Liikkuminen Vietnamissa – junalla, bussilla vai lentäen?

Seikkailija voi matkustaa Vietnamissa moottoripyörällä. Kuva: Ville Palonen

Tällä sivulla kerrotaan, miten Vietnamissa kannattaa matkustaa ja liikkua paikasta toiseen: junalla, bussilla vai lentäen.

Jo Vietnamin pitkulaisen muodon takia matkailu Vietnamissa tapaa olla suoraviivaista: mennään rannikkoa pitkin pohjoisesta etelään tai toisin päin, ja pysähdytään suosituimmissa kohteissa.

Vietnam on pitempi maa kuin uskoisikaan, joten osa matkasta kannattaa taittaa lentäen. Esimerkiksi Hanoin ja Saigonin väli on yli 1700 kilometriä ja kestää junalla 34 tuntia (ja bussilla vielä pitempään).

Ihannetapauksessa Vietnamiin kannattaisi tehdä ainakin kaksi matkaa: yksi pohjoiseen ja toinen etelään. Jompaan kumpaan matkaan kannattaa yhdistää vierailu myös Keski-Vietnamissa.

Vietnamin sisäiset lennot

Lentäminen Vietnamin sisällä on edullista, ja voi tulla pitkillä välimatkoilla jopa yöjunaa halvemmaksi. Vietnamin sisäisiä lentoja operoivat Vietnam Airlines ja halpalentoyhtiöt Vietjet ja Jetstar. Vasco lentää lähinnä Con Dao -saarelle.

Kannattaa huomioida, että halpalentoyhtiöiden lennot ovat usein myöhässä. Useimmin ajallaan ovat Vietnam Airlinesin lennot.

Lentoja on paljon suurimpien kaupunkien ja suosituimpien turistikohteiden välillä. Erityisen hyvin lentoja lähtee Ho Chi Minh Citystä eli Saigonista.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Vietnamiin ja vertaa maan sisäisiä lentoja.

Vietnam junalla

Hanoista matkustetaan pohjoiseen Lao Caihin (Sapa) mukavalla yöjunalla. Kuva: Martinho Smart / Shutterstock

Juna on tunnelmallinen tapa matkustaa Vietnamissa. Rautatien varrella maisemat ovat yleensä kauniimmat kuin teiden varsilla. Junan kyydissä ei myöskään tarvitse jännittää bussikuskin reikäpäisiä ohituksia.

Erityisen suosittuja junamatkoja ovat esimerkiksi Hanoi-Hue, Hanoi-Lao Cai (Sapa) ja Saigon-Hoi An.

Junalippu on yksinkertaisinta ostaa suoraan omasta hotellista tai majatalosta. Tällöin majatalo veloittaa palvelumaksun. Hiukan edullisempaa on ostaa lippu rautatieasemalta itse.

Vietnam bussilla

Bussi on kätevä Vietnamissa etenkin lyhyillä muutaman tunnin matkoilla. Seikkailunhaluinen voi matkustaa paikallisbusseissa, joissa tutustuu vietnamilaiseen elämänmenoon.

Helpointa on varata suoraan majatalosta tai matkatoimistosta lippu turistibussiin, joka vie seuraavaan kohteeseen. Kaukovuorojen lippuja voi ostaa myös nettipalveluista (esim Baolau) tai suoraan bussiasemalta.

Monien kohteiden välillä kulkee yöbusseja (sleeper), joiden istumapaikat muistuttavat enemmän sänkyä kuin tuolia. Yöbussilla matkatessa säästää aikaa, mutta toisaalta ottaa riskin: Vietnamin liikenne on vaarallista, auringon laskettua liikkeellä on rattijuoppoja, ja suoraan sanottuna bussikuskien ajotyyli on aivan tarpeeksi pelottavaa jo päiväsaikaan.

Taksit Vietnamissa

Mopotaksin kyydissä Hanoissa. Kuva: Ville Palonen

Taksikyydit ovat Vietnamissa edullisia. Takseissa on mittarit. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kilometrin matka maksaa noin euron.

Jotkut taksit haluavat sopia hinnan etukäteen tai huijaavat käyttämällä peukaloitua mittaria. Kyydin hinta kannattaa olla edes suunnilleen tiedossa, jottei vahingossa maksa kymmenkertaista summaa.

Helpointa ja turvallisinta on pyytää hotellia tai ravintolaa tilaamaan taksi. Saigonissa kannattaa käyttää vain luotettavien Vinasun tai MaiLinh -yhtiöiden takseja.

Lentokenttätaksit kannattaa järjestää hotellin kautta.

Myös skootterit toimivat Vietnamissa takseina. Moottoripyörätaksin kyydissä liikkuminen on nopeaa, edullista ja jännittävää. Kaoottisen liikenteen seassa puikkelehtiminen ei sovi heikkohermoisille, mutta kokemus on takuulla ikimuistoinen.

Vielä muutama vuosi sitten moottoripyörätaksit norkoilivat joutilaan näköisinä kadunkulmissa. Nykyään GrabBike-firman kuskit tunnistaa vihreästä takista ja vihreästä kypärästä.

Lue lisää: Vietnamin taksit

Moottoripyörän vuokraus Vietnamissa

Ziljoonat kukkuroilleen lastatut skootterit ja moottoripyörät saavat Vietnamin liikenteen näyttämään kaoottiselta. Tuntuu kuin vietnamilaisille olisi kehittynyt samanlainen ryhmässä liikkumisen vaisto kuin valtavissa muuttolintuparvissa lentäville linnuille.

Mutta rohkeasti sekaan vain! Moottoripyöräily Vietnamissa voi kuulostaa hullunrohkealta, mutta pienen alkujännityksen jälkeen homma tuntuu ihan turvalliselta. Ei olekaan mikään ihme, että eräs Vietnamin suurimmista seikkailuista on moottoripyöräretki pohjoisen vuoristomaisemissa.

Suosittua on myös vuokrata moottoripyörä Hanoista, ja ajaa koko matka Vietnamin halki Saigoniin (tai toisin päin). 125-kuutioisen skootterin (esim Honda Future) voi vuokrata kymmenellä eurolla päiväksi tai 200 eurolla kuukaudeksi. Pidempää moottoripyöräretkeä varten kannattaa ostaa kunnollinen umpikypärä, joka maksaa 25-30 euroa.

Periaatteessa Vietnamissa pitäisi olla paikallinen ajokortti, mutta käytännössä moottoripyörän voi vuokrata ilmankin. Jos olo on epävarma, pyydä vuokraamolta parin tunnin verran yksityistä ajo-opetusta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi