Maailman paras banh mi -patonki

Banh mi on reippaan kokoinen täytetty patonki. Kuva: Hoang Photo / Shutterstock

Täytetyt vietnamilaiset banh mi -patongit ovat valloittaneet maailman, mutta maailman parhaat banh mit löytää edelleen Vietnamista. Ja Vietnamin parhaat banh mit myydään pienestä saigonilaisesta katukeittiökärrystä.

Teksti Antti Helin

Vietnam oli Ranskan siirtomaa 70 vuotta. Tunnetuin ranskalaisen ja vietnamilaisen keittiön kohtaamisesta syntynyt herkku on banh mi -patonki. Sen kerrotaan saaneen alkunsa vuonna 1954, kun ranskalaiset lähtivät Vietnamista. Heidän mukanaan loppui juustojen ja leikkeleiden maahantuonti, ja patongeille piti keksiä uusia täytteitä, kuten sokerissa pikkelöityjä porkkanoita.

Viime vuosina vietnamilaiset patongit ovat valloittaneet maailmaa. Ensin ne villitsivät New Yorkin ravintolamaailman, ja Lontoo seurasi perässä.

Mutta parhaat banh mit saa yhä Ho Chi Minh Citystä eli Saigonista. Ei tarvitse kuin käydä maineikkaassa patonkikojussa Nguyen Trai -kadulla, niin ymmärtää miksi.

Joka arki-ilta patonkirouva saapuu avustajansa ja työnnettävän kärrynsä kanssa kadunnumeron 37 kohdalle. Viereiseen talonseinään on teipattu kansainvälisistä lehdistä valokopioituja artikkeleita, jotka ylistävät rouvan aikaansaannoksia.

Rouva kokoaa patongit, avustaja kääntelee hirmuisella vauhdilla jauhelihapyöryköitä pienessä grillissä ja sivelee niitä marinadilla. Tilauksen tekemisestä ei kuulu minuuttiakaan, kun käteen lyödään täytetty patonki, joka on kääritty milloin voipaperiin, milloin päivän sanomalehteen tai vanhaan sähkölaskuun.

Vastapaistettu leipä on päältä rouskuva ja sisältä pehmeä kuin untuvatyyny. Sisällä on meheviä lihapullia, raikkaita kurkkuviipaleita, pikkelöityjä porkkanoita ja korianteria. Chilikastike kihelmöi, muttei polta. Täytettä ja kastikkeita on juuri sopivasti. Ja mikä tärkeintä: kaikki on tuoretta ja vastavalmistettua.

37 Nguyen Trai. Koju on avoinna arki-iltoina kello viidestä eteenpäin. Banh mi noin 1,50 euroa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!