Penang-matkaopas

Polkupyöräriksoja Penangin George Townissa. Kuva: Pandech / Shutterstock

Penang on Malesian kiehtovimpia ja monipuolisimpia matkakohteita. Suurin syy matkustaa Penangiin on saaren ihastuttava vanhakaupunki George Town, mutta Penangista löytyy myös hiekkarantoja, viidakkoa ja ostoskeskuksia. Ja tietenkin herkullista ruokaa – Penangin katukeittiöt ovat kuuluisia ympäri Aasiaa.

Mistään pienestä paratiisisaaresta ei ole kyse. Kaikkea muuta. Pisimmillään saarella on mittaa 25 kilometriä, ja asukkaita pitkälle toista miljoonaa. Pitkä silta yhdistää Penangin mantereeseen. Saaren itäpuoli on kaupunkimaista asutuskeskusta, mutta keskiosaa hallitsevat viidakkoiset kukkulat.

Matkalijaa kiinnostavat alueet ovat varsin lähekkäin saaren pohjoisosassa.

Parhaimmillaan Penang on yhdistettynä Langkawin-matkaan: Langkawilla voi nauttia rannoista ja luonnosta, Penangissa kulttuurista ja katuruuasta. Saarten välillä liikkuu kätevästi lautalla, jolla matkan taittaa parissa tunnissa. Yhdessä saaret muodostavat aika täydellisen parivaljakon.

George Town – Penangin paras nähtävyys

penang katutaide
Gearge Townin hauskaa katutaidetta. Kuva: Renato Lorini, Flickr

Penangin paras nähtävyys on George Townin vanhakaupunki, jonka värikkäitä, vanhoja kiinalaistaloja on koristeltu oivaltavalla ja hauskalla katutaiteella. Taiteen ja historian yhdistelmä on hurmaava.

Ympäri kaupunkia on kymmeniä, silmänkääntömäisiä katutaideteoksia, joita bongaamalla tulee tehtyä mukava kaupunkikierros. Tunnelma on kuin valtavassa ulkoilmanäyttelyssä.

Keskustan hotelleilta voi poimia mukaansa kartan, joka johdattaa katutaideteoksille. Teosten perässä kulkiessa tulee käännyttyä pääkaduilta tunnelmallisille sivukujille ja sisäpihoille, joita ei muuten välttämättä huomaisi.

Kauniita George Townin vanhat kiinalaistalot olisivat toki muutenkin. Katutaiteen henkeen sopivasti kaupunkia ei ole puunattu liiaksi, vaan jäljellä on sopiva annos ajan patinaa ja rappioromantiikkaa.

Kaupungin arkkitehtuuri muistuttaa 1800-luvun alkuvuosista, kun Penang oli brittien tärkeimpiä satamia Aasiassa ennen Singaporen perustamista. Niihin aikoihin Penangin kenraalikuvernööri Sir George Leith totesi George Townista: ”Maailmassa on tuskin toista yhtä pientä paikkaa, jossa yhtä monenlaiset erilaiset ihmiset kohtaisivat, ja jossa puhuttaisiin yhtä monia kieliä.”

Kulttuurien kohtaamisesta syntyi peranakan-kulttuuri, kun Kiinasta muuttaneet miehet menivät naimisiin malesialaisten naisten kanssa. Peranakan-kulttuuriin voi tutustua Pinang Peranakan Mansionissa.

Nähtävyydestä käy myös upea, indigonsininen Cheong Fatt Tze Mansion, joka toimii sekä pienenä boutique-hotellina että museona. Talon alkuperäinen omistaja oli satumaisen rikas kiinalainen liikemies, jota tavattiin kutsua Idän Rockefelleriksi. Edullisimmillaan pikkuhotellista voi saada huoneen jopa reilulla satasella.

Kulttuurista ja katuruuasta kiinnostuneelle George Townin keskusta onkin paras paikka yöpyä Penangissa. Katukeittiöitä on melkein joka kulmalla ja tarjolla on myös edullista majoitusta kuten tunnelmallisessa vanhassa talossa sijaitseva Old Penang Guesthouse (huoneet noin 30 euroa).

Mainio keskihintainen boutique-hotelli on puolestaan Campbell House.

Batu Ferringhi – Penangin rantakohde

Kelluva moskeija Tanjung Bungahin rannalla Penangissa. Kuva: GlebSStock / Shutterstock

Penangin kuuluisin rantakohde on Batu Ferringhi, jonne on Georgetownista noin puolen tunnin ajomatka. Ranta ei ole Malesian parhaasta päästä – meri on usein varsin sameaa – mutta Batu Ferringhi sopii mainiosti rantakävelyihin ja lekotteluun hotellin altaalla.

Rannalla on useita yllättävänkin kohtuuhintaisia luksushotelleja, kuten Shangri-La’s Rasa Sayang Resort & Spa, joiden kauniilla allasalueilla lekotellessa unohtuu Batu Ferringhin keskinkertaisuus.

Perheille puolestaan erityisen hyvä hotelli on rokkiteemainen Hard Rock Hotel Penang, jossa on panostettu etenkin lasten viihtyvyyteen.

Batu Ferringhin ja George Townin väliin mahtuu toinenkin ranta, suosiotaan nostattava Tanjung Bungah, jonka päätä koristaa Kelluva moskeija. Tangjung Bungahin hotellit tapaavat olla edullisempia kuin Batu Ferringhillä.

Monkey Beach – Penangin ”salainen” ranta

Luonnonläheisempää rantatunnelmaa löytää Monkey Beachilta, joka sijaitsee Penangin kansallispuiston alueella aivan saaren luoteiskärjessä. Rannalla on apinoita ja muutama ravintolakoju. Perille pääsee veneellä tai patikoimalla.

Escape Theme Park ja maailman pisin vesiliukumäki

Batu Ferringhin lähellä sijaitsee vesi- ja huvipuisto Escape Theme Park, yksi Penangin uusimmista nähtävyyksistä, jossa voi laskea alas maailman pisintä vesiliukumäkeä. Pituutta liulla on hurjat 1111 metriä.

Penang Hill (Bukit Bendera) – viidakkoelämyksiä

Luonnonhelmaan Penangissa pääsee nousemalla viidakon peittämälle Penang Hill -kukkulalle, jonka paikallinen nimi on Bukit Bendera. 800 metriä korkealle kukkulalle vievä kaksi kilometriä pitkä köysirata on Aasian pisimpiä. Takaisin voi patikoida pitkin viidakkoista polkua.

Kukkulan laella on näköalapaikka, jonka modernin sky walk -näköalaterassi kiertää täyden ympyrän. Luonnonläheisemmän elämyksen löytää korotetulta Langur Way Canopy walk -riippusillalta, jota pitkin voi kävellä viidakon latvustossa. Nimensä se on saanut viidakossa eläviltä languuriapinoilta.

Vauhdikkaan elämyksen tarjoaa zip-line-rata Flight of the Colugo.

Penang Hillin kaapelirata-asemalle on Georgetownista vain reilun vartin ajomatka.

Kek Lok Sin – Penangin suurin temppeli

Kek Lok Si on valtava, kiinalaistyylinen temppeli Penangin saarella. Kuva: Aaabbbccc / Shutterstock

Penang Hillille vievän köysirata-aseman lähistöllä on toinenkin nähtävyys, suuri kiinalaistemppeli Kek Lok Sin, jonne pääsee hissillä katsomaan pientä pääsymaksua vastaan valtavan kokoista armon jumalattaren, Kuan Yinin, patsasta.

Gurney Drive – ostoksia ja katuruokaa

Gurney Drive -rantapromenadi on suosittu illallispaikka Penangissa. Kuva: Pandech / Shutterstock

Penangin shoppailun ja herkuttelun keskus on rantapromenadi Gurney Drive, jonka jokailtaiset ruokamarkkinat ovat saaren legendaarisin paikka herkutella. Ruokakojuja on parhaimmillaan rinta rinnan yli sata.

Maistat ainakin Malesian kansallisruokaa, laksa-keittoa, joka on maustettu monenlaisilla yrteillä. Sen tuoksun tunnistaa jo kaukaa. Maku on samaan aikaan hapan, makea ja mausteinen. Tottumattoman tuoksu voi tyrmätä, mutta kokeneen se kellistää.

Gurney Driven varrella sijaitsevat myös suuret ostoskeskukset Gurney Paragon Mall ja Gurney Plaza.

Penangin hotellit

Chulia Street on reppureissaajien suosikkikatu Penangissa. Kuva: Alan Tan Photography / Shutterstock

Penangin legendaarisin hotelli on Eastern & Oriental, jonka perustivat samaiset armenialaiset Sarkiesin veljekset, jotka avasivat myöhemmin Singaporeen maailmankuulun Raffles-hotellin. Parin sadan euron hintainen luksushotelli sijaitsee meren rannalla aivan Georgetownin vanhan kaupungin kupeessa.

Hotellin vanhassa siivessä on siirtomaa-ajan tunnelmaa, uudessa 15-kerroksisessa siivessä taas ihana infinity pool.

Katso tarjoukset Penangin hotelleihin.

Matka Penangiin

Penang katutaidetta
Penangiin kannattaa matkustaa katutaidetta ihailemaan. Kuva: Phalinn Ooi, Flickr

Penangiin on edullisia lentoja Kuala Lumpurista ja ympäri Malesiaa. Penangista on helppo jatkaa lentäen matkaa myös Borneolle.

Langkawille pääsee puolestaan kätevästi Penangista lautalla. Jos aiot yhdistää matkalla Penangin ja Langkawin, varaa enemmän aikaa Langkawilla rentoutumiseen – Penangin nähtävyydet ehtii kokea muutamassa päivässä.

Penangiin voi myös ajaa: silta yhdistää saaren mantereeseen. Matkaa Kuala Lumpurista Penangiin on alle 400 kilometriä.

Katso lentotarjoukset Penangiin.

Penang kokemuksia

Penangin kokemuksia kertoi saarella pariin otteeseen vieraillut matkailutoimittaja Antti Helin. Kerro omia kokemuksia Penangista – mitä itse tykkäsit ja kummassa sinä suosittelisit asumaan, Georgetownissa vai Batu Ferringhin rannalla?

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi