Poznán – Puolan uusi Krakova

Poznan
Poznánissa nuorekas tunnelma yhdistyy kauniisiin, vanhoihin kulisseihin. Kuva: Andriyko Podilny / Unsplash

Poznán, Puolan viidenneksi suurin kaupunki, ei ole vielä löytänyt tietään suuren joukon tuntemaksi matkailukohteeksi, vaikka siinä on paljon samaa kuin supersuositussa Krakovassa. On kaunis vanhakaupunki ja vilkasta opiskelijaelämää. Hintataso on Suomeen nähden edullinen.

Puolen miljoonan asukkaan Poznán sijaitsee Länsi-Puolassa kolmen tunnin ajomatkan päässä Varsovasta. Berliinistä on matkaa hieman vähemmän. Parhaiten kaupunki tunnetaan 1800-luvun linnoituksestaan sekä arvostetuista opinahjoistaan kauppakorkeakoulusta ja teknillisestä korkeakoulusta.

Poznán on yksi Puolan vanhimmista kaupungeista. 1800-luvulla kaupunkia hallitsivat preussilaiset, joista muistuttaa heidän rakentamansa, vanhaa keskustaa ympäröivä linnoitusjärjestelmä. Poznánin linnoitus on Euroopan kolmanneksi suurin ja levittäytyy useissa osissa laajalle alueelle vanhaan kaupunkiin ja sen ympäristöön. Ensimmäisen maailman sodan aikana linnoituksessa pidettiin sotavankeja.

Kaiken kaikkiaan Poznán on vielä uinuva helmi, joka ei ole löytänyt tietään monen matkailijan reitin varrelle. Poznánista saa kivan kokemuksen puolalaisesta vanhasta suurkaupungista, joka on jäänyt matkailussa Krakovan ja Gdanskin varjoon. Poznán on kiva välistoppi etenkin, jos kiertää Puolaa autolla tai junalla.

Kaiken kukkuraksi: Poznaniin on Helsingistä superhalpoja suoria lentoja!

Poznánin nähtävyydet

Poznan katedraali
Poznánin katedraali on Puolan vanhin. Kuva: Twixes / Unsplash

Poznánin nähtävyydet kiertää päivässä tai parissa. Mitään aivan pakollista nähtävää ei ole, joten täällä saa rauhassa vain kuljeskella ympäriinsä kaupungin tunnelmasta nauttien.

Hauska tapa tutustua Poznániin on osallistua opastetulle kierrokselle. Miltä kuulostaisi tutustua paikallisen oppaan johdolla perinteiseen puolalaiseen ruokaan – tai olueen? Pub Crawl -kierroksella puolestaan saa uusia kavereita muista matkailijoista.

Opastetut kierrokset voi varata kätevästi netistä.

Vanhankaupungin aukio Stary Rynek

Poznan nähtävyydet
Poznánin Vanhankaupungin aukio. Kuva: Anna Jelec / Pixabay

Poznánin keskusta sijaitsee vanhassa kaupungissa, Stare Miastossa, jonka sydämessä on todella kaunis vanhankaupungin aukio Stary Rynek. Aukion erikoisuutena on se, etteivät sitä ainoastaan reunusta värikkäät ja hauskan näköiset vanhat rakennukset, vaan niitä on rivissä myös aukion keskellä.

Aukion näyttävin rakennus on valkoinen, vanha raatihuone, joka toimii nykyisin museona. Raatihuoneen kellotornin hauskuus on, että joka päivä kello 12 sen sisältä tulee esille kaksi mekaanista kilipukkia, jotka lyövät päitään yhteen musiikin kera.

Vanhankaupungin aukion ympärillä ja läheisyydessä on useita kivoja kahviloita, ravintoloita ja museoita. Kokeilemisen arvoinen paikka etenkin lasten kanssa on aukiolta kulman takana sijaitseva Croissant Museum (Klasztorna Street 23), jossa pääsee seuraamaan vaihe vaiheelta croissantin valmistusta, ja yleisöstä valitaan avustajia eri vaiheissa auttamaan valmistuksessa. Lopussa kaikki saavat maistella todella maukkaita croissanteja.

Parin korttelin päässä aukiolta sijaitsee kaupungin tyylikkäimpiin majapaikkoihin kuuluva PURO Poznán Stare Miasto.

Toinen viehättävä majapaikka vanhankaupungin sydämessä on Hotel Kolegiacki.

Poznánin Kuninkaallinen ja Keisarillinen linna

Kulman takana vanhankaupungin aukiosta on Poznánin Kuninkaallinen linna, joka edustaa renessanssityyliä. Keskiajalla se oli Puolan suurin linna, mutta linna tuhoutui lähes täysin toisessa maailmansodassa. Linna on käytännössä uudelleen rakennettu 2000-luvulla. Linnassa toimii taideteollisuusmuseo, joka esittelee puolalaista käyttötaidetta keskiajalta nykypäivään.

Poznánin toinen ”linna” on Keisarillinen linna, joka sijaitsee vanhasta kaupungista lähtevän Swiety Marchin -pääkadun varrella. Kyseessä on komea, linnamainen palatsi, jonka saksalaiset rakensivat 1900-luvun alussa Wilhelm II:lle. Wilhelm menetti kruununsa ensimmäisen maailmansodan päätteeksi ja jäi historiaan Saksan viimeisenä keisarina.

Uusromaaniseen tyyliin rakennetussa palatsissa toimii nykyisin gallerioita ja pubeja. Kerrassaan yllättävä paikka oluelle!

Katedraalisaari Ostrow Tumski

Poznan museo
Katedlaarisaaren vieressä sijaitseva moderni museo johdattaa Poznánin historiaan.

Kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista on katedraalisaari Ostrow Tumski. Nimensä mukaan siellä on Poznánin katedraali, lajissaan Puolan vanhin.

Katedraaliin on haudattu Puolan kaksi ensimmäistä kuningasta, kristinuskoon kääntynyt Mieszko I ja hänen poikansa, ahkera ja voitokas soturikuningas Bolesław I Urhea.

Katedraalin lähellä, Cybina-joen toisella puolen, pienen sillan päässä on uusi ja moderni museo, joka esittelee Poznánin historiaa.

Linnoituspuisto

Katedraalisaaren ohella toinen mukava ulkoilupaikka on Linnoituspuisto, kaiketi paras paikka tutustua Poznánin kerran niin mahtavaan linnoitusjärjestelmään. Linnoitus kärsi pahasti toisessa maailmansodassa, ja sodan jälkeen uudistusrakennustöissä sen tiiliä käytettiin talojen rakentamiseen. Mutta paljon myös säästyi.

Linnoituspuistossa on Poznánin linnoituksen jäänteitä sekä sotilasmuistomerkki.

Keskitysleiri Fort VIIa

Kauempana keskustasta Poznánin linnoituksen läntiseen osaan saksalaiset perustivat toisen maailman sodan aikana keskitysleirin Fort VIIa, joka on nykyisin muutettu museoksi. Perille pääsee Poznánin keskustasta taksilla 20–25 zlotylla (noin 5 euroa), ja sisäänpääsy sinne on neljä zlotya (noin yhden euron).

Malta Lake

Keskustan ulkopuolella sijaitseva Malta Lake on kaunis järvi ulkoilumaastoineen. Järven vieressä on Malta Ski -urheilukeskus, josta löytyy esimerkiksi laskettelurinne lapsille.

Järven vieressä on pikkuhotelli Malta Premium.

Poznán – ravintolat ja yöelämä

Poznan ilta
Kissa tarkkailee Poznánin elämää. Kuva: Erik Witsoe / Unsplash

Poznánin ravintola- ja yöelämä on edelleen keskittynyt pitkälti Vanhankaupungin aukiolle ja sen ympäristöön. Hintataso on Suomea edullisempi.

Vanhankaupungin aukiolla sijaitseva viihtyisä Rynek 95 tarjoilee puolalaiseen tapaan tehtyjä annoksia pizzoista pihveihin. Jos taas tykkää kevyemmästä ruuasta kuten keitoista ja vegaanisista vaihtoehdoista, mainio valinta on aukion vastakkaisella laidalla sijaitseva Ratuszova.

Vilkkaasta yöelämästä vastaavat opiskelijat. Poznánin expat-elämän keskuksia on vanhankaupungin aukiolla sijaitseva panimobaari Brovaria, jonka yhteydessä sijaitsee myös mainio hotelli.

Vanhankaupungin aukiolle voi hakea vaihtelua kauppakorkeakoululle johtavalta viihtyisältä Taczaka-kadulta, jossa on useampikin mukava anniskelupaikka.

Kesäkaudella biitsitunnelmaa löytää keskustan laidalta Warta-joen rannalta KontenerArt-klubilta (Ewangelicka 61-856). Täällä voi istua rantatuoleilla hiekalla tai isolla ulkoterassilla pienpanimokaljaa maistellen.

Ostokset

Vanhassakaupungissa on paljon kivijalkaliikkeitä. Keskeinen ostoskatu on vanhankaupungin laidalta alkava kävelykatu Półwiejska, jonka varrella on myös vanhaan panimoon remontoitu ostoskeskus Stary Browar. Sangen tyylikkäässä kauppakeskuksessa on sekä kansainvälisiä vaateliikkeitä että puolalaisia ketjuja.

Toinen, suurempi ostoskeskus, on Avenida, joka sijaitsee päärautatieasema Glównyn vieressä.

Julkinen liikenne

Poznan keskusta
Poznánin vanhankaupungin kujilla ei ole muita matkailijoita riesaksi asti. Kuva: Jakub Kusiowski / Unsplash

Poznánin keskustassa liikkuu kätevästi kävellen. Liikkua voi myös raitiovaunuilla, jotka kulkevat kello 6–1 välillä. Myös Uber toimii Poznánissa hyvin. Virallisia takseja ovat Radio-Taksi ja Inne.

Junalla tai bussilla Poznániin

Poznánista pääsee junalla helposti lähikaupunkeihin. Päärautatieasema Glówny sijaitsee kävelymatkan päässä keskustasta. Varsovaan on parikymmentä junaa päivittäin, matka-aika kolme ja puoli tuntia. Saman verran kestää junamatka Gdanskiin.

Berliinistä nopein yhteys taitaa olla bussilla (neljä tuntia).

Poznán – lennot

Ryanair lentää Poznániin Helsingistä suoralle lennolla kolme kertaa viikossa.

Myös Lufthansa lentää Poznaniin Münchenin kautta viikoittain. Münchenistä jatkolento on pienellä koneella Poznánin Lawica Henryk Wieniaskin lentokentälle.

Katso lentotarjoukset Poznániin.

Lentokentältä keskustaan

Lentokentältä Poznánin keskustaan on noin 20–30 minuutin matka. Sen voi taittaa taksilla tai bussilla numero 59, joka kulkee suoraan päärautatieasemalle (klo 22.30 asti). Yöllä linja 242 kulkee samaa reittiä.

Lippuja voi ostaa lippuautomaateista ja lentokentällä sellainen on terminaali 2:n edustalla. Myös bussin sisältä voi ostaa automaatista lipun, jolloin se pitää ostaa käteisellä. Lippu maksaa noin euron.

Taksi keskustaan on noin 25–30 zlotya (6–10 euroa).

Poznán – hotellit

Hotelleja löytyy ympäri vanhaa kaupunkia. Hotellien hintataso on Poznánissa ilahduttavan edullinen – mukavan hotellin keskustasta saa noin 55 eurolla/yö.

Parin korttelin päässä vanhankaupungin Stary Rynek -aukiolta sijaitsee kaupungin tyylikkäimpiin majapaikkoihin kuuluva PURO Poznán Stare Miasto. Toinen trendikäs majapaikka on City Solei Boutique Hotel.

Vanhankaupungin sydämessä ovat myös italilaisesta ravintolastaan tunnettu Palazzo Rosso sekä simppeli ja siisti B&B Hotel Poznan Old Town. Jos etsii budjettimajoitusta, kannattaa tutustua rentoon Hostel Stonewalliin, joka sekin on aivan vanhankaupungin ytimessä.

Katso tarjoukset Poznánin hotelleihin.

Poznánista löytyy myös erinomainen valikoima huoneistoja, jotka sopivat mainiosti isommallekin matkaseurueelle tai perheelle.

Katso tarjoukset Poznánin huoneistoihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

3 KOMMENTIT

  1. ”Poznániin ei ole Suomesta suoria lentoja” Asia on muuttunut. Ryanair lentää tuonne muutaman kerran viikkoon ja suunta maksaa noin vitosen.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi