Varsova – näin koet Puolan vauhdikkaan pääkaupungin

Varsovan modernia puolta koristavat uudet pilvenpiirtäjät. Vasemmassa reunassa näkyy sosialismin ajan pilvenpiirtäjä, Stalinin hammas.

Mitä tekisit, jos joutuisit rakentamaan tuhoutuneen kaupungin tyhjästä? Yrittäisitkö korjata kaupungin kuin rikkoutuneen vaasin vai aloittaisitko aivan alusta uusin piirustuksin?

Varsovalaiset miettivät sitä toisen maailmansodan jälkeen, kun Puolan pääkaupunki oli tuhoutunut lähes maan tasalle. He päättivät tehdä molemmat. Varsovan vanhankaupunki rakennettiin pikkutarkasti uudelleen 1700- ja 1800-luvun asuun, mutta muu osa kaupungista annettiin modernismille ja sosialistiselle realismille, valtavia lähiöitä unohtamatta.

Lopputuloksena Varsova on tyyliltään hyvin kahtiajakautunut kaupunki. On häpeilemättömän pittoreski vanhakaupunki ja leveiden katujen sekä sosialismin ajan aukioiden uusi keskusta, jonka keskeltä nousee Kulttuurin ja tieteen palatsi, pelottavan jylhä sosialismin ajan pilvenpiirtäjä.

Vaikka Puolan pääkaupunki Varsova ei kuulukaan Euroopan suosituimpien matkakohteiden joukkoon, kannattaa Varsovaan matkustaa. Varsova on erittäin kiehtova kaupunkikohde osiensa epätasapainossa.

Varsovaan ei matkusteta kokemaan historiaa vaan Puolan nykypäivää. Ja sellaisena Varsova hurmaa. Varsova onkin kiehtova matkakohde lomailijalle, joka haluaa kulkea tuttujen ja kaluttujen polkujen ulkopuolella.

Kun Varsovan keskustaa eivät ole täyttäneet matkailijat, saa Varsova olla oma itsensä, juuri sellainen kuin se itse haluaa. Kaupunki on dynaaminen ja eteenpäin katsova. Varsova on kaupunki jolla on pilke silmäkulmassa.

Varsovan kaupunginosat

Vanhakaupunki on Varsovan idyllisin muttei kiinnostavin kaupunginosa.

Vanhakaupunki on Varsovan idyllisin kaupunginosa mutta nopeasti nähty. Parasta Varsovassa on kaupungin hyvä syke. Meno baareissa vauhdikasta. Jos et usko, käy Pragassa, Varsovan trendikkäimmässä kaupunginosassa.

Praga sijaitsee Vekseljoen toisella puolen pittoreskia vanhaakaupunkia. Kun Varsovan vanhakaupunki tuntuu kulisseilta, Praga hengittää elämää. Praga on aidosti vanha: kaupunginosan vanhat tehdas- ja varastorakennukset selvisivät kuin ihmeenkaupalla toisen maailmansodan pommituksista ja nyt niissä toimii gallerioita, kahviloita ja baareja.

Toinen nouseva kaupunginosa on Mirów, jossa on rinnakkain sosialistisia asuintaloja ja uusia pilvenpiirtäjiä. Mirów’sta löytyy sekä trendikkäitä ravintoloita ja baareja että ostoskeskuksia.

Varsovan nähtävyydet

Kuninkaanlinna on Varsovan vanhankaupungin nähtävyyksiä.

Varsovan kuuluisin nähtävyys on uudelleen rakennettu vanhakaupunki eli Stare Miasto. Vanhassa keskustassa käyskentelyyn saa kulumaan puolisen päivää. Mitä sen jälkeen kannattaa Varsovassa tehdä ja nähdä?

Muista käydä myös Varsovan kahdessa erinomaisessa museossa, jotka molemmat hyödyntävät kekseliäästi modernia museotekniikkaa ja interaktiivisuuta. Warsaw Rising Museum kertoo varsovalaisten traagisesta kansannoususta natseja vastaan vuonna 1944.

Puolen juutalainen historiamuseo on puolestaan omistettu juutalaisten pitkälle historialle Puolassa. Vuonna 2014 avatun Juutalaismuseon hienon rakennuksen on suunnitellut suomalainen Rainer Mahlamäki.

Pragan kaupunginosasta löytyy puolestaan Votkamuseo vanhasta tislaamosta.

Stalinin hammas – Varsovan kaunistus vai kauhistus?

Varsovan keskustan maisemia hallitsee sosialistinen pilvenpiirtäjä Kulttuurin ja tieteen palatsi, aiemmin vihattu Neuvostoliiton vallan merkki, mutta nyt suojeltu kohde.

Lempinimellä ”Stalinin hammas” tunnettu, 230 metriä korkea pilvenpiirtäjä sopisi hyvin kauhuelokuvan lavasteeksi. Kulttuurin ja tieteen palatsissa on nykyisin näyttelytiloja, Tekniikan museo, elokuvateatteri ja uimahalli.

Kaupungin vilskeen keskellä kannattaa käydä rentoutumassa Varsovan suurimmassa ja kauneimmassa puistossa, Lazienki Parkissa, ja etsimässä Frédéric Chopinin patsasta. Puolalainen säveltäjänero tosin muutti jo 20-vuotiaana loppuelämäkseen Pariisiin.

Varsovan retket ja kiertoajelut voi varata myös netistä.

Retket Varsovasta

Wilanowin palatsissa Puolan kuninkaallinen aika herää henkiin.

Jotain Varsovassa sentään säästyi sodasta: kaupungin edustalla sijaitseva upea Wilanówin palatsi, jota myös Puolan Versailles’ksi kutsutaan.

Palatsissa voi käydä henkimässä Puolan aatelisia tunnelmia ennen toisen maailmansodan tuhoja ja sosialismin aikaa.

Varsovan hotellit

Varsovan vanhakaupunki rakennettiin uudestaan toisen maailmansodan jälkeen.

Varsovan hotellit ovat varsin edullisia. Jo 50 eurolla saa mukavan hotellihuoneen. Varsovan edullisia suosikkejamme on Pragan boheemissa kaupunginosassa sijaitseva Hotel Hetman, josta ei ole vanhaan kaupunkiinkaan kuin vartin kävely.

Jos taas haluaa asua tyylillä, on vanhassa palatsissa sijaitseva Mamaison Hotel Le Regina varma valinta. Tunnelmallisen mukulakivikadun varrella sijaitsevasta hotellista löytyy uima-allas ja kehuttu La Rotisserie -ravintola.

Hotel Bristol on vuonna 1901 avattu historiallinen hotelli, jonka hotellihuoneita väitetään koko Puolan hienoimmiksi. Bristolistakin voi saada huoneen kohtuuhinnalla varsinkin vilkkaimpien matkailusesonkien ulkopuolella.

Katso tarjoukset Varsovan hotelleihin.

Matka ja halvat lennot Varsovaan

Varsovaan kannattaa matkustaa nauttimaan yöelämästä.

Varsovaan on Helsingistä suoria lentoja. Kesäkuusta 2020 eteenpäin Wizzair lentää suoraan Turusta Varsovaan.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Varsovaan.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!