Bolivia-opas

Boliviassa voi käydä aidon noitatohtorin vastaanotolla.
Boliviassa voi käydä aidon noitatohtorin vastaanotolla.

Bolivia on todellinen seikkailijan unelmakohde. Tutkimusmatkailun makuun pääsee jo maahan saapuessaan, jos osallistuu kolmipäiväiselle jeeppiretkelle Atacaman autiomaasta Chilestä Salar de Uyunin suola-aavikolle Boliviaan. Paikka on yksi koko Etelä-Amerikan kuuluisimmista luonnonihmeistä.

Oppaan on kirjoittanut 70 maassa matkustanut toimittaja-valokuvaaja Ville Palonen, jonka mielestä Bolivia on yksi maailman eksoottisimmista matkakohteista.

Bolivian nähtävyydetSalar de Uyunin suola-aavikko Boliviassa

Bolivian suurimpia vetonauloja ovat Altiplanon vuoristoylängön alkuperäiskulttuurit, Amazonin sademetsien luonto sekä Salar de Uyunin suola-aavikon maisemat.

La Paz on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Pääkaupungissa voi vierailla sympaattisessa Kokamuseossa, shoppailla Noitatorilla, sekä käydä shamaanin vastaanotolla tai tehdä päiväretken Kuoleman tielle.

Vuoriston lisäksi Boliviassa pääsee maailman suurimpaan viidakkoon. Amazonin sademetsäalueen luonnonpuistoissa voi nähdä laiskiaisia, tapiireita ja monimetrisiä anakondia.

Bolivian huimat päiväretket

Bolivia_Palonen_07
Kuka uskaltaa pyöräillä pitkin Bolivian Kuoleman tietä?

Boliviassa kuka tahansa voi osallistua retkille, jollaisista muualla maailmassa voi vain haaveilla. Turisti saa kokea hiuksianostattavia hetkiä syvällä Potosin hopeakaivosten uumenissa ja kiitää täysjousitetulla maastopyörällä alas maailman vaarallisinta tietä. Eräs oudoimmista turistikierroksista lienee vierailu toiminnassa olevaan vankilaan.

Kaupungeista löytyy roppakaupalla matkatoimistoja, jotka järjestävät aktiviteetteja koskenlaskusta vuoristovaelluksiin.

Bolivian kulttuuri

Bolivia_Ville_14Boliviaa kutsutaan usein Etelä-Amerikan Tiibetiksi, eikä suotta: suurin osa maasta on vuoristoylänköä, jolla eläville alkuperäiskansoille perinteet ovat yhä osa arkea.

Inkojen jälkeläisten kulttuuri on kaikkea muuta kuin turistien valtaamalla Titicaca-järvellä raikuva iänikuinen panhuilumusiikki. Monelle aimaralle ja ketsualle on suorastaan kunnia-asia pukeutua perinnevaatteisiin varsinkin markkinapäivinä.

Myös inkojen ajoista asti popsittu herkkuruoka, paistettu marsu, on yhä arvossaan.

Kokapensaan lehteä pidetään pyhänä: sitä paitsi jauhetaan pallona poskessa, myös käytetään shamanistisissa rituaaleissa. Ulkomaalainenkin voi pistäytyä shamaanin vastaanotolla.

Perinteet lyövät kättä nykyajan kanssa suorastaan absurdilla tavalla Bolivian pääkaupunkia La Pazia ympäröivässä El Altossa. Siellä järjestetään sunnuntaisin perinnevaatteisiin pukeutuneiden rouvien eli cholitojen showpainiotteluita.

Matka Boliviaan

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Boliviaan. Usein menopaluulipun La Paziin saa noin tuhannella eurolla (esimerkiksi KLM, Air France). Hinta riippuu lentoyhtiöstä, välilaskujen lukumäärästä ja sesongista.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Boliviaan.

Argentiinasta, Chilestä ja Perusta on edullisinta matkustaa Boliviaan bussilla.

Suuressa ja hidaskulkuisessa maassa pari viikkoa hurahtaa nopeasti, ja seikkailuja riittää helposti kuukaudeksikin.

Boliviaan ei tarvita viisumia.

Bolivia on edullinen matkakohde

Bolivian hinnat eivät päätä huimaa. Kelvollisen kahden hengen huoneen lämpimällä suihkulla saa parillakymmenellä eurolla ja ravintolaillallisesta selviää vitosella.

Bussimatka kaupungista toiseen maksaa noin euron per tunti. Esimerkiksi matka La Pazista Potosiin kestää yhdeksän tuntia ja maksaa kymmenisen euroa.

La Pazista löytyy pankkiautomaatteja, mutta dollareita kannattaa pitää mukana varsinkin pienempiin kaupunkeihin matkustaessa.

Katso tarjoukset Bolivian hotelleihin.

Onko Boliviassa turvallista?

Bolivia on Etelä-Amerikan mittakaavassa turvallinen maa. Katuryöstäjiä ei tarvitse pelätä sydän kurkussa edes La Pazin yössä.

La Paz ja Potosi ovat 3500-4000 metrin korkeudessa merenpinnasta, joten vaikkei menisikään vaeltamaan, vuoristotauti saattaa aiheuttaa lieviä oireita. Ensimmäiset matkapäivät kannattaa ottaa rauhallisesti – levätä kunnolla ja juoda paljon nestettä. Kokalehdistä haudutettu tee (jolla ei ole minkäänlaista huumaavaa vaikutusta) auttaa päänsärkyyn.

Vuoristossa on iltaisin viileää, joten mukaan kannattaa pakata lämpökerrasto.

Kiertomatka Boliviaan ja Peruun

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Boliviaan ja Peruun kiertomatkoja, joilla tutustutaan muun muassa La Paziin, Titicaca-järvellä kelluviin Uros-saariin, inkojen historialliseen pääkaupunkiin Cuscoon sekä legendaarisiin Machu Picchun raunioihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!