Luang Prabang – Aasian kaunein kaupunki

Buddhalaiset munkit keräävät lahjoituksia joka aamu. Luang Prabang, Laos. Kuva: Sinseeho / Shutterstock

Luang Prabang on kauniita vanhoja ranskalaisajan taloja ja rivissä kulkevia oranssikaapuisia munkkeja. Luang Prabang on temppeleiden seesteistä kauneutta. Luang Prabang on matka vanhan ajan Indokiinaan, jossa kahvi on herkullista ja patongit aina rapeita.

Ja kuinka komealla paikalla Luang Prabang sijaitseekaan! Luang Prabangin vanhakaupunki on kasvanut Mekong-joen mutkaan, vehreiden vuorien suojaan.

Laosin kuninkaallisena pääkaupunkina Luang Prabang toimi vuoteen 1975 asti, kunnes kommunistit ottivat Laosissa vallan.

Nykyisin Luang Prabang on Unescon maailmanperintökohde ja yksi Aasian parhaiten säilyneistä vanhoista kaupungeista. Luang Prabangin pienen keskustan katuja reunustavat kauniit ranskalaisajan rakennukset.

Luang Prabang ei syyttä ole Laosin kuuluisin nähtävyys ja Laosin-matkailun kruununjalokivi.

Vaarana on tietenkin se, että jonain päivänä turismi kasvaa Luang Prabangissa liikaa ja paikallinen elämänmeno katoaa majatalojen tilalta.

Niinpä muuankin lehtiartikkeli on jo ehtinyt julistaa: ”Luang Prabangiin on paras matkustaa nyt, ennen kuin kaupunki jää nykyajan moukarin alle.”

Artikkeli on kirjoitettu vuonna 1905.

Luang Prabangin nähtävyydet

Haw Pha Bang -temppeli sijaitsee Kuninkaallisen palatsimuseon alueella. Kuva: lkunl / Shutterstock

Luang Prabangin nähtävyyksistä kuuluisin on oranssipukuisten munkkien aamuinen kierros, jolla he keräävät rukouskulhoihinsa lahjoituksia. Lahjoittajat saavat vastineeksi hyvää karmaa.

Temppeleitä ja luostareita Luang Prabangissa on kymmeniä. Näistä komeimpia on Wat Xiang Thong.

Pakollinen nähtävyys on myös Luang Prabangin vanha Kuninkaallinen palatsi, jonka rakennutti vuonna 1904 ranskalaismielinen kuningas Sisavang Vong (miten ihania laolaiset nimet ovatkaan!). Sama kuningas kunnostautui myös siittämällä 50 lasta. Palatsin yhteydessä olevassa temppelissä säilytetään Phra Bang -patsasta, Laosin pyhintä buddhapatsasta, joka on antanut kaupungille nimensä. Patsas on tosin niin hyvin vartioituna kalterien takana, ettei siitä paljoa näe.

Luang Prabangin retket

Tat Kuang Si -vesiputous Luang Prabangin lähellä. Kuva: WeStudio / Shutterstock

Retkiä Luang Prabangista voi tehdä Kuang Sin -vesiputouksille ja pyhille Pak Ou -luolille, joiden suojissa on tuhansia buddhapatsaita.

Muutaman kilometrin päässä Luang Prabangista on seikkailija Henri Mouhot’n hauta. Parhaiten Mouhot tunnetaan Angkorin temppelien löytäjänä, mutta hän oli myös ensimmäinen eurooppalainen, joka saapui Luang Prabangiin. Mouhot vietti kaupungissa kolme kuukautta tehden tutkimusretkiä ympäristöön, kunnes hän sairastui kovaan kuumeeseen ja kuoli.

Päiväkirjaansa Mouhot kirjasi viimeiset sanansa: ”Anna armoa, oi luojani…”

Luang Prabangin hotellit

Luang Prabang, Laos. Kuva: Torjrtrx / Shutterstock

Yksi Luang Prabangin -loman kohokohdista ovat vanhoihin taloihin kunnostetut tunnelmalliset hotellit. Hotelleista kuuluisimpia on Villa Santi, joka toimii entisessä kuninkaallisessa huvilassa.

Tunnelmallinen hotelli on myös kolmeen vanhaan taloon remontoitu 3 Nagas Boutique Hotel. Yksi taloista toimi aikoinaan kuninkaallisen palatsin jäätelötehtaana.

Katso tarjoukset Luang Prabangin majoitukseen.

Matka Luang Prabangiin

Luang Prabangiin on lentoja niin Bangkokista, Singaporesta kuin Kuala Lumpuristakin. Myös Kambodzhan Seam Reapista eli Angkorin temppelien vierestä on ollut lentoja Luang Prabangiin.

Lue lisää: Laos

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Luang Prabangiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi