Gdansk – hurmaava hansakaupunki

gdansk
Gdanskin kuuluisin nähtävyys on keskiakainen nostokurki.

Gdansk on kaunis vanha hansakaupunki Itämeren rannalla. Puolaakin enemmän Gdanskin historiassa näkyy saksalainen vaikutus, ja aina toisen maailmansodan loppuun asti Gdansk tunnettiinkin saksalaisella nimellään Danzig.

Keskiajalla Gdanskiin muutti paljon kauppiaita Lyypekistä ja kaupunki oli hyvän aikaa saksalaisen ritarikunnan hallussa, mistä muistuttaa edelleenkin kaupungin lähistöllä sijaitseva mahtava Malborkin linnoitus, maailman suurin laatuaan.

Siitä asti puolalaiset ja saksalaiset ovat vuoroin hallinneet Gdanskia.

Entäpä suomalaisten yhteys Gdanskiin? Sekin löytyy: Suomen kieltolain aikaan 1920-luvulla suurin osa laittomasta viinasta salakuljetettiin Gdanskista eli Danzigista. Sen kunniaksi kaupungin baareissa kannattaakin nostaa malja jos toinenkin ”Varsovan laululle”, millä nimellä puolalaista pirtua Suomessa kutsuttiin.

Viime vuosina Gdansk on alkanut elää uutta kukoistusta, ja kaupungista on tullut suosittu matkakohde. Gdansk onkin mainio lyhyen kaupunkiloman kohde myös suomalaisille: Gdanskin hintataso on halpa, ja edullisia lentoja on sekä Helsingistä että Turusta.

Gdanskin nähtävyydet

Gdansk on Puolan tunnelmallisimpia kaupunkeja.

Gdansk tunnetaan kauniista vanhastakaupungistaan, Stare miasto, joka on tosin rakennettu pitkälti uusiksi toisen maailmansodan jälkeen. Sodan lopulla Gdanskin ”vapauttaneet” neuvostojoukot kun polttivat kaupungin lähes maan tasalle.

Stare miaston talot näyttävät ulkoa vanhoilta, mutta sisätilat ovat pääosin modernimpaa tekoa.

Nostokurki Stary Żuraw

Gdanskin ikonisin nähtävyys on keskiajalta periytyvä puinen nostokurki, Stary Żuraw. Jykevän nostokurjen sanotaan olevan maailman vanhin yhä toimintakunnossa oleva. Ensimmäiset maininnat siitä ovat jo vuodelta 1363.

Nosturia käytettiin hansa-aikaan kauppalaivojen kuorman purkamiseen, ja se kävi orjatyövoimalla. Nostokurki kärsi toisen maailmansodan aika ja on pääosin uudelleenrakennettu.

Kivenheiton päässä Stary Żurawista sijaitsee viihtyisä ja valoisa Boutique Hostel Zappio, mainio paikka, jos etsii edullista majoitusta.

Pitkä tori ja Neptunuksen suihkulähde

Gdanskin vanhankaupungin sydämen muodostaa Pitkä tori, Długi Targ, nimensäkin mukaisesti hyvin pitkä aukio, jota reunustavat kauniit vanhat ja värikkäät kauppiastalot. Vaikuttavampaa aukiota saa Euroopasta etsiä.

Aukion Motlawa-joen puoleisessa päässä on niin sanottu Vihreä portti, kaunis porttirakennus, jonka suunnitteli hollantilainen arkkitehti Antwerpenin kaupungintaloa mukaillen.

Pitkän torin toisessa päässä on punatiilinen ja korkeatorninen vanha kaupungintalo. Kaupungintalon vieressä on korkeiden kaari-ikkunoiden koristama Arturin hovi, jonka goottilaisessa salissa kaupungin kauppiaat kokoontuivat. Sisällä voi ihastella muu muassa komeaa ja koristeellita kaakeliuunia.

Kaupungintalon ja Arturin hovin edustalla on Neptunuksen suihkulähde, joka on yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä.

Kauniiden kauppiastalojen joukossa on myös kaupungin keskeisin hotelli, Radisson Blu Hotel Gdansk, jossa tapaavat asua kaupungissa vierailevat merkkihenkilöt. Mikset siis sinäkin?

Pitkä tori jatkuu kaupungintalon kulmalta Pitkänä katuna, Długa, joka päättyy lopulta niin sanottuun Kultaiseen porttiin. Sen kohdalla kulki aikoinaan kaupunginmuuri.

Aivan Kultaisen portin edustalla on yksi koko kaupungin pidetyimmistä hotelleista, tyylikäs ja tunnelmallinen, keskihintainen Hotel Liberum.

Gdanskin museot

Gdanskin museot kertovat kolmesta asiasta, joista Gdansk parhaiten tunnetaan: solidaarisuusliikkeestä, toisesta maailmansodasta ja meripihkasta, joka oli aikoinaan Baltian arvokkaimpia vientituotteita.

Toisen maailmansodan museo – Gdanskin paras museo

Gdanskin paras museo on Muzeum II Wojny Światowej, joka avattiin vain muutama vuosi sitten. Jo ulkoasultaan vaikuttava museo kertoo tarinoiden ja ihmiskohtaloiden kautta toisen maailmansodan tapahtumista.

Museon perustaminen Gdanskiin ei ole sattumaa: toinen maailmansota alkoi juuri täältä 1. syyskuuta 1939, kun Danzigiin ”rauhanomaiselle” laivastovierailulle saapunut saksalainen taistelulaiva SMS Schleswig-Holstein avasi tulen puolalaista varuskuntaa vastaan.

Euroopan solidaarisuuskeskus – hyvän voitto pahasta

Gdanskista sai alkunsa myös kommunnistisen rautaesiripun kaatuminen Euroopassa 1980-luvun lopulla. Gdanskin telakalla toimi hitsarina muuan Lech Walesa, jonka johtamasta ammattiliitosta nimeltään Solidaarisuus tuli itäblokissa kommunismin vastaisen liikehdinnän edelläkävijä ja esikuva.

Europejskie Centrum Solidarności kertoo elävästi Gdanskin telakalta alkunsa saaneesta Puolan solidaarisuusliikkeestä. Kun Puolan muut museot kertovat enimmäkseen ihmiskunnan pimeistä puolista, kuten juutalaisten vainosta, on Solidaarisuuskeskus virkistävä poikkeus: museo kertoo, että myös hyvä voi voittaa pahan.

Retket Gdanskista

Malborkin linna on kooltaan maailman suurin.

45 minuutin junamatkan päässä Gdanskista sijaitsee yksi maailman komeimmista keskiaikaisista linnoista, Malborkin linna. Saksalainen ritarikunta rakennutti mahtavan, punatiilisen linnan 1200-luvun lopulla.

sopot laituri
Sopot, Puola. Kuva: Jakub Pavlinec / Sopot Tourism

Gdanskiin houkuttelevat matkalle myös aivan vieressä sijaitsevan naapurikaupungin Sopotin hienot hiekkarannat ja vauhdikas rantaelämä.

Stutthofin keskitysleiri

Gdanskin lähellä sijaitsee myös Stutthofin keskitysleiri, mielenkiintoinen retkikohde sekin. Vaikka Stutthof ei ole keskityslereistä kaikkein kuuluisimpia, kiinnostaa se suomalaisia siksikin, että siellä oli myös suomalaisia vankeja.

Jatkosodan aikana Suomi lähetti leirille poliittisia vankeja, ja Lapin sodan kynnyksellä sinne joutui 90 suomalaista merimiestä, jotka vangittiin saksalaisista satamista.

Leirin noin sadasta tuhannesta vangista 65 000 arvioidaan kuolleen tauteihin ja teloituksiin. Suurin osa suomalaisista selvisi leiriltä – myös leirillä syntynyt suomalaisvauva.

Gdanskin retket ja pääsyliput

Retket Stutthofin keskitysleiriin ja Malborkin linnaan – sekä Gdanskin museoiden pääsyliput ja vaikkapa opastetut baarikierrokset – voi varata kätevästi netistä.

Gdanskin kahvilat

Hyvä paikka kahville – ja erinomainen aamiaiselle – on art deco -henkinen Cafe Libertas, joka sijaitsee aivan vanhankaupungin sydämessä.

Baarit ja yöelämä

Tämä on helppo muistaa: iso osa Gdanskin baareista on keskittynyt Olutkadulle (Piwna). Tunnelmallinen paikka on esimeriksi Josef K. joka toimii päivisin kahvilana. Bileet löytyvät takuuvarmasti suuresta Red Light -baarista, jonka nimen ei kannata antaa hämmentää.

Red Lightin kohdalla baari- ja ravintolakatu vaihtaa nimeään Chlebnickaksi eli Leipäkaduksi.

Jos alkaa tanssittaa, heti kulman takana on Puolan suurimpien klubien joukkoon kuuluva Parlament, jossa on nähty ja kuultu myös maailman huippu-dj:tä.

Gdansk – ostokset

Tunnelmallinen paikka ostoksille on 1800-luvun lopulla valmistunut Gdanskin kauppahalli, Hala Targowa. Täällä syö edullisesti ja ostaa halvalla mukaan puolalaiset herkut kotiinviemisiksi.

Jos on pakko – syystä tai toisesta – päästä Gdanskissa moderniin ostoskeskukseen, Forum Gdansk sijaitsee kävelymatkan päässä vanhankaupungin laidalla. Kaupungin suurin ostoskeskus, jättimäinen Galeria Baltycka, sijaitseekin sitten jo hyvän matkaa vanhasta kaupungista.

Paras aika matkustaa Gdanskiin

Parasta aikaa matkustaa Gdanskiin on kesä, jolloin pääsee nauttimaan myös Sopotin hiekkarantojen eläväisestä rantatunnelmasta. Talvella Gdanskiin houkuttelee puolestaan mainio joulutori.

Matka Gdanskiin

Gdanskiin on suoria lentoja sekä Helsingistä (Finnair) että Turusta (Wizzair). Lentokentältä on puolen tunnin junamatka Gdanskin keskustaan.

Gdanskiin on edullista matkustaa Suomesta: kaupunkiin myydään todella halpoja lennot+hotelli-paketteja (halvimmillaan vain 100 euroa!).

Gdanskin hotellit

Varma sijainti hotellille on vanhankaupungin pääkatu Dluga, jossa on keskellä kaikkea. Suunnilleen Dlugan puolivälissä sijaitsee vanhaa hansatyyliä ulkoa mukaileva ja hyvin pidetty Hampton by Hilton. Huoneet ovat modernit ja tilavat, sängyt erinomaiset.

Hyvällä paikalla Gdanskin vanhassakaupungissa on myös moderni huoneistohotelli Aparthotel Neptun. Mukavat ja hyvin varustellut huoneet sekä ystävällinen henkilökunta.

Neljän tähden Hanza Hotel sijaitsee puolestaan joen rannassa, historiallisen nostokurjen vieressä. Hotellissa on kylpylä sekä ravintola, jossa voi herkutella perinneruuan parissa.

Kaupungin keskeisin hotelli on Radisson Blu Hotel Gdansk. Yksi koko kaupungin pidetyimmistä hotelleista on tyylikäs ja tunnelmallinen, keskihintainen Hotel Liberum.

Katso tarjoukset Gdanskin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi