Intramuros – tällainen on Manilan vanhakaupunki

manila_intramuros

Muurien ympäröimä Intramuros on Manilan vanhakaupunki ja kuuluisin kaupunginosa. Aikoinaan sen muurien sisällä, intramuros, asuivat espanjalaiset siirtomaaisännät. Filippiinot ja kiinalaiset kauppiaat asuivat omissa kaupunginosissaan muurin ulkopuolella, extramuros.

Espanjalaisia seurasivat siirtomaaisäntinä amerikkalaiset ja Manilasta kasvoi kaupunki, jota pidettiin Aasian kauneimpana. Se kaikki tuhoutui toisessa maailmasodassa, jonka lopulla amerikkalaiset alkoivat ajaa japanilaisia valloittajia pois Manilasta.

Kiivaiden taistelujen ja pommitusten siivittämänä japanilaiset perääntyivät Intramurosin muurien sisään, jonne he linnoittautuivat. Amerikkalaiset pommittivat heidät, ja vanhankaupungin, maan tasalle.

Intramurosin muurien sisälle kuoli lähes 17 000 japanilaista sotilasta. Mutta vieläkin suuremmat olivat filippiiniläisten tappiot. Manilan taistelujen aikaan 100 000 kaupungin asukasta kuoli amerikkalaisten pommeihin ja japanilaisten suorittamaan kansanmurhaan, jota kutsutaan myös nimellä Manilan raiskaus.

Japanilaiset halusivat kostaa koko kaupungille filippiiniläisten sissien yhteistyön amerikkalaisten kanssa. Sodan päätyttyä japanilaisia Manilassa johtaneet kenraalit teloitettiin sotarikoksista.

Manilasta tuli liittoutuneiden toiseksi tuhotuin kaupunki Varsovan jälkeen. Intramurosista jäivät jäljelle rauniot. Niiden keskellä seisoi vahingoittumattomana vain San Augustinin luostari. Kaunis, historiallinen Manila, joka oli ollut samaan aikaan sekä Aasian Sevilla että New York oli iäksi kadonnut.

Sodan jälkeen Intramurosia alettiin hiljalleen jälleenrakentaa ja työ on edelleen kesken. Nykyisin Intramuros on kuin sitä ympäröivä kaupunki: vuoroin kaunis ja kaoottinen, mutta taatusti kiehtova.

Samaan tapaan kuin koko kaupunki, myös Intramuros elää uutta kukoistuskautta, kun matkailijat ovat hiljalleen alkaneet saapua Filippiinien pääkaupunkiin.

Intramurosin mukulakivisillä kaduilla saa maistiaisen Filippiinien siirtomaa-ajasta. Jos haluaa täyden kattauksen historiallista tunnelmaa, kannattaa matkustaa Luzon-saaren pohjoisosissa sijaitsevaan Viganiin, joka on yksi Aasian parhaiten säilyneistä historiallisista kaupungeista.

San Augustinin kirkko

Barokkityylinen San Augustin kirkko ja luostari säästyi pommituksilta, koska se toimi Punaisen ristin sairaalana. Kirkko on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi, yhdeksi Filippiinien kuudesta. Sisätilat kuuluvat Filippiinien arvokkaimpiin säilyneihin muistoihin Espanjan siirtomaa-ajasta.

Entisissä luostarirakennuksissa toimii museo, joka esittelee uskonnollisia esineitä ja siirtomaa-aikaisia taideteoksia.

Casa Manila

Intramurosin ufusvanhana nähtävyytenä toimii Imelda Marcosin 1980-luvulla rakennuttama museotalo, joka näyttää, millaisia Intramurosin talot olivat ennen pommitusta. Kivestä ja puusta rakennettu talo edustaa bahay na bato -tyyliä, jossa yhdistyvät eurooppalaiset ja filippiiniläiset vaikutteet.

On korkea katto, pienet, capiz-simpukankuorista tehdyt ikkunaruudut, ventillas-kikkunat ja kaunis sisäpiha, Plaza San Luis, jolla saa hyvän kuvan siitä, miltä Manilassa aikoinaan näytti. Muutenkin Casa Manilan ympärille on keskittynyt suurin osa Intramurosin vanhan ajan tunnelmasta.

Museotaloon tutustutaan opastetuilla kierroksilla, joilla oppaat kertovat kiehtovia tarinoita elämästä Espanjan siirtomaa-aikana. Talo on sisustettu aikakauden mukaisilla kalusteilla ja sisustuksella. Antiikkikalusteet, hienostuneet puukaiverrukset, posliiniastiastot ja uskonnolliset esineet kertovat filippiiniläisen eliitin elämäntyylistä espanjalaiskaudella.

Ällöttävän hauska yksityiskohta Casa Manilassa on vanhan ajan vessa, joka sijaitsee toisessa kerroksessa. Suoraan pöntön alapuolella ensimmäisessä kerroksessa oli sikala. Pökäleet putosivat suoraan sikojen kierrätettäväksi.

Tieto saa suhtautumaan hieman aikaisempaa epäröivämmin Filippiinien kansallisruokaan, vartaassa grillattuun kokonaiseen sikaan eli lechoniin. Ettei vain maaseudulla hankkiuduttaisi jätteistä eroon vanhaan malliin?

Manilan katedraali

Manila nähtävyydet katedraali
Manilan katedraali sijaitsee vanhassakaupungissa Intramurosissa. Kuva: Wander Fleur / Unsplash

Manilan katedraali jouduttiin rakentamaan uudelleen toisen maailmansodan tuhojen jäljiltä. Kannattaa kurkistaa sisään.

Katedraalin edustalla on Intramuroksen komea keskusaukio, Plaza de Roma.

Baluarte de San Diego

Baluarte de San Diego on hieno osa Intramurosin muureja.

Fort Santiago

Intramurosin kohokohta on 1500-luvulla rakennettu Fort Santiago, linnoitus, joka vartioi Pasigjoen suuta Manilanlahden rannalla. Sisään astutaan Puerta Real -portista.

Linnoituksen muureilta avautuvat hienot näkymät Manilaan, mutta erityisen hienoksi kohteeksi Fort Santiagon tekee sen yhteys Filippiinien kansallissankarin, runoilija José Rizalin, elämään – ja etenkin kuolemaan.

José Rizal oli Espanjassa opiskellut lääkäri ja kirjailija, jonka romaanit Noli Me Tangere ja El Filibusterismo lietsoivat kansallistunnetta filippiiniläisten keskuudessa. Espanjalaiset siirtomaaisännät huolestuivat ja vangitsivat miehen Fort Santiagon vankityrmään loppuvuonna 1896.

Hän joutui sotilastuomioistuimen eteen syytettynä kapinasta ja vallankumouksellisesta toiminnasta. Vaikka hän puolusti itseään taitavasti ja julisti kannattavansa rauhanomaista uudistusta aseellisen kapinan sijaan, Rizal tuomittiin kuolemaan.

Yönä ennen teloitusta Rizal kirjoitti viimeisen runonsa, Mi Ultimo Adiós (Lopulliset jäähyväiseni). Hän piilotti runon öljylamppuun, jonka sisällä hänen siskonsa Trinidad salakuljetti sen turvaan.

Aamulla 30. joulukuuta 1896 Rizal johdettiin ulos vankisellistään ja hän käveli vartioituna Fort Santiagosta teloituskomppanian eteen Bagumbayaniin, nykyiseen Rizal Parkiin (osa Luneta Parkia).

Laukaukset jyrähtivät ilmaan ja Rizal kaatui kuolleena maahan. Samalla hän ansaitsi kuin kristushahmo ikuisen elämän Filippiinien kansallissankarina.

Rizalin runosta Mi Ultimo Adiós tuli Filippiinien rakastetuin yksittäinen taideteos. Se heijastaa hänen syvää rakkauttaan kotimaahansa, kansaansa ja sitoutumistaan Filippiinien itsenäisyyden puolesta. Säkeet välittävät ylpeyttä siitä, että on filippiiniläinen ja syvää surua maan tilasta.

Rizal kehottaa maanmiehiään vaalimaan historiaansa, säilyttämään kulttuurinsa ja jatkamaan taistelua vapauden ja oikeuden puolesta.

Vaikka runo on sävyltään synkkä, sisältää se myös toivon kipinän. Rizal ilmaisee uskonsa siihen, että hänen kuolemansa edistäisi Filippiinien itsenäisyyttä eikä hänen ja muiden uhraukset valuisi hukkaan.

Fort Santiagossa on esillä Rizalille kuuluneita tavaroita ja maahan on merkattu jalanjäljin hänen viimeiset askeleensa kohti Rizal Parkia.

Intramuros pimeän jälkeen

Intramurosista on tullut suosittu kohde illalla tehtäville kierroksille, joilla oppii historian lisäksi paljon filippiiniläisestä taikauskosta.

Majoitus Intramurosissa

Harva matkailija majoittuu Intramurosiin. Aivan vieressä on Ermitan kaupunginosa, jossa on useita mukavia hotelleja.

Miten Intramurosiin pääsee?

Intramuros sijaitsee Manilan vanhimmassa osassa. Vieressä on ovat Ermitan ja Malaten kaupunginosat ja Manilanlahti.

Manilan kansainväliseltä lentokentältä matka kestää ruuhkista riippuen 30–45 minuuttia taksilla. Lähellä on MRT-ilmajunapysäkki Central Terminal.

Manilan kiertoajelut ja retket

Voit varata kätevästi netistä Manilan kaupunkikierrokset ja retket.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!