos haluaa katsoa Saigonin maisemia ylhäältä, on Bitexco Financial Tower -pilvenpiirtäjän 46. kerroksessa näköalatasanne. Hyvä vaihtoehto on AB Towerin katolla 27. kerroksessa ulkoilmassa sijaitseva Chill Sky Bar. Täältä saa kylmän oluen ja drinkkien lisäksi parhaat valokuvat Saigonin panoraamasta.

Retket Saigonista

Mahtuisitko vietcong-sissien käyttämään tunneliin? Kuva: Chiakto / Shutterstock

Saigonista tehdään päiväretkiä Cu Chi -tunneleille. Huikea tunneliverkosto syntyi Vietnamin sodan aikaan, kun Viet Cong -sissit kaivoivat maan alle satojen kilometrien edestä käytäviä.

Äärimmäisen ahtaat tunnelit toimivat paitsi salaisina liikkumisreitteinä, myös sairaaloina, varastoina ja sissien majapaikkoina.

Nykyään tosin Chu Chi -tunneleissa on aika huvipuistomainen meininki, niin suosittu turistikohde siitä on tullut. Sodan kauhut helposti unohtuvat, kun ahtaudutaan läpi tunnelien ja ostetaan matkamuistoja. Vaan mitäpä siitä, hauska retki tämä on hienoisessa kitsiydessään.

Nga Nam on yksi Mekongin Deltan kuuluisimmista ”kelluvista toreista”. Kuva: Phuong D. Nguyen / Shutterstock

Suosittu retkikohde Saigonista on myös Mekong-joen suisto. Helpoiten Mekongin suistoon tutustuu valmiilla päiväretkellä Saigonista, mutta eniten alueesta saa irti matkustamalla omatoimisesti ainakin muutamaksi päiväksi suistoalueelle.

Netistä voi varata kätevästi liput päiväretkille, joilla käydään sekä Chu Chi -tunneleilla että Mekong-joen suistossa. Liput voi ostaa suoraan myös paikan päältä, tosin silloin kannattaa varautua siihen, että järjestelyjen taso voi olla varsin kirjava.

Kiehtova vaihtoehto Mekong-joelle on osallistua retkelle, jolla käydään Cu Chi -tunnelien ohella Cao Dai -temppelissä Tay Ninhin pikkukaupungissa.

Cao Dai on yksi maailman uskomattomimmista uskonnoista. Cao Dai -uskonnon temppeli ja palvontamenot ovat kitsimäisen värikäs yhdistelmä kaikkia maailman pääuskontoja, ja uskonnon pyhimyksiksi on nostettu niin kirjailija Victor Hugo kuin mikrobiologi Louis Pasteur.

Suoi Tien on buddhalainen vesipuisto. Kuva: Tropical studio / Shutterstock

Yksi maailman oudoimmista huvipuistoista sijaitsee 15 kilometriä Ho Chi Minhistä. Suoi Tien on sekoitus huvipuistoa, eläintarhaa ja vesipuistoa – ja koko kummallisuuden on tarkoitus muistuttaa buddhalaisesta opista: elämä on kärsimystä. Erittäin friikkiä, siis!

Saigonin ravintolat

Banh xeo -lettuja. Kuva: AS Food studio / Shutterstock

Ho Chi Minh Cityn katukeittiöissä ja pikkuravintoloissa kannattaa maistaa ainakin Saigonin erikoisuutta, banh xeo -lettuja, jotka tuovat hieman mieleen intialaiset dosa-lätyt.

Ho Chi Minhistä löytyy myös yksi Vietnamin kuuluisimmista pho-keittoon erikoistuneista ravintoloista sekä todennäköisesti maailman paras banh mi -patonki.

Vaikka Ho Chi Minh Cityssä herkutteleekin mainiosti katukeittiöissä ja pienissä kuppiloissa, kannattaa ainakin kerran suunnata myös kunnon ravintolaan. Hyvä valinta on paikallisen arkkitehtipariskunnan pitämä Cuc Gach Quan, joka on yhtä herkullinen kuin se on viihtyisä.

Jos kaipaa länsimaista ruokaa, Kaakkois-Aasian parhaat ribsit löytyvät Quoan Ut Ut -ravintolasta (osoite: 168 Võ Văn Kiệt).

Saigonin kahvilat

Cafe Apartment -rakennuksesta löytyy kahviloita, pikkuputiikkeja ja luovia työtiloja. Nguyen Hue Street, HCMC. Kuva: YingHui Liu / Shutterstock

Vietnamilaisilla on kunniakkaat perinteet kahvin juojina, ja Saigonista on kehittynyt yksi Aasian parhaista kahvilakaupungeista.

Saigonissa on valtavasti viihtyisiä kahviloita, ja erityisen hauskaksi kahvilabongauksen tekee se, että monet kahviloista ovat piilossa purku-uhan alla olevissa rapistuneissa vanhoissa ranskalaisissa brutalistisissa siirtomaa-ajan kerrostaloissa.

Monesta kerrostalosta ei edes päältä päin huomaa, että sisällä on asuinhuoneistojen ohella hauskoja putiikkeja ja kekseliäitä kahviloita. Korkeintaan porttikäytävään on maalattu kylttejä ohjaamaan kahviloihin.

Hyvä paikka aloittaa tutustuminen Saigonin underground-kahviloihin on talo osoitteessa 14 Ton That Dam Street.

Saigonin erikoisissa kahviloissa seikkaileminen on yksi parhaista asioista, mitä Saigonin-matkalla voi tehdä.

Ostokset Saigonissa

Saigon Centre on yksi Ho Chi Minh Cityn parhaista kauppakeskuksista. Kuva: Tran Ngoc Dung / Shutterstock

Saigon tunnetaan Vietnamin ostosparatiisina. Ikiajat kaupunki on tunnettu erinomaisista vaattureistaan ja silkkikaupoistaan. Myös kengistä voi tehdä Saigonissa erinomaiset kaupat: pikkukaupoissa on varsin paljon tarjolla aitoja merkkikenkiä edulliseen hintaan (Saigonista on tullut ostettua monet hyvät kengät).

Viihtyisiä ostosalueita ovat putiikkien reunustamat Dong Khoi- ja Pasteur-kadut.

Saigonin ostoskeskukset eivät sen sijaan ole vielä kovinkaan vakuuttavia – ainakaan Bangkokin ja Singaporen ostoskeskuksiin verrattuina.

Saigon – hotellit

Continental on Saigonin legendaarisin hotelli – eikä edes hinnalla pilattu.
Continental on Saigonin legendaarisin hotelli – eikä edes hinnalla pilattu.

Saigon-matkan onnistuminen ei ole ainakaan majoituksesta kiinni. Ho Chi Minh Cityn hotellitarjonta on monipuolista ja hinta–laatusuhde on yleensä loistava.

Saigonissa pääsee edelleen varsin kohtuuhintaan yöpymään klassisissa siirtomaa-ajan hotelleissa, joista on muualla Kaakkois-Aasiassa tullut jo luksusmatkaajien yksinoikeutta. Esimerkiksi legendaarisesta Hotel Continentalista voi edelleen saada huoneen alle sadalla eurolla. Continentalissa Graham Greene kirjoitti osan klassikkoromaanistaan Hiljainen amerikkalainen. Hotel Continental sijaitsee upealla paikalla Saigonin oopperan aukiolla.

Toinen vanha kolonialismin ajan hotelli on Hotel Majestic. Tosin tunnelmaltaan Majestic on jo vähän turhankin puunattu.

Parillakymmenellä eurolla saa majapaikan pienestä ja viihtyisästä Little Saigon Boutique Hotelista loistavalla sijainnilla Saigonin keskustassa.

Pham Ngu Lao on HCMC:n reppureissaajakatu. Kuva: Richie Chan / Shutterstock

Pham Ngu Lao -katu naapurikujineen on reppureissaajien keskittymä, josta löytyvät Saigonin halvimmat hostellit ja majatalot. Huone ilmastoinnilla ja omalla kylpyhuoneella irtoaa yleensä 10–15 eurolla. Pham Ngu Laolla sekä sen naapurikaduilla ja kujilla on paljon myös kauppoja, ravintoloita ja baareja.

Saigonin taksit

Skoottereiden ruuhkaa Saigonissa. Kuva: Xuanhuongho / Shutterstock

Saigonin (historiallinen) keskusta on varsin kompakti ja siihen tutustuu mukavasti kävellen. Mutta myös Saigonin taksit ovat edullisia, joten aivan älyttömästi ei tarvitse ruveta hikoilemaan trooppisessa helteessä.

Luotettavia taksifirmoja Saigonissa ovat Mai linh ja Vinasun – käytä niitä aina taksilla liikkuessasi.

Voit myös tilata luotettavan taksin itse GrabBike- tai Uber-kännykkäsovelluksella. Tällöin hintakin on selvillä jo ennen matkaa. Matka maksetaan käteisellä, parin kilometrin matka maksaa noin euron.

Rantakohteet lähellä Saigonia

Long Beach, Phu Quoc, Vietnam. Kuva: Hessbeck / Shutterstock

Ho Chi Minh Citystä käsin on helppo matkustaa Etelä-Vietnamin rantakohteisiin.

Saigonin lähin rantapaikka on Vung Tau noin puolentoista tunnin kantosiipialusmatkan päässä. Vung Taussa on arkisin hyvin hiljaista, viikonloppuisin saapuvat saigonilaiset lomailijat.

Katso tarjoukset Vung Taun hotelleihin.

Neljän tunnin bussimatkan päässä Saigonista on yksi Vietnamin suosituimmista rantakohteista: Mui Ne / Phan Thiet, joka tunnetaan parhaiten komeista hiekkadyyneistään.

Hiekkadyynejä Phan Thiet -rantalomakohteen lähellä. Mui Ne, Vietnam. Kuva: GypsyGraphy / Shutterstock

Vietnamin paras rantakohde, Phu Quoc -saari, on lentomatkan päässä Ho Chi Minh Citystä.

Toinen kiehtova rantakohde on Vietnamin syrjäisin saari, entinen pahamaineinen vankilasaari Con Dao, jonne sinnekin on matkustettava lentämällä Saigonista.

Lentäen pääsee Saigonista toki kaikille muillekin Vietnamin rantakohteille kuten Hoi Anin vieressä sijaitsevaan Da Nangiin ja Vietnamin suosituimpaan rantakohteeseen Nha Trangiin. Näihin kohteisiin pääsee Saigonista myös yöjunalla.

Lue lisää Vietnamin parhaista rannoista.

Matka Saigoniin

Vietnamiin lentää Suomesta esimerkiksi Turkish Airlinesin kyydissä yleensä edullisemmin kuin Finnairilla.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Saigoniin.

Saigoniin on lentoja ympäri Kaakkois-Aasiaa ja Saigonista on hyvät jatkolentoyhteydet ympäri Vietnamia. Vietnamin kotimaanlentoja lentävät esimerkiksi Vietjet, Vietnam airlines, Jetstar ja Vasco.

Saigonin lentokenttä on mukavan pieni ja helposti hallittava. Kansainvälinen ja kotimaan terminaali ovat vierekkäin vain muutaman minuutin kävelyn päässä toisistaan.

Ho Chi Minh Cityn keskustaan on lentokentältä vain kahdeksan kilometrin matka. Taksi Saigonin lentokentältä keskustaan maksaa noin 130 000 dongia. Jos ei ole liikennettä, matka taittuu vartissa.

Saigonin lentokentälle kannattaa saapua ajoissa, sillä jonot lähtöselvitykseen voivat olla pitkät.

Vietnamiin ei tarvita viisumia lyhyelle lomamatkalle. Lue lisää täältä.

Vietnam-matkaopaskirja

Vietnamista voi lukea lisää myös opaskirjasta Vietnam – suomalainen matkaopas.

Ho Chi Minh City kokemuksia

Ho Chi Minh Citystä kertoi kokemuksia matkailutoimittaja Antti Helin, joka on matkustanut ympäri Vietnamia: ”Ensinäkemältä Saigon voi vaikuttaa kuin miltä tahansa aasialaiselta metropolilta. Mutta kun antaa kaupungille aikaa ja kurkistaa pinnan alle vaikkapa Saigonin salaisissa kahviloissa, löytää yhden Kaakkois-Aasian kiehtovimmista kaupungeista.”

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi