
Phnom Penhillä on karun kiehtova maine: Kambodžan pääkaupunki oli pitkään rähjäinen laittomuuksien tyyssija. Ne ajat ovat kuitenkin pääosin takana: juuri nyt Phnom Penh elää luovassa muutostilassa. Keskustan vilskeestä voi hengähtää tunnelmallisissa kahviloissa, joita on avattu vanhoihin rakennuksiin.
Phnom Penh on jo useamman vuoden käynyt läpi kasvojenkohotusta. Yleisilmettä siistitään, uusia kauppakeskuksia avataan ja vanhoja siirtomaa-ajan rakennuksia kunnostetaan – mutta myös valitettavasti tuhotaan uudisrakennusten tieltä.
Tehtävää riittää. Punakhmerit tyhjensivät Phnom Penhin asukkaista 1970-luvulla, ja siitä tuli kolmen vuoden ajaksi aavekaupunki. Historialtaan Phnom Penh onkin Kaakkois-Aasian traagisin kaupunki.
Kun punakhmerit vihdoin kukistettiin, täyttyi kaupunki ikänsä maalla eläneistä ihmisistä. Phnom Penhin sivukaduilla eletäänkin edelleen kuin maalla. Ruoka valmistetaan takapihalla, roskat poltetaan nuotiolla ja pyykit kuivatetaan kadunvarressa.
Phnom Penh on täynnä uskoa tulevaan. Joka vuosi Phnom Penh muistuttaa aina aavistuksen enemmän kultaista vuosikymmentään 1960-lukua, jolloin rokkiskenestään tunnettu, taidetta ja kulttuuria sykkivä Phnom Penh oli Aasian coolein kaupunki.
Kambodža kehittyy kovaa vauhtia, ja pääkaupunki Phnom Penh paras matkakohde maan nykypäivän kokemiseen.
Phnom Penhin nähtävyydet

Phnom Penhin nähtävyyksissä kohtaavat khmer-kulttuurin mennyt loisto ja punakhmerien julma aika. Jälkimmäisestä kertovat Tuol Slengin vankilamuseo ja Kuoleman kentät; Khmerien loisteliasta menneisyyttä kannattaa puolestaan käydä ihailemassa kansallismuseossa ja kuninkaallisessa palatsissa.
Alla kerrotaan tarkemmin Phnom Penhin nähtävyyksistä.
Kirjeenvaihtajien klubi FCC ja Phnom Penhin rantabulevardi
Phnom Penhin sydän sykkii Tonlé Sap -joen eläväisellä rantabulevardilla, jonne kaupungin asukkaat tulevat auringonlaskun aikaan viettämään iltaa. Yhdet pelaavat jalkapalloa, toiset harrastavat aerobicia.
Jokiveneet lipuvat kaikessa rauhassa, ja kalastajat setvivät verkkojaan auringon kimaltaessa kultaisena verkkoihin tarttuneista pisaroista.
Rantabulevardin kiintopisteitä on Phnom Penhin ravintolaklassikko, Foreign Correspondence Club, jossa punakhmerien kukistumista seuranneet ulkomaankirjeenvaihtajat tapasivat istua iltaa. FCC piti ovensa auki läpi Kambodzhan 1990-luvun melskeiden, jolloin moni muu baari lopetti toimintansa kokonaan.
Kambodžan kansallismuseo – koe Angkorin ajan loisto

FCC:n kulmalta kun pari korttelia sisämaahan, saapuu Kambodžan kansallismuseoon, jonka upeat patsaat kertovat ajasta, jolloin khmerien mahtava Angkorin valtakunta hallitsi suurta osaa nykyisestä Kaakkois-Aasiasta.
Iltaisin kansallismuseon pihalla järjestetään perinteisiä tanssiesityksiä.
Kansallismuseon vieressä on ihania käsityökauppoja ja gallerioita.
Kuninkaallinen palatsi, Hopeapagodi ja ravintolakatu 240
Heti kansallismuseon vieressä on komea Kuninkaallinen palatsi, jonka osana olevan Hopeapagodin lattiaa peittää 5000 hopealaattaa.
Kuninkaallisen palatsin vierestä, eteläpuolelta, kulkee Phnom Penhin trendikkäin katu, numero 240, jolla paljon kahviloita, ravintoloita ja katutaidetta.
Central Market – Phnom Penhin komea kauppahalli
Phnom Penhin komeimpia rakennuksia Ranskan siirtomaa-ajalta on art deco -tyylinen kauppahalli Central Market. Nerokas kupoli kierrättää ilmaa ja pitää kauppahallin kohtuullisen viileänä jopa keskipäivällä.
Tarjolla on kaikkea mahdollista perinteisistä krama-huiveista kultaan, elektroniikkaan – ja syötäviin hämähäkkeihin.
Russian Market ja Phnom Penhin trendikkäimmät korttelit
Toinen klassinen ostospaikka on kauppahallista nähden keskustan toisella laidalla sijaitseva Russian Market eli Phsar Toul Tom Poung, jonka labyrinttimaisilla käytävillä on tarjolla kaikkea silkistä autojen varaosiin.
Parasta Russian Marketissa ovat kuitenkin lähikorttelit, joista on kehkeytynyt Phnom Penhin hipsterikeskittymä.
”Venäläisten markkinoiden” vilskettä voi ihailla ylhäältä päin Sundown Social Club -ravintolasta ja iltaa jatkaa salakapakkahenkisessä cocktail-baarissa Long After Dark.
Täältä löytyy tietysti myös vegaaniravintola Vibe – ja monta muuta viihtyisää istuskelupaikkaa.
Russian Marktein hipsterikortteleiden sydämessä pääsee asumaan viihtyisästi Bouble Leaf Boutique Hotelissa.
Vankilamuseo Tuol Sleng

Kambodžan traagisesta historiasta muistuttaa Phnom Penhin keskustassa vankilamuseo Tuol Sleng (tunnetaan myös nimellä S-21), entinen koulu, jossa punakhmerit kiduttivat poliittisia vankeja.
Choeung Ek eli päiväretki Kuoleman kentille
Koskettava nähtävyys on myös kaupungin ulkopuolella sijaitseva punkhmerien uhrien joukkohautausmaa Choeung Ek, joka tunnetaan myös nimellä Killing Fields. 8000 uhrin pääkallosta on kasattu muistomerkki.
Phnom Penhin yöelämä

Iltaelämä on vilkasta Phnom Penhin hämyisissä baareissa. Upeat näkymät avautuvat Sora Skybarista läheltä Central Marketia.
Suosittua illanvietettä on myös mennä katsomaan thainyrkkeilyä, ei kun siis, khmer-nyrkkeilyä.
Phnom Penhin yön synkempään puolen voi tutustua suomalaisessa dokumenttielokuvassa Lost Boys.
Phnom Penhin hotellit
Phnom Penhin legendaarisin hotelli on Raffles Hotel Le Royal. Vuonna 1929 avatussa hotellissa yöpyi myös Charlie Chaplin Kaakkois-Aasian-matkallaan, kun koomikkojen kuningas kävi tutustumassa Angkorin temppeleihin.
Tasoonsa nähden edullinen Boutique-hotelli Plantation toimii puolestaan tyylikkäässä 1960-luvun rakennuksessa. Sijaintikin on mainio aivan keskustan sykkeessä Kuninkaallisen palatsin takana.
Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja.
Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!