Peru-opas

Machu Picchu, Peru
Machu Picchu on yksi maailman upeimmista näyistä.

Peru on erittäin suosittu matkakohde, ja hyvästä syystä. Edullisesta ja turvallisesta maasta löytyy näkemistä ja tekemistä joka lähtöön. Pari viikkoa on passeli matka-aika Perussa, eikä kuukaudessakaan ehdi pitkästyä.

Perun matkailun kohokohtia ovat Andien alkuperäiskulttuurit ja inkojen rauniot Cuscon ympäristössä sekä Amazonin sademetsän luonto.

Peru-matkaoppaan on kirjoittanut Amazonilla, Patagoniassa ja Galapagossaarilla matkustanut toimittaja-valokuvaaja Ville Palonen.

Peru ja Andien kadonneet sivilisaatiot

Machu Picchu, Peru
Machu Picchun raunioilla.

Koko Etelä-Amerikan kiinnostavimmat kadonneiden sivilisaatioiden jälkeensä jättämät rauniot löytyvät Perusta. Kuuluisin niistä on Machu Picchu, inkojen kadonnut kaupunki.

Kuvankauniille vuorenharjanteelle rakennetun Machu Picchun kivirakennukset saavat paatuneimmankin raunionvihaajan herkistymään. Pelkästään vuoristovaellus legendaarista Inkapolkua pitkin rauniokaupunkiin on riittävä syy matkustaa Peruun.

Perun erikoisin arkeologinen kohde on Nasca. Yli 2000 vuotta sitten elänyt kulttuuri kasasi kivistä jättimäisiä geometrisiä kuvioita alueelle, joka on nykyään autiomaata. Avaruusolioidenkin tekemiksi väitetyt Nascan linjat näkee parhaiten puolen tunnin maisemalennolla.

Siirtomaa-ajan historiaa Cuscossa

Etelä-Amerikan tunnelmallisin siirtomaa-ajan kaupunki, Cusco (kirjoitetaan usein myös Cuzco), on ansaitusti Perun vilkkain turistikeskus. Kaupunki on käytännössä pakollinen pysähdyspaikka matkalla Machu Picchulle.

Vuorenrinteille levittäytyvässä 300 000 asukkaan kaupungissa riittää nähtävää pidemmäksikin aikaa: inkojen ja siirtomaaisäntien arkkitehtuuria yhdisteleviä rakennuksia, käsityötoreja sekä laadukkaita ravintoloita.

Lähellä olevassa Pyhässä Laaksossa (Sacred Valley) on inkalinnoituksia ja ketsua-intiaanien kyliä sekä suosittu Pisacin käsityötori. Paikalliset matkatoimistot järjestävät vaelluksia, maastopyöräilyä ja koskenlaskua. Cuscosta on helppoa jatkaa matkaa Titicaca-järvelle tai Manun kansallispuistoon Amazonille.

Cuzcossa järjestetään juhannuksen aikaan talvipäivänseisausta juhlistava Inti Raymi -festivaali.

Cuscon lumoa lisäävät myös tunnelmalliset hotellit, joista on kunnostettu siirtomaa-ajan taloihin.

Iquitos, portti Amazonin sademetsään

Amazon, Peru

Pienellä kanootilla voi tehdä ikimuistoisen viidakkoretken.

Luontoretki maailman kuuluisimpaan sademetsään Amazoniin on takuuvarmasti unohtumaton kokemus. Perun puolella yksi suosituimmista viidakkoretken aloituspaikoista on Iquitos. Kaupungin lähellä on useita viidakkoleirejä, joilla pääsee tutustumaan sademetsän asukkaisiin: jokidelfiineihin, laiskiaisiin ja kämmenen kokoisiin lintuhämähäkkeihin.

Seikkailullisempi tapa ottaa tuntumaa Amazonin sademetsään on viikon mittainen retki Pacaya-Samirian kansallispuistoon. Piraijoita kuhisevalla sivujoella liikutaan kanootilla ja telttaillaan viidakon sydämessä.

Iquitosiin ei kulje maantietä: ainoa tapa päästä sinne on seilata päiväkaupalla jokea pitkin tai lentää. Puolen miljoonan asukkaan kaupungista löytyvät kaikki tärkeimmät palvelut. Keskusaukion lähistöllä on ravintoloita, matkatoimistoja, pankkiautomaatteja ja majataloja. Belenin eksoottiselta torialueelta voi ostaa viidakossa tarvittavia varusteita kuten kumisaappaat ja sadeviitan.

Shamaanien tajuntaa laajentavat rituaalit

Amazonin syrjäseuduilla shamanismi on vielä voimissaan. Ayahuasca-rituaaleissa tajuntaa laajentavat yrtit auttavat poppamiehiä (ja heidän potilaitaan) ottamaan yhteyden henkimaailmaan. Ayahuascaa pääsee kokeilemaan kaupallisissa retriiteissä sekä mm. Lagunasin pikkukylässä.

Mutta varoituksen sana on paikallaan: trippi voi muuttaa elämän, mutta myös päättää sen. Vuonna 2012 amerikkalainen nuorukainen menehtyi ayahuasca-rituaalin päätteeksi.

Matka Peruun

Amazon, Peru
Amazonin jokilaivojen tunnelma jää mieleen.

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Peruun. Usein menopaluulipun Limaan Cuscoon tai Iquitosiin saa alle tuhannella eurolla (esimerkiksi KLM, Air France). Hinta riippuu lentoyhtiöstä, välilaskujen lukumäärästä ja sesongista.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Peruun.

Peruun ei tarvita viisumia.

Kiertomatka Peruun ja Boliviaan

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Peruun ja Boliviaan kiertomatkoja, joilla tutustutaan muun muassa La Paziin, Titicaca-järvellä kelluviin Uros-saariin, inkojen historialliseen pääkaupunkiin Cuscoon sekä legendaarisiin Machu Picchun raunioihin.

Liikkuminen Perussa

Perussa välimatkat ovat pitkiä ja vuoristossa tiet usein heikossa kunnossa. Nopein kulkupeli eri alueiden välillä onkin lentokone. Amazon-joen varrella sijaitsevaan Iquitosiin pääsee vain lentämällä tai jokilaivalla.

Amazonilla seilaa yksinkertaisia matkustaja-aluksia, joilla nukutaan kannelle viritetyissä riippumatoissa. Muutaman päivän mittainen laivamatka on monille matkaajille koko reissun kohokohta.

Machu Picchulle matkustetaan yleensä bussi- ja junamatkan yhdistelmällä.

Perun hintataso

Perun hintataso on suomalaisittain erittäin edullinen. Aterian saa muutamalla eurolla (torilta tai kauppahallista vieläkin edullisemmin), ja asumisestakin selviää tarpeen vaatiessa pienellä budjetilla.

Majoitusta löytyy laidasta laitaan varsinkin suosituimmista kohteista kuten Cuscosta. Tyyriit viiden tähden hotellit maksavat satasia ja kahden hengen huoneen laadukkaasta aamiaismajoituksesta saa viidellä kympillä. Reppureissaaja löytää kelvollisen yösijan kymmenellä eurolla.

Katso tarjoukset Perun hotelleihin.

Perulainen ruoka

Peru_marsu
Grillattu marsu on perulaista perinneruokaa.

Andeilla törmää jatkuvasti kokalehdestä uutettuun teehen (jolla ei ole huumaavaa vaikutusta) sekä kokonaisina paistettuihin marsuihin, joita pidetään todellisena herkkuna. Molempia kannattaa maistaa ennakkoluulottomasti! Laamalihapullatkaan eivät ole hassumpia.

Pyhässä Laaksossa sijaitsee Perunapuisto, jossa viljellään lähes tuhatta perunalajiketta. Ikivanhat lajikkeet ovat paljon terveellisempiä kuin suomalaiset jauhoperunat.

Perun ”kansallisruoka” on ceviche, sitruunamehussa ”kypsytetty” raaka kala. Herkulliseen ja terveelliseen kalakoktailiin tuovat lisämakua valkosipuli ja korianteri. Amazonin suosituinta ruokaa ovat jättimäiset hampurilaiset ja tuorepuristettu mehu.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!