Krakovan vanhankaupungintori

Krakovan vanhankaupungintoria hallitsee Sukiennice-verkahalli, jossa myytiin aikoinaan itämaiden kalliita tuontitavaroita silkkiä ja mausteita.

Krakovan vanhankaupungintori (Rynek Główny) on Euroopan suurin keskiaikainen aukio.

Verkahalli

Aukion keskellä näkymiä hallitsee upea renessanssiajan kauppahalli. Aikoinaan verkahallissa kaupattiin eksoottisia, itämaisia tuotteita kuten mausteita ja silkkiä.

Alakerta toimii edelleen kauppahallina, yläkerrassa on hieno taidemuseo Sukiennice, joka esittelee Puolan 1800-luvun taidetta.

Kauppahallin vieressä kohoaa raatihuoneen torni, ainoa säilynyt osa vanhasta kaupungintalosta, joka purettiin 1800-luvulla tarpeettomana.

Verkahallin vieressä on Adam Mickiewiczin monumentti. 1800-luvun alkupuolella elänyt kansallismielinen Mickiewicz on Puolan rakastetuimpia runoilijoita, joka ei tosin koskaan eläessään käynyt Krakovassa. 35 vuotta kuolemansa jälkeen hänen jäänteensä siirrettiin Krakovan haudattavaksi Wawelin linnan katedraaliin.

Pyhä Mariankirkko

Mahtava Mariankirkko sijaitsee Rynek Główny-torin laidalla.

Krakovan vanhankaupungin aukion toinen silmiinpistävä rakennus on 1300-luvulla rakennettu Mariankirkko, jonka tornit ovat eripariset.

Tarinan mukaan tornien rakentamisesta vastasivat veljekset, joiden välillä oli kova kilpailu. Kun vanhempi veli oli saanut omansa valmiiksi, hän tappoi nuorempansa, jottei tämän tornista tulisi suurempaa. Nuoremman veljen torni ei koskaan saavuttanut täyttä mittaansa. Vanhempi veli menetti puolestaan päänsä.

Mariankirkon sisätilojen aarteena on kuvanveistäjä Veit Stossin 1400-luvun lopulla veistämä mahtava alttarikaappi, goottilaisen taiteen mestariteos. Veit Stossinkaan elämä ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan – hän joutui myöhemmin Saksassa tuomiolle asiakirjojen väärentämisestä. Rangaistuksena hänen kasvonsa runneltiin polttomerkeillä.

Tasatunnein Mariankirkon korkeammasta tornista soi trumpetti. Aina neljästi, jokaiseen ilmansuuntaan. Ja aina soitto katkeaa kuin seinään. Tähänkin liittyy draamaa: Mariankirkko on rakennettu aiemman, mongolien 1200-luvulla tuhoaman kirkon paikalle. Hyökkäyksensä aluksi mongolit surmasivat nuolella soittoniekan, joka yritti varoittaa kaupunkia vihollisista.

Siitä asti kaupungin tunnussoitto on päättynyt samaan nuottiin, johon nuolen kurkkuunsa saaneen trumpetistin soitto katkesi.

Soittoniekan homma on Krakovassa arvostettu ammatti. Soittajat tekevät 24 tunnin työvuoron neljän päivän sykleissä.

Siirry oppaan pääsivulle Krakova

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi