Varsova – tällainen on Puolan vauhdikas pääkaupunki

Varsovan modernia puolta koristavat uudet pilvenpiirtäjät. Oikeassa reunassa näkyy sosialismin ajan pilvenpiirtäjä, Stalinin hammas.

Varsova lumoaa vilkkaalla sykkeellään ja eriparisella arkkitehtuurillaan. On häpeilemättömän pittoreski vanhakaupunki ja synkkää sosialistista realismia, on trendikkäitä teollisuuskortteleita ja vilkasta yöelämää.

Varsovan kummalliseen kaupunkikuvaan on syynä toinen maailmansota, jolloin Puolan pääkaupunki tuhottiin liki maan tasalle. Maanisät joutuivat vastaamaan kysymykseen:

Mitä tekisit, jos joutuisit rakentamaan tuhoutuneen kaupungin tyhjästä? Yrittäisitkö korjata kaupungin kuin rikkoutuneen vaasin vai aloittaisitko aivan alusta uusin piirustuksin?

Puolalaiset päättivät tehdä molemmat. Varsovan vanhankaupunki rakennettiin pikkutarkasti uudelleen 1700- ja 1800-luvun asuun, mutta muu osa kaupungista annettiin modernismille ja sosialistiselle realismille, valtavia lähiöitä unohtamatta.

Varsovasta tuli tyyliltään ja tunnelmaltaan hyvin kahtiajakautunut kaupunki. Ja juuri osien epätasapaino tekee Varsovasta kiehtovan, vaikkakin vähän vieraillun matkakohteen.

Kun historiasta kiinnostuneet suuntaavat Puolassa Krakovaan, Varsova on oikea paikka henkiä maan nykypäivää. Ja sellaisena Varsova hurmaa. Kun keskustaa eivät ole täyttäneet matkailijat, saa Varsova olla oma itsensä, juuri sellainen kuin se itse haluaa: dynaaminen ja eteenpäin katsova kaupunki, jolla on pilkettä silmäkulmassa.

Stare Miasto – Varsovan paras nähtävyys

Lähes täysin uudelleen rakennettu Vanhakaupunki on Varsovan suosituin nähtävyys. Kuva Kuninkaanlinnan aukiosta, jonka keskellä kohoaa Sigismundin pylväs.

Varsovan paras nähtävyys on vanhakaupunki Stare Miasto, ja sellaisena vanhaankaupunkiin kannattaa myös suhtautua, nähtävyytenä. Varsovan nykypäivän sykettä täältä ei juuri löydä.

Kaunis Stare Miasto kyllä on – ja Unescon maailmanperintökohde esimerkkinä liki täydellisestä historian rekonstruktiosta. Elämys onkin hyvin erikoinen; vanhassakaupungissa kuljeskellessa on vaikea uskoa, että tämä kaikki todellakin on tavallaan lavastetta.

Vanhankaupungin sydämessä on vanhankaupungin aukio, Rynek.

Kuninkaanlinna ja Sigismundin pylväs

Kuninkaanlinna on Varsovan vanhassakaupungissa.

Vanhankaupungin toinen komea aukio on Kuninkaanlinnan aukio, jonka reunalla sijaitsee Varsovan Kuninkaanlinna, Zamek Królewski.

Kuninkaanlinna on rekonstruktio, ja koska sosialismin eli työväen vallan aikana kuninkaalliseen historiaan suhtaudutttiin varauksella, Varsovan kuninkaanlinna rakennettiin uudelleen muuta vanhaakaupunkia myöhemmin, vasta 1970-luvulla.

Alkuperäisen linnan rakennutti Puolan kuningas Sigismund, joka siirsi Puolan pääkaupungin Krakovasta Varsovaan. Hänen patsaansa kohoaa korkean pylvään nokassa aukion keskellä.

Sigismund liittyy Suomenkin historiaan. Puolassa hänet tunnetaan nimellä Sigismund III Vasa, sillä hän toimi muutaman vuoden ajan myös Ruotsin kuninkaana 1500-luvun lopulla.

Ruotsalaiset aateliset eivät kuitenkaan hyväksyneet puolalaista kuningasta tämän perimysjärjestyksestä huolimatta, mikä johti sisällissotaan ja Suomen Nuijasotaan. Lopulta Sigismund luovutti Ruotsin kruunun häntä vastaan kapinoineelle Kaarle-herttualle.

Puolan kuninkaana Sigismund pysyi pitempään, peräti 45 vuotta.

Linnan eri osiin on omat pääsymaksunsa. Kiinnostavin osa on varsinaisen linnan vieressä sijaitseva niin sanottu Kuparikattoinen palatsi, pałac Pod Blachąm, jossa on esillä itämaisten mattojen ja puolalaisten kangasvöiden kokoelma.

Kuninkaanlinnan pääsyliput voi ostaa etukäteen netistä.

Vistula Boulevards – Varsovan uusi ja viihtyisä rantabulevardi

Vanhassa kaupungissa kuljeskeluun hurahtaa helposti puoli päivää. Iltaa kohden voikin suunnistaa viereen Veiksel-joen uudelle hienolle bulevardille, Vistula Boulevards, joka on täynnä viihtyisiä ravintoloita.

Veiksel-joen rannassa on myös suuri ja moderni tiedekeskus, Centrum Nauki Kopernik, joka kiinnostanee etenkin perheitä.

Ja heti sillan toisella puolen onkin Praga, yksi Varsovan yöelämän keskuksista.

Praga – Varsovan paras kaupunginosa

Varsova Praga
Pragan nähtävyytenä on yöelämän lisäksi hauska neonkylttimuseo. Kuva: Tomasz Filipek / Unsplash

Vanhakaupunki on Varsovan idyllisin kaupunginosa mutta nopeasti nähty. Parasta Varsovassa on kaupungin hyvä syke. Meno baareissa on vauhdikasta.

Jos et usko, käy Pragassa, Varsovan trendikkäimmässä kaupunginosassa, joka sijaitsee Veikseljoen toisella puolen heti sillan päässä vanhastakaupungista.

Kun Varsovan vanhakaupunki tuntuu kulisseilta, Praga hengittää elämää. Praga on myös aidosti vanha: kaupunginosan tehdas- ja varastorakennukset selvisivät kuin ihmeenkaupalla toisen maailmansodan pommituksista ja nyt niissä toimii gallerioita, kahviloita ja baareja.

Pragassa on muutama nähtävyyskin. Puolalainen votkamuseo sijaitsee aiheeseen sopivasti vanhassa tislaamossa. Neonmuseo esittelee puolestaan vanhoja valomainoksia – tunnelma on varsin maaginen.

Hauska tapa tutustua Pragaan on yksityinen kävelykierros paikallisen oppaan kanssa.

Erinomainen majapaikka Pragassa on Hotel Hetman, josta ei ole vanhaan kaupunkiinkaan kuin vartin kävely.

Toinen mukava hotelli Pragassa on Moxy Warsaw Praga, joka sijaitsee aivan votkamuseon vieressä. Tarjolla myös (pieniä) perhehuoneita.

Varsovan keskusta – päärautatieasema ja Stalinin hammas

Varsova kaupunginosat keskusta
Stalinin hammas kohoaa Varsovan keskustassa. Kuva: Jacek Jablonski / Unsplash

Varsovan ydinkeskustan maisemia hallitsee sosialistinen pilvenpiirtäjä Kulttuurin ja tieteen palatsi, aiemmin vihattu Neuvostoliiton vallan symboli, mutta nykyisin suojeltu kohde.

Lempinimellä ”Stalinin hammas” tunnettu, 230 metriä korkea pilvenpiirtäjä sopisi hyvin kauhuelokuvan lavasteeksi. Kulttuurin ja tieteen palatsissa on nykyisin näyttelytiloja, Tekniikan museo, elokuvateatteri ja uimahalli.

Pilvenpiirtäjä on heti Varsovan päärautatieaseman (Warszawa Centralna) takana, vilkkaan Aleje Jerozolimskien eli Jerusalemin bulevardin varrella.

Vastapäätä Stalinin hammasta seisoo Varsovan klassikkohotelli, ranskalaistyylinen Polonia Palace, joka selvisi kuin ihmeen kaupalla toisesta maailmansodasta – yhtenä harvoista keskustan rakennuksista.

Puolan kansallismuseo

Jerusalemin bulevardin varrella on myös Puolan kansallismuseo (Muzeum Narodowe w Warszawie). Jykevän julkisivun takaa löytyy viihtyisä, hienolla taiteella täytetty museo.

Kansainvälisiä maalauksia on Rembrandtia myöten, mutta erityisen mielenkiintoiseksi museon tekee sen ylimmän kerroksen kokoelma puolalaista taidetta kansallisromantiikan ajalta.

Huomion varastaa Puolan kansallistaiteilijaksi nimetyn Jan Matejkon massiivinen, lähes 10 metriä leveä maalaus Tannenbergin taistelu. Maalaus kuvaa vuonna 1410 käytyä taistelua, jossa puolalaiset ja liettualaiset joukot löivät saksalaisen ritarikunnan Tannenbergissa eli Grunwaldissa, Vihreässä metsässä.

Taistelu oli keskiajan suurimpia ja edelleenkin keskeisellä sijalla puolalaisten sydämissä.

Toinen erityisen maineikas teos on Józef Chełmońskin Peltopyyt, joka eroaa kuin yö ja päivä Matejkon teoksesta. Chełmoński lumoaa katsojansa yksinkertaisuudella, kuvaamalla lintuja tepastelemalla lumisella, silmänkantamattomiin jatkuvalla tasangolla. Teos iskee puolalaiseen sieluun samalla tavalla kuin Kolin maisemat suomalaiseen.

Nowy Swiat – keskustan viihtyisä pääkatu

Keskustan pääkaduista mukavimpia on Nowy Swiat, jolle kannattaa kulkea Stalinin hampaalta Jerusalemin bulevardin sijaan pitkin kapeaa ja viihtyisää Chmielnaa.

Nowy Swiatin rakennukset näyttävät vanhoilta, mutta ne on rakennettu uudestaan toisen maailmansodan jälkeen – kadunvarret olivat täysin raunioina Varsovan kansannousun jälkeen.

Mielenkiintoinen anekdootti on se, ettei katua kuitenkaan uudelleenrakennettu aivan sotaa edeltäneeseen vaan vanhempaan, 1800-luvun alun asuunsa. Syynä oli se, että kadulla oli paljon kansallisromanttisia 1900-luvun alun jugednrakennuksia, mikä ei sopinut uuden ja ”edistyksellisen” sosialistisen hallituksen ajatuksiin.

POLIN – Varsovan paras museo

Varsova museo
Varsovan juutalaismuseon on suunnitellut suomalainen Rainer Mahlamäki. Kuva: Cosmin Serban / Unsplash

Varsovan paras museo on juutalainen historiamuseo POLIN, joka on puolestaan omistettu juutalaisten pitkälle historialle Puolassa. Vuonna 2014 avatun Juutalaismuseon hienon rakennuksen on suunnitellut suomalainen Rainer Mahlamäki. Näyttely hyödyntää kekseliäästi modernia museotekniikkaa ja interaktiivisuuta.

Poliniin on lyhyt kävely vanhastakaupungista. Museoon voi ostaa etukäteen lipun, jolla pääsee jonon ohi.

Varsovan kansannousun museo

Syrjemmällä sijaitsee toinenkin käymisen arvoinen museo, Warsaw Uprising Museum, joka kertoo varsovalaisten traagisesta kansannoususta natseja vastaan elo–lokakuussa 1944.

Kansannousu johti 63 päivän taisteluihin, eivätkä varsovalaiset saaneet ulkopuolista apua. Jo aivan lähelle edennyt Puna-armeija olisi kyllä ehtinyt apuun, mutta Neuvostoliitossa päätettiin, että oli parempi antaa puolalaisten vastarintamiesten kuolla natseja vastaan taistellen, kaiken varuilta.

Kansannousu johti käytännössä kaupungin tuhoon – osin taisteluiden johdosta, mutta pääosin natsien kostotoimenpiteiden takia. On arvioitu, että jopa 200 000 varsovalaista siviiliä kuoli, käytännössä natsien teurastamana.

Lazienki Park ja Chopinin patsas

Varsovan suurin ja kaunein puisto on Lazienki Park, jossa voi käydä rentoutumassa kaupungin vilskeeltä ja etsimässä Frédéric Chopinin muistomerkkiä.

Puolalainen säveltäjänero tosin muutti jo 20-vuotiaana loppuelämäkseen Pariisiin.

Retket Varsovasta

Wilanowin palatsissa Puolan kuninkaallinen aika herää henkiin.

Jotain Varsovassa sentään säästyi sodasta: kaupungin edustalla sijaitseva upea Wilanówin palatsi, jota myös Puolan Versailles’ksi kutsutaan.

Palatsissa voi käydä henkimässä Puolan aatelisia tunnelmia ennen toisen maailmansodan tuhoja ja sosialismin aikaa.

Varsovan retket ja kiertoajelut voi varata etukäteen netistä.

Varsovan julkinen liikenne

Varsova metro
Varsovan meton toinen linja avattiin vain muutama vuosi sitten. Kuva: Valik Chernetskyi / Unsplash

Varsovassa on kattava raitiovaunu- ja bussiverkosto. Metrolinjoja on kaksi: pohjois–eteläsuunainen ja itä–länsisuuntainen. Kello 23–5 välillä liikennnöivät yöbussit, jotka on merkitty kirjaimella N.

Matkalippuja voi ostaa lipunmyyntiautomaateista. Samat liput käyvät kaikissa julkisen liikenteen välineissä. Lippu pitää leimata liikennevälineessä (metrossa porttilla).

Keskustassa kävelee kätevästi paikasta toiseen.

Varsovan hotellit

Varsovan vanhakaupunki rakennettiin uudestaan toisen maailmansodan jälkeen.

Varsovan hotellit ovat varsin edullisia. Jo 50 eurolla saa mukavan hotellihuoneen. Varsovan edullisia suosikkejamme on Pragan boheemissa kaupunginosassa sijaitseva Hotel Hetman, josta ei ole vanhaan kaupunkiinkaan kuin vartin kävely.

Jos taas haluaa asua tyylillä, on vanhassa palatsissa sijaitseva Mamaison Hotel Le Regina varma valinta. Tunnelmallisen mukulakivikadun varrella sijaitsevasta hotellista löytyy uima-allas ja kehuttu La Rotisserie -ravintola.

Kaupungin hienoja klassikkohotelleja on jo yllä mainittu Polonia Palace ja sitä viihtyisämmällä paikalla sijaitseva Hotel Bristol, jonka hotellihuoneita väitetään koko Puolan hienoimmiksi. Bristol onkin rikkaiden ja kuuluisien suosikkihotelli Varsovassa – ja silti tästäkin hotellista voi saada huoneen kohtuuhinnalla varsinkin vilkkaimpien matkailusesonkien ulkopuolella.

Bristolia vastapäätä on kolmas historiallinen hotelli, Raffles Europejski Warsaw, joka jouduttiin, toisin kuin kaksi edellistä, rakentamaan lähes uudelleen toisen maailmansodan tuhojen jälkeen.

Erinomainen majapaikka on myös huippuvarusteltu huoneisto Glam Apartments. Vastaavia moderneja huoneistoja on Varsovassa satoja.

Jos haluaa asua Varsovan rautatieaseman vieressä, NYX Hotel Warsawassa on sopivasti vau-meininkiä.

Katso tarjoukset Varsovan hotelleihin.

Varsovan lentokentältä keskustaan

Varsovan lentokentältä pääsee keskustaan nopeimmin junalla, joka vie Varsovan päärautatieasemalle 20 minuutissa. Vaihtoehtona on bussikyyti.

Varsovan lentokentällä toimii erinomainen lentokenttähotelli Coyrtyard by Marriot Warsaw Airport.

Matka ja halvat lennot Varsovaan

Varsovaan on suoria lentoja Helsingistä ja Turusta.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Varsovaan.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!