Mindoro – seikkailujen saari lähellä Manilaa

mindoro-filippiinit
Mindoro on hiekkarantoja ja läpipääsemättömiä vuoria. Jun Acullador, Flickr CC

Mindoro on Filippiinien pääkaupungin Manilan lähin saarikohde. Ja silti Mindoro on säilynyt pitkälti salaisuutena lukuun ottamatta Puerto Galeraa, saaren suosituinta ranta- ja sukelluskohdetta, joka sijaitsee aivan Mindoron pohjoispäässä, lyhyen laivamatkan päässä Luzonin saarelta Batangasin satamasta.

Mindoro on suuri saari, jonka läpikulkemattomat vuoret jakavat kahteen osaan, itäiseen ja läntiseen eli Mindoron Orientaleen ja Mindoro Occidentaleen. Itäinen osa saaresta on kehittyneempi, kun läntisellä puolella oli pitkään huonot tiet ja vaivalloiset kulkuyhteydet, mikä on pitänyt matkailun vähäisenä.

Sen takia Mindoro Occidentalelta voi edelleen löytää sellaisia koskemattomia paratiiseja kuin Pandan Island.

Nykyisin tiet ovat hyvässä kunnossa ja Mindoron eteläkärkeen San Joseen on edullisia lentoja Manilasta, joten mikään ei enää estä matkustamista Mindoro Occidentaleen.

Saaren keskustaa hallitsevilla viidakkoisilla vuorilla asuu perinteiset tapansa säilyttänyt mangyankansa, joka pukeutuu edelleen lannevaatteisiin syrjäisissä kylissään.

Puerto Galera

Suurin syy matkata Mindorolle ovat saaren upeat sukellusmaastot. Sukelluskohteista tunnetuin on Puerto Galera, joka sopii monenlaisille sukeltajille. Moni suorittaa Puerto Galerassa sukellusluvan, mutta rantakohteen jo vuosikaudet suojellut vedet tarjoavat hienoja elämyksiä myös kokeneille sukeltajille.

Puerto Galerassa on valtava määrä majataloja ja hotelleja monenlaiseen makuun. Vertaa Puerto Galeran hotelleja.

Filippiinien suurin koralliriutta

Filippiinit-pandan-island
Pandanilla näkee varmasti merikilpikonnia.

Mindoron huikein sukelluskohde on kuitenkin Apo Reef, Filippiinien suurin koralliriutta. Apo Reefillä on hyvät mahdollisuudet nähdä esimerkiksi vasarahai. Apo Reef sijaitsee Mindoron syrjäisellä länsipuolella, ja sillä käy vain vähän sukeltajia. Kokemus onkin siis hyvin intiimi.

Apo Reefille järjestää sukelluksia vain kolme Mindoro Occidentalella sijaitsevaa sukelluskeskusta. Yksi keskuksista sijaitsee ihastuttavalla Pandan-saarella.

Pandan Island on loistava kohde myös snorklaajille: saarta ympäröi matalalla oleva, hyväkuntoinen koralliriutta, jolla asustaa kymmenkunta valtavan kokoista merikilpikonnaa.

Pandan-saarella on vain yksi majatalo, viihtyisä Pandan Island Resort. Huoneet ovat yksinkertaisia ja vailla ilmastointia. Tuuletin löytyy.

Mangya-kansa ja Mout Halcon

Mindoro Orientalin Calapanissa, lähellä Puerto Galeraa, sijaitsee pieni Mangyan Heritage Center, jossa voi tutustua Mindoron alkuperäisasukkaiden mangyanien kulttuuriin. Mangyanit saapuivat saarelle 800 vuotta sitten, ja he ovat säilyttäneet vanhat tapansa paremmin kuin yksikään toinen Filippiinien alkuperäiskansoista.

Monet saaren vuoristossa asuvista mangyaneista pukeutuvat edelleen lannevaatteisiin, ja animismi on säilynyt kristinuskon rinnalla.

Calapanista voi järjestää myös vaelluksen Mount Halcon -vuorelle, jonka huippu nousee 2500 metrin korkeuteen. Retki kestää tavallisesti kaksi päivää ylös ja toiset kaksi päivää alas. Mielenkiintoisen lisän matkalle tuovat magyanit, jotka toimivat retkellä kantajina.

Magyaneihin voi tehdä tuttavuutta myös Mindoron eteläkärjessä sijaitsevassa Bulalacaon pikkukaupungissa, jonka torille mangyanit saapuvat tiistaisin ja lauantaisin kauppaamaan tuotteitaan.

Bulalacaossa voi myös harrastaa saarihyppelyä asumattomille pikkusaarille.

Matka Mindorolle

Filippiinien vilkkaimmat lentokentät ovat Manilassa ja Cebussa. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Filippiineille ja vertaa maan sisäisiä lentoja.

Mindorolle matkataan yleensä laivalla Luzonin Batangasista, jonne on Manilasta vajaan kolmen tunnin ajomatka. Suurin osa laivoista vie Mindoro Orientalen puolelle Puerto Galeraan, joka on yksi Filippiinien suosituimmista rantakohteista.

Muutama laiva kulkee myös Mindoro Occidentalen puolelle Abra de Ilogiin, josta kulkee nykyisin hyväkuntoinen tie saaren eteläkärkeen San Joseen asti. Tiellä kulkee busseja tasaiseen tahtiin.

San Josessa on lentokenttä. San Josesta on neljä kertaa viikossa laiva Palawanin Coron-saarelle, joka on yksi Filippiinien parhaista sukelluskohteista.

Roxas-kaupungista pääsee puolestaan laivalla Panay-saaren Caticlaniin, joka on portti suositulle Boracay-lomasaarelle.

Jos olet matkalla Mindoro Occidentalen puolella sijaitsevalle Pandan-saarelle, kätevin reitti on lentää Manilasta San Joseen, ja jatkaa sieltä bussilla matkaa Sablayan-kylään, jonka linja-autoasemalta pääsee mopokyydillä Ludin satamaan. Venekyyti satamasta saarelle maksaa 200 pesoa ensimmäiseltä henkilöltä ja 50 pesoa seuraavilta. Venekyyti kannattaa varata etukäteen Pandan-saaren majatalosta.

Liikkuminen Mindorolla

Vuoret eristävät Mindoro Orientalen ja Occidentalen toisistaan, ja saaren itä- ja länsipuolen välillä pääsee kulkemaan vain ottamalla taksiveneen Puerto Galerasta Abra de Ilogiin tai kulkemalla bussilla tietä pitkin saaren eteläkärjen ympäri (matka on pitkä).

Mindoro kokemuksia

Tämän oppaan on kirjoittanut Filippiineihin erikoistunut matkailutoimittaja Antti Helin: ”Olin Mindorolla vajaan viikon – mikä on aivan liian vähän aikaa, jotta ehtisi kokea kaiken, mitä saarella on tarjottavanaan. Mindoro olisi kokonaan oman matkansa väärti.”

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi