Rio de Janeiro – kaupunki maailman kauneimmalla paikalla

Brasilia Rio de Janeiro
Rio de Janeiro on sijainniltaan maailman kauneimpia kaupunkeja.

Kaikista maailman kaupungeista Rio de Janeiro sijaitsee kauneimmalla paikalla. Näkymä Rio de Janeiron Kristus-patsaalta on huikea. Edessä levittäytyy Rion kuvankaunis luonnonsatama, jotka koristavat mahtava Sokeritoppavuori, vehreät vuoret ja vaaleina sirppeinä kaartuvat pitkät hiekkarannat. Meri loistaa sinisenä, metropolin talot valkoisina.

Brasilialaiset eivät suotta kutsu Rioa (lausutaan Hiio) lempinimellä Cidade Maravilhosa, ihastuttava kaupunki.

Rion upea, luonnonkaunis sijainti onkin julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Upeiden näkymien ohella Rio de Janeiro houkuttelee rennolla ja avoimella elämänmenollaan: tässä kaupungissa rannat ovat riolaisten eli cariocas yhteinen olohuone. Myös matkailijat otetaan sydämellisesti vastaan – Riossa on helppo tuntea itsensä tervetulleeksi, toisin kuin monessa muussa suurkaupungissa.

Myös modernin arkkitehtuurin kohteena Rio de Janeiro on kiehtovampi kuin moni arvaisikaan.

Kaupungin nimi (Tammikuun joki) johtuu muuten väärinkäsityksestä. Kun portugalilaiset tutkimusmatkailijat saapuivat paikalle tammikuussa 1502 he luulivat Guanabara-lahtea joensuuksi.

Rio de Janeiron parhaat nähtävyydet

Rio de Janeiro nähtävyydet
Sokeritoppavuoren laelle pääsee pitkin kaapelirataa.

Rio de Janeiron kuuluisin nähtävyys on Kristus-patsas, jolle noustaan kaapelijunalla vuoristosademetsän läpi ihailemaan maailman kauneinta kaupunkimaisemaa.

Heti toisena tulee 396 metriä korkea Sokeritoppavuori, joka kohoaa jylhänä Rion edustalla. Nimensä pystysuora vuori on saanut siitä, että sokeri myytiin aikoinaan samalta näyttävissä topissa. Sokeritoppavuoren laelle vie kaapelirata. Melkein kaapeliradan vieressä on sievä pikkuranta Praia Vermelha, joka soveltuu hyvin uimiseen.

Edellisten ohella Rio de Janeiron maailmanperintökohteeseen kuuluu myös Rio de Janeiron kasvitieteellinen puutarha, jonka vehreyden keskellä on mukava rentoutua ja bongailla apinoita ja trooppisia lintuja, jotka ovat sangen pelottomia ja tottuneita ihmisiin.

Rio de Janeiro Copacabana
Copacabana on maailman kuuluisin kaupunkiranta.

Ja mitä olisi Rio de Janeiro ilman maailmankuuluja rantojaan Copacabanaa ja Ipanemaa? Tai legendaarista jalkapallostadionia Maracanãa?

Nykyisin nähtävyydestä käyvät myös Rio de Janeiron favelat, vuorten rinteille rakennetut asuinalueet.

Jos haluaa ihailla Rio de Janeirossa Brasilian kuuluisimman arkkitehdin, Oscar Niemeyerin kädenjälkeä, kannattaa suunnistaa keskustan ulkopuolelle Niteróin modernin taiteen museoon (MAC).

Rio de Janeiron keskusta Centro

Rio de Janeiron keskustassa sijaitseva Portugalilainen lukusali on yksi maailman kauneimmista kirjastoista.

Rion historiallinen keskusta on Centro, jossa on modernin arkkitehtuurin seassa kauniita, vanhoja rakennuksia kuten Kaupunginteatteri ja sisätiloiltaan hengästyttävän upea Kuninkaallinen portugalilainen lukusali.

Alueen modernistinen katseenvangitsija on puolestaan mahtipontinen Rio de Janeiron katedraali, jota inspiroivat mayojen pyramidit. Jylhään sisätilaan luovat tunnelmaa valtavat, värikkäät lasimaalaukset. Vuonna 1979 valmistunutta kirkkoa rakennettiin peräti 12 vuotta.

Rio de Janeiron katedraali. Kuva: Robert Montgomery, Flickr CC

Katedraalin vierestä kulkee Cariocan akvedukti, joka rakennettiin 1700-luvulla tuomaan vettä kaupunkiin. 1800-luvun lopulla akvedukti muutettiin raitiovaunusillaksi.

Modernismin ystävien kannattaa käydä ihailemassa myös 1950-luvun komeaa betoniarkkitehtuuria edustavaa Rion modernin taiteen museota.

Rio de Janeiro nähtävyydet
Huomisen museo. Kuva: Junes Antonio, Flickr CC

Lisää hienoa modernia arkkitehtuuria löytää Centron vierestä Gamboan kaupunginosan rannasta, jossa sijaitsee Rio de Janeiron kiehtovin museo. Ulkoasultaankin futuristinen Museu do Amanhã eli Huomisen museo esittelee modernin näyttelytekniikoin sitä, millaista elämä on Riossa tulevaisuudessa, seuraavan 50 vuoden aikana.

Kobran seinämaalaukset ovat maailman suurimmat.

Melkein vieressä, satamaterminaalin rannassa voi ihailla Kobran seinämaalauksia, lajissaan maailman suurimpia. Brasilialaisen Eduardo Kobran maalaamat jättimäiset ja taidokkaat kuvat esittävät alkuperäiskansoja viidellä eri mantereella.

Perinteisempää arkkitehtuuria Gamboassa edustaa puolestaan São Benton luostari, joka on ulkoa sangen eleetön, mutta sisältä silkkaa ylettömän koristelun juhlaa.

Escadaria Selarón – Rio de Janeiron värikkäimmät portaat

Värikkäin mosaiikein koristellut Selarónin portaat vievät keskustasta ylös viihtyisään Santa Teresan kaupunginosaan.

Rioon muuttanut chileläinen katutaiteilija Jorge Selarón alkoi koristella asuntonsa edestä kulkeneita, rapistumaan päässeitä portaita vuonna 1990. Aluksi hänelle naureskeltiin, mutta Selarón ei välittänyt vaan jatkoi kutsumusprojektiaan 20 vuoden ajan.

Ja maailman värikkäimmiksi portaiksi kutsutusta tilataideteoksesta tuli suosittu nähtävyys, joka on esiintynyt niin mainoksissa kuin musiikkivideoissa.

Riolaistuneen taiteilijan elämä päättyi lopulta vuonna 2013: mies murhattiin nimikkoportaillaan, ilmeisesti mustasukkaisuusdraaman seurauksena.

Portaiden yläpäässä Santa Teresan kaupunginosassa on säilynyt paljon vanhoja rakennuksia. Nähtävyytenä on jännä näköalapaikka Parque das Ruinas raunioituneessa palatsissa.

Rion karnevaalit

Rio de Janeiro karnevaalit
Rion karnevaalit pitää kokea ainkain – vai pitäisikö sanoa vähintään – kerran elämässä. Kuva: Nicolas de Camaret, Flickr CC

Rion maailmankuuluja karnevaaleja vietetään yleensä helmikuussa. Joskus ne osuvat myös maaliskuun puolelle. Kaupunki täyttyy tanssista ja juhlahumusta myös karnevaalien päänäyttämön Sambadromen ulkopuolella.

Brasilialaisen sankariarkkitehti Oscar Niemeyerin suunnittelemaan Sambadromen hulppeaan show’hun pitää ostaa lippu, mutta ympäri kaupunkia riittää myös ilmaista sambariemua.

Surffaus Riossa

Brasilialaiset ovat kovia surffaajia, mikä näkyy myös Riossa. Kaupungin parhaana surffirantana pidetään keskustan ulkopuolella sijaitsevaa ytimekkäästi nimettyä Prainhaa. Perille vie surffibussi, johon voi ottaa laudan mukaan.

Retket Riosta – suomalaiskylä Penedo ja Ilha Grande

Rio de Janeiron hauskin retkikohde on suomalaiskylä Penedo, joka sijaitsee vuoristossa noin 150 kilometrin päässä Riosta.

Toinen hieno retkikohde on rauhallinen, luonnonkaunis Ilha Grande, jossa voi myös sukeltaa.

Rion hotellit

Rion kuuluisin hotelli on Copacabanalla sijaitseva historiallinen, vuonna 1923 valmistunut Belmond Copacabana Palace, joka on kaupungissa vierailevien julkkisten ja merkkihenkilöiden suosiossa. Copacabana ja Ipanema ovat muutenkin kätevimpiä kaupunginosia asumiseen.

Eksoottista tunnelmaa löytää faveloihin avatuista majataloista.

Katso tarjoukset Rio de Janeiron hotelleihin.

Liikkuminen Riossa

Riossa liikkuu kätevästi julkisilla sekä busseilla, metrolla että moderneilla VLT-raitiovaunuilla. Santa Teresan viehättävään kaupunginosaan pääsee myös tunnelmallisella vanhan ajan raitiovaunulla.

Myös taksit ovat varsin edullisia, kunhan ne laittavat mittarin päälle.

Keskustassa ja ranta-alueilla on turvallista kävellä.

Valuutanvaihto Rio de Janeirossa

Luottokortit käyvät tyylikkäämmissä paikoissa, mutta myös käteistä tarvitsee. Rahanvaihto on hieman monimutkaista. Lentokentän rahanvaihtopisteiden kurssit ovat todella huonot. Pankit eivät puolestaan vaihda rahaa matkailijoille, vaan ainoastaan omille asiakkailleen.

Nyrkkisääntönä raha kannattaa vaihtaa Copacabanan alueella, jossa on useita rahanvaihtopisteitä Nossa Senhora de Copacabanan ja sivukatu Fernando Mendesin risteyksen tuntumassa. Kurssit tapaavat olla paremmat kuin muualla kaupungissa.

Käteistä saa toki kortilla pankkiautomaateista, mutta sekä brasilialaiset pankit että suomalaiset pankit veloittavat palvelumaksun.

Rio de Janeiron vaarat ja turvallisuus

Riolla voi olla vaarallinen maine, mutta se on pääosin liioiteltua. Keskustassa voi liikkua kaikessa rauhassa, kunhan muistaa pitää varansa taskuvarkaiden varalta – niin kuin kaikissa suurkaupungeissa.

Toki Riossa on vaarallisiakin alueita. Varsinaisiin slummeihin menemistä kannattaa välttää, mutta kaikki vuorten rinteille rakennetut asuinalueet, favelat, eivät suinkaan ole vaarallisia rikollisuuden pesiä. Monet ovat tavallisia asuinalueita, joissa on nykyisin jopa majataloja.

Pakkaa mukaan Rio de Janeiroon

Rio de Janeiroon kannattaa pakata mukaan Suomalainen matkaopas -sarjan Rio de Janeiro -opas, joka esittelee kaupunkia kattavasti ja käytännönläheisesti. Tällä pärjää!

Rio de Janeiron lentokenttä

Rio de Janeiro kansainvälinen lentokenttä Galeao (GIG, Antonio Carlos Jobim International Airport) sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Copacabanalta. Lentokentältä pääsee keskustaan ilmastoiduilla Real-yhtiön busseilla noin viidellä eurolla.

Bussiyhteys on myös kotimaanlentokentälle Santos Domingolle (SDU), josta lähtee iso osa Brasilian sisäisistä lennoista.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!