Filippiinien parhaat sukelluskohteet

filippiinit-sukellus
Anilaon suojellut koralliriutat löytyvät vain parin tunnin ajomatkan päässä Manilasta. Nicolas Voisin, Flickr CC

Filippiinien sukelluskohteet kuuluvat maailman rikkaimpiin. Erityisen hyvää Filippiineillä on makrosukellus, mutta pienellä onnella Filippiinien parhaissa sukelluskohteissa on hyvät mahdollisuudet nähdä myös merten kuninkaallisia kuten valashaita, vasarahaita ja paholaisrauskuja. Kilpikonnia näkee Filippiineillä lähes varmasti.

Filippiinien muihin pinnan alaisiin ihmeisiin kuuluvat Moalboalin valtavat sardiiniparvet ja Malapascuan kettuhait (thresher shark).

Filippiinien parhaat sukelluskohteet on suojeltu jo hyvän aikaa sitten, ja merivirtaukset ovat pitäneet huolen siitä, etteivät korallit ole pääseet haalistumaan samaan tapaan kuin vaikkapa Thaimaassa.

Filippiinien sukelluskohteet ovat varsin helposti saavutettavissa: poikkeuksen tekee oikeastaan vain Tubbataha Reef, jolle pääsee vain liveaboard-sukellussafarilla.

Jo parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Manilasta on luvassa erinomaista sukellusta Anilaossa, jossa on etenkin loistavat makrosukellusmahdollisuudet. Lähellä pääkaupunkia sijaitsee myös monipuolinen sukelluskohde Puerto Galera.

Hyvä vaihtoehto Manilalle on lentää suoraan Cebuun keskelle Visayas-saaristoa. Cebuun on hyvät lentoyhteydet ympäri Aasiaa, muun muassa Hongkongista. Cebun kaupungista on helppo matkustaa niin Bohol-saaren sukelluskohteille, Moalboaliin saardiiniparvien luokse kuin Malapasquan kettuhaitakin ihailemaan.

Onko Filippiineillä suomalaista sukelluskeskusta?

Sukellus Asiaan -blogin Niko ja Teija luotsasivat pitkään Cebun saarella sijaitsevaa Dive Point Alcoy -sukelluskeskusta, jossa sai opetusta ja palvelua suomeksi. Sittemmin kaksikko on muuttanut takaisin Suomeen, eikä Filippiineillä ole tietääksemme toista selkeästi suomalaista sukelluskeskusta.

Moalboalissa toimii kyllä suomalainen majatalo Bonita Oasis, mutta sillä ei ole omaa sukelluskeskusta. Vuoden 2020 lopulla Surigaolle avataan suomalaisten pitämä majatalo Surigao Dream, jolla tulee olemaan pieni sukelluskeskus.

Tubbataha Reef – Filippiinien paras sukelluskohde

tubbataha-reef
Tubbataha Reef on hyvä paikka nähdä paholaisrauskuja. Kuva: Jayvee Fernandez, Flicr CC

Filippiinien legendaarisin sukelluskohde on syrjäisellä Sulunmerellä keskellä ei-mitään sijaitseva Tubbataha Reef, jolle pääsee vain usean päivän liveaboard-sukellussafareilla. Retket lähtevät upean Palawan-saaren pääkaupungista, sympaattisesta Puerto Princesasta.

Merenalaista elämää kuhiseva riutta on suojeltu Unescon maailmanperintökohteena. Nähtävänä on valtavien kalaparvien lisäksi monenlaisia haita ja rauskuja. Tubbatahan korallit kuuluvat maailman upeimpiin.

Tubbataha Reefin sukelluskausi on lyhyt: sukellusretkiä järjestetään yleensä vain maaliskuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin.

Edullisimpia Tubbahan liveabordeja on kovasti kehuttu Sakura Charter, josta sukellussafarin saa edullisimmillaan reilulla 1000 eurolla. Muilla yrittäjillä hinnat ovat helposti tuplasti korkeammat.

Puerto Princesaan on hyvät lentoyhteydet Manilasta. Katso tarjoukset Puerto Princesan hotelleihin.

Coron – kymmenien hylkyjen hautausmaa

Coron
Coronin maisemat ovat komeat myös pinnan päällä. Kuvassa Kayangan Lake. Kuva: David Kohler / Unsplash

Palawanin vieressä sijaitseva Coron-saari on yksi maailman parhaista hylkysukelluskohteista. Toisen maailmansodan aikana saaren edustalle upotettiin kokonainen laivasto japanilaisaluksia. Hylkyjä voi nähdä jo snorklaamalla muutaman metrin syvyydessä, mutta suurin osa niistä on 20–30 metrissä.

Coronin vesissä voi myös sukeltaa harvinaisten dugongien eli merilehmien kanssa.

Coronilla maisemat ovat upeat myös pinnan päällä. Merestä nousee upean näköisiä karstisaaria. Yksi niistä kätkee sisäänsä järven, jossa käydään sukeltamassa barrakudien seassa.

Coroniin matkustaa kätevimmin lentämällä saarella sijaitsevalle Busuangan lentokentälle. Katso tarjoukset Coronin hotelleihin.

Apo Reef – maailman toiseksi suurin koralliriutta

Apo-reef
Snorklaamassa Apo Reefin reunalla sukellusten välissä. Kuva: Antti Helin

Mindoron saarta reunustava Apo Reef on Filippiinien suurin koralliriutta ja yksi maailman lajirikkaimmista. Apo Reef on erityisen hyvä paikka nähdä vasarahai (nimimerkki: nähty on!). Myös valashait ja paholaisrauskut vierailevat riutalla.

Ja vaikka suuret otukset jäisivätkin näkemättä, pienempiä haita näkee melkein varmasti, samoin upeita kalaparvia.

Apo Reefille pääsee sukeltamaan Mindoron länsirannikolla sijaitsevalta viehättävältä pieneltä Pandan-saarelta.

Apo Reefiä ei sovi sekoittaa toiseen kuuluisaan sukelluskohteeseen Apo Islandiin, josta kerrotaan alempana.

Monipuolinen Puerto Galera

Mindoron toinen, paljon Apo Reefiä tunnetumpi sukelluskohde on Puerto Galera, joka sijaitsee vain muutaman tunnin matkan päässä Filippiinien pääkaupungista Manilasta.

Puerto Galera on suosittu paikka sukelluskurssien tekemiseen, mutta se tarjoaa myös upeita sukelluksia kokeneille sukeltajille, sillä alueen riutat ovat olleet suojeltuja jo pitkään ja virtaukset tuovat paikalle suuria kalaparvia.

Katso tarjoukset Puerto Galeran hotelleihin.

Moalboal – sardiineja, sardiineja, sardiineja!

Moalboal
Moalboalin sardiiniparvet ovat maailmankuuluja. Kuva: Giachen’s World / Unsplash

Cebun saarella sijaitsevan Moalboalin vesissä kokoontuu miljoonien sardiinien parvi. Näky on huikea – jos saapuu paikalle oikeaan aikaan. Sardiiniparvet kokoontuvat Moalboalin vesiin muutaman viikon välein.

Myös Moalboalin korallit ovat upeat. Moalboal on myös yksi maailman parhaista vapaasukelluspaikoista. Meri putoaa syvälle aivan rannan tuntumassa, ja täällä viihtyvät monet maailman parhaista vapaasukeltajista.

Lue lisää Moalboal tai vertaa Moalboalin hotelleja.

Malapascuan kettuhait

malapascua-sukellus
Malapascuan kettuhaita sukelletaan katsomaan aamun sarastaessa. Kuva: Maxime Guilbot, Flickr CC

Cebun saaren koillispuolella on puolestaan pieni ja idyllinen Malapascuan saari, jonka vedet ovat maailman kuuluvat maailman parhaisiin paikkoihin nähdä kettuhaita (englanniksi thresher shark), jotka tunnetaan erityisen komeasta evästään.

Muuten Malapascuan pinnanalaiset maisemat eivät ole erityisen hienot, sillä, sillä riutat ovat kärsineet dynamiittikalastuksesta. Ja kettuhaitakin pitää mennä katsomaan aikaisin aamulla auringonnousun aikaan.

Mutta muuten Malapascua sopii mainiosti rantalomasaareksi myös niille matkatovereille, jotka eivät sukeltamisesta välitä. Malapascuan hotellien ja majatalojen hinta–laatusuhdekin on varsin houkutteleva.

Boholin sukellukset

Boholin vesissä tulevat kilpikonnat tutuiksi. Kuva. Niko Torvinen / Sukellus asiaan

Cebun edustalla sijaitseva Bohol on Filippiinien monipuolisimpia matkakohteita. Saarella pääsee ihailemaan Suklaakukkuloina-tunnettua luonnonihmettä ja hämmästelemään söpöjä kummituseläimiä. Bohol on myös loistava paikka sukeltaa.

Boholin upeimpia sukelluskohteita on Balicasag, pieni saari, joka tunnetaan erityisesti kilpikonnistaan: kolmen sukelluksen aikana voi nähdä jopa 30 kilpikonnaa! Cabilaossa odottavat puolestaan hienot seinämäsukellukset, joiden kauniilla koralleilla voi bongata kääpiömerihevosia ja ihailla isoja barrakudaparvia. Panglaon vetonauloja ovat korallien lisäksi antennikroketit.

Boholin parhailla sukelluskohteilla pääsee sukeltamaan myös Cebun saarella sijaitsevasta Alcoysta käsin. Alcoyn boonuksiin kuuluvat retket Oslobiin katsomaan valashaita.

Apo Islandin idylli

Apo Filippiinit
Apo-saaren vedet ovat kristallinkirkkaat ja korallit hyvässä kunnossa. Kilpikonnia näkee enemmän kuin ehtii laskea. Kuva: Cris Tagupa / Unsplash

Apo Island (ei sovi sekoittaa Apo Reefiin) on puolestaan harvinaisen onnistunut esimerkki koralliriuttojen suojelusta projektissa, jossa paikallisella yhteisöllä on ollut iso merkitys.

1980-luvun alkuun mennessä saaren korallit ja kalakannat olivat kärsineet pahasti liikakalastuksesta, kun filippiiniläinen meribiologi saapui kokeilemaan uutta suojelumetodia. Hän sopi paikallisten kalastajien kanssa, että osa riutasta suojeltaisiin, kalastajien omassa valvonnassa, jotta kalakannat elpyisivät.

Kun kalakannat elpyisivät suojellulla alueella, kaloja siirtyisi siltä myös suojelualueen ulkopuolelle. Niin kävikin: kalastajien saaliit kasvoivat suojelualueen ulkopuolella, minkä lisäksi saarelaiset saavat lisätuloja sukellusturisteista. Myös koralliriutat ovat elpyneet upeaan kuntoon – kauniimpia koralliriuttoja saa muualta hakea. Korallien hyvästä kunnosta huolehtivat myös saaren ympäri kulkevat merivirrat, jotka suojaavat riuttoja meriveden liialliselta lämpenemiseltä.

Apo Islandin kohokohtiin kuuluvat korallien ja kalaparvien lisäksi kilpikonnat, joita on valtavasti. Niitä näkee useita jo saaren edustalla snorklatessa.

Apo Islandilla on muutama yksinkertainen mutta tunnelmallinen majatalo ja kotimajoituspaikka. Sukeltaminen on edullista: alle 25 euroa/sukellus.

Sukelluksia Apo Islandin vesille voi tehdä myös Negros-saaren Dauinista, jonka Atmosphere Resortissa on työskennellyt suomalainen sukellusopettaja Saila Kitola. Dauin tunnetaan yhtenä Filippiinien parhaista makrosukelluskohteista.

Anilao – sukeltajan paratiisi Manilan vieressä

anilao-sukellus
Anilaon matalalla olevat korallit sopivat hyvin myös snorklaukseen. Kuva: Nicolas Voisin, Flickr CC

On Filippiinit kummallinen paikka – vain parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista Manilasta löytyvät näin hienot sukellus- ja snorklausmaastot. Itse asiassa Filippiinien sukellusbisnes alkoi täältä, ja Anilaon Twin Rocksin sanotaankin olevan Filippiinien parhaiten suojeltuja sukelluskohteita.

Heti Batangasissa sijaitsevan Anilaon rannasta alkavat matalalla sijaitsevat upeat korallit, joita on suojeltu vuosikymmenet. Riutoilla on paljon kaloja ja suurimpia jättiläissimpukoita, joita olen ikinä nähnyt.

Esimerkiksi Twin Rocksin vieressä sijaitseva Dive Planet Resort mainostaa tarjoavansa 600 pesolla niin monta sukellusta rannasta kuin viitsii tehdä.

Kunnon hiekkarantoja ei Anilaossa ole, vaan tänne tullaan Manilasta viikonlopuksi nimenomaan sukeltamaan ja snorklaamaan. Saariretkillä pääsee tosin kauniillekin hiekkarannoille.

Kokemuksia Filippiineillä sukeltamisesta

Tämän oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin, joka pyrkii matkustamaan ja sukeltamaan Filippiineillä vähintään kerran vuodessa. Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksia Filippiinien sukelluksista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi