Krakova – tällainen on Puolan paras kaupunki

Puola Krakova Mariankirkko
Krakovan Vanhankaupungin torin laidalla seisoo Pyhä Mariankirkko, joka tunnetaan eriparisista torneistaan. Kuva: Cezary Wojtkowski / Shutterstock

Krakovasta tekee yhden Euroopan kiehtovimmista matkakohteista kaupungin ihastuttava tunnelma. Krakova on Euroopan suurimpia ja parhaiten säilyneitä historiallisia kaupunkeja, mutta se ei ole muuttunut pelkäksi matkailijoiden täyttämäksi ulkoilmamuseoksi.

Krakovan historiallinen keskustakin on täynnä paikallista elämää. Jopa Krakovan vanhankaupungin aukio, Euroopan suurin, on edelleen myös krakovalaisten olohuone (kun vaikkapa Prahassa paikalliset kiertävät kaukaa Prahan vanhankaupungin aukion).

Vanhankaupungin aukio onkin hyvä kuva koko Krakovasta: kaupunki on samaan aikaan sekä historiallinen että nuorekas. Nuorekkuudesta pitävät huolen opiskelijat, joita asuu Krakovassa yli 200 000. Krakovan yliopisto on muuten Keski-Euroopan vanhimpia (kaupungissa opiskeli 1400-luvulla myös tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikus).

Kenellekään tulee siis tuskin yllätyksenä, että Krakovan iltaelämä kuuluu Euroopan hauskimpiin. Krakovan yöelämän keskuksessa Kazimierzin kaupunginosassa baarit ovat toinen toistaan kekseliäämmän näköisiä, eikä illanvietto maksa maltaita: tuopin saa parilla eurolla.

Krakova, Puolan entinen kuninkaallinen pääkaupunki, on poikkeuksellinen paikka koko maassa. Kun iso osa Puolan rakennushistoriasta tuhoutui maan tasalle toisen maailmansodan kiirastulessa, säästyi Krakova kuin ihmeen kaupalla. Krakovan ikivanhat talot, kirkot ja linna ovat puolalaisille suora yhteys heidän pitkään ja komeaan mutta myös traumaattiseen historiaansa.

Krakovan keskustan historiallisesta merkityksestä ja ainutlaatuisuudesta kertookin paljon se, että Krakovan koko keskiaikainen vanhakaupunki oli mukana vuonna 1978, kun Unesco valitsi kaikkein ensimmäiset maailmanperintökohteensa.

Krakovan vanhakaupunki

Krakovan vanhakaupunki
Krakovan vanhankaupungin kujilla. Kuva: Bianca Ackermann / Unsplash

Krakovan sydän on vanhankaupunki, jonka alueella on kiva kuljeskella ympäriinsä – eksymään ei pääse. Vanhaa kaupunkia kun ympäröi entisten muurien paikalla oleva puistoalue. Siitä aina muutaman korttelin päässä on Vanhankaupungin tori, Euroopan suurin suurin keskiaikainen aukio.

Aukion laidalla seisoo Pyhä Mariankirkko, jonka valtava, puusta veistetty alttaritaulu on goottilaisen taiteen mestariteoksia.

Collegium Maius Krakova
Collegium Maius on Krakovan yliopiston historiallinen päärakennus. Kuva: Darya Tryfanava / Unsplash

Hieno nähtävyys on myös muutaman kulman takana aukiolta sijaitseva Collegium Maius, Krakovan yliopiston keskiaikainen päärakennus.

Vanhakaupunki henkii ihanasti historiallista tunnelmaa, tosin hieman puunatussa muotissa. Jos iso osa Krakovan trendikkäimmistä ruoka- ja etenkin juomapaikoista onkin rouheammassa Kazimierzin kaupunginosassa, myös vanhasta kaupungista löytyy mukavia – ja yllättäviäkin – helmiä.

Yksi sellaisista on Sławkowskan varrella numerossa 16 sijaitseva viskeihin erikoistunut takapihabaari Krakowskie Zakąski. Perille ei aivan sattumalta löydä.

Krakova kahvila
Fitagain on mukava kahvila Krakovan vanhassakaupungissa. Kuva: Ostap Senyuk / Unsplash

Lähes pakollinen pysähdyspaikka vanhassakaupungissa on Swietego Tomaszan varrella 1900-luvun alun bordellissa sijaitseva Cafe Camelot, Krakovan klassikkokahvila.

Kannattaa poiketa myös Szczepańska-kadun trendikkäässä Fitagain Cafessa. Aivan kahvilan vieressä, melkein Vanhankaupungin aukion kupeessa, on upea spa-hotelli Stary.

Nuorekkaaseen makuu sopii puolestaan kauniiseen vanhaa taloon tehty, todella pidetty Little Havana Party Hostel, joka sekin sijaitsee nurkan takana Vanhankaupunginaukiolta.

Vanhankaupungin aukion laidalta lähtevä Grodzka-katu johtaa Wawelin linnalle.

Krakovan linnan alue

Puola Krakova Wawelin linna
Wawelin linna on yksi Krakovan suosituimmista nähtävyyksistä. Linnan alla asusti tarinan mukaan lohikäärme.

Krakova on kuin sadusta – kaupungin sanotaan saaneen nimensäkin mieheltä, joka tappoi aluetta terrorisoineen lohikäärmeen!

Lohikäärmeestä ei jäänyt ainoastaan tarinaa, vaan myös luita, jotka ovat nähtävillä Wawelin linnan katedraalissa. Lohikäärmeen luolaankin pääsee tutustumaan.

Krakovan kuninkaallinen linna sijaitsee vanhankaupugin ja Kazimierzin, vanhan juutalaiskaupunginosan, välissä.

Aivan linnan edustalla on luksusta ja historiallista tunnelmaa hehkuva Hotel Copernicus. Hotellin sanotaan sijaitsevan samassa talossa, jossa tähtitieteilijäkin Krakovassa asui.

Jos on varaa maksaa hotellista piirun alle 200 euroa, niin tämä on loistava valinta. Uima-allas on keskiaikaisessa kellarissa ja sijainti on mitä mainioin Wawelin linnan vieressä, vanhankaupungin ja Kazimierzin välissä.

Kazimierz – Krakovan paras kaupunginosa

Kazimierz
Jäätelokioski St Malo sijaitsee Kazimierzin keskeisessä kulmauksessa. Kuva: Mateo Fernandez / Unsplash

Ennen toista maailmansotaa Krakova oli Euroopan tärkein juutalaiskaupunki, mistä muistuttavat Kazimierzin vanhat juutalaiskorttelit. Nykyisin ne ovat täynnä tunnelmallisia baareja ja kuppiloita.

Kazimierziin kävelee linnalta vajaassa 10 minuutissa pitkin Stradomskaa, joka vaihtaa Kazimierzin kohdalla nimeään Krakowskaksi. Katu rajaa Kazimierzin länsilaitaa – käänny kapeammille pikkukujille Beera Meiselsan puistikon kohdalla ja oletkin jo kaupunginosan sydämessä.

Keskeisiä katuja ovat edellisen ohella Jozefa ja Estery. Jozefalla sijaitseva Eszeweria on kuin Kazimierzin sielu tiivistettynä yhteen kuppilaan. Klassikkobaari on myös Esteryllä sijaitseva Alchemia.

Szeroka Krakova
Parhaiten vanhan ajan juutalaistunnelmat ovat säilyneet Kazimierzin Szeroka-kadulla. Kuva: Victor Malyushev / Unsplash

Tunnelmallista aluetta on Kazimierzin itälaidalla sijaitseva Szeroka-katu, joka on oikeastaan aukio ja toimi ennenvanhaan juutalaisten torina. Vieressä ovat edelleen tomiva Remun synagoga ja vanha juutalainen hautausmaa.

Jos iltaelämä kiinnostaa – ja Krakovassa kuuluisi kiinnostaa, sillä Kazimierz on Euroopan hauskimpia baarialueita – niin kannattaa harkita asumista täällä pääkallonpaikalla. Erinomaisia hotelleja Kazimierzissa ovat esimerkiksi Eden ja 1400-luvun renessanssitalossa sijaitseva Rubinstein.

Krakova – lisää nähtävää ja koettavaa

Juutalaisten synkkään lähihistoriaan voi tutustua Oscar Schindlerin tehtaassa, joka sijaitsee Veikseljoen toisella puolen Zablocien rautatieaseman vieressä. Juutalaisia auttanut saksalainen tehdaspohatta Schindler nousi maailmanmaineeseen Spielbergin ohjaaman Schindlerin lista -elokuvan myötä.

Entisessä tehdasrakennuksessa toimivat sekä natsimiehityksestä kertova museo että modernin taiteen museo MOCAK.

Tänne kannattaa suunnata heti aamusta. Samalla voi nauttia brunssin viereisessä Bal-kahvilassa, joka on Krakovan parhaita aamiaispaikkoja. Kahvila on valoisa ja moderni – kuin antiteesi Kazimierzin hämyisille paikoille.

Krakovan vierestä löytyy myös sosialismin ajan historiaa, kommunistinen mallikaupunki Nowa Huta, joka on sekin varsin hämmästyttävä nähtävyys.

Lue lisää Krakovan nähtävyyksistä.

Krakovan kahvilat, ravintolat ja baarit

Puola makkara
Puolassa herkutellaan makkaroilla.

Krakova on kuuluisa makkaroistaan, joista saa mahansa täyteen vaikka Vanhankaupungin aukiolla. Mutta Krakovasta löytyy mahtavia ravintoloita vaativampaankin makuun. Hyvätkin ravintolat ovat Krakovassa varsin edullisia.

Perinteisen puolalaisen keittiön herkkuihin kuuluvat makkaroiden lisäksi pieróg-keitinpiiraat, mausteiset keitot ja zapiekanka-patongit, jotka on päällystetty sienillä, juustolla ja tomaattikastikkeella (tai ketsupilla).

Kaikkein paras paikka maistaa jälkimmäisiä on Kazimierzin sydämessä sijaitseva pieni aukio Plac Nowy.

Krakovan kahvilamaailman värikkyydestä ja iltaelämän vauhdikkuudesta vastaavat kaupungissa asuvat yli 200 000 opiskelijaa.

Krakovan hauskimmat kahvilat ja baarit löytyvät Kazimierzin historiallisesta juutalaiskaupunginosasta, jossa jokainen baari on toistaan tunnelmallisempi ja jännemmin sisustettu.

Mutta kyllä kivoja ruoka- ja juomapaikkoja löytyy muualtakin kuin vain Krakovan vanhastakaupungista ja Kazimiersista.

Krakova taiteellinen kahvila
Muista käydä Krakovassa myös taiteellisessa Cafe-Szafessa. Kuva: Alona Po / Unsplash

Heti vanhankaupungin länsipuolella, pikkuisen Felicjanek-kadun varrella sijaitsee kaksi aivan ykköspaikkaa: kahden taiteilijan pitämä – ja sisustama – Cafe Szafe sekä liki legendaarinen kirjakauppakahvila Massolit Books & Cafe, yksi itäisen Euroopan parhaista englanninkielisistä kirjakaupoista.

Kannattaa tsekata myös Tytano, entinen tupakkatehdas, joka on kunnostettu kaupungin tämän hetken trendikkäimmäksi ravintolamaailmaksi. Vanhaankaupunkiin on lyhyt kävelymatka.

Lisää ruoka-ja juomapaikkoja Krakovassa näyttää Krakovan kartta.

Krakovan hintataso

Puola Krakova Sukiennice
Krakovan Vanhankaupungin aukion keskellä seisoo Sukiennice-verkahalli, jonka alakerrasta kannattaa hankkia matkamuistot.

Krakovan suosio matkakohteena ei ole nostanut hintatasoa – palvelevathan Krakovan parhaat kahvilat ja baarit edelleen myös puolalaisia opiskelijoita. Olut maksaa Krakovassa pari euroa ja ravintolassa syö kymmenellä eurolla.

Liikkuminen Krakovassa

Puola Krakova hevoskärryt
Krakovassa voi liikkua myös hevosvankkureilla, jotka tarjoavat kiertoajeluita Krakovan vanhankaupungin kujille. Kuva: Cezary Wojtkowski / Shutterstock

Vanhankaupungin alue on suljettu autoilta ja keskustassa kaikki on kävelymatkan päässä, myös Kazimierzin kaupunginosa. Aika harva matkalainen edes käy vanhankaupungin ja Kazimierzin ulkopuolella.

Jos iskee inspiraatio käydä Krakovan modernimmalla puolella, pääsee vanhan keskustan ulkopuolella liikkumaan busseilla ja raitiovaunuilla, jotka kulkevat aamuviidestä yhteentoista illalla. Yöbussit kulkevat pitempään.

Krakovan rautatieasema

Krakovasta on hyvät junayhteydet ympäri Keski-Eurooppaa. Krakovasta pääsee junalla esimerkiksi Wieniin, Budapestiin, Prahaan, Berliiniin tai vaikkapa Ukrainan Lviviin.

Krakovan rautatieasema, Kraków Główny, sijaitsee heti vanhankaupungin pohjoispuolella. Rautatieaseman yhteydessä on ostoskeskus Galeria Krakowska.

Krakovan lentokentältä keskustaan

Krakovan lentokenttä (KRK) sijaitsee noin 10 kilometrin päässä keskustasta. Lentokentältä pääsee Krakovan keskustaan bussilla.

Netistä voi myös varata etukäteen kuljetuksen kentältä keskustaan.

Lennot Krakovaan

Krakovalle ehtii menettää sydämensä jo viikonlopun matkalla, mutta Krakovassa riittää nähtävää ja koettavaa viikonkin lomalle.

Krakovaan lentää Helsingistä suoraan Finnairin lennoilla, ja välilaskulla monella muullakin lentoyhtiöllä. Krakovaan saa lennot Helsingistä yleensä noin 200–300 eurolla.

Turusta Krakovaan lentää edullisesti Wizzair.

Matkatarjoukset Krakovaan

Krakovaan on tarjolla lento+hotelli-paketteja, joilla matkajärjestelyt hoituvat vaivattomasti. Tällaisten tarjouspakettien hotellit sijaitsevat yleensä hieman vanhankaupungin ulkopuolella. Matkaa keskustaan on silti yleensä lyhyt.

Krakovan hotellit

Melkein Vanhankaupungin aukion kupeessa on upea spa-hotelli StaryNuorekkaaseen makuu sopii puolestaan kauniiseen vanhaa taloon tehty, todella pidetty Little Havana Party Hostel, joka sekin sijaitsee nurkan takana Vanhankaupunginaukiolta.

Alle sadalla eurolla irtoaa huone boutique-tyylisestä Unicus-hotellista vanhankaupungin sydämestä.

Keskihintaisista majapaikoista erityisen suositeltava on Royal, joka sijaitsee jugendtalossa aivan Wawelin kuninkaanlinnan vieressä, vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Kazimierzistä.

Erinomaisia hotelleja Kazimierzissa ovat esimerkiksi Eden ja 1400-luvun renessanssitalossa sijaitseva Rubinstein.

Huoneita tapaa saada edullisesti Cracowdays Apartmentsista, viehättävästä huoneistohotellista, joka sijaitsee kivenheiton päässä Krakovan vanhastakaupungista. Boutique-henkinen huoneistohotelli on moderni, tyylikäs ja samalla kodikas.

Katso tarjoukset Krakovan hotelleihin.

Retket Krakovasta

Auschwitz
Auschwitzin keskitysleirin surullisenkuuluisa portti. Kuva: Szymon Kaczmarczyk / Shutterstock

Krakovan lähellä on myös upeita kohteita päiväretkelle. Auschwitzin keskitysleirimuseo. kertoo koskettavasti ihmiskunnan pimeästä puolesta ja Krakovan juutalaisten kohtalosta. Millaiseen pahuuteen ihmiskunta pystyykään!

Wieliczkan suolakaivos on puolestaan maailman kauneimpia – ja erikoisimpia – kaivoksia. Syvälle maanpinnan alapuolelle on louhittu suolasta kokonainen maanalainen valtakunta.

Molemmissa voi vierailla yhden pitkän päivän aikana, mutta enemmän saa irti kun tekee kaksi erillistä päiväretkeä. Voit varata kätevästi netistä Krakovan retket, kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi