Varsova – tällainen on Puolan vauhdikas pääkaupunki

Varsovan modernia puolta koristavat uudet pilvenpiirtäjät. Oikeassa reunassa näkyy sosialismin ajan pilvenpiirtäjä, Stalinin hammas.

Mitä tekisit, jos joutuisit rakentamaan tuhoutuneen kaupungin tyhjästä? Yrittäisitkö korjata kaupungin kuin rikkoutuneen vaasin vai aloittaisitko aivan alusta uusin piirustuksin?

Varsovalaiset miettivät sitä toisen maailmansodan jälkeen, kun Puolan pääkaupunki oli tuhoutunut lähes maan tasalle.

He päättivät tehdä molemmat. Varsovan vanhankaupunki rakennettiin pikkutarkasti uudelleen 1700- ja 1800-luvun asuun, mutta muu osa kaupungista annettiin modernismille ja sosialistiselle realismille, valtavia lähiöitä unohtamatta.

Lopputuloksena Varsova on tyyliltään hyvin kahtiajakautunut kaupunki. On häpeilemättömän pittoreski vanhakaupunki ja leveiden katujen sekä sosialismin ajan aukioiden uusi keskusta, jonka keskeltä nousee Kulttuurin ja tieteen palatsi, pelottavan jylhä sosialismin ajan pilvenpiirtäjä.

Vaikka Puolan pääkaupunki Varsova ei kuulukaan Euroopan suosituimpien matkakohteiden joukkoon, kannattaa Varsovaan matkustaa. Varsova on erittäin kiehtova kaupunkikohde osiensa epätasapainossa.

Varsovaan ei matkusteta kokemaan historiaa vaan Puolan nykypäivää. Ja sellaisena Varsova hurmaa. Varsova onkin kiehtova matkakohde lomailijalle, joka haluaa kulkea tuttujen ja kaluttujen polkujen ulkopuolella.

Kun keskustaa eivät ole täyttäneet matkailijat, saa Varsova olla oma itsensä, juuri sellainen kuin se itse haluaa. Varsova on dynaaminen ja eteenpäin katsova kaupunki, jolla on pilke silmäkulmassa.

Stare Miesto – Varsovan paras nähtävyys

Lähes täysin uudelleen rakennettu Vanhakaupunki on Varsovan suosituin nähtävyys.

Varsovan paras nähtävyys on vanhakaupunki Stare Miasto, ja juuri sellaisena vanhaankaupunkiin kannattaakin suhtautua, nähtävyytenä. Varsovan nykypäivän sykettä täältä ei juuri löydä.

Kaunis Stare Miasto kyllä on – ja Unescon maailmanperintökohde esimerkkinä liki täydellisestä historian rekonstruktiosta. Elämys onkin hyvin erikoinen; vanhassakaupungissa kuljeskellessa on vaikea uskoa, että tämä kaikki todellakin on tavallaan lavastetta.

Kuninkaanlinna on Varsovan vanhassakaupungissa.

Vanhankaupungin sydämessä on vanhankaupungin auki, jonka reunalla on vanha kuninkaallinen palatsi.

Vanhassa kaupungissa kuljeskeluun hurahtaa helposti puoli päivää. Iltaa kohden voikin suunnistaa viereen Veiksel-joen uudelle hienolle bulevardille, Vistula Boulevards, joka on täynnä viihtyisiä ravintoloita. Ja heti sillan toisella puolen onkin Praga, yksi Varsovan yöelämän keskuksista.

Praga – Varsovan paras kaupunginosa

Varsova Praga
Pragan nähtävyytenä on yöelämän lisäksi hauska neonkylttimuseo. Kuva: Tomasz Filipek / Unsplash

Vanhakaupunki on Varsovan idyllisin kaupunginosa mutta nopeasti nähty. Parasta Varsovassa on kaupungin hyvä syke. Meno baareissa on vauhdikasta.

Jos et usko, käy Pragassa, Varsovan trendikkäimmässä kaupunginosassa, joka sijaitsee Vekseljoen toisella puolen heti sillan päässä vanhastakaupungista.

Kun Varsovan vanhakaupunki tuntuu kulisseilta, Praga hengittää elämää. Praga on myös aidosti vanha: kaupunginosan vanhat tehdas- ja varastorakennukset selvisivät kuin ihmeenkaupalla toisen maailmansodan pommituksista ja nyt niissä toimii gallerioita, kahviloita ja baareja.

Pragassa on muutama nähtävyyskin. Puolalainen votkamuseo sijaitsee aiheeseen sopivasti vanhassa tislaamossa. Neonmuseo esittelee puolestaan vanhoja valomainoksia – tunnelma on varsin maaginen.

Varsovan keskusta – päärautatieasema ja Stalinin hammas

Varsova kaupunginosat keskusta
Stalinin hammas kohoaa Varsovan keskustassa. Kuva: Jacek Jablonski / Unsplash

Varsovan ydinkeskustan maisemia hallitsee sosialistinen pilvenpiirtäjä Kulttuurin ja tieteen palatsi, aiemmin vihattu Neuvostoliiton vallan symboli, mutta nykyisin suojeltu kohde.

Lempinimellä ”Stalinin hammas” tunnettu, 230 metriä korkea pilvenpiirtäjä sopisi hyvin kauhuelokuvan lavasteeksi. Kulttuurin ja tieteen palatsissa on nykyisin näyttelytiloja, Tekniikan museo, elokuvateatteri ja uimahalli.

Pilvenpiirtäjä on heti Varsovan päärautatieaseman, Warszawa Centralnan, takana.

Keskustan pääkaduista mukavimpia on Nowy Swiat, jolle kannattaa kulkea Stalinin hampaalta pitkin kapeaa ja viihtyisää Chmielnaa.

POLIN – Varsovan paras museo

Varsova museo
Varsovan juutalaismuseon on suunnitellut suomalainen Rainer Mahlamäki. Kuva: Cosmin Serban / Unsplash

Varsovan paras museo on juutalainen historiamuseo POLIN, joka on puolestaan omistettu juutalaisten pitkälle historialle Puolassa. Vuonna 2014 avatun Juutalaismuseon hienon rakennuksen on suunnitellut suomalainen Rainer Mahlamäki. Näyttely hyödyntää kekseliäästi modernia museotekniikkaa ja interaktiivisuuta.

Poliniin on lyhyt kävely vanhastakaupungista.

Syrjemmällä sijaitsee toinenkin käymisen arvoinen museo, Warsaw Rising Museum, joka kertoo varsovalaisten traagisesta kansannoususta natseja vastaan vuonna 1944.

Perheitä saattaa kiinnostaa myös Veiksel-joen rannassa oleva suuri ja moderni tiedekeskus, Centrum Nauki Kopernik.

Lazienki Park ja Chopinin patsas

Varsovan suurin ja kaunein puisto on Lazienki Park, jossa voi käydä rentoutumassa kaupungin vilskeeltä ja etsimässä Frédéric Chopinin muistomerkkiä.

Puolalainen säveltäjänero tosin muutti jo 20-vuotiaana loppuelämäkseen Pariisiin.

Varsovan retket ja kiertoajelut voi varata myös netistä.

Retket Varsovasta

Wilanowin palatsissa Puolan kuninkaallinen aika herää henkiin.

Jotain Varsovassa sentään säästyi sodasta: kaupungin edustalla sijaitseva upea Wilanówin palatsi, jota myös Puolan Versailles’ksi kutsutaan.

Palatsissa voi käydä henkimässä Puolan aatelisia tunnelmia ennen toisen maailmansodan tuhoja ja sosialismin aikaa.

Varsovan julkinen liikenne

Varsova metro
Varsovan meton toinen linja avattiin vain muutama vuosi sitten. Kuva: Valik Chernetskyi / Unsplash

Varsovassa on kattava raitiovaunu- ja bussiverkosto. Metrolinjoja on kaksi: pohjois–eteläsuunainen ja itä–länsisuuntainen. Kello 23–5 välillä liikennnöivät yöbussit, jotka on merkitty kirjaimella N.

Matkalippuja voi ostaa lipunmyyntiautomaateista. Samat liput käyvät kaikissa julkisen liikenteen välineissä. Lippu pitää leimata liikennevälineessä (metrossa porttilla).

Keskustassa käveleekin kätevästi paikasta toiseen.

Varsovan hotellit

Varsovan vanhakaupunki rakennettiin uudestaan toisen maailmansodan jälkeen.

Varsovan hotellit ovat varsin edullisia. Jo 50 eurolla saa mukavan hotellihuoneen. Varsovan edullisia suosikkejamme on Pragan boheemissa kaupunginosassa sijaitseva Hotel Hetman, josta ei ole vanhaan kaupunkiinkaan kuin vartin kävely.

Jos taas haluaa asua tyylillä, on vanhassa palatsissa sijaitseva Mamaison Hotel Le Regina varma valinta. Tunnelmallisen mukulakivikadun varrella sijaitsevasta hotellista löytyy uima-allas ja kehuttu La Rotisserie -ravintola.

Hotel Bristol on vuonna 1901 avattu historiallinen hotelli, jonka hotellihuoneita väitetään koko Puolan hienoimmiksi. Bristolistakin voi saada huoneen kohtuuhinnalla varsinkin vilkkaimpien matkailusesonkien ulkopuolella.

Katso tarjoukset Varsovan hotelleihin.

Varsovan lentokentältä keskustaan

Varsovan lentokentältä pääsee keskustaan nopeimmin junalla, joka vie Varsovan päärautatieasemalle 20 minuutissa. Vaihtoehtona on bussikyyti.

Matka ja halvat lennot Varsovaan

Varsovaan on Helsingistä suoria lentoja. Kesäkuusta 2020 eteenpäin myös Turusta on suora lento, kun Wizzair alkaa lentää Varsovaan.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Varsovaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!