Penang-matkaopas

Polkupyöräriksoja Penangin George Townissa. Kuva: Pandech / Shutterstock

Penang on Malesian kiehtovimpia ja monipuolisimpia matkakohteita. Suurin syy matkustaa Penangiin on saaren ihastuttava vanhakaupunki George Town, mutta Penangista löytyy myös hiekkarantoja, viidakkoa ja ostoskeskuksia. Ja tietenkin herkullista ruokaa – Penangin katukeittiöt ovat kuuluisia ympäri Aasiaa.

Mistään pienestä paratiisisaaresta ei ole kyse. Kaikkea muuta. Pisimmillään saarella on mittaa 25 kilometriä, ja asukkaita pitkälle toista miljoonaa. Pitkä silta yhdistää Penangin mantereeseen. Saaren itäpuoli on kaupunkimaista asutuskeskusta, mutta keskiosaa hallitsevat viidakkoiset kukkulat.

Parhaimmillaan Penang on yhdistettynä Langkawin-matkaan: Langkawilla voi nauttia rannoista ja luonnosta, Penangissa kulttuurista ja ruuasta. Saarten välillä liikkuu kätevästi lautalla, jolla matkan taittaa parissa tunnissa. Yhdessä saaret muodostavat aika täydellisen parivaljakon.

Penangin nähtävyydet

Kek Lok Si on valtava, kiinalaistyylinen temppeli Penangin saarella Malesiassa. Kuva: Aaabbbccc / Shutterstock

Penangin paras nähtävyys on George Townin vanhakaupunki (lue lisää alta), jonka värikkäitä vanhoja kiinalaistaloja on koristeltu oivaltavalla ja hauskalla katutaiteella. Taiteen ja historian yhdistelmä on hurmaava. Tunnelma on kuin valtavassa ulkoilmanäyttelyssä.

Myös George Townin historialliset hotellit ovat aikamoisia nähtävyyksiä. Komein on Eastern & Oriental, jonka perustivat samaiset armenialaiset Sarkiesin veljekset, jotka avasivat myöhemmin Singaporeen legendaarisen Raffles-hotellin.

Upea on myös indigonsininen Cheong Fatt Tze Mansion, joka toimii sekä pienenä boutique-hotellina että museona. Talon alkuperäinen omistaja oli satumaisen rikas kiinalainen liikemies, jota tavattiin kutsua Idän Rockefelleriksi.

George Townin ulkopuolella Penangin nähtävyyksiin kuuluu 800 metriä korkea näköalapaikka Penang Hill, jolle vievä kaksi kilometriä pitkä köysirata on Aasian pisimpiä. Takaisin voi patikoida pitkin viidakkoista polkua.

Kek Lok Sin on suuri kiinalaistemppeli, josta pääsee hissillä katsomaan pientä pääsymaksua vastaan valtavan kokoista armon jumalattaren, Kuan Yinin, patsasta.

Näiden lisäksi Penangissa on perhostarhaa ja monenlaista muuta nähtävää.

George Town – katutaiteen kaupunki

penang katutaide
Gearge Townin hauskaa katutaidetta. Kuva: Renato Lorini, Flickr

Että George Town osaakin olla hauska kaupunki. Ympäri kaupunkia on kymmeniä, silmänkääntömäisiä katutaideteoksia, joita bongaamalla tulee tehtyä mukava kaupunkikierros.

Hotelleilta voi poimia mukaansa kartan, joka johdattaa keskustan katutaideteoksille. Teosten perässä kulkiessa tulee käännyttyä pääkaduilta tunnelmallisille sivukujille ja sisäpihoille, joita ei muuten välttämättä huomaisi.

Kauniita George Townin vanhat, värikkäät ja koristeelliset kiinalaistalot olisivat toki muutenkin. Katutaiteen henkeen sopivasti kaupunkia ei ole puunattu liiaksi, vaan jäljellä on sopiva annos ajan patinaa ja rappioromantiikkaa.

Katutaiteen elävöittämä George Town elää nyt uutta kulta-aikaansa. Se ensimmäinen oli 1800-luvun alkuvuosina, kun Penang oli brittien tärkeimpiä satamia Aasiassa ennen Singaporen perustamista.

Niihin aikoihin Penangin kenraalikuvernööri Sir George Leith totesi George Townista: ”Maailmassa on tuskin toista yhtä pientä paikkaa, jossa yhtä monenlaiset erilaiset ihmiset kohtaisivat, ja jossa puhuttaisiin yhtä monia kieliä”,

Kulttuurien rikkaudesta muistuttaa esimerkiksi Harmony Street, jolla on vierekkäin moskeija, hindutemppeli ja kirkko.

Kulttuurien kohtaamisesta syntyi puolestaan peranakan-kulttuuri, kun Kiinasta muuttaneet miehet menivät naimisiin malesialaisten naisten kanssa. Peranakan-kulttuuriin voi tutustua Pinang Peranakan Mansionissa.

Vanhan kaupungin tarinoihin voi tutustua myös Penang Heritage Trustin kierroksilla.

George Townin vilkkainta osaa on värikäs ja äänekäs Pikku-Intia, jossa tunnelma on kuin Mumbain markkinoilla.

Penangin rannat – Batu Ferringhi ja Monkey Beach

Kelluva moskeija Tanjung Bungahin rannalla Penangissa. Kuva: GlebSStock / Shutterstock

Penangin kuuluisin ranta on Batu Ferringhi, jolla on useita luksushotelleja. Ranta ei ole Malesian parhaasta päästä –meri on usein varsin sameaa – mutta Batu Ferringhi sopii mainiosti rantakävelyihin ja lekotteluun hotellin altaalla. Batu Ferringhin keskinkertaisuuskin unohtuu ihanassa ja romanttisessa Shangri-La’s Rasa Sayang Resort & Spa:ssa, josta huoneen voi usein saada noin 150 eurolla. Perheille puolestaan erityisen hyvä hotelli on Hard Rock Hotel Penang.

Penangin pohjoisreunalla sijaitsevasta Batu Ferringhistä on reilun kymmenen kilometrin matka George Towniin.

Batu Ferringhin ja George Townin väliin mahtuu toinenkin ranta, suosiotaan nostattava Tanjung Bungah, jonka päätä koristaa Kelluva moskeija. Tangjung Bungahin hotellit tapaavat olla edullisempia kuin Batu Ferringhillä.

Luonnonläheisempää rantatunnelmaa löytää Monkey Beachilta, joka sijaitsee Penangin pikkuruisessa kansallispuistossa aivan saaren luoteiskulmassa. Rannalla on apinoita ja pieni ravintola. Perille pääsee veneellä tai patikoimalla.

Penangin ruokakierrokset

Voit varata kätevästi netistä Penangin opastetut katuruokakierrokset.

Penangin yöelämä

Penangin yöelämä on vauhdikasta ja keskittynyt suurille klubeille, joissa käy soittamassa dj:tä ympäri Aasiaa. Penangin yöelämään tutustuminen kannattaa aloittaa klassikkopaikasta, Slippery Senoritasista, joka sijaitsee vanhankaupungin kupeessa. Tyylikkäällä ja vauhdikkaalla klubilla voi muun muassa bongata erittäin hyviä borneolaisia livebändejä soittamaamassa cover-hittejä hip hopista rokkiin. Pöydillä tanssiminenkaan ei ole tavatonta.

Penangin ostokset

Penangissa riittää ostoskeskuksia. Viihtyisimpiä on Gurney Paragon Mall ja suurimpia vieressä sijaitseva Gurney Plaza. Molemmat sijaitsevat Gurney Drivellä lähellä rantakadun katukeittiökeskusta, Gurney Drive Hawker Centreä.

Penangin suurin ostoskeskus on Queensbay Mall, joka sijaitsee lähellä mantereelle johtavaa siltaa.

Penangin hotellit

Chulia Street on reppureissaajien suosikkikatu Penangissa. Kuva: Alan Tan Photography / Shutterstock

Kulttuurista ja katuruuasta kiinnostuneen kannattaa yöpyä George Townin keskustassa, josta löytyy sopiva majapaikka jokaiselle kukkarolle.

Edullisista hotelleista kiiteltyjä ovat Hutton Lodge ja Old Penang Guesthouse (huoneet noin 20 euroa). Ihania keskihintaisia boutique-hotelleja ovat esimerkiksi Chulia Mansion (30-40 euroa) ja Campbell House.

Georgetownin paras hotelli on legendaarinen Eastern & Oriental Hotel, joka sijaitsee meren rannalla aivan vanhan kaupungin kupeessa. Hotellin vanhassa siivessä on siirtomaa-ajan tunnelmaa, uudessa 15-kerroksisessa siivessä taas ihana infinity pool.

Katso tarjoukset Penangin hotelleihin.

Penangin ravintolat

Gurney Drive -rantapromenadi on suosittu illallispaikka Penangissa. Kuva: Pandech / Shutterstock

Penangin suurin kaupunki Georgetown on täynnä katukeittiöitä: sellaista korttelia ei taida löytyäkään, jonka kulmalla joku ei kokkaisi jotain pienessä ruokakärryssään.

Eniten katukeittiöitä on iltaisin meren ääressä Gurney Drivellä – parhaimmillaan yli sata kojua rinta rinnan.

Penangissa pitää maistaa ainakin Malesian kansallisruokaa, laksa-keittoa, joka on maustettu monenlaisilla yrteillä. Sen tuoksun tunnistaa jo kaukaa. Malesialainen laksa-keitto on samaan aikaan hapan, makea ja mausteinen. Tottumattoman tuoksu voi tyrmätä, mutta kokeneen se kellistää.

Myös katukeittiöiden kiertämistä varten on hotelleissa tarjolla ilmaisia karttoja.

Matka Penangiin

Penang katutaidetta
Penangiin kannattaa matkustaa katutaidetta ihailemaan. Kuva: Phalinn Ooi, Flickr

Penangiin on edullisia lentoja Kuala Lumpurista ja ympäri Malesiaa. Penangista on helppo jatkaa lentäen matkaa vaikka Borneolle. Katso lentotarjoukset Penangiin.

Langkawille pääsee puolestaan kätevästi Penangista lautalla.

Penangiin voi myös ajaa: silta yhdistää saaren mantereeseen. Matkaa Kuala Lumpurista Penangiin on alle 400 kilometriä.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi