Vietnamilainen kahvi

Vietnamissa jääkahvi tehdään usein tiputtamalla suodatinkahvi lasissa odottavien jääpalojen päälle. Kuva: Ville Palonen

Kun kahvihammasta alkaa kolottaa Vietnamissa, on apu lähellä. Maassa on lukematon määrä kahviloita, pääkaupunki Hanoissakin kirjaimellisesti tuhansia. Ne toimivat paikallisten asukkaiden olohuoneina – asunnot kun ovat usein niin ahtaita, ettei niihin voi kutsua vieraita. Ja mikä olisikaan parempi tapa viettää aikaa kuin istua kahvilassa katselemassa kadun vilinää?

Ranskalaiset siirtomaaisännät toivat kahvipensaan Vietnamiin 1800-luvun puolivälissä, ja ensimmäiset kahviplantaasit perustettiin 30 vuotta myöhemmin. Tänä päivänä Vietnam on Brasilian jälkeen maailman toiseksi suurin kahvintuottaja.

Vietnamissa kahvi keitetään tiputtamalla vesi kupin päälle asetettavan metallisen suodattimen läpi. Tapa toimii etenkin jääkahvin kanssa – välillä suodattaminen on niin tuskastuttavan hidasta, että kahvi ehtii joka tapauksessa jäähtyä odotellessa.

Vietnamissa maitokahvi eli ca phe sua on aina makeaa, sillä tuoreen maidon sijaan kupin pohjalle laitetaan lusikallinen siirappimaista kondensoitua maitoa. Tämä tapa periytyy siirtomaa-ajoilta; maitotiiviste säilyi trooppisessa ilmastossa tuoretta maitoa paremmin.

Vietnamin erikoiset kahvit

Vietnamissa on mahdollisuus maistella myös erikoisempia kahveja. Eräs kuuluisimmista on ca phe chon eli ”näätäkahvi”, jonka valmistamiseen käytetyt pavut ovat kulkeneet sivettikissan elimistön läpi (kyllä, luit oikein).

Oman kokemuksen mukaan kahvikauppojen mainostama Weasel Coffee ei kuitenkaan ole sen kummallisempaa kuin tavallinen vietnamilainen kahvi, vaikka hintaa onkin kolminkertaisesti. Mieti tarkasti, ennen kuin ostat: on hyvä syy epäillä, että tarhatut eläimet ovat kärsineet kahvia ”tuottaessaan”.

Jos tavallista kahvia aikoo hankkia tuliaisiksi, kannattaa ostokset tehdä torilla, jossa hinnat ovat matalammat kuin turisteille tarkoitetuissa kahvipuodeissa.

Näätäkahvin lisäksi kokeilunhaluisille on tarjolla muun muassa jugurttikahvia sekä kahvipohjaisia hedelmäpirtelöitä. Miltä kuulostaisi banaani-avokado-kahvi?

Pääkaupunki Hanoin ylpeys on kuohkea munakahvi.

Hanoin munakahvi

Hanoin kahviloiden erikoisuus on kuohkea munakahvi. Kuva: Ville Palonen

Hanoin oma versio kahvista on munakahvi eli ca phe trung. Se sai alkunsa vuonna 1946, kun luksushotelli Sofitel Legend Metropolen baarimikko Nguyen Van Giang keksi käyttää kahvimaidon korvikkeena vispattua kananmunankeltuaista. Juomasta tuli niin suosittu, että sen keksijä perusti oman kahvilan. Nykyään Giang Cafea pyörittää hänen poikansa.

Kapea käytävä vie kadulta hämyiseen kahvilaan. Puolilta päivin sen yläkerta on tupaten täynnä. Puheensorina täyttää sokkeloisen tilan, jossa ainakin viisikymmentä asiakasta istuu matalilla jakkaroilla. Seassa on muutama länsimainen turisti, mutta suurin osa asiakkaista on vietnamilaisia.

Hanoin kahviloiden erikoisuus on kuohkea munakahvi. Kuva: Ville Palonen

Munakahvi tarjoillaan kuumalla vedellä täytetyssä kipossa, jotta se pysyisi lämpimänä mahdollisimman pitkään. Kun juomaa siemaisee, maistuu ensin kupin pohjalla oleva kahvi. Jälkimakuna hallitsee vispattu kananmuna, johon on alkuperäisen reseptin mukaisesti sekoitettu sokeria, voita, juustoa ja maitotiivistettä.

Lue lisää vietnamilaisesta ruoasta

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!