Filippiinien suomalainen majatalo on vihdoin auki!

Surigao Dream
Surigao Dream on Filippiinien suomalainen majatalo. Kuva: Aleksi Katajala

Unelmasta on vihdoin tullut totta! Filippiinien majatalomme, Surigao Dream, on saatu kokonaan valmiiksi ja se on avattu myös yön yli vieraille. Tai, jos tarkkoja ollaan, majatalo on virallisesti auki yöpyjille heinäkuun alusta. Päivitän silloin myös kuvia tähän blogiin, kun pääsen itse paikalle. Jo pitkän tovin olemme pitäneet paikkaa beach clubin henkeen avoinna päivävieraille.

Matka on ollut pitkä: täynnä stressiä ja takaiskuja, mutta myös täynnä innostusta ja riemua.

Tuntuu uskomattoman hienolta, että majatalo on vihdoin valmiilta – ja pääsen aivan pian itsekin siitä nauttimaan. Tähän mennessä majatalon rakentamisesta ja johtamisesta on vastannut ystäväni ja liikekumppanini Aleksi. Kesällä hän pääsee vihdoin käymään Suomessa – kahden ja puolen vuoden urakan jälkeen – ja minä tuuraan häntä majatalon managerina.

Aikamoinen kesätyö!

Suomalainen majatalo Filippiinit
Surigao Dream on Filippiinien suomalainen majatalo.

Jos et siis vielä tiedä, mitä tehdä heinä–elokuussa 2022, minä tiedän. Tule käymään Filippiineillä! Majatalomme sijaitsee Surigaolla lähellä suosittua Siargaon surffi- ja reissarisaarta. Uskallan jo väittää, että elämyksestä tulee ikimuistoinen. Koska muulloin sitä pääsee seuraamaan aivan alkumetreiltä majatalon avaamista? Olla yksi ensimmäisistä asiakkaista, joka saa osakseen kaiken majatalonpitäjän rakkauden ja huolenpidon?

Saunaankin pääsee, sillä sellaisen Aleksi on rakentanut aivan uima-altaamme viereen. Aivan vieressä on kauniit snorklausmaastot ja sukeltamaankin pääsee. Vien sinut retkille kuvankauniille autiosaarille, koskemattomiin luoliin ja kalastajien kelluvaan kylään. Hyvällä onnella pääset uimaan delfiinien kanssa.

Juuri delfiinien kanssa uimisesta syntyi alun perin ajatuksemme perustaa majatalo juuri Surigaolle. Siitä ja muista syistä majatalon perustamiseen olen kertonut tarkemmin tekstissä Kuinka perustaa majatalo Filippiineille?

Filippiinien majatalo – suomalaista sisua on tarvittu

Filippiinit kalastus
Majatalon edustalla on hyvät kalavedet. Kuvassa Aleksi.

Kuten jo sanoinkin, vaikka majatalo on vasta avattu, on matka ollut jo pitkä. Ja kivinen. Sitä hienommalta nyt tuntuukin, että majatalo on vihdoin auki.

Aloitimme Aleksin kanssa majatalon rakentamisen vuoden 2020 alussa. Tai siis Aleksi aloitti. Minä pysyttelin kotikulmillani Laosissa, sillä muutakaan en voinut.

Ajoitus ei olisi voinut olla huonompi. Heti rakentamisen alettua iski maailmanlaajuinen koronapandemia. Kokonainen pieni maailmanloppu matkailulle.

Vaikeudet seurasivat toistaan. Konttimme jäi yli vuodeksi Filippiinien tulliin. Siellä oli paitsi Aleksin koko henkilökohtainen elämä, myös rakentamiseen tarvitsemiamme erikoistyökaluja.

Koronatilanne vaikeutti kontin luovuttamista, sillä Aleksi ei päässyt käymään Manilassa. Papereita pyöriteltiin ja lähetettiin tulliin kerta toisensa jälkeen, mutta ei auttanut. Kontti ei liikkunut mihinkään. Lopulta se tuomittiin hylätyksi ja sen hankkivat satamasta omistukseensa paikalliset hämäräveikot. Kun koronatilanne viimein helpotti, Aleksi pääsi viimein käymään Manilassa. Pitkien ja hikisten neuvottelujen jälkeen hän sai ostettua kontin takaisin paikallisilta mafiaveljiltä.

Tuli myös avioero, Aleksille. Vaimo palasi kotiin pienen tyttären kanssa. Aleksi ajautui pariin hyvin sotkuiseen suhteeseen paikallisten naisten kanssa. Prätkäonnettomuuksissa murtui ensin käsi, sitten jalka.

Avioeron myötä lähti osa majatalomme rahoituksesta. Ja rakennuskustannukset tietysti paisuivat, niin kuin niillä on tapana tehdä. Pienestä ja yksinkertaisesta majatalosta tulikin tyylikäs, luksusluokan putiikkimajatalo.

Jouduin lopulta sijoittamaan siihen kaikki säästöni ja päälle vielä kaiken mitä irtosi tuloistani. Kun aikoinaan varsin mukavalta näyttänyt pankkitilini osoitti pyöreää nollaa, mietin viimeistään, mihin sotkuun olen itseni pistänyt.

Olin aina vitsaillut, että majatalon perustaminen olisi kallis harrastus, ja siltä se alkoi tosiaan vaikuttaa. Minusta itsestäni oli tullut vitsin kohde.

Tilanne näytti lievästi sanottuna pahalta. Rahat olivat loppu ja pandemia sen kuin jatkui. Sitten tapahtui pieni, ihana ihme.

Majatalon ensimmäinen tuleminen

Surigao Dreamista tuli nopeasti niin suosittu, että se on päässyt jo mukaan paikalliseen Monopoli-pelilautaan. Kuva: Aleksi Katajala

Keväällä 2021 majatalon rakentaminen oli jo pitkällä, mutta sen loppusilauksen tekemistä viivästyttivät materiaaliongelmat. Koronan takia kaikessa kesti tavallista pitempään. Eikä avaamisella tuntunut olevan pandemian takia kiirettäkään.

Aleksi sai kuitenkin vihdoin uima-altaan valmiiksi. Hän laittoi siihen veden, pulahti uimaan ja postasi Facebookiin kuvia upeasta auringonlaskusta uima-altaallamme.

Jo seuraavana aamuna tontille saapui paikallisia nuoria, jotka kysyivät, päästäänkö uimaan? Totta kai, siitä vaan, Aleksi vastasi.

Lisää asiakkaita saapui seuraavana päivänä ja sitä seuraavina. Aleksi alkoi periä pientä pääsymaksua ja hankki pöytäryhmiä asiakkaiden käyttöön. Vuokrasimme villojamme päivävieraille majoiksi. Eikä aikaakaan, kun meillä oli hallussamme supersuosittu beach club. Bisnes pyöri paremmin kuin olimme osanneet kuvitellakaan. Ja keskellä koronan kurimusta.

Aleksista tuli paikallinen julkkis, jota tervehdittiin iloisesti, minne hän menikin.

Supertaifuuni iskee

Taifuunista selviämistä juhlittiin rakentamalla majataloon suomalainen sauna. Ei tule enää kylmä tropiikissa. Kuva: Aleksi Katajala

Kunnes koitti joulukuu 2021. Valtavan voimakas supertaifuuni iski Filippiineille, juuri sinne, missä majatalomme sijaitsi. Vastaavaa myrskyä ei oltu nähty 30 vuoteen.

Aleksi oli kirjaimellisesti myrskyn silmässä. Eikä siellä ollut tyyntä. Tuuli heitti hänet ilmaan ja paiskasi maahan. Lasinsirut viilsivät hänen ranteensa auki. Kaatuneet puut ja maanvyörymät katkoivat tiet ja Aleksi joutui kävelemään yön läpi sairaalaan.

Kun hän viimein pari päivää myöhemmin pääsi palaamaan majatalolle, valtavat aallot olivat vieneet mukanaan paitsi villojemme katot ja puiset terassit, myös koko uima-altaamme. Siitä ei ollut jäljellä mitään. Se oli kadonnut kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan.

Tuho oli suurta koko seudulla, onneksi ihmisuhrit jäivät vähäisiksi. Sähkö oli seudulta katki kolme kuukautta.

Paikalliset uskoivat, että se oli Surigao Dreamin loppu. Unelmamme loppu.

Mutta Aleksi ei ole luovuttaja. Hän jäi tuhon keskelle ja alkoi rakentaa majataloa uudelleen. Se oli hidasta, sillä materiaaleja oli lähes vaikea saada. Kaikkialla jouduttiin korjaamaan supertaifuunin tuhoja. Elimme kädestä suuhun, kaavimme rahaa jälleenrakennukseen, mistä saimme.

Aleksi palasi sairaalaan kerta toisensa jälkeen, kun hänen kätensä tikit aukesivat yhä uudelleen.

Huhtikuussa 2022 pääsimme avaamaan majatalomme uudelleen päivävieraille. Entistä hienompana. Elämä hymyilee jälleen kuin trooppinen aurinko.

Millainen paikka on Surigao Dream?

Tällaisiin maisemiin viemme asiakkaitamme retkille. Kuva: Antti Helin

Vihdoin heinäkuussa pääsemme avaamaan majatalon myös yön yli yöpyjille. Mutta rahat ovat edelleen tiukalla. Sen takia jatkamme yhä myös beach club -toimintaa. Eli jos – ja kun – saavut luoksemme Filippiineille, luvassa on hieman tavallisesta poikkeava hotellielämys. Ja hyvä niin. Tavallisia elämyksiähän maailmassa riittää.

Luonamme pääset tutustumaan paikalliseen elämään, seuraamaan viikonloppuisin filippiiniläisten vapaapäivää. Se on täynnä riemua ja melskettä. Bändi soittaa viikonloppuisin. Päivävieraat lähtevät kello viideltä, ja ihana rauha koittaa. Auringonlaskut ovat kuin maalauksesta.

Kannattaa myös huomioida, ettei rantamme ole valkoista hiekkaa, vaan vaaleaa, sileää pikkukiveä. Meri on turkoosia ja kirkasta. Pinnan alla odottavat korallit. Vaaleaa hiekkaa pääset sitäkin kyllä näkemään päiväretkillä, joita teemme autiosaarille. Ne kuuluvat kauneimpiin, mitä olet koskaan nähnyt.

Saunan lisäksi majatalossamme on laaja valikoima lautapelejä ja mittava kirjasto suomalaisia kirjoja ja elokuvia. Netti toimii, tosin välillä kenkkuillen.

Olut on halpaa, samoin ruoka. Kauniit villamme avautuvat merelle. Majoituksen hinnan olemme pitäneet tasoon nähden hyvin edullisena, koska meillä on päivävieraita. Yhden yön hinta on 3000 pesoa eli noin 55 euroa (2hh) ja 3500 pesoa (4hh). Sisältää aamiaisen.

Varaukset kannattaa tehdä Facebook-sivujemme Messengerin kautta. Olemme tottuneet käyttämään sitä, koska niin tekevät filippiiniläiset asiakkaamme. Voit myös laittaa suoraan mailia minulle: helin.antti(at)gmail.com

Surigao on matkan takana, ja hyvä niin, sillä upeimmat ja ainutlaatuisimmat elämykset vaativat hieman ponnistelua.

Suomesta pääsee Filippiineille yhdellä vaihdolla sekä Manilaan että Cebuun. Molemmista on muutamana päivänä viikossa lento Surigaoon. Hyvä vaihtoehto on saapua Siargao-saaren kautta. Sinne on Manilasta ja Cebusta useita lentoja päivässä. Siargaolta on päivittäin parin tunnin laivayhteys Surigaoon.

Siargao on kiva käyntikohde itsesäänkin ja sopiva vastakohta Surigaolle. Siinä missä Siargao on suosittu matkakohde, Surigao on säilynyt vielä salaisuutena.

Yhdellä ja samalla matkalla Filippiinien molemmat puolet: paikallista elämää ja matkailufiilistä.

Tällä majatalon mittaisella matkalla on sattunut ja tapahtunut niin paljon, että kirjoitan minun ja Aleksin kokemuksista varmasti kirjan jonain päivänä. Ja siihen pääsevät varmasti mukaan myös ensimmäiset suomalaisvieraamme.

Eli tervetuloa seikkailuun, joka jatkuu ensin paikan päällä ja myöhemmin vielä kirjan sivuilla!

Jos pidit artikkelista, arvostamme kovasti, jos jaat sen sosiaalisessa mediassa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!