Phu Quoc – Vietnamin kaunein saari

phu quoc paratiisiranta
Phu Quocin eteläkärjestä löytyvät paratiisimaiset pikkusaaret kuten May Rut ovat suosittuja päiväretken kohteita. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock

Phu Quoc on Vietnamin paras rantakohde – ainakin vielä toistaiseksi. Saaren kauneimmilla rannoilla meri on turkoosia ja hiekka valkoista ja vieläkin upeampia rantoja löytää päiväretkillä pienille naapurisaarille.

Tekemistä ja näkemistä on sopivasti, jottei rannalla makailuunkaan ehdi kyllästyä. Majataloja ja hotelleja on jokaiseen budjettiin. Paikalliset ihmiset ovat hyvin ystävällisiä – matkailusta on tullut tärkeä elinkeino.

Ja ruoka on erinomaista, etenkin merenelävät.

Phu Quocista kirjoitetaan joskus – etenkin matkailuesitteissä – että se olisi pieni saari. Näin ei suinkaan ole. Phu Quoc on iso saari, jolla on pituutta 50 kilometriä pohjoisesta etelään, ja asukkaitakin on lähes satatuhatta.

Phu Quoc on Vietnamin ainoa massamatkailuun sopiva saari (Con Dao on liian karu ja kaukainen), ja Vietnamin turistiviranomaiset ovatkin ottaneet Phu Quocista kaiken ilon irti.

Vielä muutama vuosi sitten Phu Quoc oli rauhallinen saariparatiisi, mutta sittemmin matkailjamäärät ovat lähteneet käsistä. Kun 2000-luvun alussa saarella kävi vain parikymmentä tuhatta matkailjaa vuodessa, nykyisin matkailijamäärät lähenevät kahta miljoonaa. Suomestakin järjestetään Phužžuocille pakettimatkoja.

Siinä ole tietenkään mitään pahaa, että saari on kehittynyt. Se luo vaurautta. Kunhan vain ei kuvittele saapuvansa rauhalliselle paratiisisaarelle. Jos taas etsii kansainvälisen tason lomasaarta, niihin toiveisiin Phu Quoc vastaa entistä paremmin.

Parhaimmillaan Phu Quoc on, kun saaren yhdistää kaupunkilomaan Saigonissa (Ho Chi Minh City) Etelä-Vietnamin kiehtovassa metropolissa.

Duong Dong – Phu Quocin pääkaupunki

phu quoc satama kalastusalus
Kalastusaluksia Phu Quocin satamassa. Kuva: Patrik Dietrich / Shutterstock

Duong Dong on saaren hallinnollinen keskus. Kylämäisen pikkukaupungin iltamarkkinat ovat mahtava paikka herkutella tuoreilla merenelävillä.

Kiehtova kohde on myös Duong Dongin vilkas tuoretori.

Kannattaa käydä tutustumassa myös kummallisen Cao Dai -uskonnon temppeliin. Maailman erikoisimpiin uskontoihin kuuluvalla Cao Dailla on Phu Quocilla vankka jalansija, sillä suuri tällä saarella uskonnon perustaja sai jumalallisen ilmestyksensä.

Long Beach, Phu Quocin suosituin ranta

phu quoc hiekkaranta
Long Beach, Phu Quoc, Vietnam. Kuva: Hessbeck / Shutterstock

Long Beach on saaren pisin ranta ja sopivin suurimmalle osalle kansainvälisistä matkailijoista. Pituutta rannalla on hämmästyttävät 20 kilometriä. Mukavimmillaan ranta on pohjoispäässään, jota hallitsevat megaresorttien sijaan edelleen mukavat pikkuhotellit ja majatalot. Tunnelma on rento ja viihtyisä.

Lähellä sopivasti ravintoloita ja iltaelämää muttei liikaa. Long Beachin pohjoispäästä on myös helppo käydä herkuttelemassa Dong Duongin iltatorilla.

Mikään erityisen paratiisimaisen kaunis ranta Long Beach ei kuitenkaan ole. Hiekka on vaalean ruskeaa ja hiukan karheaa ja osa majataloista on rakennettu tyhmästi liian lähelle merta. Mutta Long Beach ajaa asiansa: meri on varsin kirkasta ja uiminen onnistuu mainiosti. Joskus rantaa tosin vaivaavat meduusat ja pistiäiset.

Long Beachilta löytyy kaiken hintaista majoitusta. Hintatietoisen matkaajan valinta on erinomainen Ngoc Viet Bungalow. Isot huoneet (ja kylpyhuoneet), 100 metriä biitsille ja yömarkkinatkin kävelymatkan päässä. Huoneen saa 20-30 eurolla.

Hiukan kalliimpi on Long Beachin parhaaksi majataloksikin kiitelty Daisy Resort. Itse asiassa paikka ei edes ole rannalla vaan sen yläpuolella rinteessä, josta on hieno näköala. Resortin maanläheinen mutta viimeistelty tyyli ja monipuoliset palvelut (ilmastointi, minibaari, wifi, riippumatot, ilmainen polkupyörä jne) keräävät kehuja.

Long Beach -rannan romanttisin hotelli on ihana La Veranda.

Sao Beach – Phu Quocin kaunein ranta

phu quoc Bai Sao Beach
Bai Sao Beach, Phu Quoc, Vietnam. Kuva: Anna Levan / Shutterstock

Bai Sao eli Sao Beach on Phu Quocin kaunein ranta – ja samalla koko Vietnamin kaunein. Hiekka on valkoista ja pehmeää, meri turkoosia. Palmut luovat kauniita varjoja.

Sao Beach oli pitkään huonojen kulkuyhteyksien päässä, ja vaikka nykyisin perille viekin Long Beachilta hyvä tie, on majataloja vasta vain muutama. Ajomatka Long Beachilta Bai Saolle kestää puolisen tuntia.

Bai Sao onkin parhaimmillaan päiväretkikohteena. Hyvä tapa viettää päivää on suunnata Beach Club -henkiseen Paradiso-ravintolaan, joka sijaitsee rannan kauneimmassa osassa.

Rannasta on tullut todella suosittu päiväretkien kohde, joten kovin rauhallista tunnelmaa ei kannata odottaa. Jos välttämättä haluaa asua Bai Sao -rannalla, tarjoaa My Lan -hotelli simppeliä ja siistiä majoitusta.

Emerald Bay ja Phu Quocin paras hotelli

Phu Quoc Bai Khem ranta
Bai Khem vanhoina, rauhallisina aikoina ennen Marriott-hotellin tuloa. Kuva: Antti Helin

Bai Saon viereisellä lahdella on toinenkin upea ranta, Bai Khem, joka tunnetaan nykyisin Emerald Bayna. Ranta oli aikoinaan lähes salainen paratiisi, jossa ei ollut muuta kuin paikallisten kalastajien pitämiä herkullisia pikkuravintoloita. Se on taakse jäänyttä aikaa.

Nykyisin rannalla sijaitsee ylhäisessä yksinäisyydessään upea JW Marriott Phu Quoc Emerald Bay Resort, Phu Quocin paras hotelli. Täällä kannattaa asua, jos vain rahat riittävät: hotellissa hurmaavat valkoisen hiekan ja turkoosin meren ohella upeat uima-allasalueet sekä komea, sadunomainen arkkitehtuuri, jossa Ranskan kolonialismin aika yhdistyy tuhannen ja yhden yön tunnelmiin.

Designista vastaa monia Thaimaan upeimmista hotelleista suunnitellut Bill Bensley.

Ong Lang Beach – rauhallinen luksusranta

Ong Lang Beach (Bai Bien Ong Lang) on pitkä ja edelleen pääosin autiona säilynyt ranta, jolle ollaan vasta rakentamassa ensimmäisiä isoja hotelleja.

Päärannan eteläpuolella, lähellä Duong Dongia, on kauniita, pieniä poukamia, joilla on viihtyisiä luksushotelleja omassa rauhassaan. Näistä The Shells Resort & Spa edustaa hämmentävää, modernia designia. Täällä todella tuntuu kuin asuisi jättiläissimpukan sisällä!

Chen Sea Resort & Spa on puolestaan ihastuttava, perinteisempi paikka. Huoneet ovat sisältä aika minimalistisia, mutta erittäin tilavia ja viihtyisiä. Tarjolla on pool-villoja ja jacuzzi-villoja, ja perushuoneissakin on viihtyisä kylpyamme terassilla. Bambuverhot alas vetämällä terassin saa yksityiseksi.

Phu Quocin muut rannat

Phu Quocilla on paljon muitakin rantoja, joita voi käydä etsimässä skootterilla. Joukosta löytää edelleen myös autioita rannanpätkiä.

Phu Quocin kaikkein kauneimmat rannat löytyvät saariretkillä.

Sukellus, snorklaus ja saariretket

Phu Quoc snorklaus
Phu Quocilla on hyvät snorklausvedet. Kuva: Melis / Shutterstock

Phu Quocilla toimii useita sukelluskeskuksia. Saari on ihan hyvä paikka suorittaa sukelluskurssi, mutta kokeneille sukeltajille Phu Quocilla on vain vähän tarjottavaa. Näkyvyys on parhaimmillaankin vain 15 metriä ja usein paljon vähemmän. Korallit ja kalakannat ovat kohtuullisessa kunnossa.

Phu Quocin eteläkärjen edustalla on An Thoin saaristossa useita kauniita pikkusaaria kuten May Rut, joille järjestetään saariretkiä. Ohjelmaan kuuluu snorklausta ja usein myös kalastusta. Phu Quocin saariretket voi varata kätevästi netistä.

Phu Quoc – nähtävyydet

Phu Quoc vankila museo
Entinen vankileiri on muutettu museoksi. Phu Quoc, Vietnam. Kuva: Andreas Rose / Shutterstock

Phu Quocissa on monenlaista nähtävää ja koettavaa. Päänähtävyys on Vietnamin sodan aikainen vankileiri, joka toimii nykyään museona. Vankileirillä oli laajimmillaan 40 000 vankia. Vankiparakeissa esitellään kovin elävän oloisten patsaiden avulla amerikkalaisten tukemien etelävietnamilaisten kidutusmenetelmiä.

Kidutusmenetelmiä esitellään hyvin suoraviivaisilla käännöksillä: ”Enemy fires the prisoner’s penis.”

Iso osa Phu Quocista on ainakin periaatteessa suojeltua viidakkoa: yli puolet saaresta on kansallispuistoa, ja saari on osa Unescon biosfäärialuetta. Viidakkoon järjestää retkiä mm. supersuosittu Jerry’s Jungle Tours.

Pippuriviljelmillä voi pysähtyä katsomassa, mistä pippuri tulee, ja kalakastiketehtailla katsomassa vietnamilaiseen ruokaan olennaisesti kuuluvan kalakastikkeen tekoa.

Phu Quocilla elää jopa oma koirarotu, jonka tunnistaa selässä kulkevasta harjaksesta. Koirien ominaispiirteisiin kuuluu sekin, että ne ovat kovia kaivamaan, mikä näkyy poikkeuksellisena tassujen muotona. Phu Quoc Dog Conservation Centressä esitellään koiria ja niiden kykyjä: koirat hyppivät ja loikkivat yli esteiden ja kiipeävät jopa kiipeävät verkkoaidan yli suunsa avulla.

Omanlaisensa nähtävyys on Vin Peral Resort. Valtavassa lomakompleksissa on viiden tähden hotellin lisäksi golfkenttä, kylpylä, sekä Vinpearl Land Amusement Park, johon kuuluvat muun muassa huvipuisto, vesipuisto ja akvaario.

Phu Quoc – ravintolat

Phu Quoc Duong Dong tori
Tuoreita mereneläviä tarjolla Duong Dongin iltatorilla. Kuva: AsiaTravel / Shutterstock

Long Beachin läheltä löytää monenmaalaisia ravintoloita. Paras paikka herkutella on kuitenkin Duong Dongin iltatori, jolla on tarjolla käsittämättömän laaja kattaus mereneläviä. Valitettavasti osasta esillä olevista otuksista tulee mieleen, että kuinkahan eettistä niiden kalastaminen on ollut.

Phu Quoc – hotellit

Phu Quoc romanttinen rantaravintola
Romanttinen rantaravintola Phu Quocilla. Kuva: DeltaOFF / Shutterstock

Phu Quocille nousee uusia hotelleja kuin sieniä sateella, ja monen huoneen tai bungalowin hinta saattaakin tuntua hatusta vedetyltä. Joskus huoneen saa halvemmalla paikan päältä, toisinaan taas etukäteen netistä varaamalla. Moni majapaikka laskee hintojaan sadekauden ajaksi (touko–lokakuu).

Suurimmalle osalle matkailijoista Long Beach on paras valinta asumiseen. Hotelleja ja majataloja on edullisista reppureissuhostelleista muutamaan luksuspaikkaan. Hintatietoisen matkaajan valinta on erinomainen Ngoc Viet Bungalow. Hiukan tyyriimpi (mutta silti edullinen!) on Long Beachin parhaaksi majataloksi kehuttu Daisy Resort.

Luksusta ja rauhaa etsivien kannattaa suunnata Ong Lao Beachille The Shells Resort & Spa tai Chen Sea Resort & Spa -hotelliin.

Katso tarjoukset Phu Quocin hotelleihin.

Liikkuminen Phu Quocilla

Phu Quoc skootteri rannalla
Rannalle mukaan uikkarit – ja skootteri! Kuva: Antti Helin

Saarella on takseja ja mopotakseja. Tiet ovat uudet ja hyvässä kunnossa ja liikennettä on vähän. Skoottereita vuokrataan.

Matka Phu Quocille

Phu Quoc sijaitsee Siaminlahdella lähellä Kambodzan rajaa. Saarella on kansainvälinen lentokenttä. Valmismatkoja Suomesta Phu Quociin järjestävät ainakin TUI ja Aurinkomatkat. Tarjolla on myös yhdistelmämatkoja, joissa osa lomasta vietetään Saigonissa.

Omatoimimatkaajalle kätevin tapa matkustaa Phu Quocille on lentää saarelle Saigonin eli Ho Chi Minh Cityn kautta. Katso lentotarjoukset Phu Quocille. Lennot ovat edulliset.

Laivallakin pääsee Phu Quocille, mutta se vaatii ylimääräistä aikaa ja säätämistä.

Phu Quoc – kokemuksia

Phu Quocin kokemuksia kertoi matkailutoimittaja Antti Helin, joka on reissannut vuosikaudet ympäri Kaakkois-Aasiaa: ”Vaikka Phu Quoc on kehittynyt valtavasti viime vuosina, on se minusta edelleen Vietnamin paras rantakohde. Kiehtovaksi kohteeksi Phu Quocin tekevät saaren nähtävyydet kuten vankileiri, pippuriviljelmät ja Cao Dai -temppeli – täällä ei tarvitse vain löhötä rannalla. Vietnamilaisuus on saarella edelleen näkyvästi läsnä, mikä tekee siitä kivan vaihtoehdon vaikkapa Thaimaan tutuille rantakohteille.”

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi