Ecuador – opas kolibrien ja tulivuorten maahan

Ecuador
Ecuador on upeiden kolibrien maa. Kuva: Chris Charles / Unsplash

Ecuador on pinta-alaltaan Etelä-Amerikan pienin valtio mutta matkailutarjonnaltaan kuin koko manner pienoiskoossa.

Ecuadorissa elämykset eivät lopu kesken: on patikointia ja intiaanikulttuureita Andeilla, surffausta ja valaiden bongailua Tyynenmeren rannoilla, koskenlaskua ja viidakkoretkiä Amazonilla.

Manner pienoiskoossa -ajatuksen vaalijat jättävät tosin kertomatta toisen puolen totuudesta. Kaikkea toki on, mutta se kaikki ei ole parasta mitä Etelä-Amerikalla on tarjota: Ecuadorin biitsit eivät vedä vertoja Venezuelalle. Inkarauniot ovat vaatimattomampia kuin Perussa. Vuoristomaisemat eivät huikaise aivan samalla tavalla kuin Kolumbiassa tai Boliviassa, eikä viidakkokaan ole yhtä tutkimatonta ja villiä kuin Brasiliassa.

Pienuuden lisäksi Ecuador on naapureitaan huomaamattomampi. Ecuador tuntuukin kärsivän jonkinlaisesta alemmuuskompleksista: maasta ei ole tullut naapureidensa Perun ja Kolumbian tavoin Gabriel Garcia Marquezin tai Mario Vargas Llosan veroisia kansainvälisesti arvostettuja kirjailijoita ja, mikä kauheinta, jalkapallomaajoukkue ei oikein pärjää tärkeissä mittelöissä.

Mutta Ecuadorissa on yksi todella ainutlaatuinen paikka, Galapagossaaret, ja ne jo yksin riittävät tekemään Ecuadorista pakollisen kerran elämässä -kohteen.

Matkalla kannattaa pysähtyä ihailemaan pääkaupugin Quiton upeaa vanhaakaupunkia. Ecuador on myös maailman paras paikka ihailla kolibreja, eläinkunnan pikkuruisia taitolentäjiä, joita asuu maassa yli 130 lajia. Kolibreja pääsee ihailemaan aivan Quiton vieressä – pääkaupunkia kun ympäröivät lajirikkaat pilvisademetsät.

Etäisyydet ovat Ecuadorissa miellyttävän lyhyet – jo kahden–kolmen tunnin matkan sisällä Quitosta on useita hienoja kohteita. Matkustaminen on suoraviivaista; iso osa Ecuadorin nähtävyyksistä sijaitsee maan halki kulkevan Panamerinana-tien varrella.

Alla esitellään Ecuadorin parhaat matkakohteet.

Galápagossaaret – Ecuadorin paras nähtävyys

Galapagos hylje
Galápagosin unohtumattomia elämyksiä on uida leikkisien hylkeiden ja merileijonien kanssa. Kuva: Rod Long / Unsplash

Ecuadorin ylivoimaisesti paras nähtävyys ja suurin ihme ovat Galápagossaaret, luonnonihme, joka sijaitsee noin 1000 kilometrin päässä rannikolta. Galapagokselle matkustetaan yleensä Ecuadorin pääkaupungin Quiton kautta. Lentoja on myös Ecuadorin suurimmasta kaupungista Guayaquilista.

Jos Galápagosilla onkin maine kalliina matkakohteena, voi saaristossa virailla myös hieman pienemmällä reissubudjetilla. Tällöin hyvä kohde on Santa Cruzin saarella sijaitseva Puerto Ayora, josta käsin pääsee ihailemaan niin jättiläiskilpikonnia ja sukeltamaan.

Lue lisää Galapagossaaret tai katso tarjoukset Puerto Ayoran majoitukseen.

Quito – Ecuadorin hengästyttävän komea pääkaupunki

Quito Ecuador
Ecuadorin pääkaupungin Quiton keskusta on Etelä-Amerikan laajimpia ja parhaiten säilyneitä vanhoja kaupunkeja. Kuva: Andres Medina / Unsplash

Ecuadorin pääkaupunki Quito sijaitsee korkealla 2850 metrin korkeudessa. Korkeammalla maailman pääkaupungeista sijaitsevat vain Lhasa Tiibetissä ja Bolivian Paz. Kaupunki on sen verran korkealla, että jos tänne lentää suoraan, ensimmäiset päivät voi vähän huipata.

Quiton vanhakaupunki, Centro Histórico, on säilyttänyt vanhan, kolonialismin ajan ulkoasunsa niin hyvin, että se valittiin aivan ensimmäisten joukossa Unescon maailmanperintökohteeksi.

Vanhankaupungin sydämessä sijaitsevan goottityylisen basilikan kupolista avautuvat komeat näkymät yli Quiton kattojen. Ensin pitää vain voittaa korkean paikan kammo ja nousta huteranoloiset puuportaat 115 metrin korkeuteen. Se kannattaa.

Quitosta käsin on myös helppo tehdä useita päiväretkiä, niin kolibreja bongaamaan kuin intiaanimarkkinoillekin.

Katso tarjoukset Quiton vanhankaupungin majoitukseen.

Mariscal – Ecuadorin reppureissukeskus

Mariscal, Quiton reppureissualue, on Etelä-Amerikassa samanlainen käsite kuin Bangkokin Khao San Road Aasiassa.

Alueella on loputtomasti majataloja, ravintoloiden valomainoksia ja kymmeniä inkavillapaitoihin pukeutuneita valkonaamoja, jotka kantavat selässään ylisuuria rinkkoja.

Jos täällä pysähtyy aloilleen yli minuutin, käteen tyrkätään vähintään kymmenen koskenlaskuesitettä sekä viisi tarjousta retkestä Galapagossaarille.

Mariscalista matkailija löytääkin kaiken tarvitsemansa, ja alueen matkatoimistoissa hoituvat seikkailuretket ja aktiviteetit ympäri Ecuadoria.

Baareissa vaihdetaan reissuvinkkejä (”You must visit Peru! It’s awesome!”), kerrotaan kauhutarinoita Kolumbiasta (”It’s a crazy country but the dope is cheap, though.”) ja vertaillaan kokemuksia: kuka on syönyt grillatun marsun, kenen reppu ryöstetty bussiasemalla.

Mariscal on tukikohta, josta matkailijat singahtavat muualle Ecuadoriin kiipeilemään vuorille tai viidakkoretkille. Sitten he taas palaavat Mariscaliin kirjoittamaan matkablogiaan, ylensyömään ja juomaan kannukaupalla mojitoa.

Mariscal on virkistävä poikkeus pitkällä Etelä-Amerikan matkalla, lomaa lomasta, mutta pidemmän päälle paikka alkaa vaikuttaa yli-ikäisten abiristeilyltä.

Katso tarjoukset Mariscalin majoitukseen.

Ciudad Mitad del Mundo – maailman keskipiste

Ecuador on saanut nimensä sijainnistaan päiväntasaajalla – joka kulkee heti pääkaupungin pohjoispuolella. Paikalla on monumentti nimeltä Mitad del Mundo eli Maailman keskipiste. Maahan on tehty kivistä linja – jonka yli voi hyppiä päiväntasaajan yhdeltä puolelta toiselle.

Kolibreja Quiton lähellä

kolibri Ecuador
Tandayapa Bird Lodge on suosittu kohde kolibrien bongaamiseen. Kuva: Chris Charles / Unsplash

Pilvisademetsät ympäröivät Quitoa, ja aivan pääkaupungin vieressä on useita hienoja kohteita bongata kolibreja. Oikeastaan lintuja ei tarvitse edes bongata, sillä ne houkutellaan aivan lähelle ruokinta-astioilla, joiden äärellä linnut pysyttelevätkin helposti tuntikausia – niin kauan kuin ruokaa eli sokeriliuosta riittää.

Kolibrit ovat todella äärimmäisiä lintuja. Ne pystyvät lentämään taaksepäin ja

pörräämään paikallaan kuin ampiaiset, jotkut jopa lentämään ylösalaisin. Paikallaan lentäminen on todella raskasta – parhaimmillaan kolibri heiluttaa siipiään jopa 80 kertaa sekunnissa – ja kolibrien hapenkulutus onkin lähellä selkärankaisten eläinten teoreettista maksimia. Keuhkojen ja sydämen suhteellinen tilavuus on suurin kaikista selkärankaisista.

Pulssi on parhaimmillaan hämmästyttävä, kun kolibrien sydän voi hakata yli 500 kertaa minuutissa. Kolibreja aktiivisempia eläimiä ei käytännössä voi olla olemassa – hereillä ollessaan niiden pitää syödä jatkuvasti pysyäkseen hengissä.

Ecuador kolibri
Guango Lodgessa pääsee aivan kolibrien vierelle. Kuva: Chris Charles / Unsplash

Pienikokoiset linnut ovat myös todella hienon näköisiä: värikkäitä ja usein pitkänokkaisia. Pitkä nokka toimii kuin pillinä, jolla ne imevät kukista sokeripitoisen meden.

Kolibrien katselu onkin upea elämys muillekin kuin vannoutuneille lintubongareille.

Kolibreja näkee jo Quiton kasvitieteellisessä puutarhassa, mutta kannattaa tehdä päivän tai parin retki myös pääkaupungin ulkopuolelle.

Heti Quitosta länteen on Mindon laakso, jossa on useita majataloja lintubongareille noin tunnin matkan päässä Quitosta. Tunnetuimpia näistä on Tandayapa Bird Lodge, jossa voi käydä myös vain päivävierailulla.

Hyvä paikka kolibrien ihailuun on myös Quitosta itään sijaitseva Guango Lodge, jonka lähellä sijaitsevat Papallactan kuumat lähteet, mainio paikka rentoutumiseen. Kun matkaa jatkaa täältä vielä vähän eteenpäin, saapuu tunnelmalliseen ja tyylikkääseen majataloon San Isidro Lodge.

Otavalo – Ecuadorin päheät ponchot

Quitosta pohjoiseen, matkalla Kolumbiaan, on käsitöistään tunnettu Andien markkinakaupunki Otavalo, yksi matkailijoiden suosikkikohteista.

Otavalo-heimon naisten kutomia ponchoja ja villapaitoja myydään ympäri Etelä-Amerikkaa, Euroopassakin.

Otavalo voi kuitenkin tuntua pienoiselta pettymykseltä. Muualla Ecuadorissa samojen tuotteiden hinnat ovat usein noin neljänneksen halvemmat kuin Otavalossa. Turistit hankkivat tuliaisensa silti juuri maineikkaasta Otavalosta.

Se on huono juttu hintatietoiselle reissaajalle, hyvä juttu paikallisille: otavalo-intiaaneja pidetään maailman rikkaimpana alkuperäiskansana.

Otavalon markkinat pidetään sunnuntaisin.

Cotopaxi – Ecuadorin kuuluisin tulivuori

Cotopaxi tulivuori Ecuador
Komea, lumihuippuinen Cotopaxi on Ecuadorin kuuluisin tulivuori. Kuva: Simon Matzinger / Unsplash

Vain pari tuntia Quitosta etelään on maan kuuluisin tulivuori ja suosituin kansallispuisto, lumihuippuinen Cotopaxi. 5897 metriä korkea Tulivuori on aktiivinen – viimeksi se purkautui vuonna 2015.

Cotopaxin huipulle järjestetään kiipeilyretkiä, ja vuorta pidetään hyvänä ensinousuna vuorikiipeilystä kiinnostuneille. Valloitus ei ole teknisesti vaativa, mutta vaatii silti usean päivän valmistautumista korkean ilmanalan vuoksi. Kiipeilyretket on myös varattava hyvissä ajoin etukäteen.

Kiipeilyä paljon suositumpi tapa nauttia Cotopaxista on lasketella maastopyörällä alas sen rinteitä. Ensin noustaan bussilla 4500 metrin korkeuteen ja sitten lasketaan alas 3300 metriin.

Cotopaxiin tutustuu helposti päiväretkellä Quitosta. Cotopaxi sijaitsee Panameriana-tien varrella, joten täältä voi myös jatkaa Ecuadorin-kierrosta etelään – tai poiketa Quilotoan kraatterijärvelle.

Kaunis kraatterijärvi Quilotoa

Quilotoa Ecuador
Quilotoan kraatterijärvi on upea kohde muutaman päivän retkelle. Kuva Simon Matzinger, CC

Cotopaxin naapurissa sijaitseva Quilotoan kraatterijärvi on yksi Ecuadorin hienoimmista luonnonnähtävyyksistä – ja siihen nähden yllättävänkin tuntematon.

Kraatteri ympäristöineen tarjoaa mielenkiintoisia patikointireittejä. Ylhäältä katsottuna kraatterijärvi on huikaiseva näky: syvänsininen vesi peilaa vuoren seinämiä, eikä rinteillä näy kuin muutama lammaslauma paimenineen.

Kaukaisuudessa siintävät lumihuippuiset tulivuoret. Laskeutuminen kraatterin pohjalle jyrkkiä, mutkittelevia polkuja pitkin vie yli puoli tuntia. Korkeusero on 300 metriä.

On rauhallista – mikä on harvinaista Ecuadorissa, Etelä-Amerikan tiheimmin asutussa maassa.

Kraatterin reunalla on pieni kylä, El Quilotoa, jossa on muutama yksinkertainen majapaikka. Mukavimmasta päästä on edullinen Hostal Chukirawa.

Kraatterijärvellä pitää päättää, jatkaako matkaa etelään kohti Cuencaa ja Banosia vai koukkaako sinne kiertokautta lännen eli rantojen sekä valaiden kautta.

Baños – Ecuadorin seikkailuturismin keskus

Cotopaxilta vajaat pari tuntia etelään sijaitseva vuoristokylä Baños (Baños de Agua Santa) on Ecuadorin seikkailuturismin keskus ja yksi maan suosituimmista kohteista.

Kauniissa vuoristolaaksossa sijaitsevasta kylästä käsin voi laskea koskia, meloa, maastopyöräillä, kiipeillä vesiputouksilla, kokeilla varjoliitoa ja lopuksi rentoutua kuumissa lähteissä, joista paikka on saanut nimensä.

Aivan kylän vieressä kohoaa mahtava Tungurahuan tulivuori, jonka nimi tarkoittaa Tulista kitaa. Nimi on ansaittu; tulivuori on aktiivinen ja syöksee aina silloin tällöin kidastaan tulta ja tappuraa.

Katso tarjoukset Bañosin majoitukseen.

Riobamba ja Ecuadorin upea junamatka

Seuraava etappi on Riobamba, jonne on Bañosista puolentoista tunnin busssimatka. Riobambassa kannattaa hylätä bussi ja nousta junan kyytiin. Riobamban ja Sibamben välillä kulkee kuuluisa junamatka, jonka loppuosuuden laskeutuminen Alausista Sibambeen jyrkkää Pirun nenä -nimistä vuorenrinnettä on päätähuimaava kokemus.

Ne ajat ovat kuitenkin jo takana, kun junan katolla sai matkustaa – se ilo loppui kahden reissarin kuolemaan, kun matalalla ollut sähköjohto katkaisi heidän kaulansa.

Ingapirca – Ecuadorin komeimmat rauniot

Sibambesta parin tunnin päässä on Ingapirca, jonka inkarauniot ovat Ecuadorin komeimmat. Ai, etkö ole kuullut Ingapircasta koskaan aiemmin? Siihen on hyvä syy: maailman mittakaavassa nämä rauniot eivät ole erityisen vaikuttavat. Hyvä kohde silti, jos ei ole aiemmin nähnyt inkaraunioita.

Historiallinen Cuenca

Ecuador vanha kaupunki
Cuenca on Quiton ohella Ecuadorin toinen Unescon maailmanperintökohteen arvoinen vanha kaupunki. Kuva: Fernando Tapia / Unsplash

Inkaraunioilta on enää puolentoista tunnin matka Cuencaan, hienoon vanhaan kaupunkiin, jonka keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Lähettyvillä pääsee myös patikoimaan ylänkömaiden karun kauniissa maisemissa Cajasin luonnonpuistossa.

Katso tarjoukset Cuencan majoitukseen

Ecuadorin rannikolla – valaita ja surffausta

Suurin syy poiketa Ecuadorin matkailun valtatieltä rannikolle on Puerto Lopez, jonka vesiin saapuu vuosittain kesäkuusta syyskuulle tuhatkunta ryhävalasta parittelemaan. Loistava paikka bongata valaita todella aktiivisina!

Puerto Lopezista hieman etelään on Playa Montañita, Ecuadorin suosituin ranta- ja surffikohde. Iltaelämää riittää, samoin marijuanan tuoksua ja ”happy” brownieita.

Katso tarjoukset Puerto Lopezin ja Playa Montañitan majoitukseen.

Ruoka Ecuadorissa

Kana ja riisi. Riisi ja kana. Joskus ehkä kana ja ranskalaiset perunat. Siinä ecuadorilainen ruokavalio pelkistettynä. Ei kuitenkaan hätää: pienellä vaivalla matkailija löytää paljon muutakin. Rannikolla syödään tietysti kalaa. Yksi maukkaimmista ruokalajeista on ceviche.

Ecuador on myös yksi maailman suurimmista katkaravuntuottajamaista, mikä näkyy ruokalistoissa.

Andien paikallinen erikoisuus on cuy eli marsu, joka grillataan kokonaisena vartaassa. Ecuadorin kuuluisimpia marsupaikkoja on maan halki kulkevan Panamericana-tien varressa, lähellä Bañosta, sijaitseva Mochan kylä, joka on komeasti tulivuorten ympäröimä.

Ecuadorin valuutta

Ecuadorissa on valuuttana käytössä Yhdysvaltain dollari.

Ecuadorin vaarat ja turvallisuus

Ecuador on turvallinen maa matkustaa, joskin Quitossa esiintyy turistien ryöstöjä. Kolumbian vastaisella rajalla on toisinaan levotonta, varsinkin viidakkoseuduilla. Tilanne kannattaa tarkistaa ennen matkustamista.

Viidakko- ja rannikkoalueilla on silloin tällöin sekä malaria- että dengue-epidemioita. Vuoristossa (esimerkiksi Quitossa) ei hyttysiä tarvitse pelätä.

Näin matkustat Ecuadorissa

Ecuadorin bussiverkosto on erittäin kattava – ja eteläamerikkalaisilla standardeilla – toimiva. Bussit kiertelevät usein ristiin rastiin katuja uusia matkustajia houkuttelemassa, ja maantien päälle lähdetään vasta kun kaikki paikat on täytetty.

Ecuadorin junat on tarkoitettu lähinnä turistien maisemanbongaukseen.

Galapagossaarille matkustetaan lentäen.

Lennot Ecuadoriin

Quito sijaitsee lähes kolmen kilometrin korkeudessa. Jos sinne lentää suoraan merenpinnan tasolta, ensimmäiset päivät kannattaa ottaa rauhallisesti, jotta välttää vuoristotaudin oireet.

Quitoon lentää yhdellä vaihdolla esimerkiksi Amsterdamin kautta.

Ecuadoriin ei tarvitse viisumia.

Luontomatka Ecuadoriin

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Ecuadoriin luontomatkoja, joilla nähdään Amazonin viidakko ja Galapagossaarten ainutlaatuiset otukset. Lisäksi vieraillaan Cotopaxin kansallispuistossa, Quilotoan kraatterijärvellä ja historiallisessa maailmanperintökohdekaupunki Quitossa.

Ecuador – kokemuksia

Ecuadorista kirjoitti Ilkka Karisto, joka on matkustanut ristiin rastiin Etelä-Amerikkaa. Tekstiä on täydentänyt matkailutoimittaja Antti Helin.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi