Pandan Island – saari snorklaajan päiväunista

Filippiinit-pandan-island
Filippiinien Pandan-saarella näkee varmasti merikilpikonnia. Kuva: Antti Helin

Filippiinien Mindorolla sijaitseva Pandan Island on kuin suoraan snorklaajien päiväunista. Upeiden koralliriuttojen ympäröimällä saarella on vain yksi majatalo, ja vedet kuhisevat elämää. Näin suuria merikilpikonnia saa muualta etsiä!

Tällaista saarta ei uskoisi olevan enää olemassakaan. Filippiinien Mindoro-saaren edustalla sijaitsevalla valkohiekkaisella pikkusaarella on vain yksi majatalo, jota pyörittää saarella 25 vuotta asunut sympaattinen ranskalaismies.

Saarta ympäröivät upeat, hyvin säilyneet ja suojellut koralliriutat, joilla voi nähdä valtavia kalaparvia ja joilla elää kymmenkunta valtavankokoista merikilpikonnaa.

Eikä siinä vielä kaikki: Pandan-saarella on majatalon yhteydessä yksi harvoista sukelluskeskuksesta, jotka tekevät sukellusretkiä upealle Apo Reefille, maailman toiseksi suurimmalle koralliriutalle Australian Suuren valliriutan jälkeen. Apo Reef kuhisee merenalaista elämää, ja siellä on hyvät mahdollisuudet nähdä paholaisrauskuja (manta ray), valashaita ja vasarahaita. Luit oikein: vasarahaita!

Miksi Pandan-saari Mindorolla on säilynyt salaisuutena?

Pandan-island-mindoro
Pandan-saarella on vain yksi majatalo. Kuva: Antti Helin

Miten tällainen saari voi olla tottakaan? Saarta on suojellut kaiketi sen sijainti Mindoro-saaren länsipuolella, jota kutsutaan nimellä Mindoro L’Occidental. Alueella on maine vaikeapääsyisenä ja -kulkuisena paikkana, minkä takia Mindoron länsipuolella ei ole juuri lainkaan matkustajia – eikä siellä olevista matkakohteista tahdo löytää mitään tietoa.

Mindoro Occidentalen rantakohteista ei tahdo löytää mitään tietoa.

Matkailumielessä Mindoron länsipuoli onkin vielä hyvin neitseellistä seutua. Tosin alue alkaa ehkä alkaa hiljalleen kehittyä, sillä maine vaikeakulkuisena seutuna on vanhentunut, ja länsipuolen halki kulkeva tie Abra Ilogista San Joseen on nykyisin hyvässä kunnossa.

Abra Ilogiin pääsee veneellä Luzonista ja San Josessa on lentokenttä, jonne voi lentää suoraan Manilasta. Tie Abra Ilogista vie kauniiden maalaismaisemien halki. Peltojen takana siintävät Mindoron keskeltä kahtia jakavat läpikulkemattomat vuoret.

Vuorilla asuu mangyan-kansa, joka on säilyttänyt vanhat tapansa ja pukeutuu edelleen lannevaatteisiin. Muutama heidän kylänsä vilahtaa ohi tien varrella.

Paratiisi odottaa Mindorolla

Pandan-saarelle pääsee Sablayan-kylän satamasta. Vielä satamassa mietin, millaiselle saarelle olen menossa, sillä saaresta ei ole netissäkään saati opaskirjoissa juuri mitään tietoa.

Epäilykset siitä, että reissu saattaisi olla täydellinen pannukakku, hälvenevät satamassa, jossa tapaan filippiiniläisen yliopistoprofessorin ystävineen odottamassa venettä saarelle.

”Ai Pandan-saari? Se on täydellinen paratiisi.”

”Ai Pandan-saari? Se on täydellinen paratiisi. Menen sinne joka vuosi snorklaamaan”, professori sanoo.

Tätä Mindorolla sijaitsevaa Pandan-saarta ei muuten sovi sotkea Palawanilla sijaitsevaan kaimasaareen, jolla on yksi Filippiinien hienoimmista hotelleista. Paratiisi kaiketi sekin, mutta hyvin erilainen.

Pandan Islandin yksinkertaista luksusta

Paljastuu, että Pandan-saarella sijaitsevan Pandan Island Resort -majatalon majoitukset hyvin arkaaiset. Tai no, se riippuu paljon siitä, minkälaisen mökin saa, sillä kaikki mökit tuntuvat olevan vähän erilaisia: perhehuoneet ovat ankeat, mutta monessa kahden hengen mökissä on viihtyisät sisätilat ja ulkoilmapatio, jonka sohvalla tai edustan kookospalmujen väliin viritetyssä riippumatolla on kiva köllötellä päivän kuumat tunnit.

Ilmastointia ei ole mökeistä ainoassakaan. Sähköä kun on tarjolla vain iltaisin.

Saari on aikamoinen paratiisi kaikille niille, jotka eivät kaipaa virheetöntä luksusta.

Ovissa ei ole lukkoja. Majatalon omistaja, saarella 27 vuotta asunut ranskalainen Dominique lupaa, ettei varkauksia tarvitse pelätä – monet hänen työntekijöistäänkin ovat olleet paikalla toistakymmentä vuotta.

Saaren hiekka on kellertävän sävyistä, melkein valkeaa hiekkaa. Ei parasta mahdollista hiekkaa, mutta kyllin hyvää vaativallekin hiekkaaficionadolle.

Saari onkin aikamoinen paratiisi kaikille niille, jotka eivät kaipaa virheetöntä luksusta.

Ranskalainen illallinen Mindorolla

”Se oli kohtalo”, Dominique vastaa kysymykseen, miten hän päätyi paikalle. Hän oli Ranskan rautateillä töissä, kun hän päätti lähteä reissuun 30 vuotta sitten.

”Heitin kolikkoa Brasilian ja Filippiinien välillä. Jälkimmäinen voitti.”

Ensimmäinen länsimaalainen, jonka hän Manilassa tapasi, oli ranskalainen joka asui Mindoron Sablayanissa, vastapäätä Pandan-saarta. Tämä pyysi vierailulle.

”Halusin käydä turistivirtojen ulkopuolella, joten menin”, Dominique sanoo.

Hän ihastui saareen ja sen lähellä sijaitsevaan Apo Reefiin.

Saaren ranskalaiset illalliset ovat yhtä juhlaa.

”Apo reef oli silloin vielä 10 kertaa parempi kuin nykyisin. Se oli täysin neitseellinen. Nykyisin suojellulla riutalla käy laittomia kalastajia.”

Dominiquelle tarjottiin mahdollisuutta vuokrata saari itselleen. ”Olin sinkku, muttei minulla ollut saareen varaa”, hän muistelee. Niinpä hän palasi lomansa jälkeen Ranskaan. Vaan kävikin niin, että Ranskan rautatiet ryhtyi irtisanomaan henkilökuntaa eropaketteja tarjoten. Dominiqu otti omansa ja palasi Pandan-saarelle.

Suurin merkki majatalonomistajan ranskalaisuudesta ovat illalliset saarella. Ne ovat yhtä juhlaa.

Illalliset ovat buffeteja, joilla on tarjolla filippiiniläistä ja eurooppalaista ruokaa. On isoja kaloja ja herkullisia jälkiruokia.

Maailmanluokan snorklausta ja sukellusta Mindorolla

Ruoka ja melkein rantakin ovat saarelle viimeisin päälle, mutta todelliseksi paratiisiksi Pandani tekevät sitä ympäröivät koralliriutat. Ne ovat parhaiten säilyneitä riuttoja, mitä itse olen Kaakkois-Aasiassa nähnyt. Hyvin matalalla olevat korallit säihkyvät sinistä, keltaista ja punaista.

Mihin tahansa rannalta lähtee snorklaamaan, pinnan alla odottaa yllätyksiä. Valtavat merikilpikonnat asustelevat ihan saaren edustalla, parin metrin syvyydessä, popsimassa aamuisin ja iltapäivisin meriruohoa lyhyellä kaistaleella korallien välissä.

Valtavat merikilpikonnat asustelevat ihan saaren edustalla, parin metrin syvyydessä.

Riutalla on trooppisia kaloja kaiken mallisia ja näköisiä, sellaisiakin, joita ei tavallisesti näe.

Sukeltamiseenkin saari sopii hyvin. Rannasta viedään ponttooniveneellä sukeltamaan muutaman minuutin päähän. Ainoalla sukelluksellani näen arviolta arviolta 25-kiloisen giant trevallyn, blue spotted rayn, kookkaita meriahvenia ja jättimäisen murenan. Sukelluskurssinkin voi saarella suorittaa (17 000 peosa).

Mutta kun snorklaaminen on jo Pandan-saarella niin upeaa, ei sukeltaminen tuo hirveästi lisää – paitsi kun lähtee päiväretkelle Apo Reefille, jossa on mahdollisuus nähdä vasarahaita ja paholaisrauskuja.

Jäähyväiset Pandan-saaren paratiisille

Viimeisenä iltapäivänäni saarella lähden vielä kerran snorklaamaan. Hiekkasärkän kohdalta uin niin kauas korallien reunalle, ettei pinnalta enää näe koralleja.

Sinisessä äärettömyydessä vilahtaa iso kala, valtava kingfish, suurin, jonka olen ikinä nähnyt. Vau! Uin perään. Saavun keskelle useiden satojen kingfishien ja giant trevallyiden parvea. Ei tarvitse kuin vähän sukeltaa ja olen niiden pyörremyrskyn keskellä.

Osa kaloista on vielä nuoria, mutta suurimmat ovat valtavia jättiläisiä, varmaan puolitoistametrisiä.

Kun palaan vedestä rannalle, olen sanaton. Se, että tällainen saari todella on vielä olemassa tässä kaltoin kohdellussa maailmassamme, ja että sen voi vielä löytää sattumalta, täyttää sielun riemulla.

Olen löytänyt oman paratiisini, parhaan saaren, jolla olen ikinä ollut. Mutta palaanko Pandanille? Vaikea sanoa. Mielessäni palaan sille varmasti useinkin, mutten välttämättä fyysisesti, sillä Filippiinien tuhansilla saarilla odottaa varmasti vielä muitakin ikimuistoisia saaria löytäjäänsä.

Lue lisää Mindorosta, jolla Pandan-saari sijaitsee.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi