Puolan parhaat matkakohteet

Krakovan pääaukio ja Mariankirkko. Kuva: De Visu / Shutterstock

Puolan suosio matkakohteena kasvaa vauhdilla ja hyvästä syystä. Krakovan upean vanhankaupungin rinnalla suosiossa on noussut Gdansk, ja rantakohde Sopotkin alkaa vihdoin olla suomalaisten matkailijoiden tiedossa. Suosiotaan kasvattaa myös pääkaupunki Varsova.

Vähemmän tunnettu mutta yhtä kaikki hieno matkakohde on Białowiezan kansallispuisto. Euroopan laajimmassa ikimetsässä voi bongata visenttejä eli eurooppalaisia biisoneita!

Puola on laaja maa, eikä Puolan kaikkia nähtävyyksiä kannata ahnehtia kerralla. Puolan voi karkeasti jakaa kolmeen matkailualueeseen. Etelä-Puolassa sijaitsevat Krakova ja kaupungin lähikohteet keskitysleiri Auschwitz-Birkenau sekä Wieliczkan suolakaivos, jotka kaikki ovat Unescon maailmanperintökohteita.

Pohjoisessa ovat vierekkäin vanha hansakaupunki Gdansk, rantakohde Sopot sekä komea Malborkin linna.

Pääkaupunki Varsova sijaitsee aika laila keskellä Puolaa. Varsovasta voi tehdä retken Białowiezan ikimetsään.

Puolan parhaat nähtävyydet

Auschwitz-Birkenau -keskitysleirin sisäänkäynti. Kuva: In Green / Shutterstock

Puola on sijainnut kirjaimellisesti keskellä Euroopan historiaa, mikä näkyy Puolan nähtävyyksissä.

Toinen maailmansota käsitteli Puolaa julmasti, eivätkä toisen maailmansodan kauheudet ole missään yhtä näkyvästi läsnä kuin maailman pahamaineisimmassa keskitysleirissä, Auschwitz-Birkenaussa. Keskitysleirillä surmattiin neljän vuoden aikana yli miljoona ihmistä.

Auschwitz-Birkenau on säilytetty mahdollisimman hyvin alkuperäisessä asussaan. Tämän lähemmäksi ei pääse ihmiskunnan synkkää sisintä.

Krakovan nähtävyyksiin kuuluu Vanhankaupungin tori, yksi Euroopan hienoimmista aukioista. Kuva: Cezary Wojtkowski / Shutterstock

Auschwitz on suosittu päiväretken kohde Krakovasta, Puolan suosituimmasta matkakohteesta. Puolan entinen kuninkaallinen pääkaupunki säästyi ulkoisesti toisen maailmansodan tuhoilta ja sen vanhakaupunki on Euroopan hienoimpia.

Krakovaan matkustetaan nauttimaan kauniista vanhoista taloista, boheemista tunnelmasta ja vilkkaasti baarielämästä, jota vauhdittavat edullinen olut ja kaupungin 14 ylipiston opiskelijat.

Auschwitzin ohella Krakovasta kannattaa tehdä päiväretki Wieliczkan suolakaivokselle, joka on kuin suoraan fantasiaelokuvan lavasteista. Kaivos oli käytössä 700 vuoden ajan, ja lukemattomien sukupolvien aikana kaivosmiehet koristelivat oman maailmansa veistämällä suolaseinämiin patsaita ja kappeleita.

Malborgin linna on kooltaan maailman suurin.
Malborgin linna on kooltaan maailman suurin.

Puolan komein linna löytyy puolestaan pohjoisesta. Keskiaikainen Malborkin linna, on lajissaan maailman suurin – ja erinomaisen audio-opastuksen ansiosta se on myös yksi kiinnostavimmista. Ritarien ajasta kiinnostuneiden ei kannata jättää väliin tätä linnaa.

Linnaan tutustuaan historiallisesta Gdanskista käsin. Keskiajalla kukoistanut Gdanskin vanha hansakaupunki on viime vuosina herännyt uudelleen kukoistukseen, ja siitä on tullut yksi Puolan viehättävimmistä matkakohteista.

Keskiaikainen kauppahalli Torunin vanhassakaupungissa. Kuva: Artur Bogacki / Shutterstock

Krakova ei ole Puolan ainoa kaunis vanhakaupunki, vaikka se kuuluisin onkin. Gdanskin ja Varsovan puolinmatkassa sijaitsee Torun, tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikuksen pittoreski synnyinkaupunki. Kopernikuksen lisäksi Torun tunnetaan pipareista, joihin pääsee tutustumaan kaupungin Piparimuseossa. Myös Kopernikuksen synnyinkodissa voi vierailla.

Torunin vanha keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Hotel Kopernik on siisti ja edullinen majapaikka hintatietoiselle matkaajalle.

Puolan parhaat kohteet kaupunkilomalle

puola-gdansk
Hansakaupunki Gdansk on puunattu uuteen kukoistukseen.

Puolan edullisin kaupunkikohde on pittoreski hansakaupunki Gdansk, jonne myydään todella halpoja lennot+hotelli-paketteja (alkaen 100 euroa).

Gdansk sopii erityisen hyvin lyhyeen kaupunkilomaan, sillä nähtävää ei ole ähkyksi asti. Gdanskissa syö ja juo hyvin pikkurahalla.

Varsovan modernia puolta koristavat uudet pilvenpiirtäjät. Taustalla näkyy sosialismin ajan pilvenpiirtäjä, Stalinin hammas.

Lyhyeen kaupunkipyrähdykseen sopii myös Varsova, jonne on Helsingistä usein edullisia lentoja. Toinen maailmansota vaurioitti Puolan pääkaupunkia pahoin, ja Varsovan vanha kaupunki rakennettiinkin sodan jälkeen kokonaan uudestaan.

Matkailijan kannalta Puolan pääkaupungissa kiehtovinta onkin Varsovan nykypäivän syke – Pragan kaupunginosassa on aivan pakko käydä henkimässä Puolan boheemia tunnelmaa!

Jos haluaa asua tyylillä, se onnistuu kohtuuhinnalla Mamaison Hotel Le Reginassa, joka sijaitsee vanhassa palatsissa tunnelmallisen mukulakivikadun varrella.

Krakovan pääaukio ja Mariankirkko. Kuva: Cezary Wojtkowski / Shutterstock

Krakova on sen sijaan omiaan pitemmälle vierailulle. Kaupungissa ja sen lähiseuduilla on niin paljon nähtävää, ettei viikossakaan käy aika pitkäksi.

Krakovan houkutuksiin kuuluvat nykyisin myös todella tunnelmalliset hotellit. Näistä huikeimpia on Copernicus, joka sijaitsee samassa talossa jossa tähtitieteilijäkin asui Krakovan aikoinaan. Uima-allas on myöhäiskeskiaikaisessa kellarissa. Huoneetkin ovat todella romanttiset.

Rantaloma Puolassa

Puolassa voi viettää myös rantalomaa. Sopot on noussut suomalaistenkin lomailijoiden suosioon.

Puolassa pääsee myös rantalomalle. Aivan Gdanskin vieressä sijaitsee Sopot, mukava pikkukaupunki, jota reunustavat kilometrien mittaiset hiekkarannat.

Sopotin keskustan hiekkarannan näkymiä hallitsee kaunis, vanhan ajan hotelli Sofitel Grand Sopot, jossa voi asustaa kohtuuhinnalla Euroopan kruunupäiden – tai Hitlerin – jalanjäljissä.

Białowiezan metsä – Puolan paras luontokohde

Visentti eli euroopanbiisoni Bialowiezan kansallispuistossa. Kuva: Malgorzata Drewniak / Shutterstock

Valko-Venäjän rajalla sijaitseva Białowiezan metsä on aikamatka Euroopan luonnon historiaan. Unescon luonnonperintökohteeksi julistettu kansallispuisto on Euroopan upeimpia. Białowiezan metsä on Euroopan suurin yhtenäinen ikimetsä, ja muistuttaa metsistä, jotka kivikaudella peittivät suurta osaa mannerta.

Eikä metsässä tarvitse keskittyä ihailemaan vain puita: Białowiezassa elää vapaana mahtavia visenttejä, eurooppalaisia biisoneita.

Villit visentit ehtivät tosin jo kertaalleen kuolla Euroopasta sukupuuttoon, kun Białowiezan viimeiset yksilöt metsästettiin ruuaksi toisen maailmansodan aikana, jolloin puolalaiset partisaanit piileskelivät metsässä natsivalloittajia.

Sodan jälkeen visenttipopulaatio herätettiin uudelleen henkiin tuomalla yksilöitä eläintarhoista. Nykyisin metsässä elää noin 300 uudelleen villiintynyttä visenttiä.

Eurooppalaisen biisonin kohtaaminen luonnossa on ikimuistoinen elämys!

Białowiezaan matkustaa kätevimmin Varsovan kautta. Ihastuttava majatalo kansallispuiston vieressä on Bojarski Gościniec, jossa on vanhan ajan tunnelmaa ja niin peuroja kuin visenttejäkin voi nähdä pihamaalla käyskentelemässä.

Zakopane – edullinen lasketteluloma Puolassa

Giewont-huippu Zakopanessa Tatravuoristossa. Kuva: Shaiith / Shutterstock

Puola on enimmäkseen lättänä maa, mutta Slovakian rajalla nousevat komeat Tatra-vuoret. Puolan puolella sijaitseva Zakopane tunnetaan yhtenä Euroopan edullisimmista hiihtokeskuksista. Päivän hissilippu maksaa noin 30 euroa. Kesäisin Zakopanessa voi vaeltaa.

Majoituksen voi saada Zakopanesta muutamalla kymmenellä eurolla.

Willa Orla on erinomaiseksi kehuttu pensionaatti, jossa on raikas puusisustus ja varasto lasketteluvälineille.

Puolan hintataso

Puolan-matkailun valtteja on monipuolisten nähtävyyksien lisäksi myös hintataso: Puola on Euroopan edullisimpia maita.

Ravintoloissa saa rahoilleen vastinetta, eivätkä Puolan hotellienkaan hinnat päätä huimaa.

Matka ja halvat lennot Puolaan

Suomesta on kätevintä matkustaa Puolaan lentämällä Varsovaan, Krakovaan tai Gdanskiin. Etenkin Gdanskiin lentää edullisesti niin Helsingistä kuin Turustakin.

Puolaan voi myös ajaa Suomesta pitkin Via Balticaa.

Auton vuokraaminen Puolassa

Puolaa kiertää kätevimmin autolla. Jos ei jaksa ajaa omalla autolla koko Baltian halki pitkin Via Balticaa, voi Puolasta vuokrata auton edullisesti. Vertaa eri autovuokraamojen hintoja Puolassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!