Manila-matkaopas

manila_6654
Vanha, espanjalaisajan kirkko ja jeepnie, bussin virkaa hoitava vanha jeeppi.

Ensin varoituksen sana. Manila ei ole ensisilmäyksellä kaupunki, jossa kukaan haluaisi viettää lomaansa. Filippiinien pääkaupunkia Manilaa pidetään yleisesti malliesimerkkinä katastrofimaisesta, hallitsemattomasta kaupunkikasvusta.

Matkailijan silmissä Manila voikin ensikosketuksella näyttää lohduttomalta, ränsistyneeltä kaupunkimatolta, jonka keskeltä nousee kuin huutomerkkeinä pankkien ja suuryritysten säihkyviä pilvenpiirtäjiä.

Kun rikkaat asuvat absurdeilla asuinalueillaan, jotka on rakennettu muistuttamaan San Franciscon idyllisimpiä katuja tai Toscanan kylämaisemia, köyhimpien maailmaa ovat siltojen alle pystytetyt asunnot ja elannon etsiminen jätevuorista. Manila on jatkuva liikenneruuhka, jonka yllä rikkaat lentävät helikoptereillaan.

Manilaa onkin helppo vihata. Mutta Manilaa voi myös oppia rakastamaan.

Minulta se vaati useita eri pysähdyksiä kaupungissa, ja pikku hiljaa Manilan kummallinen syke on kasvanut minuun kiinni.

Rikkauden ja kurjuuden ääripäiden lisäksi Manila on keskiluokan shoppailua Kaakkois-Aasian suurimmissa ostoskeskuksissa, kylmiä San Miguel -oluita ja Aasian parhaita livebändejä, erinomaisia ravintoloita ja kummallisia nähtävyyksiä (Imelda Marcosin kengät! Kuolleiden kaupunki!)

Ja vaikkei Manilaan rakastuisikaan, niin kyllähän maan pääkaupunkiin on pakko käydä tutustumassa Filippiinien-matkalla.

Manilan nähtävyydet ja kaupunginosat

Kun puhutaan Manilasta, puhutaan yleensä itse asiassa Metro-Manilasta, joka koostuu 13 vierekkäin sijaitsevasta kaupungista.

Varsinainen Manila on kyseisistä kaupungeista vanhin. Manilalahden rannalla sijaitsevaan Manilaan kuuluvat muun muassa historiallinen Intramurosin vanha kaupunki ja Ermitan ”turistighetto”, jonka majataloihin ja hotelleihin iso osa matkailijoista majoittuu.

Intramurosista kun kävelee sillan yli saapuu Quiapoon, jonka kirkossa on esillä yksi Filippiinen pyhimmistä patsaista, Black Nazarene. Uskovaiset käyvät kunnioittamassa sitä ympäri vuoden, etenkin perjantaisin, mutta todellinen hullunmylly pääsee valloilleen tammikuun 9. päivä, jolloin patsasta kuljetetaan ympäri kaupunkia suunnilleen miljoonan ihmisen kerääntyessä paikalle.

Alueeseen kuuluu myös kaoottinen Binondo, maailman vanhimmaksi sanottu Chinatown. Pidä lompakosta hyvää huolta!

Manilan alueella modernin maailman tunnelmia voi käydä haistelemassa Aasian suurimmaksi sanotussa ostoskeskuksessa, Mall of Asiassa, joka on noussut täyttömaalle rantaan.

Metro-Manilan vaurainta aluetta on Makati, metropolin bisneskeskusta, joka on teknisesti oma kaupunkinsa. Manilalaisen keskiluokan arkea voi käydä aistimassa poikkeuksellisen viihtyisässä Green Belt -ostoskeskuksessa.

Makatissa on myös kaksi historiaa ja filippiiniläistä taidetta esittelevää museota Ayala Museum ja Yuchengco Museum. Jälkimmäisessä kiinnostavinta on kokoelma muotokuvamaalauksia Filippiinien kansallissankarin José Rizalin tyttöystävistä.

Fort Bonifacio (tunnetaan myös lempinimellä Global City) on Metro-Manilan uusin ja hulppein kaupunginosa, joka tulee haastamaan Makatin (jossa ajan hammas alkaa jo näkyä) metropolin bisneskeskuksena. Tänne rakennetaan paraikaa uusia pilvenpiirtäjiä.

Alueesta on kasvamassa Kaakkois-Aasian hienoimpia. Kadut ovat leveitä ja kaikkialla on siistiä ja tyylikästä. Fort Bonifaciossa kannattaakin käydä katsomassa, miltä 2020-luvun Manila saattaa näyttää.

Museo Imelda Marcosin kengille

Manilan nähtävyyksistä erikoisin – ja mieleenjäävin – on Marikinan kaupungissa, syrjässä keskustasta, sijaitseva Marikina Shoe Museum, joka on omistettu Imelda Marcosin kengille.

Imelda on kaiketi kaikkien aikojen kuuluisin filippiiniläinen, jopa miestään, Filippiinejä vuosikymmenet hallinnutta diktaattori Ferdinand Marcosia tunnetumpi. Imelda oli kuvankaunis ja glamoröösi vaimo, joka rakasti kenkiä. Kun Marcos vihdoin syöstiin vallasta, löydettiin heidän kotoaan 3000 paria naistenkenkiä.

Imelda elää ja voi edelleen hyvin – monen filippiiniläisen harmistukseksi. Marcosien lapset ovat edelleen mukana Filippiinien politiikassa.

Manilan hotellit – missä päin Manilaa kannattaa asua?

Suurin osa matkailijoista asuu joko Ermitan alueella tai Makatissa. Ermita sopii hyvin niille, jotka aikovat käydä historiallisilla nähtävyyksillä, Makati taas sopii bisnesmatkailijoille.

Molemmista on varsin lyhyt matka Manilan kansainväliselle lentokentälle (vaikka Ermita ja Makati sijaitsevatkin eri puolilla Metro-Manilaa). Muista kaupunginosista matka sitten muuttuukin pidemmäksi ja hitaammaksi Manilan ruuhkissa.

Manilan luksushotelleista kaksi on ylitse muiden. Meren rannalla Roxasin rantabulevardin päässä sijaitsevassa Sofitel Philippine Plaza Manilassa on huikea uima-allas, ja hotellissa voikin tuntea olevansa rantalomalla kaupungin keskustassa. Jos onni käy, Sofitelin aulabaarissa voi nähdä Imelda Marcosin tapaamassa tuttujaan.

Makatissa sijaitseva The Peninsula Manila tunnetaan puolestaan parhaiten siitä, että sen aulaan on ajettu sisään panssarivaunulla. Näin tapahtui marraskuussa 2007, kun armeija vastasi muutaman senaattorin ja kenraalin hotellista käsin masinoimaan vallankaappausyritykseen.

Vaikkei Peninsula Hotelissa asuisikaan, sen komeassa aulassa kannattaa käydä nauttimassa halo-halo-jälkiruoka – Peninsulan halo-haloa kun pidetään Filippiinien parhaana.

Manilan ravintolat

Filippiiniläisten vapaa-aika täyttyy aika lailla ostoskeskuksissa lorvimisesta. Ostoskeskuksista löytyy myös monipuolinen kattaus ravintoloita.

Hyvä paikka syödä filippiiniläistä ruokaa parhaimmillaan on esimerkiksi Greenbelt 5 -ostoskeskuksesta löytyvä Mesa. Ruoka on herkullista ja edullista.

Ostoskeskusten ulkopuolelta ravintoloita löytyy etenkin Ermitan kaupunginosasta, jonka ravintoloista monet ovat toimineet iät ja ajat.

Retket Manilasta

Manilasta on helppo tehdä retki Filippiinien erikoisimmalle tulivuorelle, Taal Volcanolle.

Manilasta rannalle

Manilan lähin hyvä rantakohde on viereisellä Mindoron-saarella sijaitseva Puerto Galera, joka tunnetaan myös sukelluksistaan.

Puerto Galeraan kertyy matkaa bussilla ja lautalla kolmisen tuntia.

Manilasta sukeltamaan

Vielä Puerto Galeraakin lähempänä, vain parin tunnin ajomatkan päässä Manilasta sijaitsee toinen erinomainen sukellus- ja snorklauskohde Anilao.

Anilaosta matkaa on helppo jatkaa Puerto Galeraan.

Matka Manilaan

Manilaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Suorin lentoyhteys Suomesta on Hongkongin kautta. Myös muista Aasian suurkaupungeista on hyvät lentoyhteydet Manilaan.

Manilasta on hyvät lentoyhteydet eri puolille Filippiinejä. Filippiinien sisäiset lennot ovat edullisia.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Filippiineille ja vertaa maan sisäisiä lentoja.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi