Vietnamilainen kevätkääryle – kuin kevät käärittynä rullalle

Tuoreet kevätkääryleet (goi cuon) on herkullinen ja raikas vietnamilainen ruoka. Kuva: Xuanhuongho / Shutterstock

Vietnamilainen kevätkääryle (spring roll), goi cuon, nautitaan tuoreena. Kevätrullan kuuluu maistua siltä kuin kevät olisi saanut kääreen ympärilleen. Kevätrullan kyytipojaksi sopii mainiosti grillattu, sitruunaruoholla maustettu jauhelivarras. Parhaimmat kevätkääryleet löytyvät Vietnamin katukeittiöistä.

Teksti Antti Helin

Vietnamilaisen sanonnan mukaan ravintolassa seurustellaan, ruoka syödään kadulla. Ja tämän aidommaksi ei vietnamilainen katukeittiö muutu.

Viisikymppinen mamma on istahtanut keittiönsä kanssa jalkakäytävälle Saigonin sata vuotta vanhan Binh Tay -kauppahallin eteen. Vierellään hänellä muovinen pesuvati ja pieni hiiligrilli saviruukussa. Sangoissa on salaatinlehtiä, minttua, korianteria, ruohosipulia, ohuita riisinuudeleita ja katkarapuja.

Mamma kokkaa vietnamilaisen keittiön todellista klassikkoa, tuoreita kevätrullia (goi cuon).

Näppärin sormin mamma käärii ohueen riisipaperiin katkarapuja, kylmiä nuudeleita ja yrttejä. Kevätkääryle valmistuu muutamassa sekunnissa. Dipeiksi mamma tarjoaa pähkinäkastiketta ja suolaisen makeaa nuoc cham -kalakastiketta.

Nyytit ovat maultaan tuoreita ja raikkaita, kuin kevät olisi saanut kääreen ympärilleen. Sellaista vietnamilainen keittiö on: kevyttä ja terveellistä. Ruuanlaitossa käytetään paljon pikkelöityjä vihanneksia, tuoreita yrttejä ja monenlaisten kasvien lehtiä, joilla ei usein edes ole suomalaisia nimiä.

Tilaamme vielä muutaman sitruunaruoholla marinoidun jauhelihavartaan. Pienen lihapalat suorastaan sulavat suussa. Hintaa aterialle kertyy vain euron verran.

Kevätkääryleitä löytää Vietnamista toki muualtakin kuin katukeittiöistä. Oivia paikkoja ovat esimerkiksi Saigonin Wrap&Roll-ketjun pikaruokaravintolat, joiden listalla on 10 erilaista kevätrullaa. Maista vaikka cuon diep -rullia, jotka on kääritty riisipaperin sijaan sinapinlehtiin.

Binh Tay Market sijaitsee Ho Chi Minh Cityn (Saigon) kiinalaiskaupungissa Cho Lonissa.

Wrap&Roll-ravintoloita löytää ympäri keskustaa, esimerkiksi ostoskeskuksista.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!