Inkapolku-vaellus

Mikä olisikaan ikimuistoisempi tapa saapua Machu Picchuun kuin sama reitti, jota inkojen kuningas kulki puoli vuosituhatta sitten?

Neljän päivän patikointi inkojen vuosisatojen takaista valtatietä, Inkapolkua, pitkin on yksi maailman legendaarisimmista vaellusreiteistä. Sen reitti vie subtrooppisten pilvisademetsien läpi yli neljän kilometrin korkeudessa odottaviin jylhiin vuoristomaisemiin.

Vaellus huipentuu unohtumattomaan hetkeen. Intipunkun eli Auringon portin luona nähdään ensi kertaa aamuvalossa kylpevät Machu Picchun rauniot.

Machu Picchu, Peru
Machu Picchulla näkee inkaraunioiden lisäksi laamoja.

Muista varata Inkapolku-vaellus hyvissä ajoin

Reitti on valtavan suosittu. Vuosittain Inkapolulla patikoi ainakin 100 000 vaeltajaa, joiden aiheuttama eroosio on korkealla vuoristossa vakava ongelma.

Kymmenisen vuotta sitten turistien määrää päätettiin rajoittaa. Nykyään vaelluksen saa aloittaa päivittäin ainoastaan 500 ihmistä. Ulkomaalaisia vaeltajia on alle puolet määrästä, sillä luvussa ovat mukana paikalliset oppaat ja kantajat.

Lupa vaeltamiseen pitää hankkia matkatoimiston kautta, ja sesonkiaikana vaellusretki kannattaa varata kuukausia etukäteen.

Cuscon matkatoimistojen paketteihin kuuluu täysi palvelu. Oppaat ovat kielitaitoisia, kantajat huolehtivat varusteista, ja valmiiksi kokatut illalliset syödään ruokailuteltoissa. Vaellus ei silti ole sohvaperunoille sopiva sunnuntaikävely.

Vaihtoehtoja Inkapolulle

Jos Inkapolulle ei pääse – tai mieli halajaa ruuhkattomammille vuorille – vaihtoehtoja ovat mm. Laresin ja Salkantayn vaellukset, sillä niiden kävelyyn ei lupia tarvita.

Laresin reitti kulkee Pyhässä Laaksossa ikivanhojen ketsuakylien läpi, Salkantay taas ohittaa komeissa maisemissa yli kuusikilometrisen Salkantay-vuoren.

Paras aika matkustaa Inkapolulle

Cuscossa asuva suomalaisopas Arto Ovaska on patikoinut Inkapolun satakunta kertaa. Konkarin mukaan parhaita ajankohtia Inkapolun vaeltamiseen ovat maalis-toukokuu ja elo-marraskuu.

Joulu-tammikuussa saattaa sataa rankasti, ja helmikuussa Inkapolku on sateiden ja kunnostustöiden takia suljettu. Kesä-heinäkuussa taas turisteja on jonoksi asti ja vuoriston yöt pakkasen puolella.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Peruun.

Mitä kannattaa pakata mukaan Inkapolulle?

Ovaska kehottaa pakkaamaan reppuun kunnollisten vaelluskenkien lisäksi lämpimän makuupussin, pipon ja hanskat, sekä hatun ja aurinkorasvan. Lisäksi tarpeellista tavaraa ovat oma vessapaperirulla, otsalamppu ja vaellussauvat polvia rasittavia alamäkiä varten. Myös pyyhettä saattaa tarvita, sillä viimeisessä leiripaikassa on suihku.

Ilman alkuperäistä passia (sitä samaa, jonka numero on annettu matkaa varatessa), ei reitille pääse.

Vaellusmatka Inkapolulle

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Peruun aktiivimatkoja, joilla vaelletaan kolmipäiväinen Lares-reitti Inkapolkua pitkin. Matkalla tutustutaan muun muassa Titicaca-järvellä kelluviin Uros-saariin, inkojen historialliseen pääkaupunkiin Cuscoon sekä legendaarisiin Machu Picchun raunioihin.

Lue lisää:

Täydellinen opas Machu Picchuun

Siirtomaa-ajan Cusco

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi