Vietnamilainen ruoka

Vietnamilaiset ravintolat eivät ole vielä valloittaneet maailmaa samassa mittakaavassa kuin kiinalaiset ja thaimaalaiset, vaikka Vietnamin keittiö on yksi Aasian herkullisimmista ja terveellisimmistä. Ruuanlaitossa käytetään paljon pikkelöityjä vihanneksia, tuoreita yrttejä ja monenlaisten kasvien lehtiä.

Vienamilaiset ruuat ovatkin tuoreita ja raikkaita. Kevätkääryleetkin nautitaan uppopaistamisen sijaan mieluiten tuoreina.

Vietnamin nuudelikeitot

Pho-nuudelikeitto on Vietnamin yleisin aamiainen. Kuva: Anna Shepulova / Shutterstock

Tunnetuimpia vietnamilaisia herkkuja maailmalla on yrteillä maustettu pho-nuudelikeitto, jonka vertaista saa hakea Aasian nuudelikeitoista.

Toinen rakastettu nuudeliannos on bun bo hue, joka on saanut nimensä historiallisesta Huen kaupungista. Ja Huessa tosiaan tarjoillaan bun bo hue -keittoa joka kulmalla.

Ranskan vaikutus Vietnamin keittiöön

Banh mi on reippaan kokoinen täytetty patonki. Kuva: Hoang Photo / Shutterstock

Ranskan siirtomaa-ajan vaikutteet näkyvät esimerkiksi vietnamilaisessa kahvikulttuurissa sekä herkullisissa, täytetyissä banh mih -patongeissa.

Merenelävät Vietnamissa

Tietenkin Vietnamissa syödään paljon myös mereneläviä, etenkin rantakohteissa. Rantakohteissa on yleensä iltamarkkinat, joilla tarjoillaan kalojen lisäksi käsittämättömän laajaa valikoimaa erilaisia simpukoita ja äyriäisiä.

Syömäpuikot heilumaan

Toisin kuin muualla Kaakkois-Aasiassa, Vietnamissa kaikki ruoka syödään syömäpuikoilla.

Vietnamin katukeittiöt

Katuruokakauppiaita Hoi Anissa. Kuva: Gina Smith / Shutterstock

Vietnamilaisissa katukeittiöissä voi huoletta syödä – ja niissä kannattaakin syödä! Usein ruoka on parasta ja tuoreinta juuri kadunvarren keittiöissä. Katukeittiöissä annokset maksavat tyypillisesti noin euron tai kaksi.

Vaara sairastua vatsatautiin on pieni: ruoka on tuoretta ja silmien edessä kokattua. Kerran elämässä -tiimi ei ole sairastunut vatsatautiin Vietnamissa kertaakaan, vaikka katuruokaa on tullut syötyä viikkokaupalla ja ympäri maata.

Syödäänkö Vietnamissa koiraa?

Kyllä, Vietnamissa syödään koiraa. Koiraa tarjoillaan monessa muodossa: pihveinä, makkaroina ja käpäläkeittona (kyllä, luit oikein).

Koiraa ei kuitenkaan tarjoilla missä tahansa ravintolassa, vaan koiraan erikoistuneissa paikoissa. Yleensä paikat ovat vielä kerääntyneet saman kadun varrelle, esimerkiksi Hanoissa Nhat Tan Street -kadulle.

Älä siis pelkää – vahingossa koiraa ei tule Vietnamissa syötyä. Todennäköistä on, ettet viikon tai parin matkalla edes huomaa yhtäkään koiraravintolaa.

Bia hoi eli vietnamilainen tuoreolut

vietnam-bia-hoi
Hiio hoi, bia hoi! Kuva: Ville Palonen

Hanoi on tunnettu katukeittiöistään, mutta yhtä tärkeä osa Vietnamin pääkaupungin ruokakulttuuria on bia hoi eli tuoreolut. Hanoin vanhassa keskustassa olutkuppilat tunnistaa jalkakäytävän tukkivista muovijakkaroista.

Vietnamissa alettiin valmistaa olutta jo 1890-luvulla. Se oli pitkään rikkaiden juomaa – tavallinen kansa hörppi riisiviinaa. Vietnamin sodan aikana riisistä oli pula, joten tilalle piti keksiä toisesta raaka-aineesta valmistettu kansanjuoma. Syntyi bia hoi -tuoreolut.

Bia hoin valmistus on suoraviivainen prosessi: oluen annetaan käydä 5-6 päivää, jonka jälkeen se suodatetaan, tynnyröidään, hiilihapotetaan – ja nautitaan saman tien Hanoin katubaareissa.

Bia hoi on täydellinen janojuoma. Miedossa oluessa on vain kolme prosenttia alkoholia, ja se tarjoillaan todella kylmänä. Aurinkoisena päivänä lasillinen venyy helposti toiseksi ja kolmanneksi, mutta ei hätää – matkabudjetti pysyy kurissa, sillä lasillinen olutta maksaa vaivaiset 20 eurosenttiä.

Vietnamilainen kahvi

Jääkahvi on raikas juoma. Kuva: Ville Palonen

Toinen Vietnamin huippujuoma on aromikas vietnamilainen suodatinkahvi. Dalatin ylängöllä viljeltävä kahvi on maan tärkeimpiä vientiartikkeleita. Kahvi suodatetaan suoraan kuppiin ja nautitaan usein makean maitotiivisteen kera. Helteisellä säällä kannattaa maistaa myös kadulla myytävää jääkahvia, joka on usein sekoitettu valmiiksi kylmälaukussa säilytettävään puolentoista litran limsapulloon.

Hanoin erikoisuus on kuohkea munakahvi.

Kokkikurssit Vietnamissa

Kevätkääryleiden täyte – porkkanaa, kevätsipulia, salottisipulia, ituja, sieniä, riisinuudeleita, jättiläiskatkarapuja ja possun jauhelihaa – rullataan riisipaperin sisään. Kuva: Ville Palonen

Moni rakastuu vietnamilaiseen ruokaan niin kovasti, että haluaa valmistaa sitä myös kotona. Osallistumalla muutaman tunnin mittaiselle kokkauskurssille oppii Vietnamin suosituimpien ruokien – pho-keiton, kevätkääryleiden ja ban xeo -lettujen – perusteet ja muutaman tärkeän pikku keittiökikan. Yleensä kursseilla käydään myös torilla ostamassa raaka-aineet, ja lopuksi tietysti herkutellaan!

Lue lisää: Kokkikurssilla Hanoissa

Lue lisää vietnamilaisesta ruoasta

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!