Amazonin jokilaivat – matkavinkit

Jokilaiva seilaamassa Amazonilla. Kuva: Ville Palonen

Maailman massiivisin joki, Amazon, saa alkunsa Andien vuoristosta. Se kiemurtelee lähes 7000 kilometrin matkan sademetsän läpi, aina Atlantin rannikolle asti.

Kilometrien levyinen joki on Perun ja Brasilian viidakkoseutujen tärkein kulkuväylä. Matkustajalaivojen kyydissä voi seilata vaikka kokonaisen kuukauden Pucallpasta (Peru) Belémiin (Brasilia), mutta lyhempikin matka on unohtumaton.

Eräs Etelä-Amerikan suurista seikkailuista on matkustaa laivalla kahden Amazonin vilkkaimman satamakaupungin, Brasilian Manausin ja Perun Iquitosin, välillä. Aikaa kuluu noin viikko riippuen siitä, onko matkalla ylä- vai alavirtaan.

Matkavinkit on koonnut toimittaja-valokuvaaja Ville Palonen, joka on seilannut Amazonia pitkin sekä Perussa että Brasiliassa.

Amazon, Peru
Kaksi- tai kolmikerroksiset laivat tekevät lähtöä kaoottisessa satamassa tuntikaupalla.

Iquitosin Puerto Masusa -satamasta lähtee laivoja yläjuoksulle Yurimaguasiin ja Pucallpaan (joihin pääsee Limasta bussilla) sekä alajuoksulle Brasilian ja Kolumbian rajalle Tabatingaan (josta voi jatkaa laivalla Manausiin ja vaikka Atlantin rannikolla olevaan Belemiin asti).

Lagunas, kylä josta kanoottiretket Pacaya-Samirian kansallispuistoon alkavat, on Yurimaguas-reitin varrella. Matka Iquitosista sinne kestää kolme päivää.

Millaista on matkustaa Amazonin jokilaivoilla?

Nuhjuiset kaksi- ja kolmikerroksiset matkustajalaivat ovat ikimuistoisin tapa liikkua Amazonin varrella olevien pikkukylien välillä. Lyhyille matkoille löytyy myös pikaveneitä, mutta ne ovat meluisia ja epämukavia.

Laivoista löytyy muutama pieni hytti, mutta suurin osa matkustajista nukkuu kansille viritetyissä omissa riippumatoissaan.

Amazon, Peru
Amazonin jokilaivoissa nukutaan riipumatossa.

Matkalippu maksaa laivayhtiöstä (ja maasta) riippuen kymmenisen euroa päivässä. Lippu kannattaa hankkia edellisenä päivänä, ja saapua lähtöpäivänä todella ajoissa varaamaan mahdollisimman hyvä paikka riippumatolle. Laivan perää kannattaa välttää. Siellä sijaitsevat moottorit ja useimmiten myös vessat.

Laivoissa on vessat ja suihkut, joihin joutuu välillä jonottamaan aika tavalla. Pari kertaa päivässä tarjoiltavat yksinkertaiset ateriat (kanaa, riisiä, spagettia) kuuluvat hintaan, mutta mukaan kannattaa pakata myös omaa naposteltavaa. Laivoissa on yleensä pieni kanttiini, josta voi ostaa limsaa, olutta ja keksejä.

Laivamatkalla välttämättömiä varusteita ovat riippumatto, korvatulpat sekä oma lautanen (mieluiten kannellinen muovilaatikko) ja lusikka ruokailemista varten.

Kaksi- tai kolmikerroksiset laivat tekevät lähtöä kaoottisessa satamassa tuntikaupalla, kun etukannelle paimennetaan rahtina kuljetettavaa karjalaumaa. Välillä matkustajatkin joutuvat kärsimään eläimellisestä tungoksesta. Kansille viriteltyjä riippumattoja saattaa roikkua kolmessa kerroksessa, mutta ahtaudessa on myös puolensa. Kiireetön rupattelu uusien naapureiden kanssa on matkan parasta antia.

Lue lisää:

Kanoottiseikkailu vihreässä helvetissä

Viidakkoretket ja kalastaminen Amazonilla

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!