Wawelin linna ja lohikäärmeen luola

Veiksel-joki virtaa Wawelin linnan vierestä. Kuva: Romas_Photo / Shutterstock

Wawelin linnassa voi ihailla puolalaista taikamiekkaa ja lohikäärmeen luolaa. Luit oikein: Krakovan kuninkaallinen linna on satumainen paikka.

Wawelin linna on Puolan vanha kuninkaanlinna. Linnan rakennutti 1300-luvulla Puolaa hallinnut Kasimir III, Puolan arvostetuin kuningas. Jälkipolvet eivät suotta tunne häntä lisänimellä Suuri.

Kasimir Suuri teki Puolasta suurvallan, jonka talous perustui vahvasti Krakovan lähellä sijaitseviin Wieliczkan suolakaivoksiin. Hänen aikanaan julkaistiin Puolan ensimmäinen lakikokoelma ja perustettiin Krakovan yliopisto, yksi Keski-Euroopan vanhimmista.

Kasimirin jälkeen sukupolvi toisensa jälkeen Puolan kuninkaita asui Wawelin linnassa, ja sitä onkin laajennnettu ja uudistettu moneen otteeseen. Linnan arkkitehtuurissa kohtaavat niin gotiikka, renessanssi kuin barokki.

Linnan sisätiloissa pääsee käymään sekä Kuninkaallisissa huoneistoissa että Aarrekammiossa, jossa säilytetään Puolan kruunajaismiekkaa nimeltä Szczerbiec.

Taikamerkein koristellulla miekalla kruunattiin Puolan kuninkaalliset vuodesta 1320 vuoteen 1764.

Wawelin katedraali

Wawelin linna on yksi Krakovan suosituimmista nähtävyyksistä. Wawelin katedraaliin on haudattu Puolan kuninkaat.

Wawelin linnan katedraalia pidetään Puolan kansalliskirkkona – tänne on haudattu Kasimir Suuri ja Puolan kuningas toisensa jälkeen.

Katedraalin oven pielessä riippuvat (rumpujen pärinää…) lohikäärmeen luut!

Lohikäärmeen luola

Krakova on lohikäärmeen kaupunki. Legendan mukaan Smok-lohikäärme asusti linnan alapuolella olevassa luolassa ja vaati tasaiseen tahtiin eläinuhreja.

Nuori Krak-niminen suutari keksi täyttää kuolleen lampaan rikillä ja antaa sen lohikäärmeen syötäväksi. Se oli hirviön loppu. Ja niin kuin kuuluu, suutari sai palkakseen prinsessan ja puoli valtakuntaa – ja itse asiassa vielä enemmän. Koko kaupunki nimettiin Krakovaksi hänen kunniakseen.

Luolaan voi tutustua. Yhdestä päästä kävellään sisään ja toisesta ulos. Ulkona odottaa lohikäärmepatsas, joka sylkee tulta pitkin päivää.

Entä ne lohikäärmeen luut? Aivan kaikki eivät usko perimätietoon. Jotkut väittävät, että lohikäärmeen sijaan kyseessä ovat mammutin tai valaan luut.

Vierailu Wawelin linnassa

Linnan sisäpihalle pääsee ilmaiseksi. Linnan sisätiloihin päästäkseen pitää ostaa lippuja, joilla pääsee linnan eri osiin. Omat lippunsa on esimerkiksi Kunninkaallisiin huoneisiin ja Aarrekammioon.

Päivittäisiä kävijämääriä on rajoitettu, joten kannattaa saapua heti aamusta jonottamaan, muuten voi jäädä kokonaan ilman lippua. Kätevä vaihtoehto on ostaa lippu Wawelin linnaan etukäteen netistä.

Lue lisää: Krakova – tällainen on Pulan paras kaupunki

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!