Krakovan nähtävyydet – koe ainakin nämä upeat elämykset

Krakovan Vanhankaupungintori ja Mariankirkko. Kuva: De Visu / Shutterstock

Krakovan nähtävyydet muistuttavat Puolan kauneimman kaupungin pitkästä historiasta maan pääkaupunkina. Kuninkaallien Krakova toimi Puolan pääkaupunkina 500 vuoden ajan aina 1500-luvun lopulle asti, jolloin valta muutti Varsovaan.

Kuninkaallisen statuksensa Krakova säilytti vielä senkin jälkeen: kuninkaat kävivät edelleen Krakovassa kruunattavina ja päätyivät kaupunkiin haudattaviksi.

Krakovan historiallisista nähtävyyksistä kuuluisimpia ovat Wawelin linna ja Krakovan vanhankaupungintori, joista kerrotaan omilla sivuillaan. Huippuluokan nähtävyys on myös Oskar Schindlerin emalitehdas, joka sijaitsee hieman vanhankaupungin ulkopuolella.

Aivan pakollisia nähtävyyksiä ovat myös Auschwitzin keskitysleiri ja Wieliczkan suolakaivokset, jotka sijaitsevat puolen päivän retken päässä kaupungista.

Krakovan nähtävyyksien sijainnit näet kätevästi Krakovan kartalla.

Jagellon yliopisto – koe Krakovan ylipisto, jossa tehtiin tähtitieteen historiaa

Vuonna 1364 perustettu Krakovan yliopisto on Keski-Euroopan toiseksi vanhin yliopisto. Tässä vaiheessa on toki paikallaan huomauttaa, jottei puolalaisille aivan kihahtaisi ylpeys päähän, että Italian Bolognaan, Englannin Oxfordiin ja Espanjan Salamancaan oli perustettu yliopistot jo kolmisensataa vuotta aiemmin.

1400-luvulla yliopistossa opiskeli muuan Nikolaus Kopernikus.

Kopernikuksesta tuli jo omana aikanaan arvostettu tähtitieteilijä, mutta sentään aivan kaikkia hänen ajatuksiaan ei otettu miehen elinaikana vakavasti, kuten sellaista höppänää teoriaa, että maa kiertäisi aurinkoa.

Krakovan yliopiston toiseksi kuuluisin opiskelija, Karol Józef Wojtyła, opiskeli liki 500 vuotta myöhemmin. Hänet tunnetaan paremmin nimellä paavi Johannes Paavali II.

Krakovan yliopiston 1400-luvulla rakennettu päärakennus Collegium Maius on avoinna yleisölle. Nähtävänä on muun muassa entisaikain astronomien käyttämiä mittauslaitteita.

Krakovan museot

Krakovan museoista suosituin ja vaikuttavin Oskar Schindlerin vanha emalitehdas (Fabryka Emalia Oskara Schindlera), joka on muutettu vaikuttavaksi juutalaismuseoksi. Schindlerin tehtaaseen voi tutustua myös opastetuilla kierroksilla.

Emalitehtaan yhteydessä toimii myös Krakovan nykytaiteen museo MOCAK, joka on hyvä paikka tutustua tämän päivän puolalaiseen taiteeseen.

Puolan kansallismuseon päärakennus sijaitsee Krakovassa eikä suinkaan pääkaupungissa Varsovassa. Kansallismuseon tunnetuin teos on Nainen ja kärppä, yksi Leonardo da Vincin kuuluisimmista maalauksista. Kiinnostavampaa on kuitenkin puolalainen 1900-luvun vaihteen taide, jossa museo on erityisen vahva. Suomen tapaan aikakauden taiteessa myös Puolassa vallitsi vahva kansallisromanttinen henki.

Czartoryskin museo on puolestaan vahva etenkin renessanssin ajan taiteessa.

Vanhankaupungin alla on jännittävä Rynekin maanalainen museo esittelee Krakovan keskiaikaisia perustuksia – ja tuo niihin eloa hologrammien avulla.

Nowa Huta – sosialistinen ihannekaupunki

Krakovan komean vanhan keskustan lisäksi kannattaa käydä tutustumassa myös sosialistiseen realismiin – kokonaisen kaupunginosan muodossa.

Nowa Hutan työläiskaupunki rakennettiin valtavan terästehtaan ympärille mahtavaan stalinistisen klassismin tyyliin.

Ajatuksena oli rakentaa sosialistinen mallikaupunki. Kulttuurien yhteentörmäykseltä ei kuitenkaan voitu välttyä: asukkaat vaativat kirkkoa, ja kun sellaista ei kuulunut arkkitehtien suunnitelmiin, he rakensivat sen itse Nooan arkin muotoon.

Keskusaukio nimettiin rautaesiripun kaaduttua Ronald Reaganin aukioksi.

Nowa Hutaan pääsee raitiovaunuilla 4 ja 15. Suosittu tapa tutustua kaupunginosaan on osallistua kierrokselle vanhan Trabantin kyydissä.

Retket Krakovasta

Lisää Unesco-kohteita löytyy ympäröivältä maaseudulta, jossa sijaitsevat sekä Auschwitzin keskitysleirimuseo että historialliset Wieliczkan suolakaivokset. Molempiin voi tehdä päiväretken Krakovasta käsin.

Siirry oppaan pääsivulle Krakova

Voit varata kätevästi netistä Krakovan retket, kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi