Brasilian parhaat matkakohteet

Brasilia matkakohteena
Matkakohteena Brasilia tarjoaa rantoja ja rentoa elämänmenoa.

Brasilia on matkakohteena kaikkea, mitä oletkin kuvitellut sen olevan. Ja vielä enemmän. Brasilia on upeita rantoja, sambaa ja kolonialismin ajan historiaa. Sukelluskohteita ja tietenkin sademetsää. Ja vielä lisää sademetsää.

Brasilia on valtava. Siis aivan järjettömän kokoinen. Etelä-Amerikan suurin valtio kattaa melkein puolet koko mantereesta. Kokoa sillä kaksi kertaa enemmän kuin koko EU:lla.

Jos Brasiliaan haluaa tututusta pintaa syvemmältä, Etelä-Amerikan suurimmassa valtiossa riittää koluttavaa loputtomiin.

Toisaalta Brasilian Brasiliasta saa kuvaa jo matkustamalla Rio de Janeiroon. Niin Rio de Janeiron rannat kuin festivaalitkin kuuluvat lajissaan maailman kuuluisimpiin.

Brasilian parhaat kohteet ja nähtävyydet

Brasilia kohteet
Brasilian ja Argentiinan rajalla sijaitseva Iguassu on maailman mahtavimpia vesiputouksia. Kuva: Matt Gilman, Flickr CC

Brasiliassa riittää maailmanluokan ihmeitä ja nähtävyyksiä. Iguassu (Iguazú) on maailman mahtavimpia vesiputouksia, ja Rio de Janeiron sambakarnevaalit kuuluvat juhliin, joissa on todellakin käytävä ainakin kerran elämässä.

Rio de Janeiron Copacabana sekä Ipanema kuuluvat maailman kuuluisimpien rantojen joukkoon.

Unescon maailmanperintökohteita Brasiliassa on kaikkiaan 21. Näistä monet ovat luontokohteita, lisäksi on ties kuinka monta vanhaa, kolonialismin ajan pikkukaupunkia.

Brasilia nähtävyys Salvador
Salvador on Brasilian kuuluisin vanha, kolonialismin ajan kaupunki.

Kolonialismin ajan kaupungeista kuuluisin ja suosituin matkakohde on rannikolla sijaitseva Salvador (tunnetaan myös nimellä Salvador de Bahia), jota kutsutaan tunnelmansa ansiosta myös Afro-Brasilian pääkaupungiksi.

Kauniita vanhoja kaupunkeja on myös sisämaassa Minas Geraisin osavaltiossa, joka rikastui aikoinaan kaivostoiminnalla. Kun pittoreski Diamantina on saanut nimensä timanttikaivoksistaan ja Ouro Preton mahtava barokkiarkkitehtuuri muistuttaa Brasilian kultakuumeen ajoista.

Brasilia nähtävyydet
Keskeltä Amazonin sademetsää löytyy Manauksen kaupunki ja sen upea oopperatalo.

Brasilian ihmeistä suurin on kuitenkin Amazonin sademetsä – maailman suurin yhtenäinen metsäalue. Sademetsän keskellä sijaitsevassa kaupunki Manaus on täynnä erikoista historiaa.

Brasilia Pantanal
Pantanal on maailman parhaita paikkoja nähdä jaguaari luonnossa. Kuvan ottanut Gregory Smitgh bongasi jaguraarin kahden päivän aikana peräti kahdeksan kertaa Cuiaba-joella. Kuva: Gregory ”Blobirdr” Smith, Flickr CC

Luontokohteena Amazonin sademetsää antoisampi on tosin Pantanalin kosteikko, joka on maailman parhaita paikkoja koettaa bongata jaguaari.

Kaupunkiloma Brasiliassa

Rio de Janeiro Ipanema
Ipaneman rana on sykähdyttävä näky auringonlaskun aikaan.

Rio de Janeiro on maailman kiehtovimpia kaupunkeja. Harva kaupunki maailmassa sijaitsee yhtä luonnonkauniilla paikalla kuin Rio, jonka luonnonsatamaa koristavat maagisen kauniit sokeritoppavuoret.

Brasilian suurin kaupunki on kuitenkin Rioa lähes kaksi kertaa suurempi, 20 miljoonan asukkaan Sao Paulo. Jos Sao Paulo onkin vilkas ja monella tapaa kiehtova metropoli (lue: yöelämä!), maailmanluokan nähtävyyksiä se ei tarjoa.

Fernando de Noronha ja sukellus Brasiliassa

Fernando de Noronha
Fernando de Noronha -saaren maisemia koristavat komeat laavamuodostelmat. Kuva: Jaime Spanio / Unsplash

Kaukana Atlantin valtameren syleilyssä sijaitseva tuliperäinen Fernando de Noronha on maailman parhaita kohteita sukeltaa haiden kanssa. Vedenalaiset maisemat kooostuvat pääosin vedenalaisista laavaseinämistä. Koralleja tai kalalajeja on vaatimattomasti, mutta suojelluissa vesissä näkee todella paljon haita. Niitä on tavattu peräti 14 eri lajia.

Haiden ohella voimakkaat vedenalaiset virtaukset houkuttelevat paikalle muitakin isoja otuksia kuten kilpikonnia, jättimäisiä meriahvenia, tonnikaloja – ja delfiinejä.

Fernando de Noronha delfiinit
Fernando de Noronha on upea paikka uida delfiinien kanssa. Kuva: Rudney Uezu / Unsplash

Fernando De Noronhalla elää maailman suurin delfiiniyhdyskunta, joka käsittää tuhatkunta yksilöä. Delfiinit ovat vieläpä niitä kaikkein hauskimpia eli pyöriäisdelfiinejä (spinner dolphin), jotka hyppivät vedestä ilmaan komita voltteja. Delfiinien bongaamiseen – sekä pinnan päällä että alla – on Baia dos Golfinos -rannan ympäristö.

Luonnonsuojelu on hoidettu Fernando de Noronhalöla esimerkillisesti, ja majoitus on pääasiassa kotimajoitusta. Sukellusten välillä voi rentoutua hiekkarannoilla, jotka ovat Brasilian kauneimpia.

Matkaa mantereelle on hämmästyttävät 400 kilometriä, joka taittuu kätevästi lentäen.

Aikaero Brasiliaan

Brasilia jakaantuu neljään aikavyöhykkeeseen, mutta suurin osa aikaerojen vaihteluista on sisämaassa sademetsäalueella. Rannikolla aikaero Suomeen on vuoden ajankohdasta ja hieman paikasta riippuen neljästä kuuteen tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Brasilian sää ja ilmasto

Brasilian sää vaihtelee eri puolilla maata, mutta lähtökohtaisesti parasta aikaa matkustaa Brasiliaan kestää kesäkuusta syyskuulle, jolloin rannikolla on ilmasto on miellyttävimmillään eli vähiten kuuma.

Kuuminta on joulu–helmikuussa, jolloin lämpötila Riossa voi nousta jopa läkähdyttävään 40 asteeseen. Rio de Janeirossa ja suurimmalla osaa rannikkoa sadekausi ajoittuu lokakuusta tammikuulle.

Amazonin alueella, esimerkiksi Manauksen seudulla, kuivinta on heinäkuusta lokakuulle.

Matka Brasiliaan

Brasiliaan ei tarvitse viisumia, jos lomamatka kestää alle 90 päivää. Passin tulee kuitenkin olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen.

Brasilian parhaat matkakohteet sijaitsevat aika lailla eri puolilla saarta. Kätevimmin paikasta toiseen liikkuu lentämällä. Ekologisempi tapa on matkustaa paikasta toiseen yöbusseilla, jotka ovat hyvätasoisia – mutta pitkien välimatkojen vuoksi saattavat viedä todella paljon aikaa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia Brasiliaan ja etsi maan sisäisiä lentoja.

Matkaopas Brasiliaan

Suomalainen matkaopas -kirjasarjassa on ilmestynyt aivan hiljattain Rio de Janeiro -matkaopas.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!