Hanoi – tällainen on Vietnamin kiehtovin kaupunki

Thanh Nien -katu kulkee kapealla kannaksella Hanoin keskustan pohjoispuolella. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock

Hanoi on yksi koko Kaakkois-Aasian kiehtovimmista kaupungeista. Hanoin vanhankaupungin, Old Quarterin, elämää kuhisevilla kaduilla viihtyy helposti useammankin päivän. Hanoin hotelli- ja ravintolatarjonta on runsas, ja nähtävyydet kävelymatkan päässä toisistaan.

Pohjois-Vietnamissa sijaitseva Hanoi on Vietnamin pääkaupunki – ja eräs koko Kaakkois-Aasian kiehtovimmista suurkaupungeista. Vaikka Ho Chi Minh City (eli Saigon) onkin vilkkaampi metropoli, yli seitsemän miljoonan asukkaan Hanoissa riittää aivan tarpeeksi vilinää.

Hanoin parhaita puolia ovat siirtomaa-aikojen tunnelmaa sykkivä vanhakaupunki Old Quarter sekä miellyttävä ilmasto. Kesällä elohopea voi kohota 30 asteeseen, talvella taas jäädä vain 10 asteeseen. Trooppisesta helteestä kärsitään Hanoissa vain harvoin, ja toisaalta keskellä talveakin voi olla aurinkoinen shortsikeli.

Parhaita aikoja matkustaa Hanoihin ovat kevät ja syksy.

Hanoissa kannattaa ehdottomasti pysähtyä ainakin pariksi päiväksi, jos on matkalla pohjoisen Vietnamin suosittuihin matkakohteisiin kuten Sapaan tai Halong Bayhin.

Hanoin vanha keskusta eli 36 katua

Hanoin vanhassakaupungissa aivan kaikki liikkuvat skoottereilla. Kuva: Ville Palonen

Hanoin sydän on vanhakaupunki, Old Quarter, joka on yksi Aasian parhaiten säilyneistä historiallisista keskustoista. Vanhankaupungin arkkitehtuuri on värikäs ja kiehtova yhdistelmä aasialaisuutta ja siirtomaa-ajan perintöä, vanhan ajan sekatavarakauppoja ja uusia tyylikkäitä putiikkeja ja kahviloita.

Hanoin vanhakaupunki tunnetaan myös nimellä 36 katua. Sen 36 katua oli alun perin nimetty niiden käsityötaitojen ja kauppatavaroiden mukaan, joita kullakin kadulla harjoitettiin ja myytiin. Kadunnimiin kuuluvat edelleen esimerkiksi Mattokatu ja Puuvillakatu.

Vanhankaupungin talot ovat hyvin kapeita mutta pitkiä. Kadun puolella ovat kauppatilat, niiden takana asuintilat. Monen ravintolan yläkertaan kiivetään jyrkkien portaiden kautta.

Hanoin Old Quarter on tupaten täynnä mopedeita, skoottereita ja moottoripyöriä, jotka on kuormattu toinen toistaan korkeammilla säkkien, kassien, korien ja laatikoiden torneilla. Hanoissa oppii, että tavallisen skootterin kyytiin mahtuu helposti vaikka kokonainen perhe!

Vietnam_Hanoi_13
Katuparturi työn touhussa Hanoin vanhassakaupungissa. Kuva: Ville Palonen

Kapeilla kaduilla neliömetriäkään ei hukata: jalkakäytävillä kävellessä saa pujotella matalien muovipöytien välistä, kun kahvilat myyvät pho-nuudelikeittoa ja bia hoi -tuoreolutta. Jopa parturit leikkaavat asiakkaidensa hiuksia jalkakäytävällä.

Vanhankaupungin päänähtävyydet kiertää yhdessä päivässä, mutta alueella kannattaa ehdottomasti viettää pari kolme päivää. Täältä löytyvät Hanoin hinta-laatusuhteeltaan parhaat hotellit, kuten nykyinen suosikkimme Au Coeur d’Hanoi Boutique Hotel.

Old Quarterin alueelta löytyy monta muutakin laadukasta ja edullista hotellia.

Hanoin nähtävyydet

Ho Chi Minhin mausoleumi Hanoissa. Kuva: Photomaxx / Shutterstock

Old Quarterin eteläpuolella on pieni Hoan Kiem -järvi. Sen rannoilla riittää vilinää jo aamukuudelta: on lenkkeilyä, painonnostoa, jumppaa, venyttelyä, aerobicia. Varhainen aamu onkin paras aika kiertää pikkuista järveä. Hoan Kiemin pohjoispäädyssä olevalta saarelta löytyy kaunis Ngoc Son Temple eli Jadevuoren temppeli.

Dong Xuan Market on vanhankaupungin pohjoisosassa sijaitseva kauppahalli ja sen ympärille levittäytynyt markkina-alue. Mahtava paikka on täynnä vilinää ja kaikkea mahdollista ruokaa, tavaraa ja katukeittiöitä.

Dong Xuan Marketin lähellä on Gustave Eiffelin suunnittelema Long Bien Bridge, joka valmistui vuonna 1902. Silta näyttää nurin kaatuneelta Eiffelin tornilta.

Yksi Hanoin suosituimmista nähtävyyksistä on Ho Chi Minhin mausoleumi. Balsamoidun Ho-sedän näkee, jos jaksaa vaivautua jonottamaan aamuvarhain.

Hanoin kaunein temppeli on Van Mieu eli Kirjallisuuden temppeli, joka on omistettu kungfutselle ja oppineisuudelle.

Hoa Lo -vankila tunnettiin Vietnamin sodan aikana Hanoi Hiltonina. Nykyään Hoa Lo -museossa keskitytään lähinnä ranskalaisten siirtomaaisäntien julmuuksiin.

Yksi Hanoin epävirallisista nähtävyyksistä on vanhankaupungin länsireunalla kulkeva junarata, Train Street. Vaikka juna kulkeekin raiteilla kahdesti päivässä, Train Street on käytännössä yleinen katu – raiteiden varrelta löytyy jopa kahviloita.

Lue lisää: Hanoin nähtävyydet

Voit varata kätevästi netistä Hanoin retket ja opastetut kierrokset.

Retket Hanoista

Turistien risteilyaluksia Halong bayn maisemissa. Kuva: Iv Nikolny / Shutterstock

Vietnamin satumaisimmat maisemat ovat vain neljän tunnin ajomatkan päässä Hanoista. Ha Long Cityn satamasta järjestetään sekä yhden että kahden yön risteilyjä tuhansien karstisaarten hallitsemalle Halong Bay -lahdelle.

Risteilyillä pääsee mm. melomaan kajakilla karstivuorten välissä ja näpertelemään herkullisia kevätrullia kokkauskurssilla.

Lue lisää: Halong Bay – vinkit ja kokemukset.

Hanoin ravintolat ja ruoka

Bia Hoi Corner -risteyksen pikkubaareissa tutustuu Hanoin tuoreolutkulttuuriin. Kuva: Ville Palonen

Hanoi tunnetaan siitä, että arkinen elämä on kaupungin kaduilla kaikkien silmien edessä. Kadut ovat myös parhaita paikkoja syödä – pienet ravintolat levittävät matalat muovijakkaransa jalkakäytävälle. Kuuluisin katuruokakatu on Tong Duy Tan.

Banh Mi 25. Tämä ketju myy täytettyjä patonkeja, jotka ovat erinomainen välipala. Moneen muuhun patonkikioskiin verrattuna parempi, koska asiakkaille on kunnolliset istumapaikat. Tilaa patonki, jossa on mukana pateeta – ilman sitä leipä on turhan kuiva.

Bun Cha Ta. Oman mummonkin lihapullat jäävät toiseksi pohjoisvietnamilaisille bun cha -pyöryköille. Hiilillä paistetut, päältä karamelisoidut jauhelihapallerot tarjoillaan pekoninsiivujen, kylmien nuudelien, yrttien ja kalakastikkeen kera. Suositeltavia ravintoloita maistaa Hanoin perinteistä lihapullaruokaa ovat Bun Cha Ta (21 Nguyen Huu Huan), Bun Cha Dac Kim (1 Hang Manh) sekä Bun Cha Huong Lien (24 Le Van Huu), jossa Barack Obamakin on maistellut lihapullia.

Bobby Chinn’s. Vietnamin tunnetuimman julkkiskokin ravintola on kaupungin tyylikkäimpiä – ja kuuluisimpia. Mutta. Kerran elämässä on saanut täältä vatsataudin ja tunnemme muitakin, joihin on iskenyt Bobby Chinnin ”kirous”. Pistäydy siis omalla vastuulla.

Blue Butterfly. Tyylikäs ja tunnelmallinen ravintola, jonka erinomainen set menu maksaa 11 euroa. Blue Butterfly järjestää päivittäin kokkauskursseja, joissa opetellaan vamistamaan bun cha -lihapullia, pho-nuudelikeittoa, banh xeo -lettuja sekä kevätkääryleitä.

Highway 4. Suhteellisen tyyris ravintolaketju, joka on erikoistunut erikoisiin ruokalajeihin: listalta löytyy mm. kevätrullia, joiden täytteenä on kissakalaa (herkullista) ja muurahaisenmunia (ei kovin herkullista). Jos (ja kun) vietnamilainen riisiviina kiinnostaa, tarjoaa Highway 4 melko perusteellisen kokemuksen: kahdentoista lasillisen maistelulautanen Son Tinh -riisiviinoja maksaa noin 14 euroa ja riittää kokemuksemme mukaan hyvin kahdelle hengelle.

The Hill Station. Old Quarterin sydämessä oleva baari tarjoaa Sapan alueen riisiviinoja ja niistä tehtyjä cocktaileja. Maista ainakin green chili -riisiviinaa ja siitä tehtyjä coctaileja!

Bia Hoi Corner. Kun jano yllättää, pysähdy kulmakuppilaan ja tilaa tuoreolut bia hoi. Mieto, kolmeprosenttinen olut säilyy vain yhden päivän, ja se kiikutetaan aamulla kuppiloihin suoraan panimosta. Lasillinen maksaa vain 0,2-0,3 euroa!

Hanoin vanhankaupungin tihein bia hoi -keskittymä löytyy Ta Hien ja Luong Ngoc -katujen muodostamasta risteyksestä, joka tunnetaan myös nimellä Bia Hoi Corner tai Bia Hoi Junction. Olutlaseja kallistellaan jalkakäytäville levitetyillä muovijakkaroilla.

Hanoin vanha keskusta nähtynä Rooftop Barin kattoterassilta. Kuva: Ville Palonen

Rooftop Bar. Tässä ytimekkäästi nimetyssä baarissa olut maksaa neljä kertaa enemmän kuin katukuppilassa, mutta vanhankaupungin yli levittäytyvä maisema on kymmenen kertaa hienompi. Paras maisemapaikka vanhankaupungin etelälaidalla. Saavu hetkeä ennen auringonlaskua. Ly Thuong Kiet ja Phan Boi Chau -katujen kulmassa Hoan Kiem -järven lounaispuolella.

Hanoissa on kirjaimellisesti tuhansia kahviloita, joista saa erinomaista vietnamilaista kahvia. Kahvi suodatetaan suoraan kuppiin ja nautitaan usein makean maitotiivisteen kera. hanoin erikoisuus on kuohkea munakahvi.

Ruokakierros Hanoissa

Hanoi Street Food Tour -ruokakierroksella osallistujat saavat kokeilla, onko paperinohuiden banh cuon -lettujen valmistaminen niin helppoa kuin miltä se näyttää. Kuva: Ville Palonen

Hanoissa kannattaa ehdottomasti osallistua ruokakierrokselle. Hanoi Street Food Tour järjestää päivittäin 3-4 tunnin katuruokakierroksia joko kävellen tai skootterin kyydissä. Molemmissa kierroksissa pysähdytään syömään 5-6 eri pikkuravintolassa. Kävelykierrokset ovat todella suosittuja, joten varaa vähintään päivä tai pari etukäteen.

Kokkikurssi Hanoissa

Hanoin kuuluisin ”oma” ruokalaji on bun cha. Hiilillä grillattujen lihapullien lisukkeena tarjotaan hapatettuja riisinuudeleita; yrttejä sekä papaijansiivuilla höystettyä kalalientä. Kuva: Ville Palonen

Todellinen foodie osallistuu tietysti muutaman tunnin mittaiselle kokkauskurssille, jolla opitaan Vietnamin suosituimpien ruokien – pho-keiton, kevätkääryleiden ja ban xeo -lettujen – perusteet (sekä muutama tärkeä pikku keittiökikka). Kokkauskurssilla käydään myös torilla ostamassa raaka-aineet. Lopuksi tietysti herkutellaan!

Lue lisää: Kokkikurssilla Hanoissa

Hanoi – ostokset ja tuliaiset

Vanhankaupungin kortteleissa on lukemattomia putiikkeja, jotka myyvät vaatteita, laukkuja ja koriste-esineitä. Monet paremmista liikkeistä ovat keskittyneet Saint Josephin katedraalin ympärille. Edullisempaa tavaraa löytyy Old Quarterin pohjoisosasta. Dong Xuan -torin ympäristöstä.

Huomaa, että aurinkolasipuotien ja Made in Vietnam -ulkoiluvaatekauppojen tarjonta ei ole aitoa. Feikkituotteiden valttikortti onkin hinta: aurinkolasit saa kympillä ja maastolenkkarit 25 eurolla.

Hanoissa tiettyä tuotetta myyvät kaupat ovat pakkautuneet yhteen: yhdellä kadunpätkällä myydään aurinkolaseja, toinen on täynnä kenkäkauppoja.

Yksi parhaista tuliaisista on aito vietnamilainen kahvi. Dong Xuan -torilla se on edullisempaa kuin turisteille suunnatuissa kahvikaupoissa.

Hanoin kahvikauppojen erikoisuus on ”näätäkahvi” (weasel coffee), jossa kahvinpavut ovat kulkeneet näädän ruoansulatuselimistön läpi. Mieti tarkasti, ennen kuin ostat: on hyvä syy epäillä, että tarhatut eläimet ovat kärsineet kahvia ”tuottaessaan”. Kaiken kukkuraksi näätäkahvi maistuu samalta kuin tavallinenkin kahvi, vaikka on kolme kertaa kalliimpaa.

Hanoin taksit

Mopotaksin kyydissä Hanoissa. Kuva: Ville Palonen

Hanoissa mittaria käyttävät taksit ovat edullisia, mutta liikkuminen ruuhkaisilla kaduilla voi olla tuskastuttavan hidasta. Skootteri on nopein kulkuneuvo: muun liikenteen seassa on helppoa pujotella, ja yksisuuntaiset kadut ja punaiset valot ovat enemmänkin suosituksia kuin pakottavia sääntöjä.

Kaoottisen liikenteen seassa puikkelehtiminen ei sovi heikkohermoisille, mutta kokemus on takuulla ikimuistoinen.

Vielä muutama vuosi sitten moottoripyörätaksit norkoilivat joutilaan näköisinä kadunkulmissa. Nykyään GrabBike-firman kuskit tunnistaa vihreästä takista ja vihreästä kypärästä.

GrabBike toimii samalla tavalla kuin Uber (jolla myös on skoottereita ja autoja Vietnamissa):

Lataa ilmainen kännykkäsovellus, joka paikantaa sinut. Valitse määränpää sekä kulkuneuvo (vaihtoehtoina skootteri ja eri kokoisia autoja). Sovellus kertoo kuskin nimen, saapumisajan (yleensä pari minuuttia) sekä hinnan.

Kahden kilometrin matka skootterin kyydissä maksaa noin euron. Matka maksetaan kuskille käteisellä (eli sovellukselle ei anneta luottokorttitietoja tms).

Hanoin vanhankaupungin alueella voi tehdä turistiajeluita kävelyvauhtia kulkevia cyclo-polkupyöräriksoilla. Tunnin ajelu maksaa 3-4 euroa.

Lennot Hanoihin

Hanoihin pääsee Suomesta esimerkiksi Turkish Airlinesin kyydissä (välilasku Istanbulissa). Menopaluulennon saa edullisimmillaan 500-600 eurolla.

Vertaa Turkish Airlinesin ja muiden lentoyhtiöiden tarjouksia Vietnamiin.

Hanoin hotellit

Cau Giay Park on Hanoin vanhan keskustan länsireunalla. Kuva: Vietnam Stock Images / Shutterstock

Edullisia majataloja ja hotelleja on Hanoissa aivan valtava määrä. Reppureissaajille on tarjolla pari tusinaa hostellia, joista saa petipaikan edullisimmillaan alle kymmenellä eurolla.

Keskeisellä sijainnilla (eli Old Quarterin alueella) laadukkaaksi majapaikaksi on osoittautunut Charming Guest House. Dong Xuan -torille ja Hoan Kiem -järvelle on alle 10 minuutin kävelymatka. Tämä hotelli kannattaa varata ajoissa – Charming 2 on todella suosittu, ja lisäksi etukäteen varaamalla saa tuntuvan alennuksen.

Little Hanoi Diamond on syystäkin suosittu: sijainti vanhankaupungin sydämessä, edullinen hinta, ja valtavat huoneet – mitä enää voisi toivoa? No, hissi olisi kiva. Älä tee samaa virhettä kuin me, vaan valitse huone jostain muualta kuin ylimmästä kerroksesta! Aamiaisesta ei tässä paikassa kannata maksaa, sillä lähimmässä risteyksessä on todella ensiluokkainen pho-ravintola.

Au Coeur d’Hanoi Boutique Hotelin hinta-laatusuhde on suorastaan tyrmäävän hyvä. Loistava sijainti, isot huoneet, runsas aamupala – Capella on tällä hetkellä suosikkihotellimme Hanoissa. Samalla kadulla on monta prameampaa boutique-hotellia, mutta Capellan siistit, modernit ja avarat huoneet ovat 20-30 euron hintaan lyömätön valinta. Tämä hotelli on suosikkimme!

The Chi Boutique -hotellin sijainti on erinomainen, ja tyylikkään huoneen saa tarjouksesta alle 60 eurolla. Palvelu on ystävällistä, huoneet avaria, ja alakerrassa oleva ravintola on erikoistunut herkullisiin dim sum -pikkuannoksiin.

Jos haluaa asua tyylillä, on Sofitel Legend Metropole Hanoi yksi Aasian legendaarisimmista hotelleista. Kolonialismin aikaa henkivässä hotellikaunokaisessa ovat asuneet niin Charlie Chaplin kuin Graham Greenekin.

Katso tarjoukset Hanoin hotelleihin.

Vietnam-matkaopaskirja

Vietnamista ja Hanoista voi lukea lisää matkaopaskirjasta Vietnam – suomalainen matkaopas.

Lue lisää:

Hanoin nähtävyydet

Hanoin parhaat hotellit

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi