Phu Quoc – Vietnamin kaunein saari

Phu Quocin eteläkärjestä löytyy paratiisimaisia pikkusaaria, kuten May Rut. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock

Phu Quoc on Vietnamin paras rantakohde – ainakin vielä toistaiseksi. Saaren kauneimmilla rannoilla meri on turkoosia ja hiekka valkoista eikä autiota rantaa ole vaikea löytää.

Tekemistä ja näkemistä on sopivasti, jottei rannalla makailuunkaan ehdi kyllästyä. Majataloja ja hotelleja on jokaiseen budjettiin. Paikalliset ihmiset ovat hyvin ystävällisiä – täällä ei olla vielä kyllästytty matkailijoihin.

Ja ruoka on erinomaista, etenkin merenelävät.

Phu Quocista kirjoitetaan joskus – etenkin matkailuesitteissä – että se olisi pieni saari. Näin ei suinkaan ole. Phu Quoc on iso saari, jolla on pituutta 50 kilometriä pohjoisesta etelään. Pinta-ala on puolet Päijänteestä, ja asukkaitakin on lähes satatuhatta.

Phu Quoc on Vietnamin ainoa massamatkailuun sopiva saari (Con Dao on liian karu ja kaukainen), ja Vietnamin turistiviranomaiset ovat päättäneet ottaa Phu Quocista on kaiken ilon irti.

Jonain päivänä Phu Quoc tuleekin muuttumaan rauhallisesta rantaparatiisista Vietnamin vilkkaaksi luksussaareksi. Isoja ranta-alueita on korvamerkattu valtavien hotellien rakentamista varten: luvassa on tekolaguuneja ja vierasvenesatamia sekä kansainvälinen lentokenttä.

Toistaiseksi jättimäiset rakennustyöt ovat onneksi edenneet lähinnä suunnitelmissa, joten Phu Quoc on todennäköisesti rauhallinen lomailupaikka vielä usean vuoden ajan.

Phu Quoc on tällä hetkellä välitilassa. Saari ei ole ollut vuosikausiin mikään salaisuus, mutta tunnelma on edelleen hyvin leppoisa, eikä autiota hiekkarantaa ole vaikea löytää.

Eikä siinä ole tietenkään mitään pahaa, että saari kehittyy. Se luo vaurautta. Paha vain, että suunnitellut rakennustyömaat ovat niin jättimäiset, että ne uhkaavat saaren omaleimaisuutta.

Ja senkin jälkeen kun uusia hotelleja on alkanut valmistua Phu Quoc tulee todennäköisesti vielä pitkään säilyttämään osan vanhasta identiteetistään – ainakin Long Beachin pohjoispäässä, jossa sijaitsee suurin osa saaren nykyisistä majataloista ja pikkuhotelleista.

Juuri nyt on hyvä aika käydä Phu Quocilla. Infrastruktuuri on kunnossa, hintataso on edullinen ja rannat ovat yhä rauhallisia.

Duong Dong – Phu Quocin pääkaupunki

Kalastusaluksia Phu Quocin satamassa. Kuva: Patrik Dietrich / Shutterstock

Duong Dong on saaren hallinnollinen keskus. Kylämäisen pikkukaupungin iltamarkkinat ovat mahtava paikka herkutella tuoreilla merenelävillä.

Kiehtova kohde on myös Duong Dongin vilkas tuoretori.

Kannattaa käydä tutustumassa myös kummallisen Cao Dai -uskonnon temppeliin. Maailman erikoisimpiin uskontoihin kuuluvalla Cao Dailla on Phu Quocilla vankka jalansija, sillä suuri tällä saarella uskonnon perustaja sai jumalallisen ilmestyksensä.

Long Beach, Phu Quocin suosituin ranta

Long Beach, Phu Quoc, Vietnam. Kuva: Hessbeck / Shutterstock

Long Beach on saaren pisin ja suosituin ranta. Tunnelma Long Beachilla on silti rento ja viihtyisä.

Long Beach onkin paras paikka asua suurimmalle osalle matkailijoista: lähellä sopivasti ravintoloita ja iltaelämää muttei missään nimessä liikaa. Long Beachilta on myös helppo käydä herkuttelemassa Dong Duongin iltatorilla.

Rannalla on pituutta hämmästyttävät 20 kilometriä. Ainakin vielä toistaiseksi majatalot ja pikkuhotellit ovat keskittyneet rannan pohjoispäätyyn lähelle Duong Dongia.

Mikään erityisen paratiisimaisen kaunis ranta Long Beach ei ole. Hiekka on vaalean ruskeaa ja hiukan karheaa ja osa majataloista on rakennettu tyhmästi liian lähelle merta. Mutta Long Beach ajaa asiansa: meri on varsin kirkasta ja uiminen onnistuu mainiosti.

Long Beachilta löytyy kaiken hintaista majoitusta. Reppureissaajien suosikki on halpa Langchia Hostel, jonka eloisa baari on hyvä paikka tavata muita matkaajia.

Hintatietoisen matkaajan valinta on erinomainen Ngoc Viet Bungalow. Isot huoneet (ja kylpyhuoneet), 100 metriä biitsille ja yömarkkinatkin kävelymatkan päässä. Huoneen saa 20-30 eurolla.

Hiukan kalliimpi on Long Beachin parhaaksi majataloksikin kiitelty Daisy Resort. Itse asiassa paikka ei edes ole rannalla vaan sen yläpuolella rinteessä, josta on hieno näköala. Resortin maanläheinen mutta viimeistelty tyyli ja monipuoliset palvelut (ilmastointi, minibaari, wifi, riippumatot, ilmainen polkupyörä jne) keräävät kehuja.

Long Beach -rannan romanttisin hotelli on ihana La Veranda.

Bai Sao, Phu Quocin kaunein ranta

Bai Sao Beach, Phu Quoc, Vietnam. Kuva: Anna Levan / Shutterstock

Bai Sao on Phu Quocin kaunein ranta – ja samalla koko Vietnamin kaunein. Hiekka on valkoista ja pehmeää, meri turkoosia. Palmut luovat kauniita varjoja.

Bai Sao oli pitkään huonojen kulkuyhteyksien päässä, ja vaikka nykyisin perille viekin Long Beachilta hyvä tie, on majataloja vasta vain muutama. Ajomatka Long Beachilta Bai Saolle kestää puolisen tuntia.

Bai Sao onkin parhaimmillaan päiväretkikohteena. Hyvä tapa viettää päivää on suunnata Beach Club -henkiseen Paradiso-ravintolaan, joka sijaitsee rannan kauneimmassa osassa.

Bai Sao -rannalla voi yöpyä siistissä ja simppelissä My Lan -hotellissa.

Bai Khem, Phu Quocin salaisin ranta

Vietnam-phu-quoc-9939
Bai Khemin loppupäästä löytyy rauhaa: alkupäässä on kalaravintolakojuja.

Bai Saon viereisellä lahdella on toinenkin upea ranta, Bai Khem. Harva matkailija löytää Bai Khemille, sillä ainakaan viimeksi sille ei ohjannut ensimmäistäkään kylttiä.

Bai Khemin ovat toistaiseksi vallanneet kalastajat, jotka tulevat rannalle pienillä pyöreillä, bambusta punotuilla veneillään myymään saaliitaan, joista rannalla olevat ravintolakojut kokkaavat herkullisia aterioita vietnamilaisille kotimaanmatkaajille.

Bai Khemille kannattaa matkailijankin suunnata herkuttelemaan ja nauttimaan vietnamilaisen rantaelämän ihmettelystä.

Ong Lang Beach – rauhallinen luksusranta

Ong Lang Beach on kaunis, rauhallinen ranta, jolla on kaksi luksushotellia.

The Shells Resort & Spa edustaa hämmentävää, modernia designia. Täällä todella tuntuu kuin asuisi jättiläissimpukan sisällä! Huoneet ovat todella tilavat. Miinusta siitä, että resorttia ollaan laajentamassa valtavalla määrällä bungaloweja ja uudella, valtavalla uima-altaalla. Kun ne valmistuvat, voi rauha olla enää kaukainen muisto.

Chen Sea Resort & Spa on ihastuttava perinteisempi paikka. Huoneet ovat sisältä aika minimalistisia, mutta erittäin tilavia ja viihtyisiä. Tarjolla on pool-villoja ja jacuzzi-villoja, ja perushuoneissakin on viihtyisä kylpyamme terassilla. Bambuverhot alas vetämällä terassin saa yksityiseksi.

Phu Quocin muut rannat

Phu Quocilla on paljon muitakin rantoja, joille voi käydä ajelemassa skootterilla. Joukosta löytää helposti autioita rannanpätkiä.

Parhaat korallit ja rauhallisimmat rannat löytyvät Phu Quocin eteläpuolella sijaitsevasta An Thoin saaristosta. Järjestetyillä veneretkillä pääsee lähimmille saarille, mutta – kuinkas muuten – kaukaisemmat saaret ovat koskemattomampia. Niillekin pääsee päiväretkelle, kun vuokraa kaveriporukan kanssa oman veneen. Mukaan kannattaa ottaa kylmää juomaa ja tarvikkeet grillilounaan valmistamista varten!

Phu Quoc – nähtävyydet

Entinen vankileiri on muutettu museoksi. Phu Quoc, Vietnam. Kuva: Andreas Rose / Shutterstock

Phu Quocissa on monenlaista nähtävää ja koettavaa. Päänähtävyys on Vietnamin sodan aikainen vankileiri, joka toimii nykyään museona. Vankileirillä oli laajimmillaan 40 000 vankia. Vankiparakeissa esitellään kovin elävän oloisten patsaiden avulla amerikkalaisten tukemien etelävietnamilaisten kidutusmenetelmiä.

Kidutusmenetelmiä esitellään hyvin suoraviivaisilla käännöksillä: ”Enemy fires the prisoner’s penis.”

Iso osa Phu Quocista on ainakin periaatteessa suojeltua viidakkoa: yli puolet saaresta on kansallispuistoa, ja saari on osa Unescon biosfäärialuetta. Viidakkoon järjestää retkiä mm. supersuosittu Jerry’s Jungle Tours.

Pippuriviljelmillä voi pysähtyä katsomassa, mistä pippuri tulee, ja kalakastiketehtailla katsomassa vietnamilaiseen ruokaan olennaisesti kuuluvan kalakastikkeen tekoa.

Phu Quocilla elää jopa oma koirarotu, jonka tunnistaa selässä kulkevasta harjaksesta. Koirien ominaispiirteisiin kuuluu sekin, että ne ovat kovia kaivamaan, mikä näkyy poikkeuksellisena tassujen muotona. Phu Quoc Dog Conservation Centressä esitellään koiria ja niiden kykyjä: koirat hyppivät ja loikkivat yli esteiden ja kiipeävät jopa kiipeävät verkkoaidan yli suunsa avulla.

Omanlaisensa nähtävyys on Vinpearl Resort. Valtavassa lomakompleksissa on viiden tähden hotellin lisäksi golfkenttä, kylpylä, sekä Vinpearl Land Amusement Park johon kuuluvat mm. huvipuisto, vesipuisto ja akvaario.

Snorklaaminen ja sukeltaminen Phu Quocilla

Phu Quocilla on hyvät snorklausvedet. Kuva: Melis / Shutterstock

Phu Quocilla toimii useita sukelluskeskuksia. Saari on ihan hyvä paikka suorittaa sukelluskurssi, mutta kokeneille sukeltajille Phu Quocilla on vain vähän tarjottavaa. Näkyvyys on parhaimmillaankin vain 15 metriä ja usein paljon vähemmän. Korallit ja kalakannat ovat kohtuullisessa kunnossa.

Phu Quocilla järjestetään edullisia snorklausretkiä, jotka sisältävät usein myös kalastamista. Usein retkillä pysähdytään myös helmikaupassa. Se kertonee tarpeeksi retkien tasosta. Eniten snorklaamisesta nauttii, jos snorklaamaan lähtee paikallisten sukelluskeskusten retkillä.

Voit varata kätevästi netistä Pho Quocin retket ja opastetut kierrokset.

Phu Quoc – ravintolat

Tuoreita mereneläviä tarjolla Duong Dongin iltatorilla. Kuva: AsiaTravel / Shutterstock

Long Beachin läheltä löytää monenmaalaisia ravintoloita. Paras paikka herkutella on kuitenkin Duong Dongin iltatori, jolla on tarjolla käsittämättömän laaja kattaus mereneläviä. Valitettavasti osasta esillä olevista otuksista tulee mieleen, että kuinkahan eettistä niiden kalastaminen on ollut.

Phu Quoc – hotellit

Romanttinen rantaravintola Phu Quocilla. Kuva: DeltaOFF / Shutterstock

Phu Quocille nousee uusia hotelleja kuin sieniä sateella, ja monen huoneen tai bungalowin hinta saattaakin tuntua hatusta vedetyltä. Joskus huoneen saa halvemmalla paikan päältä, toisinaan taas etukäteen netistä varaamalla. Moni majapaikka laskee hintojaan sadekauden ajaksi (touko-lokakuu).

Suurimmalle osalle matkailijoista Long Beach on paras valinta asumiseen. Hotelleja ja majataloja on edullisista reppureissuhostelleista muutamaan luksuspaikkaan. Hintatietoisen matkaajan valinta on erinomainen Ngoc Viet Bungalow. Hiukan tyyriimpi (mutta silti edullinen!) on Long Beachin parhaaksi majataloksi kehuttu Daisy Resort.

Luksusta ja rauhaa etsivien kannattaa suunnata Ong Lao Beachille The Shells Resort & Spa tai Chen Sea Resort & Spa -hotelliin.

Katso tarjoukset Phu Quocin hotelleihin.

Phu Quocin hotellit kartalla.

Liikkuminen Phu Quocilla

Vietnam-phu-quoc-9982

Saarella on takseja ja mopotakseja. Tiet ovat uudet ja hyvässä kunnossa ja liikennettä on vähän. Skoottereita vuokrataan.

Matka Phu Quocille

Phu Quoc sijaitsee Siaminlahdella lähellä Kambodzhan rajaa. Phu Quocin lentokentän nimi on Duong Dang saaren pääkaupungin mukaan.

Kätevin tapa matkustaa Phu Quocille on lentää saarelle Saigonin eli Ho Chi Minh Cityn kautta. Katso lentotarjoukset (Saigonin kautta) Phu Quocille.

Laivallakin pääsee Phu Quocille, mutta se vaatii ylimääräistä matkustamista ja säätämistä.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(7) "Vietnam"
}

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi