Bolivian seikkailut: Hameväen vapaapainia

La Pazin esikaupungissa pääsee katsomaan perinneasuihin pukeutuneiden cholita-naisten showpainia. Erikoinen näytelmä ei ole turistitäky vaan suosittua kansanhuvia, joka samalla voimaannuttaa alkuperäiskansojen naisia.

Teksti Yaroslava Troynich ja Ville Palonen
Kuva Ville Palonen

Kirkas pollera-hame heilahtaa kuin eksoottisen linnun siipi, kun nainen syöksyy nyrkkeilykehän halki vastustajansa kimppuun. Yleisön kannustushuudot kaikuvat korviahuumaavasti, kun toinen cholita, perinneasuun pukeutunut aymara-intiaani, rysähtää lattiaan. Vieressä tapahtumia seuraava intiaanimummo hihkuu haltioissaan, kun voittaja tekee painiottelun lopputuloksen selväksi astumalla maassa makaavan häviäjän niskan päälle.

La Pazin ylle levittäytyvässä El Altossa törmää samaan omituiseen näytelmään joka sunnuntai. Cholitojen vapaapainiottelut eivät kuitenkaan ole pelkkä turistitäky. Tavalliset bolivialaiset rakastavat tätä ”urheilulajia”.

Kaikki sai alkunsa vuonna 2003, kun miesten vapaapainiotteluita järjestäny Juan Mamani keksi laittaa kaksi perinteisiin vaatteisiin pukeutunutta naista kehään. Hämmentävän shown suosio ylitti kaikki odotukset.

Show-paini on koomista sekoilua

Bolivia_Ville_11
Show-painissa tuomarikin osallistuu tappeluun.

Kehässä meno sen kun kiihtyy. Seuraavan ottelun pahikseksi paljastuu koppava amerikkalainen sotilas, joka alkaa paiskoa armottomasti kahta cholita-neitoa ympäri kehää. Kun toinen naisista – metrin mittainen kääpiö – onnistuu huitaisemaan sotilasta kiveksille, yleisön buuaus vaihtuu villeiksi hurraahuudoiksi. ”Hyvä tytöt! Potkikaa sitä munille!” kiljuu vierustoverimme kurkku suorana.

”Hyvä tytöt! Potkikaa sitä munille!” kiljuu vierustoverimme kurkku suorana.

Lucha libre muistuttaa enemmän teatteria kuin urheilua. Kaikki on sallittua, kunhan yleisö viihtyy. Sotilas piiskaa naisia nahkavyöllään, nämä viskaavat hänen silmilleen jauhoa, ja kaaos on täydellinen kun kehän reunalla kauhistellut joulupukki – ja lopulta ottelun tuomarikin – osallistuvat joukkotappeluun.

Vain puolet painimatsista on teatteria

Bolivia_Ville_19
Cholita-naisten painiottelut ovat suosittua kansanhuvia.

Seuraavana aamuna tapaamme Carmen Rosan, Bolivian ensimmäisen naispainijan. 38-vuotias Carmen on moninkertainen vapaapainimestari ja osaa selittää, mistä cholitapainissa oikein on kyse.

Vapaapaini ole pelkkää teatteria, Carmen vakuuttaa. ”Näyttelemistä on vain puolet, loppu on oikeaa painimista. Jos haluaa voittaa, säännöt pitää unohtaa.”

Todistaakseen väitteensä Carmen osoittaa otsassaan komeilevaa arpea. ”Eräs miespainija löi pääni kehän reunaan, ja rytäkässä murtui solisluukin”, nainen nauraa.

Carmen rakastui vapaapainiin jo pikkutyttönä. ”Suosikkipainijani oli Herra Atlas. Aina kun hän hävisi ottelun, halusin mennä lohduttamaan häntä. Kun painikoulu avattiin La Paziin, olin aluksi ainoa nainen. Lapseni häpesivät silmät päästään, mutta ajan myötä heistä on kasvanut fanejani.”

Cholita-naisten pukeutumistyyli syntyi siirtomaa-aikoina, kun Bolivian alkuperäisasukkaat alkoivat sekoittaa eurooppalaisia vaikutteita perinteisiin vaatteisiin. Hameeseen, upeasti kirjailtuun huiviin, kultaisiin korvarenkaisiin ja knallihattuun pukeutunut Carmen Rosa on ulkonäkönsä puolesta kaukana ammattipainijasta.

Rouvalla on valmis vastaus siihen, miksi hän ottelee epäkäytännöllisen näköisissä vaatteissa. ”Asu kertoo juuristani, se on osa identiteettiäni. Kun nousen painikehään näissä vaatteissa, tunnen pitäväni perinteitä elossa.”

Lennot Boliviaan

Boliviaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Menopaluu La Paziin maksaa lentoyhtiöstä, välilaskujen lukumäärästä ja sesongista riippuen edullisimmillaan 800-1200 euroa. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Boliviaan.

Lue lisää:

Bolivia-opas