Leyte – maailman paras paikka nähdä valashai löytyy Filippiineiltä

Leyte valashai
Leyten Pintuayn on Filippiinien paras paikka nähdä valashai. Kuva: Antti Helin

Leyte on suuri saari, jossa on yksi elämys ylitse muiden. Leyten aivan eteläisin kärki, Pintuyan, on Filippiinien – ja todennäköisesti koko maailman – paras ja idyllisin paikka nähdä valashai.

Ai miten niin paras? Syitä titteliin on kaksi. Ensinnäkin valashaita näkee lähes varmasti marraskuulta toukokuulle.

Vieläkin suurempi syy on se, että toistaiseksi vielä hyvin harva on kuullutkaan Pintuyanista! Täällä valashaita saa bongata eettisesti aivan omassa rauhassa pienten banca-veneiden kyydissä, joita vielä melotaankin käsivoimin. Täydellistä!

Valashaiden ohella Leytellä on hienoja sukellus- ja snorklauskohteita sekä sotahistoriaa. Saari on suuri ja vuoristoinen, ja kulkeminen paikasta toiseen vie aikaa.

Matkakohteena Leyte on vasta aivan lapsenkengissään – pitkälti sen takia, ettei saarella ole kovin kummoisia hiekkarantoja. Leyten rannat ovat pääosin pikkukiveä ja tummaa laavahiekkaa. Pinnan alaista elämää on sitten sitäkin enemmän.

Leyte Kalanggaman
Pitkän hiekkasärkän koristama Kalanggaman on Leyten kuuluisin autiosaari. Kuva: Hitoshi Namura / Unsplash

Leyten kauneimmat valkoiset hiekkarannat löytyvät pääsaaren edustalla olevilta pikkusaarilta, joista kuuluisin on Pohjois-Leytellä sijaitseva Kalanggaman. Hyvä vaihtoehto on Etelä-Leyten Canigao. Molemmille saarille pääseminen vaatii aika paljon matkustamista.

Koko saaren kiertämisen sijaan voikin hyvin tutustua vain eteläisimpään Leyteen, jossa ovat valashait ja parhaat sukelluskohteet. Tällöin ehdoton ykköspaikka on valashaiden Pintuyan, jonne pääsee kätevästi lautalla Surigaosta.

Mutta jos seikkailut ja omien polkujen kulkeminen kiinnostavat, siihen Leyte tarjoaa loistavat mahdollisuudet.

Leyte esitellään tällä sivulla etelästä pohjoiseen. Leyten kohteiden sijainnit näyttää Filippiinien kartta.

Pintuyan ja Leyten valashait

Leyte Pintuyan
Pintuyan on leppoisa paikka viettää muutama päivä valashaita bongaten. Kuva: Antti Helin

Pintuyan on pieni ja rauhallinen ranta lähellä Leyten eteläisimmän kärjen satamaa, San Ricardoa.

Jo saapuminen Surigaolta San Ricardon satamaa tuo hyvän fiiliksen; satama on pelkkä laituri vehreän vuoren kupeessa. Aivan laiturin vieressäkin meri on syvän sinistä ja niin kirkasta, että pohjaan asti näkyy vaivattomasti.

Satamasta 25 minuutin mopokyyti Pintuyanin rannalle. Ranta on nätti, mutta samalla tapaa sileää pikkukiveä kuin Surigaossa.

Leyte hotelli
Viihtyisä Pintuyan Dive Resort. Kuva: Antti Helin

Majataloja on vain yksi, keskihintainen Pintuyan Dive Resort, mutta se onkin sitten sitäkin mukavampi. On tilavat bungalowit ja uima-allas. Majatalon sukelluskeskus järjestää sukelluksia sekä hyvälle house reefille että lähistön useille muille sukelluskohteille.

Parasta täällä ovat kuitenkin ne valashait. Väittäisin omien kokemuksieni pohjalta, että Pintuyan on Filippiinien paras paikka valashaiden bongaamiseen. Ja samalla maailman parhaita. Valashait viihtyvät aivan rannan edustalla – snorklaten niiden löytäminen on kutenkin vaikeaa, ja apuun kannattaakin pyytää paikallinen kalastaja banca-veneen kanssa.

Leyte valashai
Valashaiden kanssa pääsee snorklaamaan kaikessa rauhassa lähietäisyydellä. Kuva: Antti Helin

Pintuyan on pysynyt rauhallisena, sillä resortin saksalainen omistaja Ralf ei ole halunnut pitää meteliä valashaista – hän haluaa paikan pysyvän rauhallisena. Eli pahoittelut Ralf, toivottavasti et mottaa minua ensi kerralla, kun tavataan, koska paljastin tämän paratiisin.

Pintuyanissa näkee valaishaita marraskuulta toukokuulle – pääsääntöisesti. Vuosittain aika kuitenkin vaihtelee, ja valashaita on nähty ympäri vuoden. Parasta aikaa ovat huhti- ja toukokuu, jolloin valashaita on eniten ja näkyvyys parhaimmillaan.

Pintuyaniin pääsee lautalla vajaassa tunnissa Surigaosta, jonne avataan vuoden 2021 alussa suomalainen majatalo Surigao Dream. Majatalo järjestää myös päiväretkiä pikaveneellä Leyten valashaita katsomaan.

Padre Burgos ja Tankaan Beach

Etelä-Leyten toinen vierailun arvoinen kohde on Sogod Bay -lahden vastarannalla sijaitseva Padre Burgos. Kohteena se on Pintuyania kuuluisampi, koska Padre Burgosissa on ollut resortteja pitempään, mutta Pintuyan idyllisempi ja paljon parempi valashaiden bongaamiseen.

Täällä sijaitsee Tankaan Beach, Leyten pääsaaren paras hiekkaranta. Se ei kuitenkaan ole niin kummoinen, että sen takia kannattaisi tänne asti varta vasten matkustaa.

Kauniiden kalliomuodostelmien välissä oleva ranta jää nousuveden alle, jolloin jäljellä on vain rantakivikkoa. Roskiakin tuppaa olemaan.

Lähettyvillä pienen ja viihtyisän JD Resortin edustalla on fish sanctuary, jossa on erinomaista snorklaamista. Suoraan resortista rannasta pääsee snorklaamaan kauniille riutalle. Hyvät mahdollisuudet nähdä useita kilpikonnia. Myös monenlaisia kaljoja ja hyvä näkyvyys.

Myös Padre Burgosista käsin voi bongata valahaita – retket tosin suuntaavat Pintuyanin edustalle ja ovat siten selvästi kalliimpia kuin Pintuyanista tehtynä.

Majoitusta on hieman monipuolisemmin tarjolla kuin Pintuyanissa, jonne on parin tunnin ajomatka.

Satamakaupunki Maasin – lautat Cebuun ja Surigaoon

Maasin on pieni satamakaupunki, jonka satamasta on lauttoja Surigaoon ja yölauttoja Cebuun.

Padre Burgosiin on vajaan tunnin ajomatka.

Maasinista on vajaan tunnin ajomatka Matalomiin, josta pääsee päiväretkille upealle Canigao Islandille.

Canigao – upea, pieni paratiisisaari

Leyte Canigao saari
Canigao-saari kasvattaa suosiotaan. Kuva: Ina Carolino / Unsplash

Pientä saarta ympäröi upea hiekkaranta ja turkoosi meri. Kaunis hiekkasärkkäkin löytyy. Saaren vedet on suojeltu ja niissä on hyvä snorklata.

Saarella ei ole hotelleja tai oikein majatalojakaan, mutta muutamaa majaa vuokrataan. Pientä maksua vastaan voi myös telttailla. Pääosin täällä käydään päiväretkellä. Saarella on muutama yksinkertainen ravintola.

Veneretken voi varata Matalomin turistitoimistosta, joka sijaitsee pienellä keskusaukiolla. Tai kysyä suoraan vieressä olevalta satamalaiturilta.

Satamakaupunki Hilongos – lauttoja Cebuun

Matalomista on tunnin ajomatka Hilongosiin, josta kulkee lauttoja Cebuun. Hilongosista ajaa puolestaan tunnissa Inopacaniin, josta voi käydä saarihyppelemässä Neljällä saarella.

Cuatro Islas – salaiset pienet paratiisisaaret

Neljä pientä paratiisisaarta, joilla voi käydä päiväretkellä Leyten Inopacanista. Sopivan tuntemattomia, joten retkessä on seikkailun tuntua.

Inopacanista on vajaan kahden tunnin ajomatka Ormociin, Leyten länsipuolen keskukseen.

Satamakaupunki Ormoc – nopeat lautat Cebuun

Parinsadantuhannen asukkaan Ormoc on Leyten toiseksi suurin kaupunki Taclobanin jälkeen. Ormocin satamasta on kahden ja puolen tunnin pikalauttamatka Cebuun.

Ormocista on puolentoista tunnin ajomatka Palomponiin, jota lähtevät veneet Kalanggamanin paratiisisaarelle.

Kalanggaman – Leyten kuuluisin paratiisisaari

Leyte Kalanggaman
Kalanggaman-saaren kruununa on upea hiekkasärkkä. Kuva: Jed Villejo Unsplash

Kalanggaman on huikean kaunis pieni autiosaari, jolla hiekka on säihkyvän valkoista ja meri kristallinkirkasta. Autiosaarta koristaa pitkä hiekkasärkkä. Tämä on tunnetuin Leyten pienistä paratiisisaarista.

Päiväretken tekeminen onnistuu myös Malapascuan saarelta Cebun edustalta, josta merimatkaa kertyy kaksi tuntia suuntaansa.

Saarelle on mahdollista järjestää myös yön yli kestävä telttaretki.

Leyteltä veneet lähtevät Palomponista, josta on tavallisella veneellä tunnin ja pikaveneellä puolen tunnin matka. Palomponista on myös päivittäinen lauttayhteys Cebun Polambaton satamaan.

Sambawan – autiosaari tulivuorimaisemissa

Aivan Leyten pohjoiskärjen edustalla on vielä yksi upea autiosaari, Sambawan, ehkä jopa Leyen kaikkein hienoin. Erityisen upeaksi saaren tekee se, että siltä käsin voi ihailla vieressä kohoavaa Maripipi-tulivuorisaarta.

Saareen tutustuminen vaatii sopivasti vaivaa, mikä on säilyttänyt sen aikamoisena salaisuutena.

Ensin matkataan Leyteltä siltaa pitkin Biliran-saarelle, jonka Naval-kylästä on kerran päivässä (yleensä kello 10 aamulla) lautta asutulle tulivuorisaari Maripipille. Maripipiltä voi järjestää veneretken Sambawanille.

Navaliin on kahden ja puolen tunnin ajomatka Taclobanista, Pohjois-Leyten keskuksesta.

Tacloban – Leyten suurin kaupunki

Leyten suurin kaupunki on saaren pohjoisosassa sijaitseva Tacloban, johon supertaifuuni Hayan iski tuhoisasti vuonna 2013. Tuhansia ihmisiä kuoli ja rakennuksia sortui, kun myrskyn synnyttämät jättiaallot pyyhkäisivät kaupungin yli.

Taclobanin nähtävyytenä on kaupungin laitamilla sijaitseva MacArthur Landing Memorial Park, jolla kunnioitetaan amerikkalaiskenraalin rantautumista Filippiineille toisessa maailmansodassa.

Taclobanin vieressä on Filippiinien pisin silta, reilut kaksi kilometriä pitkä San Juanico Bridge, joka yhdistää Leyten Samarin saareen. Samarin kautta matkaa voi jatkaa Filippiinien pääsaarelle Luzoniin.

Taclobaniin on kolmen tunnin bussimatka Palomponista, josta voi tehdä retken kauniille Kalanggamanin autiosaarelle.

Paras aika matkustaa Leytelle

Parasta aika matkustaa Leytelle kestää maraskuulta toukokuulle, jolloin saaren eteläosissa näkee valashaita.

Elo–lokakuussa länsimonsuuni tuo se sijaan kovat aallot ja loppukesä ja syksy ovat siten aika huono aika matkustaa Leytelle.

Leyte – matka

Leyten päälentokenttä sijaitsee Taclobanissa, saaren pohjoisosassa. Kätevä vaihtoehtoinen reitti on suunnata eteläiselle Leytelle Surigaon kautta. Näin pääsee suoraan Pintuyanin valashaiden luokse.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi