Auschwitz – monumentti ihmisen pahuudelle

Auschwitz-Birkenau -keskitysleiri on synkkä kokemus. Kuva: In Green / Shutterstock

Auschwitz–Birkenau on maailman kuuluisin synkän turismin kohde, natsien pahamaineisin keskitysleiri. Täällä näkee ja kokee, miten pitkälle ihmisen pahuus voi mennä.

Krakovan lähellä sijaitseva Auschwitz oli keskitysleiri, jonne natsien vangitsemat juutalaiset keskitettiin kohtaloaan odottamaan. Vieressä sijaitseva Birkenau oli varsinainen tuhoamisleiri, jonne vangit vietiin Auschwitzista kaasukammioissa tapettaviksi.

Tai pitäisikö sanoa ”tuhottavaksi” – niin systemaattista ja julmaa juutalaisten surmaaminen leirillä oli.

Tuskin missään muualla on tapettu yhtä monta ihmistä yhtä lyhyessä ajassa. Auschwitz–Birkenaussa kuoli yli miljoona juutalaista. Ja melkein tappamistakin pahempaa on se, että natsien silmissä heiltä oli riistetty viimeinenkin ihmisarvo.

Leirin portilla saapujia tervehti julmana vitsinä kyltti: ”Arbeit macht frei (Työ tekee vapaaksi)”, jollainen oli myös monen muun keskitysleirin sisäänkäynnillä.

Ainoa vapautus, jonka työnteko Auschwitzissa tarjosi, oli kuolema.

Juutalaisten ohella keskitysleirille tuomittiin toisinajattelijoita, homoja ja romaneja. Heidät kaikki erotettiin toisistaan vaatteisiin kiinnitetyllä erivärisellä kankaanpalasella.

Vangit pakotettiin rankkaan pakkotyöhön minimaalisella ravinnolla. Kaasukammioiden ohella vankeja kuoli nälkään, sairauksiin, rangaistuksiin ja julmiin lääketieteellisiin kokeisiin.

Auschwitziin tuomittiin arviolta 1,3 miljoonaa vankia, joista 1,1 uskotaan kuolleen leirillä.

Josef Mengelen julmat kaksoskokeet

Auschwitzin pahamaineisin hahmo oli tohtori Josef Mengele, joka tunnetaan myös Auschwitzin kuolemanenkelinä. Hän oli vastuussa keskitysleirin ihmiskokeista.

Mengele valitsi kokeisiinsa erityisesti kaksosia, joiden avulla hän kokeili myrkyllisten aineiden, tartuntatautien ja ravinnonpuutteen vaikutuksia. Mistään systemaattisesta tieteellisestä tutkimuksesta ei ollut kyse, vaan Mengele teki hirveyksiään lähinnä päähänpistojensa mukaan. Mengelin kokeisiin joutuneista 1500 kaksosesta vain 200 selvisi hengissä.

Mengel ei koskaan joutunut vastuuseen hirveyksistään, vaan hän onnistui pakenemaan Etelä-Amerikkaan, jossa hän eli kuolemaansa asti vuoteen 1979.

Sen sijaan monet muut Auschwitzissa korkeassa asemassa olleet natsit tuomittiin sodan jälkeen kuolemaan.

Auschwitzin vartijat

Leirin vartijoina toimi SS-sotilaita, jotka elivät omilla asuinalueinaan normaalia elämää perheidensä kanssa. On sanottu, että sotilaita eivät vaivanneet tunnontuskat, sillä he uskoivat ”arvottomia” ihmisiä surmatessaan tekevänsä tärkeää työtä ihmisrodun jalostumisen eteen.

Auschwitz on matka pahuuden ytimeen

Auschwitz
Auschwitzin keskitysleirin surullisenkuuluisa portti. Kuva: Szymon Kaczmarczyk / Shutterstock

Auschwitz–Birkenau on Unescon maailmanperintökohde ja ansaitusti sellainen. Kyseessä on maailman mahtavin monumentti kaikelle sille pahuudelle, mihin me ihmiset pystymme.

Kerran elämässä -kohteen sijaan Auschwitz onkin Ei koskaan enää -kohde. Toivottavasti ihmiskunta ei enää koskaan syyllisty mihinkään vastaavaan. Usein vaan ei valitettavasti siltä tunnu: pahuus tuntuu kurkistavan aina kurkan takaa, valmiina iskemään, vain oikeaa hetkeä odottaen.

Retket Krakovasta Auschwitziin

Vaivattomin tapa vierailla Auschwitzissa ovat opastetut retket Krakovasta. Ne voi varata netistä jo etukäteen.

Vierailu Auschwitzissa omatoimisesti

Auschwitzissa on helppo käydä myös omatoimisesti. Krakovasta perille pääsee niin junalla kuin bussillakin.

Pääsymaksu leireihin on ilmainen, mutta Auschwitzissa pitää kello 10–15 välillä osallistua maksulliselle opaskierrokselle. Kello kolmen jälkeen keskitysleiriin voi tutustua omaan tahtiinsa (ilmaiseksi).

Edullisin tapa tutustua Auschwitziin onkin käydä ensin Bierkenaussa, ja kello 15 jälkeen Auschwitzissa. Tällöin leireissä on myös rauhallisinta – toisaalta samalla menettää mahdollisuuden kuulla oppaan tarinat kohteesta.

Jos on vierailulla omatoimisesti, keskitysleirien portilta kannattaa ostaa mukaan edulliset opaslehtiset.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

Booking.com

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi