Auschwitz – maailman pahamaineisin keskitysleiri

Auschwitz-Birkenau -keskitysleiri on synkkä kokemus. Kuva: In Green / Shutterstock

Auschwitz–Birkenau on maailman kuuluisin synkän turismin kohde, natsien pahamaineisin keskitysleiri. Täällä näkee ja kokee, miten pitkälle ihmisen pahuus voi mennä.

Krakovan lähellä sijaitseva Auschwitz oli keskitysleiri, jonne natsien vangitsemat juutalaiset keskitettiin kohtaloaan odottamaan. Vieressä sijaitseva Birkenau oli varsinainen tuhoamisleiri, jonne vangit vietiin Auschwitzista kaasukammioissa tapettaviksi.

Tai pitäisikö sanoa ”tuhottavaksi” – niin systemaattista ja julmaa juutalaisten surmaaminen leirillä oli.

Tappamisen mittakaava on järkyttävä. Tuskin missään muualla on tapettu yhtä monta ihmistä yhtä lyhyessä ajassa. Auschwitz–Birkenaussa kuoli yli miljoona juutalaista. Ja melkein tappamistakin pahempaa on se, että natsien silmissä heiltä oli riistetty viimeinenkin ihmisarvo.

Auschwitzin motto: Työ tekee vapaaksi

Auschwitz
Auschwitzin keskitysleirin surullisenkuuluisa portti. Kuva: Szymon Kaczmarczyk / Shutterstock

Leirin portilla saapujia tervehti kuin julmana vitsinä kyltti: ”Arbeit macht frei” eli Työ tekee vapaaksi, jollainen oli myös monen muun keskitysleirin sisäänkäynnillä.

Ainoa vapautus, jonka työnteko Auschwitzissa tarjosi, oli kuolema.

Vangit pakotettiin rankkaan pakkotyöhön minimaalisella ravinnolla. Kaasukammioiden ohella vankeja kuoli nälkään, sairauksiin, rangaistuksiin ja julmiin lääketieteellisiin kokeisiin.

Auschwitziin tuomittiin arviolta 1,3 miljoonaa vankia, joista 1,1 miljoonan uskotaan kuolleen leirillä. Heistä yli 200 000 oli lapsia.

Juutalaisten ohella keskitysleirille tuomittiin toisinajattelijoita, homoja ja romaneja. Heidät kaikki erotettiin toisistaan vaatteisiin kiinnitetyllä erivärisellä kankaanpalasella.

Auschwitzin vartijat

Auschwitzissa vieraillessa ei voi välttää kysymystä: millaiset ihmishirviöt toimivat leirillä vartijoina. Vastaus on kylmäävä: samanlaiset kuin sinä ja minä.

Auschwitz todistaa, että tietynlaisissa olosuhteissa melkein kuka tahansa voi muuttua pahuuden hyväksyväksi hirviöksi.

Leirin vartijat ja virkamiehet elivät omilla asuinalueillaan normaalia elämää perheidensä kanssa. Arkeen kuuluivat urheiluseurat ja elokuvateatteri. Auschwitzin pääleiri sijaitsi kahden ja puolen kilometrin päässä varsinaisesta tuhoamisleirista, ja pahimmat julmuudet olivat piilossa heidän katseiltaan.

Leirin vartijat ja työntekijät kyllä tiesivät, mitä leirissä tapahtui, mutta he eivät kohdanneet sitä arjessaan. Juutalaisten kuolemat muuttuivat numeroiksi dokumenteissa.

Vain pieni osa leirin työntekijöistä oli suoraan tekemisissä surmaamisten kanssa. Auschwitz-Bierkenaussa oli neljä kaasukammiota, joissa pystyttiin surmaamaan yhteensä 4700 vankia päivässä. Niitä operoi vain alle puolitusinaa saksalaista.

Suurimman osan työstä joutuivat tekemään vangit itse: heidät pakotettiin polttamaan ruumiit ja siivoamaan kaasukammiot. Työhön suostumalla he saattoivat pitkittää omaa elämäänsä: kieltäytymisestä olisi seurannut saman tien kuolemantuomio.

On myös sanottu, että sotilaita eivät vaivanneet tunnontuskat, sillä he uskoivat tekevänsä tärkeää työtä ihmisrodun jalostumisen eteen. Jo vuosien ajan heidät oli altistettu valheelliselle natsipropagandalle, jonka mukaan juutalaiset olivat syypäitä kaikelle sille pahalle, mitä saksalaiset olivat joutuneet aiemmin kärsimään.

Ja ympärillä riehui julma sota, jossa ihmisiä kuoli koko ajan sekä sotilaita rintamalla että siviilejä ilmapommituksissa.

Josef Mengelen julmat kaksoskokeet

Tietenkin Auschwitzissa palveli myös sellaisia ihmisiä, joita voi hyvällä syyllä kutsua hirviöiksi. Miehiä, jotka nauttivat vallastaan ihmisten elämän yli. Heille annettiin kaikkein julmimmat työnkuvat.

Halukkaita kyllä löytyi: tutkimusten mukaan arviolta muutama prosentti ihmisistä on psykopaatteja, joita ei kosketa toisten kärsimys.

Auschwitzin pahamaineisin hahmo oli tohtori Josef Mengele, joka tunnetaan myös Auschwitzin kuolemanenkelinä. Hän oli vastuussa keskitysleirin ihmiskokeista.

Mengele valitsi kokeisiinsa erityisesti kaksosia, joiden avulla hän kokeili myrkyllisten aineiden, tartuntatautien ja ravinnonpuutteen vaikutuksia. Mistään systemaattisesta tieteellisestä tutkimuksesta ei ollut kyse, vaan Mengele teki hirveyksiään lähinnä päähänpistojensa mukaan. Mengelin kokeisiin joutuneista 1500 kaksosesta vain 200 selvisi hengissä.

Mengel ei koskaan joutunut vastuuseen hirveyksistään, vaan hän onnistui pakenemaan Etelä-Amerikkaan, jossa hän eli kuolemaansa asti vuoteen 1979.

Sen sijaan monet muut Auschwitzissa korkeassa asemassa olleet natsit tuomittiin sodan jälkeen kuolemaan.

Auschwitz on matka pahuuden ytimeen

Auschwitz–Birkenau on Unescon maailmanperintökohde ja ansaitusti sellainen. Kyseessä on maailman mahtavin monumentti kaikelle sille pahuudelle, mihin me ihmiset pystymme.

Kerran elämässä -kohteen sijaan Auschwitz onkin Ei koskaan enää -kohde. Toivottavasti ihmiskunta ei enää koskaan syyllisty mihinkään vastaavaan. Usein vaan ei valitettavasti siltä tunnu: pahuus tuntuu kurkistavan aina kurkan takaa, valmiina iskemään, vain oikeaa hetkeä odottaen.

Massamurhiin on syyllistytty kerta toisensa jälkeen myös toisen maailmansodan jälkeen: Ruandassa, Bosnian sodassa ja aivan viime vuosinakin ISISin toimesta.

Niin kauan kuin olemme valmiita uskomaan sokeasti ideologioihin sen sijaan, että tekisimme päätöksemme yksilöinä, ihmisinä, Auschwitz–Birkenau ei ole opettanut meille mitään.

Retket Krakovasta Auschwitziin

Vaivattomin tapa vierailla Auschwitzissa ovat opastetut retket Krakovasta. Ne voi varata netistä jo etukäteen.

Vierailu Auschwitzissa omatoimisesti

Auschwitzissa on helppo käydä myös omatoimisesti. Krakovasta perille pääsee niin junalla kuin bussillakin.

Pääsymaksu leireihin on ilmainen, mutta Auschwitzissa pitää kello 10–15 välillä osallistua maksulliselle opaskierrokselle. Kello kolmen jälkeen keskitysleiriin voi tutustua omaan tahtiinsa (ilmaiseksi).

Edullisin tapa tutustua Auschwitziin onkin käydä ensin Bierkenaussa, ja kello 15 jälkeen Auschwitzissa. Tällöin leireissä on myös rauhallisinta – toisaalta samalla menettää mahdollisuuden kuulla oppaan tarinat kohteesta.

Jos on vierailulla omatoimisesti, keskitysleirien portilta kannattaa ostaa mukaan edulliset opaslehtiset.

Lue lisää Krakovasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi