Con Dao – Vietnamin syrjäisimmällä saarella

Con Daon saarelta Vietnamista löytyy rauhallisia hiekkarantoja. Kuva: VN Stock / Shutterstock

Con Dao on Vietnamin syrjäisin, kummallisin ja koskettavin saari. Con Dao on paratiisisaari, joka on tunnettu myös helvettinä.

Kaukana syvänsinisen meren keskellä, Vietnamin aluevesirajan reunalla, nousee vuoristoinen saari, joka on alati pilvien verhoama.

Saaren nimi on Con Dao. Yli sadan vuoden ajan se tunnettiin lempinimellä Helvetti maan päällä.

Ranskalaiset siirtomaaherrat tuomitsivat vietnamilaisia vallankumouksellisia kaukaiselle saarelle pakkotyöhön, ja Vietnamin sodan aikaan amerikkalaiset ottivat saaren vankilat omaan käyttöönsä.

Sukupolvien ajan saarelle saavuttiin vain pakolla. Vajaat kymmenen vuotta sitten kaikki muuttui, kun Brad Pitt ja Angelina Jolie saarella vuonna 2011. Kuin tyhjästä Con Daosta tuli Aasian kohutuimpia uusia rantakohteita.

Millainen on saari, joka on noussut matkailun maailmankartalle kuin tyhjästä?

Vietnamin viimeisellä rannalla

Ho Chi Minhistä saapuvan matkustajakoneen ikkunasta näkyy merestä korkeina kukkuloina nouseva, komea saari. Laskeutuminenkin on dramaattinen: kone kaartaa voimakkaasti täristen ja runko merenpintaa hipoen lyhyelle kiitoradalle, jonka amerikkalaiset rakensivat 1960-luvulla saaren ainoaan tarpeeksi tasaiseen kohtaan kahden hiekkarannan väliin.

Kone pysähtyy vain metrien päähän merestä.

Con Dao ei näytä tyypilliseltä kaakkoisaasialaiselta rantakohteelta. Jylhät ja karut vuoristomaisemat tuovat pikemminkin mieleen Islannin tai Azorit.

Con Dao ei todellakaan ole sellainen palmurantojen ympäröimä paratiisisaari, jollaiseksi sen olisi helposti kuvittellut. Meri vyöryy rantaan vaahtopäinä, ja tuuli viuhtoo ärhäkästi.

Pilvet kiitävät taivaalla kuin nopeutetussa elokuvassa. Vuoristoinen saari vetää niitä mereltä puoleensa magneetin tavoin. Pilvien liike luo hienoa valoa: kun aurinko pääsee pilkistämään, sen säteet värjäävät meren kirkkaan turkoosiksi.

Pilvet ovat osa saaren lumousta. Ne suojaavat auringon paahteelta. Tuuli puhaltaa kasvoille voimakkaasti mutta lämpimästi.

Maisemat ovat karun kauniit, tunnelma rauhallinen. Con Dao on niin syrjäinen, että maineen kasvusta huolimatta saarella käy vain vähän matkailijoita.

Con Daon sukelluskeskus

”Mitä? Et tuonut tullessasi pitsaa? Olen ollut tällä saarella nyt yhtä mittaa 13 kuukautta ja alan totisesti olla pitsan tarpeessa”, Larry Bernier sanoo ja pyörittelee silmiään.

Viisikymppinen newyorkilainen Larry pyörittää Con Daolla pientä, Dive! Dive! Dive! -nimistä sukelluskeskusta.

Käytännössä kaikki saarelle saapuvat ulkomaalaiset päätyvät ennemmin tai myöhemmin Larryn juttusille – saarella kun ei ole montaa paikkaa, josta saisi palvelua englanniksi. Sukellusretkien lisäksi Larry hoitaa majatalovarauksia, auttaa moottoripyöränvuokrauksessa, välittää oppaita viidakkoretkille ja toimii saaren tietotoimistona.

”Välillä tänne tulee nuoria reppureissaajia kysymään, missä ovat baarit ja bileet. Ei täällä ole sellaisia. He ovat tulleet väärään paikkaan. Con Dao sopii niille, jotka etsivät rauhaa ja luontokokemuksia”, Larry sanoo.

Rauhan takia Larrykin on tänne jäänyt. ”Saari tuo mieleeni Vietnamin 25 vuotta sitten, kun saavuin maahan ensimmäisen kerran.”

Amerikkalainen ei ole mikä tahansa kaukaiselle saarelle päätynyt sukellusyrittäjä. Hän on polkenut kahdesti pyörällä maailman ympäri – ja tarinat ovat sen mukaisia. Kun Larry pääsee elämäkerrassaan vauhtiin, hän elehtii hurjasti käsillään ja kuiskii kuin kertoisi suuriakin salaisuuksia. Yhtäkkiä hän nousee seisomaan ja ampuu kuvitteellisella konekiväärillä sarjan viidakkoon.

”Kranaatit räjähtivät ympärillä ja sissit lykkäsivät minulle syliin raskaan konekiväärin, että ammu tuolla. Tuntui kuin olisin ollut jossain pirun B-luokan toimintaelokuvassa!” Larry älähtää ja eläytyy kertomukseensa siitä, kuinka hän päätyi pyöräretkillään burmalaisen karen-kansan vapautusrintaman vieraaksi ja keskelle Burman armeijan hyökkäystä.

”Kerroinko jo muuten siitä, kuinka jäin Kambodžassa punakhmerien vangiksi? Odottakaapas, kun pääsen niihin tarinoihin, joita ette varmasti usko.”

Tarinat keskeytyvät, kun kaksi leveästi hymyilevää ranskalaispariskuntaa marssii sisään mutaisilla vaelluskengillä.

”Upea saari! Olipa raskas ja vaikea vaellus. Hyvä että ollaan vielä hengissä”, he hihkuvat. ”Täytyy tulla tänne uudestaan, jotta nähdään maisemia myös pinnan alta.”

Ranskalaiset ovat palanneet patikkaretkeltä viidakosta. Suurin osa Con Daosta on viidakon peitossa, mutta parhaiten saari silti tunnetaan sitä ympäröivistä vesistä. Con Daoa pidetään Vietnamin upeimpana sukelluskohteena. Koralliriutat ja kalakannat ovat muuta maata paremmassa kunnossa saaren kaukaisen sijainnin vuoksi.

Viime päivinä veneet eivät kuitenkaan ole päässeet lähtemään saaren satamasta myrskyjen takia. ”Sellainen paikka tämä on”, Larry sanoo. ”Villi. Merelle mennään, jos voidaan, eikä silloin kun huvittaa. Täällä eletään luonnon armoilla.”

Syrjäisestä sijainnistaan ja ailahtelevaisesta ilmastostaan huolimatta Vietnamin hallituksella on suuret suunnitelmat Con Daon kehittämiseksi. Saarella elää 7000 ihmistä, mutta väkiluku on tarkoitus kaksinkertaistaa kymmenessä vuodessa. Muuttajat aiotaan työllistää matkailun parissa. Tällä hetkellä saarella on vain muutama hotelli ja majatalo.

Larry ei usko suunnitelmien toteutumiseen.

”Ei tämä saari sovi massaturismin tarkoituksiin. Ei täällä ole kunnon rantatonttejakaan kuin muutama. Keitä tänne tulisi? Kotimaanturisteja ei ainakaan. Suurin osa vietnamilaisista ei tiedä, missä tämä saari on, eikä haluakaan tietää. Heille tämä on kauhistuttava paikka, kirottu saari.”

Con Daon nähtävyydet – vankileirit

Museoksi muutettu vankila Con Daon saarella Vietnamissa. Kuva: Julia ST / Shutterstock

Saarella kummittelee, niin uskovat vietnamilaiset. Con Dao toimi Indokiinan pahamaineisimpana vankilasaarena vuodesta 1862 vuoteen 1975. Reilun sadan vuoden aikana saarella kuoli 20 000 vankia pakkotyöhön, nälkään ja mielivaltaisiin rangaistuksiin. Heistä vain 2000 on haudattu saaren sankarihautuumaalle. Loppujen uhrien uskotaan harhailevan saarella aaveina.

Saaren vankilahistoriaa ei pääse pakoon. Con Daon ainoan kylän keskustassa seisoo kolonialistiseen tyyliin rakennettuja vankilaparakkeja rivi toisensa jälkeen. Nykyisin ne toimivat museona.

Sisällä selleissä tunnelma on hyytävä. Pimeyden keskellä istuu veistoksia, jotka kuvaavat luurangonlaihoja vankeja jaloistaan yhteen kahlittuina. Vietnamin sodan aikaan Con Dao toimi amerikkalaisten salaisena vankilasaarena, oman aikansa Guantanamo Bayna, jonne suljettiin vaarallisimmat vihollistaistelijat ja kommunistikiihottajat.

Pelätyimmät vangit ahdettiin pieniin koppeihin, joita kutsuttiin tiikerihäkeiksi, sillä niissä oli kattona vain metallikalterit. Vangit kyhjöttivät kuin eläimet vailla suojaa niin auringonpaahteessa kuin vesisateessakin.

Con Daon entisistä vangeista kasvoi Vietnamin politiikan raskassarjalaisia. Vielä muutama vuosi sitten poliitikolla oli paha aukko CV:ssä, jos hän ei ollut käynyt ”Con Daon akatemiaa”. Maan nykyinen pääministeri on ensimmäinen, joka ei ole ollut saarella vankina.

Kun vankilat lopulta suljettiin vuonna 1975 ja viimeiset 7000 vankia astuivat vapauteen, heille tuli täydellisenä yllätyksenä, kuinka kauniilla saarella he olivat kärsineet. Vaaleat hiekkarannat ja raikas meri-ilma odottivat aivan vankilanmuurien toisella puolen.

Con Son – saaren viihtyisä keskus

Nykymaailman pahuudet ovat Con Daolta kaukana. Saaren unelias kylä Con Son on kuin Vietnamin Ahvenanmaa. Kaikkialla on siistiä ja söpöä. Kadut ovat hyvin hoidettuja ja vanhojen, pastellivärein maalattujen siirtomaatyylisten talojen pihamaalla kukkivat kauniit istutukset.

Kadut ovat autioita. Muutamaa matkailijoita kuljettavaa minibussia lukuun ottamatta autoja ei ole, ja mopojakin pärisee vain harvakseltaan. Heti kaupungin takana kohoavat utuiset vuoret.

Kukaan ei nyi hihasta tai yritä kaupata mitään. Six Senses -hotellin ulkopuolelta on mahdotonta löytää edes espressokonetta.

Ainoat ravintolat ovat kadulle aukeavia pikkukuppiloita, joista voi onneksi löytää hyvää ruokaa, kuten kotiloita tamarindikastikkeessa. Kaupungin hienoimmassa ravintolassa Phuong Hanhissa sentään levitetään tomerasti valkoinen pöytäliina pöydälle. Liina vaan on tahrainen ja reikäinen.

Kylää reunustaa komea, vaalea hiekkaranta. Kaukaisen saaren tunnelmaa luo rannalle haaksirikkoutuneen kalastusveneen värikäs keula.

Auringonottajia ei näy, vaikka eletään helmikuun alkua ja eurooppalaisten talvimatkailijoiden sesonkia. Matkailulehtien kirjoittelusta ja Hollywoodin supertähtien vierailusta huolimatta elämä jatkuu saarella vanhalla, uneliaalla rytmillään.

Vielä toistaiseksi suurin osa Con Daon -kävijöistä on entisiä vankeja, jotka ovat saarella Vietnamin valtion maksamalla muistelukierroksella. Vastikään eläkkeelle jäänyt vankilamuseon johtaja herra Bay Oanh on usein ottanut vieraat vastaan. Hän oli itsekin Con Daolla vankina viisi vuotta.

”Tunnelma on harras mutta iloinen. Se muistuttaa vanhojen perheenjäsenten kohtaamista”, Oanh kuvailee vierailuja. ”Vangeista tuntuu siltä kuin he olisivat nousseet kuolleista. Monet eivät olisi ikinä uskoneet pääsevänsä saarelta elävinä. Päällimmäisenä tunteena on muisto vapautumisesta.”

Herra Oanh on yksi harvoista vangeista, jotka päättivät jäädä saarelle. ”En uskonut enää sopeutuvani normaaliin elämään vankila-ajan jälkeen. Ajattelin, että elämä olisi leppoisampaa kaukaisella saarella.”

Con Daon matkalla pitää päästä viidakkoon ja kalastajien baariin

Puistonvartijoiden mökillä jaloissa vipeltää pieniä, mustia porsaita sekä yksi vaalea ja raidallinen. ”Sen äiti on käynyt metsässä ja tavannut siellä villisian”, vaellusopas Son kertoo huonolla englannilla hyvin innostuneesti.

Koska tuulet ovat jälleen estäneet merelle pääsyn, olen lähtenyt oppaan kanssa kiertämään Con Daoa mopolla. Päivän aikana ehtii nähdä koko saaren, sillä teitä on vain 25 kilometriä. Olemme parkkeeranneet mopot metsänlaitaan ja lähteneet muutaman tunnin kansallispuistovaellukselle.

Puistonvartijoiden mökiltä polku nousee tiheän viidakon läpi jyrkästi ylös vuorille. Liaanit ovat käpertyneet eriskummallisiin muotoihin. Puiden välissä lentelee näyttävän kokoisia perhosia, ja latvustossa vilistää mustia jättiläisoravia.

Kurkistan puunjuurakon muodostamaan luolaan ja mietin, että siellä on kenties piileskellyt joku vartijoiltaan paennut vanki. Karkurit yrittivät rakentaa pakolauttoja ilman kunnon työkaluja. Vain harva selviytyi aavan meren yli. Mantereelle on matkaa 180 kilometriä.

Rankan nousun jälkeen saavumme metsittyneeseen hedelmätarhaan, jossa vangit rehkivät pakkotyössä. Nyt lehdon ovat vallanneet makaki-apinat, jotka kerääntyvät raunioituneen vartiotuvan rappusille kerjäämään patikoijilta herkkupaloja. Kuin varkaat ne hiipivät aivan liki ja koettavat kähveltää kaiken minkä pystyvät.

Vaelluksen päätteeksi käymme vielä muutamalla autiolla hiekkarannalla ja kalasatamassa, jonka nuhjuisissa baareissa saarelle pysähtyvät kalastajat vetävät änkyräkännit. Saaren matkailubisneksen kokoa kuvaa se, että kalastuslaivoille jäätä valmistavan nyrkkipajan sanotaan olevan Con Daon menestyvin yritys.

Con Daon matka helvetistä paratiisiksi

Viimeisenä päivänä aurinko pilkistää jo ahkerasti pilvien välistä, ja tuuli on tyyntymään päin. Ehkä Larrykin pääsee pian taas vesille sukeltajien ja snorklaajien kanssa.

Larry etsii jatkuvasti uusia sukelluspaikkoja. Kalastajat ovat kertoneet hänelle kaukana merellä sijaitsevista kahdesta luodosta, jotka nousevat pinnan yläpuolelle vain muutamana päivänä vuodessa.

Kunhan Larry vain saa asiakkaikseen kerralla tarpeeksi monta kokenutta sukeltajaa, hän aikoo lähteä katsomaan, millaiset sukellusmaastot luotojen ympärillä odottavat.

Saarella olisi hyvät maastot myös kalliokiipeilyyn ja melomiseen – jos vain joku toisi ensin varusteet.

Mutta ehkä saari onkin parhaimmillaan juuri tällaisena, puolivalmiina. Monenlaista tekemistä ja Con Daon rantoja paratiisimaisempia paikkoja voi löytää ympäri Aasiaa, mutta saaren tarjoama yhdistelmä rauhaa, luontoa, maalaistunnelmaa ja dramaattisia maisemia on käynyt harvinaiseksi, varsinkin tiheään asutussa Vietnamissa.

Tunnelma entisellä vankilasaarella on erikoislaatuinen, sillä vastakohdat ovat suuria. Yhtenä päivänä sitä nautiskelee elämästä kauniilla hiekkarannalla ja toisena päälle käyvät rangaistussiirtolan kauheat muistot.

On silti helppo ymmärtää museojohtaja Bay Oanhia, joka jäi saarelle, vaikka oli koko vankeusajan toivonut pääsevänsä pois. Hän kertoi halunneensa rakentaa helvetistä paratiisin. Yhdessä muiden condaolaisten kanssa hän on tainnut siinä onnistuakin.

Kun lentokone takaisin Ho Chi Minh Cityyn nousee taivaalle, luon viimeisen katseen saarelle ja esitän hiljaisen toiveen. Kunpa Con Dao onnistuisi piileskelemään pilviensä suojissa vielä pitkään.

Six Senses – Con Daon luksushotelli

Pitt ja Jolie majoittuivat lapsineen ylelliseen mutta tyyliltään maanläheiseen Six Senses -hotelliin. Komeiden jyrkänteiden väliin harmaista laudoista ja bambusta rakennettu luksushotelli on kuin yksinäinen etuvartioasema Vietnamin viimeisellä rannalla.

Lakanat ovat pehmeintä puuvillaa, ja valo tulvii sisään parvekkeen suurista lasiovista. Patja on niin pehmeä, ettei siitä tee mieli nousta, ennen kuin mieleen muistuu aivan sängyn vieressä oleva espressokone.

Aamukahvin voi nauttia omalla parvekkeellaan pauhaavia maininkeja ihaillen – ja pulahtaa sitten aamu-uinnille kaksikerroksisen huoneiston yksityiseen uima-altaaseen.

Yöpyminen Six Senses -hotellissa on kallista – noin 500 euroa yöltä – mutta jos haluaa hemmottelua, täällä sitä voi kokea maailmantähtien tyyliin. Seuraavina öinä voi sitten säästää ja nukkua vaikka 20 euron majatalossa.

Juuri Six Sensesin avaaminen nosti Con Daon maailmankartalle. Pieni, ylellistä rauhaa tarjoava luksushotelliketju on Aasian arvostetuimpia hotellibrändejä. Ketjun hotellit ovat tavanneet olla merkki siitä, että kohteella on tarjottavanaan jotakin poikkeuksellista.

Rauha on täällä tosiaan taattu. Hotellin omalla, puolitoista kilometriä pitkällä rannalla näkyy vain muutama pariskunta. Ranta päättyy pieneen kallioniemeen, jonka ylitse johtavat melkein huomaamattomat betoniportaat.

Portaiden toisessa päässä odottaa upea ranta, jolle pääsee vain laskuveden aikaan. Viimeiset askeleet pitää tasapainoilla merestä pilkistävillä rantakivillä.

Kallioiden suojassa voi uida omassa rauhassaan. Ehkä juuri tällä samalla paikalla Brad Pitt ja Angelina Jolie kuhertelivat piilossa maailman katseilta.

Matka Con Daolle

Con Dao sijaitsee Vietnamin etelärannikolla, noin 230 kilometriä Ho Chi Minh Citystä (Saigon) etelään. Kätevin tapa matkustaa Con Daolle on lentää saarelle Ho Chi Minh Cityn kautta.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja.

Con Daon hotellit ja majatalot

Con Daolta löytyy kolmenlaista majoitusta: edullisia majataloja, keskihintaisia geneerisiä resortteja, sekä kaupungin ulkopuolella omassa rauhassaan sijaitseva, ultra-luksusta huokuva Six Senses Resort.

Edullisista vaihtoehdoista paras on Red Hotel. Ilmastointi, siistit huoneet ja ystävällinen henkilökunta. Hinta sesongista riippuen noin 25-45 euroa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!