Surigao – ui delfiinien kanssa Filippiineillä!

Surigao
Veneretkellä autiosaarella Surigaon edustalla. Kuva: Antti Helin

Surigao on pikkukaupunki, joka sijaitsee Mindanaolla suositun Siargoa-saaren edustalla. Harva matkailija kiinnittää Surigaoon mitään huomiota, mutta kannattaisi. Surigaolla voi uida delfiinien kanssa, ihailla sukelluksella mandariinikaloja ja tehdä päiväretken autiosaarelle. Ja Surigaon vieressä Leyten saarelle voi snorklata valashaiden kanssa!

Siargaosta matkaa kannattaakin jatkaa Surigaoon, varsinkin jos on matkailija, joka tykkää kulkea omia polkujaan.

Koska Surigaolla ei ole matkailua nimeksikään, kaikki aktiviteetit pitää järjestää itse. Tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos, sillä vuoden 2020 lopulla Surigaolla tullaan avaamaan suomalainen majatalo. Pysy kuulolla!

Surigaon kaupunki

Asukkaita Surigaossa on sellaiset puoli miljoonaa, mutta silti tunnelma on kuin pikkukaupungissa. Keskusta on pieni ja vaatimaton. Paras paikka majoittua on mukavan perinteinen Tavern Hotel, joka toimii myös kaupungin sosiaalisen elämän keskuksena.

Hotellin vieressä on Surigaon satama, josta lähtevät venekyydit Siargaolle ja Dinagatiin. Leytelle kulkee autolauttoja hieman kauempaa tricyckle-matkan päästä.

Surigaon delfiinit

Surigaon edustalla on kalarikas Surigao Strait -salmi, jossa asustaa suuria delfiiniparvia vuoden ympäri. Vuokraa käyttöösi taksi ja aja keskustasta puolen tunnin päähän San Franciscon alueelle. Kävele rantaan ja pyydä kalastajia viemään pienellä ja perinteisellä banca-veneellä delfiineitä katsomaan (paikallisella kielellä lumba lumba). Sovi hinta etukäteen. En muista, mitä itse maksoin, mutta ei se paljoa ollut.

Kun delfiinit ovat löytyneet, veneestä on helppo laskeutua mereen delfiinien kanssa uimaan. Alkuun delfiinit saattavat uida pois, mutta kun tekee kaikessa rauhassa tuttavuutta, delfiinitkin kiinnostuvat vieraasta ja tulevat uimaan aivan viereen. Hyvä kikka on sukeltaa vähän – se tuntuu houkuttelevan delfiinejä lähemmäksi.

Kokemus on huikea: delfiinit singahtelevat sinne tänne ja kaikkialla ympärillä kuuluu delfiinien nakuttava puhe.

Omat snorkkelikamat mukaan!

Kannattaa huomioida, että delfiinien löytäminen vaatii oma-aloitteisuutta ja seikkailumieltä – suurin osa Surigaon asukkaistakaan ei tiedä, että heidän kotikaupunkinsa lähettyvillä asuu suuria delfiinilaumoja. Olen saattanut olla toistaiseksi ainoa satunnainen matkailija, joka on uinut delfiinien kanssa Surigaolla.

Autiosaari Basul

Filippiinit autiosaari
Heti Surigaon edustalla pääsee kauniille autiosaarelle. Kuva: Antti Helin

Aivan Surigaon edustalla on puolen tunnin venematkan päässä kaunis autiosaari, jolle voi tehdä veneretken. Saaren edustalla voi myös snorklata, vaikka korallit ovatkin osin kärsineet dynamiittikalastuksesta. Jo aivan rantavedessä voi bongata monenlaista mielenkiintoista pikkuölliäistä.

Matka

Vielä jokunen vuosi sitten Surigaon kautta matkustettiin Siargaolle, mutta nykyisin roolit ovat kääntyneet päälaelleen: Siargaolle on paremmat lentoyhteydet kuin Surigaoon.

Siargaon ja Surigaon välillä on päivittäiset lauttayhteydet. Veneet lähtevät satamasta Tavern Hotelin edustalta.

Lipata Ferry Terminalista pääsee puolestaan lautalla parissa tunnissa Leytelle valashaita ihailemaan.

Katso lentotarjoukset Siargaolle ja Surigaoon.

Surigao kokemuksia

Surigaosta kirjoitti matkailutoimittaja Antti Helin, jonka pitämä matkablogi kertoo majatalon rakentamisesta Surigaolle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi