Krakovan vanhankaupungintori ja Pyhä Mariankirkko

Krakovan vanhankaupungintorin keskellä kohoaa Sukiennice-verkahalli, jossa myytiin aikoinaan itämaiden kalliita tuontitavaroita silkkiä ja mausteita. Nyt rakennuksessa toimii hieno taidemuseo.

Krakovan vanhankaupungintori (Rynek Główny) on Euroopan suurin keskiaikainen aukio. Keskiaika näkyy tosin parhaiten talojen kellariholveissa – aukiota reunustavien talojen ulkoseiniä on uudistettu moneen kertaan vuosisatojen varrella. Pääosin ne edustavat uusklassismia.

Komea aukio on vilkas turistinähtävyys, mutta samalla yhä edelleen krakovalaisten yhteinen olohuone – mahtavalla aukiolla riittää tilaa.

Keskiajan aarre – Pyhän Mariankirkon alttaritaulu

Mahtava Mariankirkko sijaitsee Krakovan Vanhankaupungin torin laidalla. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy runoilija Adam Mickiewiczin patsas.

Krakovan vanhankaupungin torin tärkein nähtävyys sijaitsee aukion laidalla. Mariankirkko rakennettiin 1300-luvulla, ja sen tornit ovat silmiinpistävän eripariset.

Tarinan mukaan tornien rakentamisesta vastasivat veljekset, joiden välillä oli kova kilpailu. Kun vanhempi veli oli saanut omansa valmiiksi, hän tappoi nuorempansa, jottei tämän tornista tulisi suurempaa. Näin nuoremman veljen torni ei koskaan saavuttanut täyttä mittaansa.

Vanhempi veli menetti puolestaan päänsä.

Kannattaa ehdottomasti käydä sisällä, sillä Mariankirkossa on todellinen aarre. Kuvanveistäjä Veit Stossin 1400-luvun lopulla tekemä Pyhän Mariankirkon alttarikaappi on goottilaisen taiteen mainneikkaimpia mestariteoksia.

Se on paitsi äärettömän koristeellinen, myös todella suuri. Korkeutta sillä on 13 metriä ja leveyttäkin 11. Alttaritaulun keskushahmoillakin on korkeutta liki kolme metriä, ja ne on kukin kaiverrettu omasta puunrungostaan.

Alttaritaulu on ollut myös hyvin himoittu. Toisen maailmansodan tullen puolalaiset kätkivät sen, mutta natsit perustivat oman iskuryhmänsä sen etsimiseen. Alttaritaulu löytyi useisiin osiin purettuna ja kuljetettiin säilöön Nürembergin linnan kellariin. Sieltä sen sijainnin paljastivat puolestaan puolalaiset vastarintamiehet, ja aarre saatiin palautettua sodan jälkeen Krakovaan.

Entäpä kuvanveistäjä Veit Stoss? Hän teki alttaritaulun kokonaan itse noin 30-vuotiaana, juurikaan apulaisia käyttämättä. Hänen elämänsä ei kuitenkaan sujunut aivan suunnitelmien mukaan – Stoss joutui myöhemmin Saksassa tuomiolle asiakirjojen väärentämisestä. Rangaistuksena miehen kasvot runneltiin polttomerkeillä.

Pyhä Mariankirkko tunnetaan torniensa ja alttaritaulunsa ohella kolmannestakin asiasta. Sen korkeammasta tornista soi tasatunnein trumpetti. Aina neljästi, jokaiseen ilmansuuntaan.

Ja aina soitto katkeaa kuin seinään.

Tähänkin liittyy draamaa: Mariankirkko on rakennettu aiemman, mongolien 1200-luvulla tuhoaman kirkon paikalle. Hyökkäyksensä aluksi mongolit surmasivat nuolella soittoniekan, joka yritti varoittaa kaupunkia vihollisista. Ainakin tarinan mukaan.

Siitä asti kaupungin tunnussoitto on päättynyt samaan nuottiin, johon nuolen kurkkuunsa saaneen trumpetistin soitto katkesi.

Soittoniekan homma on Krakovassa arvostettu ammatti. Soittajat tekevät 24 tunnin työvuoron neljän päivän sykleissä.

Adam Mickiewiczin monumentti

Kirkon edustalla on aukion ainoa patsas. Se esittää Adam Mickiewicziä. Siis ketä? Ei miestä oikein Puolan ulkopuolella tunneta, mutta 1800-luvun alkupuolella elänyt kansallismielinen Mickiewicz on Puolan kotimaansa rakastetuimpia runoilijoita.

Mickiewicz ei tosin koskaan eläessään käynyt Krakovassa, mutta mitäpä pienistä. 35 vuotta kuolemansa jälkeen hänen jäänteensä siirrettiin Krakovaan haudattavaksi Wawelin linnan katedraaliin.

Verkahalli ja taidemuseo Sukiennice

Aukion keskellä on upea renessanssiajan kauppahalli. Aikoinaan verkahallissa kaupattiin eksoottisia, itämaisia tuotteita kuten mausteita ja silkkiä.

Alakerta toimii edelleen kauppahallina, yläkerrassa on hieno taidemuseo Sukiennice, joka esittelee Puolan 1800-luvun taidetta. Maalauksissa pääpaino on kansallisromantiikassa – eli jos pidät Gallen-Kallelasta tai Edefeltistä, kannattaa käydä ihailemassa heidän puolalaisten vastineidensa töitä.

Museon maalauksista kaikkein kuuluisin on Puolan kansallistaiteilijaksikin kutsutun Jan Matejkon massiivinen teos, Preussilainen vala, joka kuvaa kuinka Saksalaisen ritarikunnan suurmestari Albrekt Brandenburgilainen kävi vuonna 1525 juuri täällä, Krakovan vanhankaupungin torilla, polvistumassa Puolan kuningas Sigismund I:n edessä ja vannomassa tälle uskollisuudenvalansa.

Albrekt Brandenburgilainen lakkautti Saksalaisen ritarikunnan ja perusti sen raunioille Preussin herttuakunnan.

Puolalaisten silmissä teokselle tuo katkeransuloisuutta se, että reilut parisataa vuotta myöhemmin Preussi jakoi yhdessä Itävallan ja Venäjän kanssa Puolan alusmaikseen.

Sigismundin voitto saksalaisista jäi väliaikaiseksi.

Raatihuoneen torni seisoo itsekseen

Kauppahallin vieressä kohoaa raatihuoneen torni, ainoa säilynyt osa vanhasta kaupungintalosta, joka purettiin 1800-luvulla tarpeettomana.

Krakovan maanalainen museo

Verkahallin alla on Krakovan kiehtova maanalainen museo, Rynek Underground, joka esittelee Krakovan keskiaikaisia perustuksia – ja tuo niihin eloa hologrammien avulla.

Museo on suosittu ja sinne otetaan kerralla vain 300 vierasta. Lippu kannattaakin varata etukäteen netistä. Sisäänkäynti on Verkahallissa Pyhän Mariankirkon puolella.

Wierzynek – Krakovan paras ravintola

Nähtävyydestä käy myös aukion laidalla sijaitseva Wierzynek, Krakovan legendaarisin ravintola. Se on edelleen myös yksi parhaista. Ruoka edustaa perinteistä krakovalaista kuninkaallista keittiötä, kuitenkin modernilla silauksella. Et pety.

Palatsimaisesti sisustettu Wierzynek nousi maineeseen jo vuonna 1364, kun samassa talossa vietettiin Puolan kuningas Kasimir Suuren lapsenlapsen häitä. Neito naitettiin Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijalle, Kaarle IV:lle, joka piti hoviaan kulta-aikaansa viettäneessä Prahassa.

Juhlat järjestänyt Kasimir Suuri oli puolestaan Puolan historian mahtavin monarkki. Hääjuhliin osallistuikin kuninkaallisia ympäri Eurooppaa ja samalla keskusteltiin Euroopan sisä- ja ulkopolittiikasta, muun muassa turkkilaisten uhasta.

Juhlat kestivät vaatimattomat 21 päivää. Sittemmin ravintolassa on herkutellut myös myöhempien aikojen valtionpäämiehiä – myös Fidel Castro.

Krakovan vanhankaupunginaukion hotellit

Vanhankaupungin aukion kupeessa on upea spa-hotelli Stary.

Nuorekkaaseen makuu sopii puolestaan kauniiseen vanhaa taloon tehty, todella pidetty Little Havana Party Hostel, joka sekin sijaitsee nurkan takana Vanhankaupunginaukiolta.

Lue lisää: Krakova – tällainen on Puolan paras kaupunki

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi