Millaista on khmer-nyrkkeily?

Kambodza_Palonen_03

Khmerejä kismittää että heidän nyrkkeilytaitoaan kutsutaan maailmalla thainyrkkeilyksi.

Teksti ja kuva Ville Palonen

Song Saran silmistä paistaa pelko. Hän väistää vain vaivoin päähänsä tähdätyn potkun. Yleisö mylväisee, ja käärmeenlumousmusiikilta kuulostavan soiton tempo kiihtyy.

Ottelijoiden nyrkit huojuvat ilmassa musiikin tahdissa kuin kobrat – valmiina iskemään.

Kiistelyä siitä, mistä Kaakkois-Aasian maasta muay thaiksi tai thainyrkkeilyksi kutsuttu potkunyrkkeily on lähtöisin, voi jatkaa loputtomiin.

Kambodzhalla on kuitenkin puolellaan kunnioitusta herättävää todistusaineistoa taistelulajin alkuperästä: nyrkkeilijähahmot, jotka on veistetty Angkorin temppelialueen seinäkaiverruksiin.

Khmerit taistelivat Angkorin valtakunnan naapurikansoja vastaan kaikin mahdollisin keinoin, myös paljain käsin.

Nykypäivänä otteluiden tunnelma on lumoava: ruumissaatoissa soitettava musiikki soi, ja ottelijat tanssivat sen tahdissa ennen matsia ja sen aikanakin. Musiikin tempo kiihtyy ottelun tapahtumien mukana.

Vaikka khmer-nyrkkeily saattaa lajia tuntemattomalle näyttää laiskalta touhulta, välillä ottelijan jalka heilahtaa salamannopeaa potkuun.

Kehän nurkassa istuva Song Sara hengittää raskaasti silmät kiinni puristettuina. Avustaja kaataa hänen päälleen vettä, toinen yrittää turhaan tyrehdyttää silmäkulman haavaa.

Verta tippuu lattialle, kun valkoiseen minihameeseen pukeutunut tyttö kävelee ohitse kannatellen kolmannen erän alkamisesta kertovaa kylttiä. Song Sara kompuroi pystyyn, ja hautajaismusiikki alkaa soida uudestaan.

Khmer-nyrkkeilyä (”kun boran”) näkee isoilla ja pienillä stadioneilla ympäri Kambodzhaa. Paras paikka katsoa otteluita on pääkaupunki Phnom Penh.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!