Machu Picchu – matkavinkit

Laamat laiduntavat Machu Picchun raunioilla. Kuva: Ville Palonen

Cusco on portti Machu Pichuun

Machu Picchun raunioille matkustetaan Cuscon vuoristokaupungista, joka on Perun vilkkain turistikeskus. Käytännössä jokainen Machu Picchulle matkaava pysähtyy Cuscossa ainakin pariksi päiväksi, mutta historiallisessa kaupungissa riittää nähtävää pidemmäksikin aikaa.

Katso parhaat lentohinnat Cuscoon ja muualle Peruun.

Perun kiertomatkoja (joilla tietysti vieraillaan myös Cuscossa ja Machu Picchulla) järjestävät useat suomalaiset matkatoimistot.

Toukokuusta marraskuuhun kestävä kuiva kausi on suosituin aika vierailla Andeilla. Aurinko toki paistaa usein sadekaudellakin, ja turisteja on silloin vähemmän.

Pääsyliput Machu Picchun raunioille maksavat 30-40€ / päivä. Ne kannattaa hankkia netistä etukäteen, sillä päivittäin raunioille päästetään vain tietty määrä turisteja.

Machu Picchu, Peru
Machu Picchun inkarauniot ovat yksi koko Etelä-Amerikan upeimmista nähtävyyksistä.

Machu Pichuun matkustetaan Cuscosta junalla

Cuscosta käsin järjestetään päiväretkiä, mutta olisi pähkähullua matkustaa maailman ääriin ja sitten ihmetellä yhtä maailman hienoimmista rauniokaupungeista vain parin tunnin ajan. Parempi suunnitelma on yöpyä yö tai kaksi Aguas Calientesissa, joka on pikkukaupunki muutaman kilometrin päässä raunioista.

Aguas Calientesiin pääsee vain junalla tai Inkapolkua vaeltamalla, ei maantietä pitkin. Junat lähtevät Cuscon liepeillä sijaitsevasta Poroysta tai puolimatkassa sijaitsevasta Ollantaytambosta (Ollanta), jonne voi matkustaa paikallisella minibussilla tai luksusjunalippuun kuuluvalla bussilla.

Ollantan ja Aguas Calientesin välillä liikennöi kolme junaa: pröystäilevä Hiram Bigham (225€), Vistadome (65€) ja Expedition (55€).

Junaliput voi ostaa netistä tai Cuscon pääaukiolta Peru Railin toimistosta.

Todellinen penninvenyttäjä ajaa minibusseilla ja takseilla Santa Teresan pikkukylään, ja jatkaa seuraavana aamuna kävellen (2h) tai satunnaisella paikallisjunalla Aguas Calientesiin.

Peru_Aguas_Calientes_1
Aguas Calientes on pikkukaupunki, jonka halki virtaa vuolas koski.

Machu Picchun hotellit ovat Aguas Calientesissa

Aguas Calientesin pikkukylässä on kymmeniä majapaikkoja ja turistiravintoloita. Hinnat ovat korkeampia kuin Cuscossa, mutta onneksi paikan päällä tingittynä huoneen hinta putoaa helposti puoleen. Vilkkaimman sesongin aikana yöpaikka kannattaa varata etukäteen.

Katso tarjoukset Aguas Calientesin hotelleihin.

Aguas Calientesin rautatieaseman vieressä on käsityötori, josta voi kätevästi hankkia matkamuistot. Kaupungin pohjoislaidalla on kylpylä, jossa on mahdollista lekotella ”kuumissa lähteissä”.

Aguas Calientesin paras ravintola on Tree House, jossa syöminen ei maksa enempää kuin pitsa tylsässä turistiravintolassa. Marsuista, alpakoista ja kinuasta on loihdittu kauniita – ja suussasulavan herkullisia – ranskalaistyyppisiä annoksia. Pääruuat maksavat kymmenisen euroa.

Vaellusmatka Inkapolulle

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Peruun aktiivimatkoja, joilla vaelletaan kolmipäiväinen Lares-reitti Inkapolkua pitkin. Matkalla tutustutaan muun muassa Titicaca-järvellä kelluviin Uros-saariin, inkojen historialliseen pääkaupunkiin Cuscoon sekä legendaarisiin Machu Picchun raunioihin.

Lue lisää:

Täydellinen opas Machu Picchun raunioille

Siirtomaa-ajan Cusco

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!