Taal Volcano – Filippiinien erikoisin tulivuori

Taal Volcano
Taal-tulivuoren ensimmäisen kraatterin reunalla. Kuva: Ray in Manila, Flickr CC

Kuvittele mielessäsi räjähdysherkkä ilotulitetehdas ja kotisi sen takapihalle. Tässä tehtaassa ei tosin valmisteta kiinanpommeja, vaan sen raketeissa on voimaa parinsadan ydinpommin verran. Suunnilleen sellaisella maaperällä filippiiniläiset asuvat. Saarivaltiossa yli 20 aktiivista tulivuorta.

Taal on niistä erikoisin. Se on myös yksi aktiivisimmista. Loistava retkikohde siis – varsinkin kun matkaa pääkaupunki Manilaan on vain 60 kilometriä.

Erikoiseksi Taal Volcanon tekee se, että se on kuin tulivuorien versio venäläisestä matushka-nukesta.

Tulivuoren kraatterissa on järvi, jonka keskellä on saari, jossa on toinen kraatteri, jossa on järvi, jonka keskellä on vielä pikkuinen saari.

Tulivuoren reunalla

”Siinä se on”, oppaamme, kuusikymppinen, rivoja vitsejä laukova isoäiti Lynn julistaa ylpeänä, kun olemme päässeet pikkubussimme on päässyt Taal Volcanon valtavan kraatterin reunalle.

Vuokraamme kraatterin reunalta veneen – sellaisen filippiiniläisen perusveneen, jossa on polkupyörän apupyöriltä näyttävät laitatuet ja kotitekoinen moottoriviritelmä – ja puksutamme kohti ensimmäistä saarta.

Veneen kippari Willie hymyilee leveää hymyä, kaikilla kolmella hampaallaan. Mies vakuuttaa, ettei häntä huolestuta asua ärhäkän tulivuoren suulla.

”Me aavistamme kyllä etukäteen, kun vuori on seuraavan kerran purkautumassa.”

Vuonna 1911 asukkaat eivät aavistaneet. Silloin Taal surmasi 1 300 ihmistä. Vuoden 1965 purkauksesta selvittiin kahdellasadalla uhrilla, kiitos parantuneiden varoitusjärjestelmien. Viimeksi tulivuori syöksi tulta ja tappuraa vuonna 2011.

”Kerran, kun Taal purkautui, istuimme lähistöltä baarin terassilta ihailemassa tulivuoresta suihkuavaa laavaa ja kilistelimme samppanjalaseilla”, Lynn naureskelee.

Oppaan on helppo hymyillä, mutta paikalliset asukkaat eivät asu seudulla huvin vuoksi, vaan pakosta. Tonttimaa on Taalin ympärillä poikkeuksellisen halpaa.

Vene karahtaa hietikolle pienen hökkelikylän rantaan, ja kylästä tarjotaan ponikyytiä ylös kraatterin sisemmälle reunalle. Tahdomme kuitenkin nousta ylös omin jaloin.

”Oletteko aivan varmoja?” Lynn kysyy. ”Jos kyydin ottaa puolimatkasta, se maksaa tuplahinnan.”

Kapuamme helteessä puoli tuntia, kunnes saavumme hikisinä huipulle.

Sisimmän kraatterin järvenpinta on kaunis ja levollinen. Vain vuorenselän halkeamista puskevat rikintuoksuiset höyryt muistuttavat, että kraatterin peilipinnan alla lymyilee maapallon tulinen ydin kuin koiranunta nukkuva lohikäärme.

Vierailu tulivuorella ja Taalin pikkukaupungissa

Manilasta järjestetään Taal-tulivuorelle päiväretkiä.

Hyvä vaihtoehto on tutustua tulivuoreen omatoimisesti matkustamalla bussilla ensin vieressä sijaitsevaan viihtyisään Taalin pikkukaupunkiin. Taalin keskustassa on säilynyt useita vanhoja kolonialismin ajan taloja.

Jos Luzonin pohjoisosissa sijaitsevaa Vigan onkin hienompi ja kuuluisampi vanhakaupunki, on Taaliin paljon helpompi matkustaa Manilasta.

Kaupungissa kannattaa viettää ainakin yksi yö, jo senkin takia, että vanhoissa taloissa on viihtyisiä majataloja kuten viehättävä boutique-majatalo Paradores del Castillo Hotel.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi