Penedo – Brasilian suomalainen utopiayhteisö

Penedo
Joulupukki asuu Brasiliassa! Ei kun hänellä onkin Penedossa vain kesäasunto. Kuva: Rosanetur, Flickr CC

Penedo on Brasiliaan 1920-luvulla perustettu suomalainen utopiayhteisö, jossa voi käydä edelleen pullakahveilla Rio de Janeirosta.

Pastori Toivo Uusikalliolla oli unelma: perustaa tropiikkiin utopiayhteisö, jossa elettäisiin kasvissyönnillä ja siveästi jumalaa kunnioittaen. Tuumasta toimeen. Vuonna 1929 Uusikallio saapui Brasiliaan noin sadan seuraajansa kanssa.

Rio de Janeiro osoittautui härmäläisille turhan kuumaksi paikaksi, joten he jatkoivat matkaa 150 kilometrin verran vuoristoon, jossa oli viileämpää.

Penedon olot olivat karut, ja suurin osa suomalaisista palasi vuoden sisällä kotiin maitojunalla. Mutta osa jäi. Vuosikymmenten saatossa yhä useampi siirtolainen meni naimisiin paikallisen kanssa, ja suurin osa kylän noin muutamasta tuhannesta asukkaasta on nykyisin pesunkestäviä brasilialaisia.

Penedon matkailuvalttina on Suomi-nostalgia

Melkein kuin Raumalla. Kuva: Rosanetur, Flickr CC

Vaikka asukkaista enää parikymmentä puhuu suomea, elättävät penedolaiset itsensä Suomi-nostalgian vaalimisella, kuten piparkakkujen myynnillä ja suomalaisilla kansantanssiesityksillä – suomalaisissa kansallispuvuissa.

Kansantanssiryhmä Penedon Pippurit on esiintynyt myös Suomessa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

Kansantanssinäytökset edustavat historian ivaa siinä mielessä, että alun perin tanssiminen oli Penedossa uskonnollisista syistä kielletty, kuten melkein kaikki muukin hauskanpito.

Varsin pian siirtokunnan perustamisen jälkeen sääntöjä jouduttiin kuitenkin höllentämään.

Iskikö koti-ikävä? Penedo auttaa. Kuva: Rosanetur, Flickr CC

Vuonna 1998 Penedoon avattiin suomalaisten arkkitehtien suunnittelema Pikku-Suomi, Pequena Finlandia, jonka puutalot tuovat mieleen Rauman vanhan kaupungin. Nähtävyytenä on myös joulupukin kesäasunto.

Pääosin brasilialaisvoimin pyöritetty Penedo voi hyvin, ja se on varsin suosittu vierailukohde brasilialaisten kotimaanmatkaajien keskuudessa. Perille pääsee sekä Rio de Janeirosta että Sao Paulosta pitkin hyväkuntoista moottoritietä.

Penedo vieressä on Brasilian vanhin kansallispuisto, Parque Nacional do Itatiaia, jossa voi patikoida ihailemaan vesiputouksia.

Penedon majatalot

Penedossa on useita majataloja. Näistä mielenkiintoisimpia on Chez Suomi, jota pyörittää pikkutyttönä Penedoon vanhempiensa mukana muuttanut, suomea puhuva Maija. Hyvä vaihtoehto on Pousada mon Plaisir, jonka voi myös varata etukäteen netistä.

Lähde: Suomalainen matkaopas Rio de Janeiro

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!