Koh Rong – Kambodžan paratiisisaari

Koh Rong Kambodza
Coconut Beach on saaren näteimpiä rantoja. Kuva: Taylor Simpson / Unsplash

Valkoista hiekkaa ja minttumaidon väristä merta. Sellaisia ovat Koh Rongin rannat. Kambodzhan toiseksi suurin saari yllättää kauneudellaan ja luonnontilallaan. Saarta ympäröivät koralliriutat.

Koh Rongille kannattaa matkata Sihanoukvillestä jo siksi, että saarelta puuttuvat mantereen rantojen varjopuolet: kaupustelijat, kerjäläiset ja taskuvarkaat.

Hetkittäin Koh Rongin rannat tuovat mieleen Thaimaan Andamaanienmeren saaret – vuosikausia sitten.

Koh Rongille kannattaa suunnata juuri nyt, jos haluaa kokea sen rauhallisena ja nauttia saaren ”salaisista” autiorannoista – kovin kauaa ne eivät enää ole autioita. Suuren rahan sijoittajilla on suuret suunnitelmat saaren kehittämiseen: isoja hotellikomplekseja, golfkenttä, ostoskeskus ja lentokenttä.

Vielä suunnitelmia ei ole kuitenkaan lähdetty toteuttamaan, vaikka niistä on jo puhuttu vuosikaudet.

Koh Rongin rannat

Koh Rongilla on useita rantoja, joita on alettu kehitää vasta hiljalleen. Sisäosat ovat viidakon ja satunnaisten kumipuuviljelmien peitossa.

Saaren parhaat rannat ovat länsipuolella. Itäpuolellakin on rantoja ja hotelleja, mutta niillä on suurempi vuorovesivaihtelu eikä meri ole yhtä turkoosia.

Saarelle on vedetty uudet, kohtuulliset tiet, joita pitkin Koh Rongia voi kiertää skootterilla. Sellaisen vuokraaminen on tosin varsin tyyristä, 20 USD/päivä.

Koh Toch – saaren pääranta

Sihanoukvillesta Koh Rongille matkaavat veneet pysähtyvät yleensä saaren eteläkärjessä sijaitsevan Koh Toch -rannan satamalaitureihin. Koh Tochista onkin kehittynyt saaren vilkkain rantakylä, jossa on suurin osa Koh Rongin majataloista, ravintoloista ja baareista. Alueella on rantabileet joka yö. Aamut nukutaan.

Saareen tutustuminen kannattaa aloittaa täältä, viettää vaikka pari yötä ja käydä katsomassa, mitä tykkää muista rannoista.

Mukava majatalo on Sweet Jungle Bungalows, joka sijaitsee muutaman minuutin kävelyn päässä rannan humusta viidakon rauhassa laitureilta lähtevän tien varrella.

Jos taas haluaa asua rannalla, Paradise Bungalows sijaitsee mukavalla paikalla rannan hieman rauhallisemmassa osassa.

Long Set Beach

Heti Koh Tochin pohjoispuolella, niemen takana, on Long Set Beach, yksi saaren kauneimmista rannoista. Tänne voi kävellä Koh Tochin reunalta noin vartissa.

Long Set Beach on hyvä vaihtoehto Koh Tochille – hieman rauhallisempi muttei kuitenkaan liian uneliaskaan. Rannan suosikkipaikkoja on Reef on the Beach, jossa on monenhintaista majoitusta edullisista dormissängyistä telttoihin ja kalliisiin huoneisiin.

Sok San Beach – Koh Rongin pisin ranta

Saaren länsipuolella on puolestaan seitsemän kilometriä pitkä Sok San Beach. Unenomaisen pitkällä, valkohiekkaisella rannalla on siellä täällä majoitusta, muttei oikein varsinaista keskustaa.

Rannan keskivaiheilla sijaitsee viihtyisä majatalo, mukavan Daran pitämä Soksan Natura Beach.

Tälle rannalle tullaan todennäköisesti rakentamaan tulevaisuudessa luksusresortteja – mallia näyttää pool villoista koostuva, härskin kallis The Royal Sands Koh Rong.

Coconut Beach – mukavien majatalojen ranta

Pienehkö Coconut Beach on saaren itäpuolen kaunein ranta – kauneudeltaan tämä muistuttaa pikemminkin länsipuolen rantoja. Tännekin pääsee nykyisin tietä pitkin.

Rannalla on muutama majatalo kuten Coconut Beach Bungalows ja Bunnan Bungalows , jotka molemmat kuuluvat saaren edullisimpiin ja mukavimpiin majapaikkoihin.

Koh Thansour – tänne pääsee vain veneellä

Saaren luoteisosassa on vielä yksi ranta, Koh Thansour, jolle pääsee vain veneellä. Rannalla on muutama, kallimman puoleinen majatalo kuten Mafiya’s Resort.

Naapurisaari Koh Rong Samloem

Neljä kilometriä Koh Rongista etelään on naapurisaari Koh Rong Samloem, joka on Koh Rongia pienempi ja vieläkin rauhaisampi. Jokunen majatalo löytyy saaren päärannalta Saracen Beachilta.

Koh Rong Samloemilla pääsee käymään päiväseltään Sihanoukvillesta myös The Party Boat -risteilyllä. Ei huolta: risteily ei ole yhtä railakas kuin nimi voisi antaa ymmärtää, vaan yleensä aika leppoisana pidetty kokemus.

Koh Rongin hotellit ja majoitus

Ylellisin – ja kuuluisin – hotelli on Song Saa Resort, joka sijaitsee omalla pikku saarellaan Koh Rongin edustalla.

Viime vuosina saarelle on avattu muitakin tasokkaampia hotelleja. Suurin osa majoituksesta on silti edelleen mallia mallia reppureissaaja. Majatalojen hintataso on tosin noussut saaren suosion myötä. Moni majatalo vuokraa myös telttoja.

Majatalot saavat sähkönsä generaattoreista, ja vesi on saarella niukassa, joten suurin osa kylpyhuoneista toimii paljuilla.

Katso tarjoukset Koh Rongin majapaikkoihin.

Tekemistä

Saarella voi viettää mukavia rantapäiviä snorklaten ja hiljaisuudesta sekä luonnosta nauttien. Myös kalastus on mahdollista. Suurin osa majataloista vuokraa snorklausvarusteita. Saarella toimii myös sukelluskoulu.

Hyvä tietää

Pankkiautomaatteja ei ole. Eikä varmasti tule vielä pitkään aikaan.

Matkalukemiseksi kannattaa ottaa mukaan Marco Kososen matkakirja Rock’n’Roll Suicide Bar, joka kertoo, kuinka suomalainen kirjailija-baarimikko perusti saaren ensimmäisen rantabaarin ennen kuin kukaan oli saaresta vielä kuullutkaan.

Saaren rauhallisimmilla rannoilla on hiekkakärpäsiä, jotka aiheuttavat kutisevia puremia.

Sadekausi kestää maaliskuulta lokakuulle.

Matka

Koh Rongille pääsee Sihanoukvillestä päivittäin laivalla. Tarkista aikataulut paikan päältä Sihanoukvillen majataloista ja matkatoimistoista.

Koh Rong kokemuksia

Artikkelin on kirjoittanut Saritta Duhamel, jolla on 10 vuoden kokemus matkailusta Kaakkois-Aasiassa. Kerro omia kokemuksiasi Koh Rongista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!