Krakova – opas Puolan kiehtovimpaan kaupunkiin

Puola Krakova Mariankirkko
Eriparisten tornien Mariankirkko seisoo Krakovan Vanhankaupungin aukion laidalla. Kuva: Cezary Wojtkowski / Shutterstock

Krakovasta tekee yhden Euroopan kiehtovimmista matkakohteista kaupungin ihastuttava tunnelma. Krakova on Euroopan suurimpia ja parhaiten säilyneitä historiallisia kaupunkeja, mutta Krakova ei ole muuttunut pelkäksi matkailijoiden täyttämäksi ulkoilmamuseoksi.

Krakovan historiallinen keskustakin on täynnä paikallista elämää. Jopa Krakovan vanhankaupungin aukio, Euroopan suurin, on edelleen myös krakovalaisten olohuone (kun vaikkapa Prahassa paikalliset kiertävät kaukaa Prahan vanhankaupungin aukion).

Vanhankaupungin aukio onkin hyvä kuva koko Krakovasta: kaupunki on samaan aikaan sekä historiallinen että nuorekas. Nuorekkuudesta pitävät huolen opiskelijat, joita asuu Krakovassa yli 200 000. Krakovan yliopisto on muuten Keski-Euroopan vanhimpia (kaupungissa opiskeli 1400-luvulla myös tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikus).

Kenellekään tulee siis tuskin yllätyksenä, että Krakovan iltaelämä kuuluu Euroopan hauskimpiin. Krakovan yöelämän keskuksessa Kazimierzin kaupunginosassa baarit ovat toinen toistaan kekseliäämmän näköisiä, eikä illanvietto maksa maltaita: tuopin saa parilla eurolla.

Krakova, Puolan entinen kuninkaallinen pääkaupunki, on poikkeuksellinen paikka koko maassa. Kun iso osa Puolan rakennushistoriasta tuhoutui maan tasalle toisen maailmansodan kiirastulessa, säästyi Krakova kuin ihmeen kaupalla. Krakovan ikivanhat talot, kirkot ja linna ovat puolalaisille suora yhteys heidän pitkään ja komeaan mutta myös traumaattiseen historiaansa.

Krakovan keskustan historiallisesta merkityksestä ja ainutlaatuisuudesta kertookin paljon se, että Krakovan koko keskiaikainen vanhakaupunki oli mukana vuonna 1978, kun Unesco valitsi kaikkein ensimmäiset maailmanperintökohteensa.

Krakovan nähtävyydet

Puola Krakova Wawelin linna
Wawelin linna on yksi Krakovan suosituimmista nähtävyyksistä. Linnan alla asusti tarinan mukaan lohikäärme.

Krakova on kuin sadusta – kaupungin sanotaan saaneen nimensäkin mieheltä, joka tappoi aluetta terrorisoineen lohikäärmeen!

Lohikäärmeestä ei jäänyt ainoastaan tarinaa, vaan myös luita, jotka ovat nähtävillä Wawelin linnan katedraalissa. Lohikäärmeen luolaankin pääsee tutustumaan.

Kuninkaallisen Wawelin linnan ohella toinen kuuluisa nähtävyys on Krakovan vanhankaupungin tori, yksi Euroopan suurimmista ja komeimmista aukioista.

Koko vanhakaupunki henkii ihanasti historiallisesta tunnelmaa. Ennen toista maailmansotaa Krakova oli Euroopan tärkein juutalaiskaupunki, mistä muistuttavat Kazimierzin vanhat ja tunnelmalliset juutalaiskorttelit, jotka ovat nykyisin täynnä tunnelmallisia kahviloita ja kuppiloita.

Juutalaisten synkkään lähihistoriaan voi tutustua Oscar Schindlerin tehtaassa, jossa toimii natsimiehityksestä kertova museo sekä modernin taiteen museo MOCAK. Juutalaisia auttanut saksalainen tehdaspohatta Schindler nousi maailmanmaineeseen Spielbergin ohjaaman Schindlerin lista -elokuvan myötä.

Krakovan vierestä löytyy myös sosialismin ajan historiaa, kommunistinen mallikaupunki Nowa Huta, joka on sekin varsin hämmästyttävä nähtävyys.

Lue lisää Krakovan nähtävyyksistä.

Retket Krakovasta

Auschwitz
Auschwitzin keskitysleirin surullisenkuuluisa portti. Kuva: Szymon Kaczmarczyk / Shutterstock

Krakovan lähellä on myös upeita kohteita päiväretkelle. Auschwitzin keskitysleirimuseo. kertoo koskettavasti ihmiskunnan pimeästä puolesta ja Krakovan juutalaisten kohtalosta. Millaiseen pahuuteen ihmiskunta pystyykään!

Wieliczkan suolakaivos on puolestaan maailman kauneimpia – ja erikoisimpia – kaivoksia. Syvälle maanpinnan alapuolelle on louhittu suolasta kokonainen maanalainen valtakunta.

Voit varata kätevästi netistä Krakovan retket, kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Krakovan kahvilat, ravintolat ja baarit

Puola makkara
Puolassa herkutellaan makkaroilla.

Krakova on kuuluisa makkaroistaan, joista saa mahansa täyteen vaikka Vanhankaupungin aukiolla. Mutta Krakovasta löytyy mahtavia ravintoloita vaativampaankin makuun. Hyvätkin ravintolat ovat Krakovassa varsin edullisia.

Perinteisen puolalaisen keittiön herkkuihin kuuluvat makaroiden lisäksi pieróg-nyytit ja mausteiset keitot.

Krakovan kahvilamaailman värikkyydestä ja iltaelämän vauhdikkuudesta vastaavat kaupungissa asuvat yli 200 000 opiskelijaa.

Krakovan hauskimmat kahvilat ja baarit löytyvät Kazimierzin historiallisesta kaupunginosasta, jossa jokainen baari on toistaan tunnelmallisempi ja jännemmin sisustettu.

Kazimierzin kahvila- tai baarikierroksen voi aloittaa entisen juutalaiskaupunginosan Plac Nowy -keskusaukiolta sekä viereiseltä Józefa-kadulta.

Krakovan hintataso

Puola Krakova Sukiennice
Krakovan Vanhankaupungin aukion keskellä seisoo Sukiennice-verkahalli, jonka alakerrasta kannattaa hankkia matkamuistot.

Krakovan suosio matkakohteena ei ole nostanut Krakovan hintatasoa – palvelevathan Krakovan parhaat kahvilat ja baarit edelleen myös puolalaisia opiskelijoita. Olut maksaa Krakovassa pari euroa ja ravintolassa syö kymmenellä eurolla.

Krakovan hotellit

Jos on varaa maksaa hotellista piirun alle 200 euroa, kannattaa seurata tähtitieteilijä Kopernikuksen jälkiä luksusta ja historiallista tunnelmaa hehkuvaan Copernicukseen. Hotellin sanotaan sijaitsevan samassa talossa, jossa tähtitieteilijäkin Krakovassa asui. Uima-allas on keskiaikaisessa kellarissa. Sijainti on mitä mainioin vanhassakaupungissa aivan Wawelin linnan vieressä.

Toinen ihana luksushotelli on aivan Vanhankaupungin aukion vieressä sijaitseva, kauniin historiallisesti sisustettu Stary. Sängyllä makaillessa on ihana ihailla huoneen vanhoja kattohirsiä.

Alle sadalla eurolla irtoaa puolestaan huone boutique-tyylisestä Unicus-hotellista vanhankaupungin sydämestä. Toisaalta, samalla hinnalla pääsee asumaan keskelle Kazimierzin kiehtovaa kaupunginosaa ikihanaan Rubinsteiniin, joka sijaitsee 1400-luvun talossa.

Keskihintaisista majapaikoista erityisen suositeltava on Royal, joka sijaitsee jugendtalossa aivan Wawelin kuninkaanlinnan vieressä, vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Kazimierzistä.

Krakovassa on monta edullista hostellia, muun muassa tuhansien kävijöiden erinomaiseksi kehuma Mosquito Hostel.

Huoneita tapaa saada edullisesti myös Cracowdays Apartmentsista, viehättävästä huoneistohotellista, joka sijaitsee kivenheiton päässä Krakovan vanhastakaupungista. Boutique-henkinen huoneistohotelli on moderni, tyylikäs ja samalla kodikas.

Katso tarjoukset Krakovan hotelleihin.

Liikkuminen Krakovassa

Puola Krakova hevoskärryt
Hevosvankkurit tarjoavat kiertoajeluita Krakovan vanhankaupungin kujille. Kuva: Cezary Wojtkowski / Shutterstock

Vanhankaupungin alue on suljettu autoilta ja keskustassa kaikki on kävelymatkan päässä, myös Kazimierzin kaupunginosa. Aika harva matkalainen edes käy vanhankaupungin ja Kazimierzin ulkopuolella.

Jos iskee inspiraatio käydä Krakovan modernimmalla puolella, pääsee vanhan keskustan ulkopuolella liikkumaan busseilla ja raitiovaunuilla, jotka kulkevat aamuviidestä yhteentoista illalla. Yöbussit kulkevat pitempään.

Krakovan rautatieasema

Krakovasta on hyvät junayhteydet ympäri Keski-Eurooppaa. Krakovasta pääsee junalla esimerkiksi Wieniin, Budapestiin, Prahaan, Berliiniin tai vaikkapa Ukrainan Lviviin. Krakovan rautatieasema, Kraków Główny, sijaitsee aivan vanhankaupungin vieressä.

Krakovan lentokentältä keskustaan

Krakovan lentokenttä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä keskustasta. Lentokentältä pääsee Krakovan keskustaan bussilla.

Netistä voi myös varata etukäteen kuljetuksen kentältä keskustaan.

Lennot Krakovaan

Krakovalle ehtii menettää sydämensä jo viikonlopun matkalla, mutta Krakovassa riittää nähtävää ja koettavaa viikonkin lomalle.

Krakovaan lentää Helsingistä suoraan Finnairin ja Norwegianin lennoilla, ja välilaskulla monella muullakin lentoyhtiöllä. Krakovaan saa lennot Helsingistä yleensä noin 200–300 eurolla.

Turusta Krakovaan lentää edullisesti Wizzair.

Matkatarjoukset Krakovaan

Krakovaan on tarjolla lento+hotelli-paketteja, joilla matkajärjestelyt hoituvat vaivattomasti. Tällaisten tarjouspakettien hotellit sijaitsevat yleensä hieman vanhankaupungin ulkopuolella. Matkaa keskustaan on silti yleensä lyhyt.

Krakovan-matkoja järjestää esimerkiksi Ikaalisten matkatoimisto. Teemoina on niin perinteistä kaupunkilomaa kuin Krakovan joulumarkkinatkin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi