Bohol – Filippiinien monipuolisin saarikohde

Bohol
Boholin valkohiekkaiset rannat ovat melkeinpä se pienin syy matkustaa Boholiin.

Bohol on Filippiinien monipuolisin saari. Boholilla matkailijaa odottavat monet ihmeet: Suklaakukkulat ja koralliriutat, meressä leikkivät delfiinit ja supermiehen voimilla varustetut kummituseläimet.

Plussaa Bohol saa siitäkin, että tänne on helppo matkustaa – saarelle on hyvät yhteydet niin Cebusta kuin Manilastakin. Bohol onkin Filippiinien paras saari perheille. Toki Bohol houkuttelee perheiden ohella monenlaisia muitakin matkailijoita. Sukellusmaastot kuuluvat Filippiinien parhaisiin.

Boholin matkailun keskus on Banglao-saari, jolla sijaitsevat Boholin lentokenttä sekä suosituimmat rannat. Banglao sijaitsee aivan varsinaisen Boholin vieressä, ja saaret yhdistää toisiinsa kaksi siltaa.

Bohol on parhaimmillaan nimenomaan aktiiviseen lomailuun. Saari on todella suuri (ja asukkaitakin on reilut miljoona), mutta hyviä rantoja on vain muutama ja nekin pääosin Banglaon puolella.

Alona Beach – Boholin kuuluisin ranta

Alona Beach Bohol
Alona Beach on Boholin kuulusin ja vilkkain ranta. Kuva: Eduardo C / Unsplash

Boholin suosituin rantakohde on Panglao-saarella sijaitseva Alona. Lentokenttä on melkein vieressä, ja suurin osa Boholiin saapuvista matkailijoita majoittuu täällä.

Rantana Alona on varsin kapea ja täyteen rakennettu ja banca-veneitä on paljon, mutta Alona on silti ihan ok tukikohta sukeltamiseen ja Boholin nähtävyyksiin tutustumiseen. Alonan rannalla ja rannan läheisyydessä on monipuolisesti edullista ja keskihintaista majoitusta.

Dumaluan – Boholin paras ranta

Panglao-saaren toinen kuuluisa ranta on Dumaluan, joka on selvästi Alonaa kauniimpi. Hiekka on säihkyvän valkoista ja meri kimaltaa ihanan turkoosina. Täällä sijaitsevatkin Boholin parhaat ja kalleimmat rantahotellit kuten Bohol Beach Club ja South Palms Resort.

Suurin osa rannasta on hotellien käytössä, mutta pieni pätkä on avoinna kaikille.

Balicasag ja Pamilacan – Boholin pienet paratiisisaaret

Palicasag Bohol
Balicasag-saaren upeita koralleja. Kuva: Olga Tsai / Unsplash

Panglaon edustalla on kaksi pientä paratiisisaarta. Näistä kuuluisin on pieni, koralliriuttojen ja turkoosin meren ympäröimällä Balicasag. Saaren vedet lasketaan usein Filippiinien parhaiden sukelluskohteiden joukkoon. Täällä näkee lähes varasti kilpikonnia – myös snorklaten!

Saarella käydään useimmiten päiväretkellä, mutta sillä voi myös yöpyä yksinkertaisen viihtyisässä Balicasag Island Dive Resortissa.

Toinen kiehtova pikkusaari on Pamilacan, jonka asukkaat tunnettiin aikoinaan valashaiden pyytäjinä. Tavasta on onneksi luovuttu. Pamilacan-saaren koralliriutat ovat kärsineet dynamiittikalastuksesta, mutta ovat toipumaan päin ja sopivat hyvin snorklailuun.

Myös Pamilacaniin tutustutaan yleensä päiväretkellä – ja samalla on hyvät mahdollisuudet bongata delfiinejä. Saarella on myös muutama yksinkertainen majatalo.

Tagbilaran – Boholin pääkaupunki

Boholin pääkaupunki Tagbilaran sijaitsee heti Panglaolta johtavan sillan takana Boholin puolella. Kaupungissa on säilynyt muutamia kauniita perinnetaloja.

Heti keskustan edustalla on Boholin tärkein satama, josta kulkevat lautat esimerkiksi Cebuun. Ajomatkaan Alona Beachilta Tagbilaranin satamaan kannattaa varata melkein kolme varttia, vaikkei matkaa olekaan kuin parikymmentä kilometriä.

Baclayon – Boholin korallista rakennettu kirkko

Tagbilaranista vajaan 10 kilometrin päässä on Boholin vanhin kirkko Baclayon, jonka sisällä itämainen tyyli yhdistyy eurooppalaiseen barokkiin. Kirkon rakentaminen alkoi vuonna 1596, ja valmista tuli 130 vuotta myöhemmin. Kirkko on rakennettu korallista.

Rakennusmateriaali sukellettiin veden alta ja hakattiin kirvein irti koralliriutoista. Kirkon seinissä voi edelleen nähdä kotilon jälkiä.

Korallitiilet liitettiin toisiinsa laastilla, joka tehtiin meren mudasta ja miljoonien kananmunien valkuaisesta.

”Aika monta kanaa on tarvittu munimaan, eikö vain”, kirkon vahtimestari toteaa.

Tarsierit – Boholin söpöt kummituseläimet

Filippiinit tarsier
Kummituseläimen kanssa ei kannata ryhtyä tuijotuskisaan. Kuva: Ville Palonen

Boholin nähtävyyksistä seuraavaksi kohdalle osuu Tarsier Sanctuary, jolle on kirkolta parinkymmenen minuutin ajomatka.

Boholin-matkan kohokohtia on tuttavuuden tekeminen silmästä silmään kummituseläinten kanssa. Ja näillä otuksilla on todella isot silmät!

Pienillä, gremlisin näköisillä kummituseläimillä on myös aikamoiset supervoimat kokoonsa nähden.  Lue lisää Boholin kummituseläimistä.

Suklaakukkulat (Chockolate Hills) – Boholin kuuluisin nähtävyys

Bohol Suklaakukkulat
Boholin nähtävyyksiin kuuluvat erikoisen näköiset Suklaakukkulat. Kuva: Ville Palonen.

Tunnin verran lisää ajomatkaa ja edessä aukeaa Boholin kuuluisin nähtävyys: Suklaakukkulat. Ta–daa!

Saaren keskiosissa kohoaa vierekkäin 1268 kukkulaa, jotka ovat täydellisen pyöreitä kuin lasten piirustuksissa. Joku voi nähdä niissä naisten rintoja: on pystyt, nypykät, melonit, terhakat, ärhäkät, tomerat ja ujot.

Kansantarun mukaan kukkulat ovat muodostuneet rakastuneen jättiläisen kyynelistä.

Suurimman osan vuodesta kukkulat ovat päältä vihreitä, mutta kuivana kautena niitä peittävä ruoho paahtuu suklaan ruskeaksi, mistä kukkulat ovat saaneet nimensä. Ruskeina Suklaakukkuloiden sanotaan muistuttavan Hershey-merkin suklaanappeja.

Suklaan sijaan kukkulat ovat muodostuneet korallista. Alue oli aikoinaan merenpohjaa. Kun maa kohosi meren ylle, eroosio söi korallimaan kukkuloiden muotoon.

Suklaakukkuloille järjestetään valmiita retkiä rantakohteista, mutta niihin voi tutustua myös omatoimisesti vaikkapa vuokraskootterilla – jos pitkä ajomatka ei haittaa. Alona Beachilta on Suklaakukkuloiden näköalapaikalle melkein kahden tunnin ajomatka.

Loboc River – jokiristeily ja tulikärpäsiä

Loboc River Bohol
Loboc-joella livutaan viidakon vehreyden läpi. Kuva: Hitoshi Namura / Unsplash

Suosittua ajanvietettä on myös tehdä risteily sisämaassa viidakon keskellä kiemurtelevalla Loboc-joella. Auringon laskettua joenvarren puut kimaltavat kuin tähtitaivas tulikärpästen loisteessa.

Anda White Beach – Boholin toisella reunalla

Panglaola nähden saaren tosella puolen sijaitsee Anda-kylä, jonka vieressä on kolmen kilometrin verrran valkohiekkaista, lähes autiota rantaa. Muutama majapaikkakin löytyy, kuten Anda White Beach Resort.

Andan huono puoli on sijainti syrjässä Boholin sukellus- ja snorklauskohteista. Alona Beachin sukelluskeskuksiin – ja Boholin lentokentälle – on täältä reilut sata kilometriä, minkä ajamiseen saa varata pikkuteillä kaksi ja puoli tuntia.

Boholin sukellukset

bohol sukellus
Sukeltamassa Cabilaon komealla seinämällä. Kuva: Sukellus Asiaan

Bohol on erinomainen sukelluskohde, jossa riittää sukellettavaa usealle päivälle. Koralliriutat ovat komeat ja hyväkuntoiset, ja kilpikonnia näkee lähes varmasti, varsinkin Balicasag-saaren vesissä. Boholissa on monta muutakin hienoa sukelluskohdetta kuten Cabilao Island.

Cabilaon saarta reunustava koralliriutta putoaa meren syvyyksiin komeana seinämänä. Cabilaolla on muutama, sukeltajien majoittamiseen erikoistunut majapaikka, kuten Cabilao Sanctuary Beach Resort.

Suurin osa Boholin sukelluskeskuksista on Alona Beachilla, josta tehdään sukellusretkiä saarille.

Boholin delfiinisafarit

Boholilla voi myös osallistua delfiinisafareille. Delfiinejä ihaillaan merellä aikaisin aamulla, kun delfiinit ovat leikkisimmillään. Safarin voi varata mistä tahansa majapaikasta Alona Beachilla.

Delfiiniretkillä tutustutaan usein myös Pamilacan-saareen.

Boholin hotellit ja majoitus

Katso tarjoukset Boholin majoitukseen.

Bohol – matka

Boholin vanha Tagbilaranin lentäkenttä on vaihtunut uuteen, kansainväliseen kenttään, Bohol-Panglao International Airport, joka sijaitsee Panglao-saarella lähellä Alona Beachia. Parhaat yhteydet ovat Manilasta ja Clarkista. Lentoja on myös Caticlanin kentälle (Boracay), El Nidoon ja Davaoon. Kansainvälisiä lentoja on Souliin Etelä-Koreaan.

Cebusta on lyhyt lauttamatka.

Katso lentotarjoukset Filippiineille.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi