Gdansk – pikaloma Puolassa

gdansk
Gdanskin kuuluisin nähtävyys on keskiakainen nostokurki.

Gdansk on kaunis vanha hansakaupunki Itämeren rannalla. Puolaakin enemmän Gdanskin historiassa näkyy saksalainen vaikutus, ja aina toisen maailmansodan loppuun asti Gdansk tunnettiinkin saksalaisella nimellään Danzig.

Keskiajalla Gdanskiin muutti paljon kauppiaita Lyypekistä ja kaupunki oli hyvän aikaa saksalaisen ritarikunnan hallussa, mistä muistuttaa edelleenkin kaupungin lähistöllä sijaitseva mahtava Malborkin linnoitus.

Siitä asti puolalaiset ja saksalaiset ovat vuoroin hallinneet Gdanskia. Kaupungista alkoikin toinen maailmansota 1. Syyskuuta 1939, kun Danzigiin ”rauhanomaiselle” laivastovierailulle saapunut saksalainen taistelulaiva SMS Schleswig-Holstein avasi tulen puolalaista varuskuntaa vastaan.

Toisen maailmansodan lopulla kaupungin ”vapauttaneet” neuvostojoukot polttivat Gdanskin lähes maan tasalle. Gdanskin nykyinen, pittoreski vanha keskusta eli Stare miasto onkin pitkälti uudelleen rakennettu sodan jälkeen.

Entäpä suomalaisten yhteys Gdanskiin? Sekin löytyy: Suomen kieltolain aikaan 1920-luvulla suurin osa laittomasta viinasta salakuljetettiin Gdanskista eli Danzigista. Sen kunniaksi Gdanskin baareissa kannattaakin nostaa malja jos toinenkin ”Varsovan laululle”, millä nimellä puolalaista pirtua Suomessa kutsuttiin.

Viime vuosina Gdansk on alkanut elää uutta kukoistusta, ja kaupungista on tullut suosittu matkakohde. Gdansk onkin mainio lyhyen kaupunkiloman kohde myös suomalaisille: Gdanskin hintataso on halpa, ja edullisia lentoja on sekä Helsingistä että Turusta.

Gdanskiin houkuttelevat matkalle myös aivan vieressä sijaitsevan naapurikaupungin Sopotin hienot hiekkarannat ja vauhdikas rantaelämä.

Gdanskin nähtävyydet

Gdansk on Puolan tunnelmallisimpia kaupunkeja.

Gdanskin kuuluisin nähtävyys on keskiajalta periytyvä puinen nostokurki, Stary Żuraw. Jykevän nostokurjen sanotaan olevan maailman vanhin yhä toimintakunnossa oleva. Ensimmäiset maininnat siitä ovat jo vuodelta 1363. Nosturia käytettiin hansa-aikaan kauppalaivojen kuorman purkamiseen, ja se kävi orjatyövoimalla. Nostokurki kärsi toisen maailmansodan aika ja on pääosin uudelleenrakennettu.

Gdanskin museot kertovat kolmesta asiasta, joista Gdansk parhaiten tunnetaan: solidaarisuusliikkeestä, toisesta maailmansodasta ja meripihkasta.

Euroopan solidaarisuuskeskus (Europejskie Centrum Solidarności) kertoo elävästi Gdanskin telakalta alkunsa saaneesta Puolan solidaarisuusliikkeestä. Lech Walesan johtama Gdanskin telakkatyöläisten kapina oli tärkeässä osassa tapahtumaketjussa, joka johti lopulta kommunistisen rautaesiripun kaatumiseen Euroopassa 1980-luvun lopulla.

Kun Puolan muut museot kertovat enimmäkseen ihmiskunnan pimeistä puolista, kuten juutalaisten vainosta, on Solidaarisuuskeskus virkistävä poikkeus: museo kertoo, että myös hyvä voi voittaa pahan.

Toisen maailmansodan tapahtumista kertoo vuonna 2017 avattu uusi ja hieno Toisen maailmansodan museo (Muzeum II Wojny Światowej).

Meripihkamuseo (Muzeum Bursztynu) sijaitsee vanhassa vankitornissa.

Voit varata kätevästi netistä Gdanskin retket, kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Retket Gdanskista

Malborkin linna on kooltaan maailman suurin.

45 minuutin junamatkan päässä Gdanskista sijaitsee yksi maailman komeimmista keskiaikaisista linnoista, Malborkin linna. Saksalainen ritarikunta rakennutti punatiilisen linnan 1200-luvun lopulla.

Paras aika matkustaa Gdanskiin

Parasta aikaa matkustaa Gdanskiin on kesä, jolloin pääsee nauttimaan myös Sopotin hiekkarantojen eläväisestä rantatunnelmasta. Talvella Gdanskiin houkuttelee puolestaan mainio joulutori.

Gdanskin hotellit

Aparthotel Neptun on moderni huoneistohotelli Gdanskin vanhassakaupungissa. Mukavat ja hyvin varustellut huoneet sekä ystävällinen henkilökunta.

Neljän tähden Hanza Hotelissa on kylpylä sekä ravintola, jossa voi herkutella perinneruuan parissa.

Matka Gdanskiin

Gdanskiin on suoria lentoja sekä Helsingistä (Finnair) että Turusta (Wizzair). Lentokentältä on puolen tunnin junamatka Gdanskin keskustaan.

Gdanskiin on edullista matkustaa Suomesta, sillä Top10Matkatarjoukset myy kaupunkiin halpoja lennot+hotelli-paketteja (alkaen alle 100 euroa!).


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(5) "Puola"
}

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi