Surigao – ui delfiinien kanssa ja koe salaiset paratiisisaaret!

Dinagat Filippiiniit
Surigaon vieressä odottavat tällaiset maisemat. Retkiä järjestää suomalainen majatalo Surigao Dream. Kuva: Antti Helin

Surigao on pikkukaupunki, joka sijaitsee Mindanaolla suositun Siargoa-saaren edustalla. Harva matkailija on kuullutkaan Surigaosta, mutta tilanne tulee muuttumaan. Surigaolta käsin voi snorklata delfiinien ja valashaiden kanssa, ihailla sukelluksella mandariinikaloja ja tehdä retken Dinagatin upeille paratiisisaarille, jotka kuuluvat Filippiinien kauneimpiin.

Siargaosta matkaa kannattaakin jatkaa Surigaoon, varsinkin jos on matkailija, joka tykkää kulkea omia polkujaan. Tämä kohde tulee säilymään vielä pitkään salaisuutena.

Koska Surigaolla ei ole vielä ollut matkailua nimeksikään, kaikki aktiviteetit on pitänyt  järjestää itse. Tilanne on kuitenkin muuttunut, sillä Surigaolle on avattu laadukas suomalainen majatalo Surigao Dream.

Surigao Dream – suomalainen majatalo Filippiineillä

Suomalainen majatalo Filippiinit
Surigao Dream on Filippiinien suomalainen majatalo.

Paras syy matkustaa Surigaolle on suomalainen Surigao Dream Beach Resort. Majatalo sijaitsee omalla rannallaan parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä keskustasta San Franciscon alueella (majatalo järjestää kuljetuksen).

Ranta on hiekan sijaan pyöreää pikkukiveä, meri turkoosia ja kirkasta. Aivan vieressä on erinomainen koralliriutta, joka sopii snorklaukseen ja sukellukseen.

Luksustason bungaloweja on kuusi, ja niistä jokainen avautuu merelle omalla terassillaan. Uima-allaskin löytyy. Hinta on 3000 pesoa eli reilut 50 euroa per yö.

Hotelli järjestää useita retkiä, joilla näkee ja kokee Filippiinit parhaimmillaan: snorklausta delfiinien ja valashaiden kanssa, Dinagatin kuvankauniit paratiisisaaret, Sohoton Caven kätketty laguuni ja meduusajärvi, patikointia viidakon kätkemille vesiputouksille ja rannikkovuorten näköalapaikalle, kyläelämää ja hummerien asuttamia mangrovemetsiä.

Surigao – ui delfiinien kanssa

ui delfiinien kanssa
Surigao on loistava paikka uida delfiinien kanssa. Kuva: Yale Cohen / Unsplash

Surigao edustalla on kalarikas Surigao Strait -salmi, jossa asustaa suuria delfiiniparvia vuoden ympäri. Myös melonipäävalaita nähdään säännöllisesti.

Koska matkailijoita on olemattoman vähän, delfiinejä ei tarvitse tyytyä katsomaan veneen kyydistä, vaan niiden kanssa voi myös uida.

Delfiinejä etsitään perinteisellä banca-veneellä tai toiveesta pikaveneellä. Kun delfiinit ovat löytyneet ja ne ovat tullet tutuiksi veneen kanssa, veneestä laskeeudutaan mereen uimaan delfiinien kanssa.

Alkuun delfiinit saattavat uida ujoina pois, mutta kun tekee kaikessa rauhassa tuttavuutta, delfiinitkin kiinnostuvat vieraasta ja tulevat uimaan aivan viereen. Hyvä kikka on sukeltaa vähän – se houkutteelee delfiinejä saapumaan lähelle katsomaan.

Kokemus on huikea: delfiinit singahtelevat sinne tänne ja kaikkialla ympärillä kuuluu delfiinien nakuttava puhe.

Harva surigaolainen tietääkään, että heidän kotivesillään on näin upea elämys tarjolla. Retkiä tulee järjestämään Surigao Dream -majatalo.

Lue lisää delfiinien kanssa uimisesta.

Leyten valashait

Valashai
Surigaon vieressä sijaitseva Leyte on maailman parhaita paikkoja snorklata valashaiden kanssa. Kuva: Antti Helin

Surigaon edustalla, venematkan päässä, on Leyten saari, joka on Filippiinien paras paikka nähdä valashaita. Paras siksi, että valashaita näkee helmi–huhtikuussa käytännössä varmasti, mutta kohde on sen verran tuntematon, että uljaita eläimiä saa ihailla ihan rauhassa ja aivan luonnollisissa olosuhteissa ilman turistihärdelliä.

Myös muina aikoina on mahdollisuus nähdä valashaita.

Valashait viihtyvät aivan saaren eteläosassa Pintuyanin vesissä. Paikalle pääsee Surigaosta autolautalla ja skootterilla parissa tunnissa. Surigao Dreamista paikalle päästään puolessa tunnissa pikaveneellä tai puolessatoista tunnissa perinteisellä banca-veneellä.

Dinagatin paratiisisaaret

Surigaosta voi tehdä retkiä Dinagatin upeille autiosaarille. Kuva: Antti Helin

Surigaon vieressä on Dinagatin saari, jonka edustalla on pikkuruisten saarten todellinen paratiisisaaristo. Maisemat ovat kuin Pikku-Palawanissa, paitsi ettei täällä ole ruuhkaa veneistä.

Dinagat on säilynyt salaisuutena, koska sitä hallitsee erikoinen uskonlahko, ja kesti vuosia, ennen kuin saarelle pidettiin soveliaana mennä. Nykyisin uskovaiset toivottavat vieraat sydämellisesti tervetulleeksi rakkauden sanomaa saarnaten.

Pääsaarella voi käydä ihmettelemässä uskonlahkon johtajan mausoleumia ja kitaranmuotoista pyhää lähdettä. Upeimmat elämykset odottavat kuitenkin ympäröivillä pikkusaarilla, joilla on karstimuodostelmia, säihkyvän valkoista hiekkaa ja turkoosia merta.

Dinagatiin pääsee Surigaolta myös lautalla. Surigao Dream järjestää kahden päivän retkiä, joilla yövytään teltassa autiolla hiekkasärkällä, tähtien loisteessa.

Autiosaari Basul

Filippiinit autiosaari
Heti Surigaon edustalla pääsee kauniille autiosaarelle. Kuva: Antti Helin

Helppo puolen päivän retkikohde Surigaosta on heti kaupungin edustalla puolen tunnin venematkan päässä sijaitseva kaunis autiosaari Basul.

Saaren edustalla voi myös snorklata, vaikka korallit ovatkin osin kärsineet. Jo aivan rantavedessä voi bongata monenlaista mielenkiintoista pikkuölliäistä.

Kelluva kylä Day-Asan

Elämyksellinen retkikohde on myös Surigao Cityn vieressä mangrovemetsän saaristossa sijaitseva Day-Asan, jota kutsutaan kelluvaksi kyläksi sen merellisen sijainnin takia. Talot sijaitsevat paalojen varassa.

Kylään tutustutaan veneretkillä, joilla poiketaan välillä mangrovemetsikön siimeksessä ja ihmetellään valtavia hummereita, joita kyläläiset kasvattavat.

Silop Cave – seikkailujen luola

Surigaon nähtävyytenä on myös upea, seikkailullinen Silop-luola, jossa on isoja kammioita ja valtavasti lepakoita. Lisäherkkuna ovat syvyyksien isot hämähäkit ja suuria käärmeitäkin voi bongata. Kulkeminen luolassa on varsin helppoa – täällä ei joudu ryömimään pienissä koloissa. Luolastoon tutustutaan paikallisen oppaan avulla.

Kuten kokenut maailmanmatkaaja Aleksi sanoo: ”Menee heittäen top kolmoseen kaikista maailman luolista, joissa on tullut seikkailtua. Aivan mahtava mesta!”

Sukeltaminen ja snorklaus Surigaolla

Surigaon edustalla on muutama hyvä koralliriutta, jossa korallit ovat hyvässä kunnossa. Toinen näistä on aivan Surigao Dreamin vieressä, toinen hieman kauempana, lähellä Lipatan satamaa. Täällä on esimerkiksi kuvattu videoita mandariinikaloista filippiiniläiseen matkailuohjelmaan.

Sukellusretkiä voi tehdä myös Leyten kuuluisille sukelluskohteille.

Surigaon kaupunki

Asukkaita Surigaossa on noin satatuhatta, mutta silti tunnelma on kuin pikkukaupungissa. Keskusta on pieni ja vaatimaton. Paras paikka majoittua on mukavan perinteinen Tavern Hotel (noin 3500 pesoa), joka toimii myös kaupungin sosiaalisen elämän keskuksena. Iltaisin ravintolan baarin täyttää usein juhlatunnelma bändeineen.

Hotellin vieressä on Surigaon satama, josta lähtevät venekyydit naapurisaarille Siargaolle ja Dinagatiin. Leytelle kulkee autolauttoja hieman kauempaa tricyckle-matkan päästä Lipatan satamasta.

Keskustan puistosta löytyy turistitoimisto ja sen vierestä pieni museo, joka kertoo Surigao Straitin taistelusta kaupungin edustalla 25. lokakuuta 1944. Kyseessä oli historian (toistaiseksi) viimeinen suuri sota-alusten taistelu. Yhdysvaltain laivasto murskasi japanilaiset, joiden sotalaivat upposivat syviin vesiin Surigaon edustalle.

Keskustan paras ravintola on meren äärellä sijaitseva Bugsay Seafood. Keskustasta löytyvät myös Mäkkäri ja sen paikallinen kilpailija Jollybee.

Muuta tekemistä itse kaupungissa ei ole, mutta kaupungin ulkopuolelta löytyy autioita rantoja. Yhdellä niistä sijaitsee majatalo Surigao Dream.

Paras aika matkustaa Surigaolle

Parasta aikaa matkustaa Surigaolle on kevät maalis–toukokuu, jolloin ilmasto on täydellinen ja Leytellä on valashaisesonki. Helmikuu on shoulder seasonia, eli silloin voi huonolla onnella vielä sadella, mutta pääosin sää on silloinkin erinomainen.

Kesä- ja heinäkuu ovat kuumaa aikaa, tosin meren äärellä se ei juurikaan haittaa.

Elo-syyskuu on tuulista kautta, jolloin aallot estävät delfiinien bongaamisen ja valashairetket. Retkiä voi silti tehdä Surigaon suojaiselle puolelle upealle Sohoton Cavelle. Ajankohta sopii rauhallisille lomailijoille.

Sadekausi ajoittuu marras-, joulu- ja tammikuulle, kuten isossa osassa Filippiinejä. Se ei tietenkään estä matkustamista, jos muutama satunnainen sadepäivä ei haittaa. Sateet eivät yleensä kestä tuntia paria kauempaa.

Matka Surigaolle

Surigao
Veneretkellä autiosaarella Surigaon edustalla. Kuva: Antti Helin

Vielä jokunen vuosi sitten Surigaon kautta matkustettiin Siargaolle, mutta nykyisin roolit ovat kääntyneet päälaelleen: Siargaolle on paremmat lentoyhteydet kuin Surigaoon.

Kun Surigaoon on päivittäiset lennot (ja lauttayhteys) Cebusta, Siargaoon on lentoja sekä Cebusta, Manilasta että Clarkista.

Siargaon ja Surigaon välillä on päivittäiset lauttayhteydet. Veneet lähtevät satamasta Tavern Hotelin edustalta.

Surigao ja Siargao mudostavatkin yhdessä erinomaisen kohteen: kuuluisalta Siargaolta löytää vilkkaampaa traveller-tunnelmaa, Surigaosta aidon ja paikallisen Filippiinien lumoa.

Surigaolta matkaa voi jatkaa Leytelle tai kohti Camiguinin tulivuorisaarta.

Katso lentotarjoukset Siargaolle ja Surigaoon.

Surigao kokemuksia

Surigaosta kirjoitti matkailutoimittaja Antti Helin, jonka pitämä matkablogi kertoo majatalon rakentamisesta Surigaolle.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi