Wieliczkan suolakaivos – kuin suoraan fantasiasadusta

Wieliczkan suolakaivoksen mahtava kappeli. Kuva: Jaroslaw Pawlak / Shutterstock

Tervetuloa suuriin, maanalaisiin saleihin, synkkiin käytäviin ja pyörryttäviin portaikkoihin! Wieliczkan suolakaivos on kuin kääpiöiden luoliin rakennettu valtakunta Taru sormusten herrasta -tarinassa.

Krakovan lähellä sijaitseva Wieliczka on yksi maailman vanhimmista suolakaivoksista. Suolaa on täältä kerätty jo kivikaudella, ja varsinainen kaivostoimintakin alkoi 1300-luvulla, kun talonpojat alkoivat kaivaa Wieliczkaan suolan perässä kapeita kuiluja. Vuosisatojen kuluessa kaivos laajeni todelliseksi maanaliseksi maailmaksi.

Kaivos ehti toimia 700 vuoden ajan, kunnes kaupallinen kaivostoiminta lopetettiin vuonna 1996 suolan alhaisen hinnan takia. Senkin jälkeen suolaa louhittiin vielä kymmenen vuoden ajan matkamuistoiksi.

Nykyään kaivokset kuuluvat Puolan suosituimpiin nähtävyyksiin: niissä käy vuosittain reilut miljoona vierailijaa. Unescon maailmanperintökohteeksi Wieliczkan suolakaivokset julistettiin jo vuonna 1978 – kaikkein ensimmäisten 12 perintökohteen joukossa.

Kaivokset ovat olleet suosittu nähtävyys jo pitkään: niitä on käynyt ihailemassa niin tähtitieteilijä Kopernikus kuin kirjailija Goethekin.

Suolan keskellä

suolakaivos Puola
Wieliczkan vanhat suolakaivokset ovat oma maanalainen maailmansa. Kuva: Dino Quinzani , Flickr CC

Kaivoksia kierretään oppaan johdolla: itsekseen ei pääse haahuilemaan, ja hyvä niin, sillä käytäviä on lähes 300 kilometriä ja kammioita pari tuhatta. Näistä vain pieneen murto-osaan tutustutaan.

Syvimmillään kaivokset ulottuvat 300 metriä maan pinnan alle, mutta vierailukohteet ovat noin sadan metrin syvyydessä. Vierailu alkaa laskeutumalla alas pitkiä, puisia portaita. Takaisin maanpinnalle noustaan puolestaan tunnelmallisen (lue: ahtaan), kaivosmiesten häkkihissin kyydissä.

Perillä ollaan käytännössä suolan sisässä: puisia tukirakenteita lukuun ottamatta käytännössä kaikki, mitä näkee, on suolaa. Väriltään Wieliczkan vuorisuola on tosin graniittimaisen harmaata eikö valkoista.

Ihailtavaa riittää komeissa saleissa ja kauniissa kappeleissa, joita on koristeltu suolasta tehdyin patsain ja kaiverruksin. Maanalaisia suolajärviäkin nähdään.

Uskonnollisuus on vahvasti läsnä koristeluissa: työ kaivoksessa oli vaarallista ja kaivosmiehet hakivat apua Jumalasta ja pyhimyksistä.

Kierrokset kaivoksen sisällä on organisoitu tehokkaasti ja oppaan selityksetkin tulevat suoraan omaan korvakuulokkeeseen. Tarinat ovat kiinnostavia, kuten se, että kaivoksen järvissä pääsi aikoinaan soutelemaan, kunnes neljän humalaisen sotilaan vene kaatui. Miehet jäivät loukkuun veneen sisälle ja kuolivat ilman loputtua. Vesi oli liian suolaista ja kelluttavaa, jotta miehet olisivat voineet sukeltaa turvaan.

Sopiiko Wieliczkan kaivos lapsille?

Kaivoksissa käy myös lapsia, mutta aivan ideaali kohde ei ole kyseessä ainakaan aivan perheen pienimmille: rappuja on paljon ja kaksi tuntia kestävän kierroksen aikana pitää pysyä ryhmän mukana ja koettaa jaksaa kuunnella opastusta.

Bochnian suolakaivos

Krakovan lähellä on myös paljon vähemmän tunnettu suolakaivos. Wieliczkasta 30 kilometrin päässä sijaitseva niin ikään ikivanha Bochnian suolakaivos sopii vaihtoehdoksi omantiensä kulkijoille, jotka haluavat tehdä kaiken vähän toisin kuin muut.

Kaivoksissa on paljon samaa, mutta Bochniaa pidetään kokemuksena Wieliczkaa vähemmän mahtipontisena mutta tunnelmaltaan paljon intiimimpänä.

Vierailu Wieliczkan suolakaivoksessa

Wieliczka sijaitsee 15 kilometrin päässä Krakovasta ja perille pääsee omatoimisesti junalla, joita kulkee usein. Junamatka asemalle Wieliczka Rynek Kopalnia kestää alle puoli tuntia, ja asemalta on vain lyhyt kävely kaivoksille.

Kaivos on avoinna kesäkaudella huhti–lokakuussa kello 7.30–19.30 ja talvikaudella marras–maaliskuussa 8–17.

Suljettu jouluaattona ja joulupäivänä, uudenvuoden päivänä sekä pääsiäissunnuntaina ja pyhäinpäivänä ensimmäinen marraskuuta.

Kaivoksessa on ympäri vuoden noin 15 asteen viileähkö lämpötila. Suolakaivos on erittäin suosittu ja vilkas kesäkaudella, mutta rauhallisempi vilkkaimpien loma-aikojen ulkopuolella.

Liput maksavat reilut 20 euroa ja valokuvausluvasta pitää maksaa muutama euro lisää.

Suosittu tapa tutustua kaivokseen Krakovasta käsin ovat myös opastetut retket, jotka sisältävät kuljetuksen.

Kokemuksia Wieliczkan kaivoksista

Kerro kommenttiosuudessa kokemuksiasi Wieliczkan suolakaivoksista. Entä oletko käynyt Bochnian kaivoksessa? Kerro meillekin, millainen elämys Bochnia oli!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi