Favelat – tutustu Rio de Janeiron oikeaan arkeen

Favela
Vuorenrinteille rakennetut favelat kuuluvat Rio de Janeiron kaupunkikuvaan.

Jyrkille vuorenrinteille rakennetut favelat kuuluvat olennaisesti Rio de Janeiron kaupunkikuvaan ja kaupunkikulttuuriin – hyvässä ja pahassa. Favelat tunnettiin pitkään pahamaineisina slummeina, joiden elämää hallitsivat rikollispomot.

Monet favelat onkin rakennettu alun perin häthätää ja laittomasti, mutta 2000-luvulla niitä on siistitty, ja isoon osaan faveloista on vedetty sähköt ja vesijohdot. Viime vuosina turvallisimpiin faveloihin on avattu myös majataloja.

Monesta favelasta on tullut varsin turvallisia, melkeinpä keskiluokkaisia asuinalueita, joista avautuvat komeat kaupunkimaisemat. Mutta ei läheskään kaikista. Osassa faveloista on edelleen vallalla villinlännenmeininki, ja rikollisten väkivaltaiset välienselvittelyt ovat arkipäivää.

Monissa faveloissa onkin edelleen parasta vierailla vain opastetuilla kierroksilla.

Santa Marta – Michael Jackson kävi täällä!

Kaupungin kuuluisin favela on Santa Marta, jossa Michael Jackson kuvasi vuonna 1996 musiikkivideotaan They Don’t Care About Us (videossa on myös otoksia Salvadorin kauniista vanhasta kaupungista Pelourinhosta).

Favelassa kuvaaminen vaati aikamoista järjestelyä. Ensin paikallispoliitikot vastustivat hanketta, koska pelkäsivät favelassa kuvaamisen tahraavan Rion mainetta. Kun poliitikot oli saatu taivuteltua, lupa piti vielä pyytää paikalliselta rikollispomolta.

Kuvaamaan kuitenkin päästiin, ja video on varsin mainio. Sillä näkyy myös, kuinka kaksi jo hieman iäkkäämpää fania ryntää väkijoukosta halaamaan Michael Jacksonia, joka kaatuu, kun poliisit ryntäävät selvittämään tilannetta. Kohtausta ei ole lavastettu.

Loppujen lopuksi musiikkivideo teki hyvää faveloille ja Riolle: sen vanavedessä 2000-luvulla monen favelan oloja ja turvallisuustilannetta on parannettu.

Reilut 10 vuotta videon kuvaamisen jälkeen Favela Santa Maria julistettiin viimein turvalliseksi ja sittemmin paikalla on kuvattu myös elokuvaa Fast & Furious 5. Nykyisin favelan näköalatasanteella on Michael Jacksonin patsas sekä seinämaalauksia.

Santa Marian Favelan lähellä sijaitsee Intiaanimuseo, jossa voi käydä samalla kertaa.

Vidigal – kaupungin trendikkäin favela

Kaupungin trendikkäin favela on Ipaneman ja Leblonin lähellä sijaitseva Vidigal, josta länsimaalaisetkin ovat alkaneet ostaa asuntoja. David Beckhaminkin kerrotaan hankkineen täältä kämpän sijoitusmielessä.

Vidigalissa on nykyisin usaeita majataloja kuten Vidigal Guest House. Hyvä paikka ihailla Ipanemaa ylhäältä päin.

Rocinha – Rio de Janeiron suurin favela

Kaupungin suurin favela on Rocinha, jossa asuu arvioiden mukaan jopa 400 000 asukasta. Tämä on edelleen tunnelmaltaan hyvinkin rosoinen favela.

Rocinhaan järjestetään tutustumiskierroksia – tosin ne perutaan, jos yöllä tai päivän aikana on sattunut murhia tai yhteenottoja rikollisjengien ja poliisin välillä.

Lähde: Suomalainen matkaopas Rio de Janeiro

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!