Palawan – Filippiinien kaunein saari

Palawanin pääsaarta ympäröivät kauniit pikkusaaret. Kuva: Antti Helin.

Palawan on Filippiinien huikeimpia matkakohteita – ja yksi maailman hienoimmista saarista. Sitä mieltä oli ainakin seitsemän meren seikkailija Jacques Cousteau ja me olemme samaa mieltä täällä kerran elämässä -sivustolla. Itse emme ainakaan ole törmänneet kauniimpaan paikkaan (edes Malediiveilla).

Palawan on pitkulainen – 380 kilometriä pitkä ja 50 kilometriä leveä – saari, joka osoittaa kuin sormi Filippiinien saaristosta kohti Borneota. Palawanin itäkärjessä on suosiotaan nostava El Nido, jonka huikeat karstisaarimaisemat Bacuitin lahdella voittavat mennen tullen Thaimaan Krabin tai Vietnamin Halong Bayn maisemat, vaikka jälkimmäiset ovatkin paikkoina paljon kuuluisampia. El Nidossa meri on säihkyvän turkoosia ja kristallinkirkasta.

Palawania pidettiin pitkään Filippiineilläkin syrjäisenä ja ekoottisena kohteena, mutta nykyisin saarelle pääsee helposti ja edullisesti lentämällä, ja Palawanin-matkailu on lähtenyt huimaan kasvuun.

Palawanilla on El Nidon lisäksi paljon muutakin tarjottavaa. Lue matkatarina Palawanilta.

Puerto Princesa – portti Palawanille

Suurin osa matkailijoista saapuu Palawanille saaren pääkaupungin Puerto Princesan kautta. Puerto Princesa on mukava pikkukaupunki, josta järjestetään retkiä viereisen Honda Bayn pikkusaarille ja Maanalaiselle joelle. Kannattaa välttää retkien tekemistä viikonloppuisin, jolloin saaret ovat täynnä Manilasta tulleita viikonlopunviettäjiä.

Puerto Princesasta järjestettävillä delfiiniretkillä on takuu: jos ei näe temppuilevia delfiinejä, saa rahansa takaisin.

Puerto Princesa on lentokenttänsä takia Palawanin vilkkainta seutua – kaupunkiin Manilasta lentävät viikonlopunviettäjät eivät oikeastaan ehdi tämän pidemmälle Palawanilla.

Puerto Princesan viihtyisimpiä majapaikkoja on tunnelmallinen, paikallisilla käsitöillä sisustettu Puerto Pension. Katso tarjoukset Puerto Princesan hotelleihin.

Puerto Princesan kuuluisimpia ravintoloita on tunnelmallinen Kalui, jossa liki jokainen matkalainen tuntuu käyvän ainakin kerran.

Maanalainen joki – Underground River

Puerto Princesan lähellä sijaitseva Maanalainen joki (Underground River) on palawanilaisten suuri ylpeyden aihe. Joki virtaa kahdeksan kilometrin matkan luolan sisällä, ja se on nimetty Unescon luonnonperintökohteeksi maailman pisimpänä maanalaisena jokena.

Mutta joesta on tullut niin suosittu nähtävyys, että jokea voisi hyvin kutsua myös maailman pisimmäksi turistirysäksi. Me emme olleet elämyksestä kovin vaikuttuneita, varsinkin kun jokea pääsee kulkemaan vain osan matkasta. Luolaan tutustutaan veneiden kyydissä.

Mutta toisaalta, kun on tänne asti matkustanut, niin kyllähän tämäkin ihme kannattaa käydä omin silmin katsomassa.

Maanalaiselle joelle kulkee kyytejä Puerto Princesasta.

Palawanin idyllinen Port Barton

Karkeasti puolimatkassa Puerto Princesan ja El Nidon välissä on rento rantakylä Port Barton, jossa kannattaa pysähtyä kauniille San Vicenten rannalle. Port Bartonin edustalla on myös viehättäviä pikkusaaria, joilla voi yöpyä majataloissa.

Aivan rannan perimmäisessä nurkassa sijaitsevassa Greenviews Resort Port Bartonissa pääsee nauttimaan ihastuttavasta perhospuutarhasta.

Port Bartonin edustalla pienellä saarella sijaitsee mainio Blue Cove Tropical Island Resort, sopiva paikka kokea liki aution saaren romantiikkaa.

Häikäisevä El Nido

palawan-el-nido
El Nidon edustalta Bacuit-saaristosta löytyvät Filippiinien upeimmat maisemat. Kuva: Marge Espineda, Flickr CC

El Nido on Palawanin kruununjalokivi, tai jos tarkkoja ollaan, niin se kruununjalokivi on El Nidon edustalle levittäytyvä huikean kaunis Bacuit-saaristo, johon tutustutaan El Nidosta käsin päivän pituisilla veneretkillä.

Veneretkiä on tavannut olla neljä erilaista, jotka vievät eri puolille saaristoa. Eli nähtävää riittää hyvin neljäksi päiväksi.

El Nidossa itsessään on tunnelmallisen romuluinen reissaajakylä edullisine majataloineen ja ravintoloineen. El Nidon oma ranta on täynnä veneitä eikä sovellu juurikaan uimiseen.

El Nidon kaikkein hienoimmat majapaikat sijaitsevat Bacuit-saariston pikkusaarilla. El Nido Resortsin kolme upeaa, ekologisuudestaan palkittua hotellia ovat taatusti mieleenjääviä majapaikkoja – jos ei ole pikkurahasta puutetta. Hotelleista kaikkein häikäisevimmällä paikalla sijaitsee El Nido Resort Miniloc Island.

Lue lisää El Nidosta tai katso tarjoukset El Nidon hotelleihin.

Syö ja juo Palawanilla

Filippiiniläinen keittiö ei ole maailmalla kovin tunnettu. Merenelävät ovat kuitenkin tuoreita ja herkullisia. Kannattaa maistaa myös espanjalaistyylistä lihapataa kalderataa ja paikallista karjalanpaistia, adoboa, soijassa, etikassa ja valkosipulissa haudutettua possu- ja kanapataa.

Sukeltaminen Palawanilla

El Nidosta järjestetään kolmen päivän sukellussafareita Coronille, joka on kuuluisa hylkysukelluksistaan. Toisen maailmansodan aikana alueelle upotettiin lukuisia japanilaislaivoja.

Sukeltajia houkuttelevat myös Puerto Princesasta lähtevät viikon mittaiset liveaboard-sukellussafarit Tubbataha-riutalle. Kaukana Sulunmerellä sijaitseva, Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu koralliriutta on yksi maailman parhaista sukelluskohteista.

Sukeltaa ja snorklata voi myös Palawanin vesissä, tosin ne ovat kärsineet aikoinaan dynamiittikalastuksesta eivätkä kuulu Filippiinien maineikkaimpiin sukelluskohteisiin.

Palawan – liikkuminen

Palawanin huonokuntoisia teitä on ruvettu hiljan kunnostamaan, tosin sadekaudet tapaavat moukaroida tiet nopeasti uudelleen huonoon kuntoon.

Matka tietä pitkin Puerto Princesasta Port Bartoniin vie kahdesta neljään tuntia, tien kunnosta riippuen. Port Bartonista kulkee vene El Nidoon useita kertoja viikossa.

Puerto Princesasta pääsee El Nidoon myös suoraan pikkubussilla tai jeepneyllä, jolloin matka kestää sateista ja tien kunnosta riippuen kahdeksasta kahteentoista tuntia.

Voit varata kätevästi netistä Palawanin retket ja aktiviteetit.

Paras aika matkustaa Palawanille

Palawanilla on kaksi vuodenaikaa: kuivahko kausi kestää joulukuusta toukokuulle ja sadekausi kesäkuusta marraskuulle. Matka kannattaa suunnitella kuivalle kaudelle, sadekaudella Palawanilla voi sataa päivä toisensa jälkeen.

Matka Palawanille

Palawanin Puerto Princesaan on vilkkaat ja edulliset lentoyhteydet Manilasta ja Cebusta, joihin on lentoja ympäri Aasiaa. Lennon voi saada halvimmillaan parilla kymmenellä eurolla.

Lennot suoraan El Nidoon ovat sen sijaan kalliimpia, koska El Nidoon pystyvät lentämään vain pienkoneet.

Ajanmukaiset matkustustiedot Palawanille löytää kootusti El Nidossa toimivan Artcafén sivuilta.

Suomesta lentää Filippiineile kätevästi esimerkiksi Hongkongin kautta. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Filippiineille.

Palawanille pääsee myös laivalla. Reitti on monivaiheinen mutta mielenkiintoinen. Pääsaari Luzonilta voi lentää tai mennä laivalla kiehtovalle Mindoro-saarelle, jonka San Josesta kulkee laivoja upealle Coron-saarelle, jolta matkaa voi jatkaa veneillä El Nidoon. Sekä Mindoro että Coron kuuluvat Filippiinien parhaisiin sukelluskohteisiin, joten tämä reitti sopii erityisesti sukelluksen harrastajille.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi