Bagan-matkaopas

Baganin temppelit Myanmar
Baganin temppelit levittäytyvät kaukaisuuksiin.

Rauniokaupunki Bagan on Myanmarin kuuluisin nähtävyys ja suosituimpia matkakohteita. Tuhannet pagodat nousevat kohti taivasta keskellä kuumaa ja kuivaa Keski-Myanmarin alankoa, Ayeyarwady-joen varrella.

Temppelien rakentaminen alkoi 1000-luvulla ja jatkui kahden ja puolen vuosisadan ajan. Yhteensä temppeleitä nousi yli 10 000. Niistä reilut 2000 on säilynyt jälkipolville.

Vaikka temppelit on rakennettu rauhaa rakastavan Buddhan kunniaksi, on alueen historia julma. Buddhalaisuuden Baganiin tuonut kuningas Anawrahta ei ymmärtänyt mitään buddhalaisuuden ytimestä, vaan aloitti veriset valloitussodat haaliakseen pääkaupunkiinsa mahdollisimman paljon pyhäinjäännöksiä – ja munkkeja.

Veri virtasi jatkossakin. Sukupolvi toisensa jälkeen Baganin kuninkaalliset surmasivat sukulaisiaan vallanhimossaan, ja syntejään sovitellakseen he rakennuttivat yhä uusia temppeleitä.

Myös Burmaa hallinneen sotilasjuntan kenraalit ovat hakeneet Baganin temppeleistä synninpäästöä – temppeleitä restauroimalla he ovat tavoittelleet uskonnollista meriittiä.

Baganin nähtävyydet

Baganin 2000 monumentista suurin osa pienehköjä stupa-torneja, jotka muistuttavat toisiaan. Baganin näyttävimmät monumentit ehtii katsoa läpi vaikka päivässä, mutta Baganiin tutustumiseen kannattaa kuitenkin varata aikaa ainakin kaksi päivää. Niin ehtii rauhassa kiertää syrjäisemmilläkin temppeleillä, joissa on usein paras tunnelma.

Kätevin tapa tutustua Baganin temppeleihin ovat sähköpyörät, joilla huristelee leppoisasti kuumanakin aikana. Myös hevosvankkureilla pääsee ajamaan.

Matkailijavirtojen mukana kaupustelu on kasvanut Baganin temppeleillä. Temppeleiden edustalla maalauksiaan ja lakka-astioita tyrkyttävät kauppiaat voivat välillä raivostuttaa, mutta heistä voi myös saada mainioita oppaita, jotka näyttävät temppelien salattuja hienouksia.

Kauneimmillaan Bagan on, kun sitä ihailee auringonlaskun aikaan: aurinko nousee aamu-usvan läpi ja satojen temppelitornien metsä kohoaa keskeltä kuivaa tasankoa.

Hyvä paikka ihailla auringonnousua on Shwensandaw Paya -temppeli. Temppelitornin laelta avautuvat näkymät ympäri Baganin temppelialuetta.

Baganin temppeleistä suosikkejamme on Dhammayangyi Pahto, jota ei ole kunnostettu pilalle, vaan temppeli on säilyttänyt ikiaikaisen tunnelmansa. Holvi-ikkunat luovat valojen ja varjojen leikkiä mahtaville sisäkäytäville. Temppelissä on salaisia käytäviä, joita näyttämään kannattaa ottaa joku kaupustelijoista oppaaksi.

Ta Tsaaboh on puolestaan syrjäinen temppeli, jolle vie pieni hiekkatie Nyaung U -kylästä. Hiekanpunaisen temppelin huipulla kasvaa villiheinää kuin hullun professorin hiustuppoja. Temppelin sisällä on vanha, kosteuden ja homeen rapauttama Buddha-patsas, jonka vatsasta virnuilee toinen Buddhan-pää.

Keskeisellä paikalla sijaitsevassa, kultakupolisessa Ananda-stupassa mielenkiintoisista on se, että se on edelleen toimiva temppeli, jossa paikalliset käyvät palvomassa. Temppelin sisällä oleva yli yhdeksän metriä korkea tiikkipuinen Buddha näyttää kullatulta Mika Häkkiseltä!

Baganin hotellit

Suurin osa Baganin palveluista kuten hotelleista, majataloista ja ravintoloista on keskittynyt New Baganin pieneen reissaajakylään. Toinen, pienempi majatalokeskittymä on Old Baganissa.

Temppeleihin tutustumisen kannalta ei ole väliä, kummassa päättää asua: myös Old Baganissa asuttaessa tarvitsee alleen kulkupelin temppeleihin tutustumista varten. Jalan ei pitkälle pääse.

Romanttinen, hyvin kohtuuhintainen hotelli varsinkin pariskunnille on Kumudara. Tyylikäs pikkuhotelli sijaitsee omassa rauhassaan lähellä temppeleitä. Hotellilta aukeavat hienot näkymät Baganin temppeleille. Kumudaran uima-altaalla on hyvä kölliä päivän kuumimmat tunnit. Pyörällä pääsee nopeasti niin temppeleille kuin New Baganin ravintoloihin.

Näkymät Baganin temppeleille aukeavat myös viihtyisästä Aye Yar River View Resortista.

Hyvä keskihintaluoka hotelli Baganissa on myös Thande, jonka deluxe-huoneiden verannoilta aukeavat jokinäkymät.

Katso tarjoukset Baganin hotelleihin.

Matka Baganiin

Baganiin on lentoja esimerkiksi Yangonista. Yöbussilla pääsee sekä Inle-järvelle kuin Mandalayhin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!