Mandalay-matkaopas

Mandalay tunnetaan Myanmarin (eli Burman) kulttuuripääkaupunkina ja uskonnollisena keskuksena. Temppeleitä ja purppurakaapuisia munkkeja Mandalayssa riittääkin.

Mandalay oli Burman viimeinen kuninkaallinen pääkaupunki, vuoteen 1885 asti, kunnes britit valloittivat Burman ja siirsivät pääkaupungin rannikon tuntumaan Yangooniin.

Kuninkaallisesta ajasta Mandalayn keskustassa muistuttaa vanha kuninkaallinen palatsi ja lukemattomat temppelit.

Mandalayn nähtävyyksiin kuuluvat myös vanhat rauniokaupungit, jotka edelsivät Mandalayta Burman pääkaupunkeina.

Nykyisin Mandalay on reilun miljoonan asukkaan kaupunki, jossa on säilynyt jäljellä vain vähän historiallista tunnelmaa.

Mandalayn menneisyyden suuruudesta kertovat nykyisin lähinnä kaupungin keskellä oleva vanha kuninkaallinen palatsi ja lukemattomat temppelit, joissa sitten riittääkin ihmeteltävää.

Mandalayn nähtävyydet

Mandalay on temppeleiden kaupunki. Upeita temppeleitä on Mandalayssa vähän joka kulmalla.

Mandalayn temppeleistä tärkein on Mahamuni, jonka viisi metriä korkea Buddha-patsas on Myanmarin kuuluisimpia. Paikalliset uskovat sen olevan yli 2000 vuotta vanha. Patsaaseen on paineltu niin lukematon määrä ohuen ohuita kultalehtiä, että sen pinta näyttää turvonneelta ja ruttuiselta. Vain kasvot kiiltävät – ne kiillotetaan joka aamu kello neljä.

Mahamunin temppelillä soittavien muusikoiden eksoottisessa rytmissä moderni maailma helposti unohtuu. Temppeli itsessään ei ole Mandalayn kauneimpia, mutta väenpaljous tekee Mahamunista yhden kiehtovimmista temppeleistä: kun rentoutuu, istuu paikoilleen ja katselee tovin ympärilleen voi huomata, kuinka eksoottisessa paikassa onkaan, kuin satukirjassa olisi. Ohitse saattaa jopa kävellä punaiseen munkinkaapuun pukeutunut kääpiö.

Mandalayn näkyvin maamerkki on vanha kuninkaallinen palatsi, jota ympäröivät majesteettiset muurit ja vallihauta. Britit tuhosivat muurien sisällä olevan palatsin, ja nyt tilalla on hieman ankea rekonstruktio, käymisen arvoinen kuitenkin. Kuninkaallisen palatsin alue on valtava, eikä sen muureja kannata lähteä kiertämään jalkaisin – jokainen sivu on pari kilometriä pitkä.

Temppelien ja kuninkaallisen palatsin lisäksi Mandalayssa kannattaa käydä Mandalayn torilla. Tunnelma on eksoottinen, aivan toista kuin vaikkapa naapurimaa Thaimaan toreilla: miehet ovat hameissa ja naiset kantavat taakkoja päänsä päällä. Tuotteetkin ovat eksoottisempia: on cheroot-sikareita, monenlaisia kasvinlehtiä, banaanipuun runkoja ja kullattuja kookospähkinöitä uhrilahjoiksi nat-hengille.

Puotien seinillä on demokratia-aktivisti Aung San Suu Kyin kuvia – enää niitä ei tarvitse pitää piilossa niin kuin vielä muutama vuosi sitten.

Vaikka Mandalay on Burman turistikeskuksia, torilla tosiaan huomaa, kuinka pientä matkailu Myanmarissa edelleen on: ventovieraat hymyilevät ja tervehtivät ja matkailija pääsee helposti tutustumaan puotien takahuoneisiin, katsomaan vaikka sitä, miten burmalainen teenlehtisalaatti valmistuu.

Perinteistä elämää voi käydä ihailemassa myös kullanhakkaajan pajassa. Buddhalaisuuteen kuuluu ohuen ohuiden kultalehtien liimaaminen Buddha-patsaisiin. Mandalaysta löytyy vielä paja, jossa kultalehtiä tehdään perinteiseen tapaan miesvoimin moukareilla hakkaamalla kultaa vasten eläinten taljoja. Kiehtovaa! Kysy paikallisilta koordinaatit.

Vanhat pääkaupungit

Mandalaysta kannattaa tehdä päiväretki Mandalayta edeltäneisiin pääkaupunkeihin, jotka ovat raunioina.

Pääkaupungeista kiinnostavin on Ava (tunnetaan myös nimellä Inwa), jonka raunioita kierretään hevoskärryillä. Täällä tulee vääjäämättä hyvälle tuulelle, kun hevonen jolkuttaa maaseudun rauhassa pikkutiellä ja kärry pomppii kuin huvipuistolaite.

Jäljellä on temppelien raunioita ja vähän kaupunginmuuria. Avan päänähtävyys on kuitenkin upea vanha tiikkitemppeli. Miehen sylin levyiset tiikkipilarit ovat korkeita kuin katedraalien marmoripylväät. Temppelin ikiaikaisuus tuo pyhyyden tunnun.

U Bein -tiikkisilta

Komea tiikkisilta kuuluu yleensä samaan päiväkierrokseen kuin vanhat pääkaupungit. Pitkä tiikkisilta, jota pitkin kävelee usein munkkeja, on Burman kuvatuimpia kohteita. Auringon laskiessa sillalla on aikamoinen turistihässäkkä. Parhaiten sillasta nauttiikin, kun sille saapuu varhain aamulla.

Moustache Brothers – Mandalayn suosituin show

Kolmen koomikon muodostama Moustache Brothers nousi maineeseen, kun se rohkeasti vastusti sotilasjunttaa vitsit aseinaan. Kolmikon jäsenet vangittiinkin pariin otteeseen pakkotyöhön.

Esitykset jatkuvat illasta toiseen Moustache Brothersien kotitalolla, vaikka kolmikko on kutistunut kaksikoksi trion kuuluisimman jäsenen kuoltua vanhuuteen.

Vaikka Burma on muuttunut valtavasti muutamassa vuodessa, ovat koomikoiden ohjelma ja vitsit pysyneet samana. Moustache Brothersin esitys on kadottanut terävimmän kärkensä.

Mandalayn hotellit

Mandalayn paras hotelli on tyylikäs ja lähes kuninkaallisen ylellinen Mandalay Hill Resort. Hotellin sijaintikin on viihtyisä Mandalayn kukkulan kupeessa, keskustan vieressä.

Edullinen mutta kiva hotelli on siisti Smart Hotel. Pisteet mukavalle henkilökunnalle.

Mandalay ostokset

Mandalay on hyvä paikka hankkia tuliaiset ja matkamuistot: käsityökauppoja on valtavasti.

Matka Mandalayhin

Mandalayhin on kansainvälisiä lentoja esimerkiksi Bangkokista.

Mandalaysta on hyvät lento- ja bussiyhteydet Burman muihin suosituimpiin matkakohteisiin kuten Inle-järvelle ja Baganin temppeleille.

Elämyksellisesti matkaa voi tehdä myös laivalla (Baganiin) tai junalla (Hsipaw’hun).

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi